Tuesday 1 October 2024

Lokakuun ruusut

 Lisääkin saattaa tulla, sillä joitakin nuppuja on. Toivotaan sopivia avautumissäitä!

Kävi niin, että kun tein edellisen ruusujutun ja kuvasin Boscobel-ruusun nupun, kukka avautui jo seuraavana päivänä. Tavallista nopeampi tahti syksylle, mutta silloin oli vielä niin lämmintä!
Boscobel on David Austin -ruusuja. Kirjoitan niiden nimet ilman heittomerkkejä, sillä niillä kaikilla on toinen, virallinen lajikenimi, joka alkaa kirjaimilla Aus. Boscobelin lajikenimi on 'Auscousin'. Jos joku on kiinnittänyt tällaiseen pikku asiaan huomiota ja ihmetellyt. Kauppanimiä kun ei kirjoiteta heittomerkein.
Boscobel on nyt ruusutarhan ainokainen kukkiva ruusu. Seurana sillä ovat syysasteri 'Royal Ruby' ja ketoruusuruoho.

Syyssäässä ruusun kukka kestää kauan, sen puolesta onneksi ei enää ole niin lämmin, vaikka lämpö niin ihanaa olikin. Boscobelin kukkanen on edelleen hyvässä vedossa.

Austin-ruusut saavat yksin edustaa lähes koko ruusujen sukua näin syksyllä. Tämä on Winchester Cathedral.

Miten voi olla jotain näin kaunista. Eilen kahvilla käynyt dendrologiystävä sanoi samoin tämän nähdessään. Hänen edesmennyt vaimonsa rakasti valkoisia kukkia ja luulen, että molemmat ajattelimme samaa tämän ruusun edessä.

Kasvimaan pienessä nurkkapenkissä kukkii Tranquillity. Aiemmin raportoin pystyssä olevista nupuista, mutta niin vain sekin varsi alkoi nuokkua, kun kukat avautuivat. Onneksi ne näkyvät silti hyvin, tämä on korkein kukkavarsi tähän mennessä. Aiemmat ovat taipuneet kovin alas. Edessä kasvava tiibetinkoirankieli on ihana pari valkealle ruusulle.

Ruusunkukkia on ihana sihtailla tiibetinkoirankielen sinisten kukkien lomasta. Tällä ruusulla on erityisen tummat lehdet, hyvä tausta heleille kukille. Vieressä kasvaa remontanttiruusu 'Duchesse de Rohan' ja havaitsin siinä eilen nupun. En katsonut tarkemmin, onko peräti useita. 
Remontantti tarkoittaa uudelleen kukkivaa, tai siis jatkuvakukintaista. Se on ruusuryhmä, jolle tuo ominaisuus on yhteinen siinä missä perimä on sitäkin sekalaisempi.

Muotopuutarhan The Pilgrim kukkii yhden ainoan kukan voimin, mikä on tavallista vaisumpaa. Se ei ole toipunut kovasta talvesta oikein koko kesän aikana, vaikka kesä oli niin pitkä. Tämän ainoan kukan esittelin jo edellisessä ruusujutussa, sillä se on ollut auki jo lähes kaksi viikkoa. Ulkonäkö alkaa olla ränsistynyt. Uusi nuppu löytyy, joten saamme varmaan vielä ihastella uutta, tuoretta kukkaa.

Neilikkaruusut ovat syksyn luottokukkijoita, vaikka niidenkin pääkukinta on tietysti kesällä. Kukkatertuista tulee mukavasti väriä syksyyn, vaikka terttuja ei kovin montaa enää olekaan. 'Pink Grootendorst' kasvaa muotopuutarhassa.

'White Grootendorst' on kylätien reunalla, taustalla on naapurin söpö talo.

Ai niin, onhan tietysti oranssinpunainen äitienpäiväruusu – edelleen ihanasti kukassa. Sen kukkatertut ovat yhtä runsaat kuin kesällä ja kukat kestävät näköjään kauan. En tajunnut edes kuvata sitä, kun puskassa ei näy mitään muutoksia. Entä jos se onkin muovikukka?
Jos se on yhä kukassa, kun seuraavista ruusunkukista (toivottavasti) raportoin, täytyy se ilman muuta myös esitellä.
Näin alkoi lokakuu, ja kiitos uudelleen kukkivien ruusujen, riittää kukkia yhä. Perinteisesti olen kuvannut viimeiset Austin-ruusujen kukat marraskuussa, mutta katsotaan, kuinka tänä vuonna käy.
Hyvää lokakuuta!


Ketoruusuruoho Knautia arvensis
Neilikkaruusu Rosa Grootendorst-Ryhmä
Remontanttiruusu Rosa Remontantti-Ryhmä
Syysasteri Symphyotrichum novi-belgii
Tiibetinkoirankieli Cynoglossum amabile

2 comments :

  1. Sinä saat nauttia ruusujen kukinnasta pitkään siellä merisaariston suojassa. Ihania ruusukuvia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin saan, ja nyt kun peurat eivät vieläkään ole tulleet vierailulle puutarhaani, alkaa syksyinen puutarha näyttää sellaiselta kuin pitkään toivoin, eli kukkaisalta. Täällä meren ympäröimänä ei tosiaan pakkanen äkkiä puraise, niinpä kaikki jatkaa kukintaa pitkään. Paitsi jos peura käy pihalla.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!