Friday 28 June 2024

Kutistuneet puskat

 Pari–kolme vuotta sitten oli vesimyyrien huippuvuosi. Hedelmäpuita kaatui juurettomina (iso luumupuu ja kymmenen vuotta kasvaneet kirsikka ja omena). 
Monia monia muitakin kasveja meni, ja jälkimainingeissa taitaa olla sirotuomipihlajakin mennyttä, sillä sillä oli viimeiset kaksi kasvukautta hyvin pienet lehdet eikä se tänä vuonna jaksanut puhjeta lehteen enää ollenkaan.

Viime vuonna kiinnitin huomiota myös kahden isoimman mustaseljapensaan lehtien pienuuteen. Kukkiakaan ei tullut. 
Tänä vuonna lehtiä puhkesi vain alaoksille. Tartuin lopulta sahaan ja poistin kaikki kuivat. Niitä olikin paljon. Kolmimetrisistä pensaista jäi jäljelle aika vähän. 

Etenkin tämä etummainen on enää vain reilun metrin mittainen! 
Istutin taimet hyvin pieninä, sillä ne ovat ystävän pistokkaista kasvattamia. Mutta siitä on jo 18 vuotta. Isoihin puskiin ehti vuosien mittaan tottua. Ne peittivät verkkoaitaa ja kylätietä näkyvistä.

Onneksi puskat ovat kuitenkin yhä elossa! 
Aika paksuja nuo paksuimmat rungot olivatkin. Ne olivat myös yllättävän kevyitä: kuivuneet paksut ja pitkät karahkat eivät painaneet lähes mitään, kuin olisi balsaa käsitellyt! Jännittävä havainto.

Myös mustaseljojen alla kasvava karhunlaukka on kärsinyt, puolet kasvustosta on hävinnyt. Narsisseistakin iso osa, vaikka vesimyyrät evät ehkä niitä syö, mutta sipulit uppoavat tunneleihin. Pari narsissia nousi hyvin myöhään ja jaksoi tehdä alle kymmensenttiset lehdet, mikä kertonee sipuleiden päätyneen liian syvään.

Mutta joku myös viihtyy! Toiselta saarelta tuotu lehtopähkämön pieni alku lähti kasvuun ja on lähtenyt leviämään. Ystävä varoitti leviämisestä, mutta se saa puolestani levitä vaikka kuinka tässä tontin reunalla, pensaiden aluskasvina. Lehtopähkämön kukat ovat hienot viininpunaiset ja lehdet pehmeät, nukkaiset. 
Luonnossa tämä kasvaa karhunlaukan kanssa lehtomaisilla paikoilla, ainakin täällä saaristossa. Lähekkäin ne tähänkin istutin ja toivon ihanaa maanpeittomattoa.

Kunpa vesimyyrät söisivät rönsyleinikin juuria! Se ei tunnu kelpaavan, siihen malliin rehottaa. Mutta onhan sekin nätti kukkiessaan – ja pörräisten suosiossa. Kaverina sillä on jokin villi täkäläinen pienikukkainen lemmikki.

Päivänkakkaratkin ovat tulleet itsekseen. Esiintymä harventui, kun poimin niitä naapurin juhannuskimppuun pionien kanssa.

Tässä kohdassa pihan reunaa on mukavalta mummelilta saatu verkkoaita. Se on niin korkea, että tuosta ei edes valkohäntäpeura yritä yli. Verkkoa peittämään istutin pyökkejä pensasaidaksi, mutta niin vain vesimyyrät ovat niitäkin harventaneet. Noin puolet on jäljellä ja osa kasvanut jo verkon korkuisiksi, jolloin katkaisen niiltä latvat. 
Täytyy taas tilata piiskataiminippu lähitaimistolta kevääksi tai ehkä jo syksyksi, jotta saan tehtyä paikkauksia. Viimeisimmät paikkaustaimet istutin verkolla vuorattuihin istutuskuoppiin.
Otin kuvan kedon toiselta puolelta, tuossa on välissä vielä paahdepenkki, josta ei näy mitään tästä suunnasta, kun se on ketoa alempana kivipengermän edessä, ja nurmikkoa.
Keltalehtinen pensas on pensaskanukka 'Aurea', sen hyvästä väristä oli täällä puhetta lehteen puhkeamisen aikaan. Väri on edelleen hyvä, todella valovoimaisen kellanvihreä. Kedon piennarpukinpartojen keltaiset kukat toistavat sävyä.

Tämä kuva 'Aurea' -pensaskanukasta on touko–kesäkuun vaihteesta, jolloin se kukki. Pensaan sijoittaminen paikkaan, jossa sitä voi ihailla vastavalossa (tässä tapauksessa illalla), on hyvä ajatus!

Koska pyökkipensasaita on meillä aika tuntematon, laitan loppuun kuvan Jane Austenin kotimuseon puutarhasta, jossa kävin toukokuussa. Puutarhaa rajaava pensasaita on pyökkiä, nimenomaan euroopanpyökkiä. Valkopyökkiäkin käytetään, mutta se on ihan eri puu.
Pyökki on suosittu pensasaidaksi Keski-Euroopassa ja jo Ruotsissa, eikä aidan aina tarvitse olla näin korkea. Aidaksi kasvatettavien puiden latva katkaistaan vasta sitten, kun on saavutettu toivottu korkeus, se on ainoa ero puiden ja pensaiden aidaksi kasvattamisen välillä. Sivuja kyllä leikataan alusta asti.
Kuvasta voi myös nähdä, kuinka tiheään taimet tulisi istuttaa: noin 30 cm välein. Toivon, että oma aitani on joskus yhtä tiheä!


Euroopanpyökki Fagus sylvatica
Euroopanvalkopyökki Carpinus betulus
Lehtopähkämö Stachys sylvatica
Mustaselja Sambucus nigra
Pensaskanukka Cornus alba
Piennarpukinparta Tragopogon pratensis
Päivänkakkara Leucanthemum vulgare
Rönsyleinikki Ranunculus ficaria

14 comments :

  1. Ruotsissa olen nähnyt aidan veri/punapyökistä. Se oli varsin näyttävä. Voisi kai vihreiden pyökkien joukkoon laittaa piristeeksi sinne tänne jokusen punaisenkin, jolleivat kasva kovin eri tahtiin. En Suomessa ole punaisia nähnyt aitataimihintaisina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Punalehtiset pyökit voivat hyvin olla vähän kalliimpia, tosin paljasjuurisina piiskataimina tuotetaan kyllä vähän kaikenlaisia kasveja. Onneksi niitä voi tilata puutarhaliikkeisiin, kun eivät ole vakiovalikoimassa.
      Tuossa aidan edustalla kasvaa jo punakoivu ja monenlaista puskaa, kuten nuo mustaseljat, ja sitten on vielä viininpunakukkaisia kärhöjä kiipeämässä, joten tähän haluan vain tasaisen vihreän aidan. Jossain isommassa kohteessa värivaihtelu voisi virkistää.

      Delete
  2. olikohan sama myyrätuho vuosi kun täälläkin jylläsi ja kailla joilla oli orapihlaja aitoja ne oli sitten tulilinjalla ja syötiin juuret poikki, monivuotiset kukat kärsi todellisen inflaation, keväällä ei juurikaa mitään noussut kasvun alkuun ja joka alkoi, ei jaksanut sitten kuitenkaan kasvaa niin kuin ennen.
    Monenlaista vaaraa on puutarhojenkin kanssa olemassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eipä sitä osaa odottaa vihollista maan alta, mutta siellä se pahin vihollinen oikeastaan onkin. Moni muu tuholainen sentään jättää juuret jäljelle, ellei nyhdä koko taimea maasta. Sääli orapihlaja-aitoja!

      Delete
  3. Voi itku noita myyriä. Itsestäni usein tuntuu ettei tässä puutarhanhoidossa ole järkeä, kun aina joku uhka leijuu yllä, mutta niin vain tätä jatkaa 💪 Ei anneta periksi. Seljan rungot ovat kyllä jykevät teillä, pian varmaan ihana vihreä rehotus ympärillä taas. Upea onJane Austenin puutarha 😍 Lehtopähkämö on myös tosi suloinen, ihastelin sitä luonnossakin tällä viikolla. Ihana kun sait sen puutarhaasi🎀 Pyökkiaitaa itsekin täällä nyt kasvattelen ja olen tosi ihastunut siihen. Mistä tilasit taimia? Omani löysin kukkatalosta viime vuonna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei tässä hirveästi järkeä olekaan, mutta aina sitä nostaa pään pystyyn ja suunnittelee seuraavaa.
      Onneksi, onneksi nuo mustaseljat ovat kumminkin edelleen elossa! Ja olen itsekin ottanut pistokkaita, joten pihani seljat eivät ole noiden kahden varassa.
      Tilasin pyökin aitataimet Puutarhanikkareilta. Paljasjuuriset piiskat maksavat vain muutaman euron / kpl. Kun olen tarvinnut niitä kymmeniä (myös pihan toiseen päähän), ei voi kalliimpia astiataimia ajatella. Oliko Kukkatalossa paljasjuurisia?

      Delete
  4. Pensaskanukka Cornus alba onko se haitallinen vieraslaji? Naapurilla kanukkaa myös, luin että kanukat haittalajien listalla nykyään.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idän- ja lännenpensaskanukat ovat vieraslajilistalla. Luulisin, että nämä kirjavalehtiset ovat eri asemassa, kun eivät niin leviä. Ainakaan tämä keltalehtinen ei ole levinnyt kymmenessä vuodessa ollenkaan, pysyy samana yhtenä puskana. Kyse taitaa olla niiden perusmuodoista, mutta kannattaa tosiaan pysyä valppaana.

      Delete
  5. Katsoin Helsingin huvilakaupunkiin (Kauniainen) suositeltavia kasveja, ja yllätyksekseni sinne oli laitettu kaikki kanukat (myös valkokirjokanukka Elegantissima) kieltolistalle ettei suositella istutettavaksi ollenkaan kun kanukat leviävät metsiin yms. Ehkä ovat kaukaa viisaita mikä on hyvä, haluavat estää jo ennakkoon. Tuli yllätyksenä että tuo Elegantissima listalla kun sitä aika paljonkin laitetaan ja myydään. Linnut saattaa siemeniä levittää. Hyvä kun ei ole sulla levinnyt siellä! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiinnostavaa tietää, että kirjavalehtisetkin on laitettu pannaan. Hyvä tietää. Oma Elegantissimani on vuodesta toiseen hyvin kitukasvuinen, mutta täytyy noita kaikkia nyt tarkkailla. Harmi, kun osa kanukoista on tosiaan kauniita puutarhakasveja. Elegantissima yksi kauneimmista.

      Delete
  6. Onko peurat päässeet vuosien myötä naukkailemaan pensaita ja ne on siitä suivaaantuneet? Mies kertoi juuri äskettäin, että peurat syövät koristetuijien oksiakin. Tuntuu oudolta, mutta ehkä sitten syövät. Täällä niitä ei ole näkynyt, mutta ovat kuulemma lisääntyneet täälläkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peurat eivät enää käy niin paljon pihallani, kun sain sen aidattua. Enkä usko, että pensaat alkaisivat sen takia tehdä pienempiä lehtiä ja näivettyä... se kertoo pikemminkin juurten häviämisestä: kasvilla ei ole enää varoja ylläpitää samaa oksa-ja lehtimassaa kuin aiemmin isommalla juuristolla. Lisäksi tuossa puskien vieressä uppoaa jalka tunneliin, niin että todistusaineistoakin löytyy :-D
      Peurat tosiaan rakastavat tuijia, joten teidän(kin) kulmakunnan tuijat on kohta parturoitu aika kiinnostavan muotoisiksi, kun peurakanta jatkuvasti lisääntyy.

      Delete
  7. Peijakkaan vesimyyrät, onneksi kissat verottavat kantaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi Musti on iästään huolimatta hyvin aktiivinen myyrästäjä. Toissa yönäkin toi minulle sängyn viereen komean myyränraadon :-D
      Ransu saalistaa vain mammaa laittamaan ruokaa kippoon.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!