Wednesday 1 May 2024

Jouluruusuaika alkaa

 Viimeinkin! Enkä tarkoita vaaleajouluruusuja, jotka ovat kukkineet jo pitkään, vaan tarhajouluruusuja. Ne eivät ikinä ole aloittaneet kukintaa näin myöhään, toukokuun puolella.

Ensimmäisenä kukan avasi melko aurinkoisen paikan asukki, toissa vuonna istutettu puna-vihreä anemonekukkainen eli vuokkokukkainen. Viime vuonna nurisin, ettei se ole vuokon mallista kukkaa nähnytkään, se oli tavallinen puolittain kerrottu. 
Mutta niin vain kasvin kehittyessä saattaa kukan malli, kuten lehtien muoto ja värikin, muuttua. Tänä vuonna siinä on jo havaittavissa jonkin verran anemone-tyyppiä. Saa nähdä, kehittyykö se vielä huippuunsa vai jääkö tällaiseksi, mutta kiva ja kaunis tämäkin on. Tilasin tämän Barnhavenilta.

Normaalina keväänä Rivendell olisi jo täynnä tarhajouluruusun kukkia. Nyt ensimmäiset ovat vasta nupulla. Tässä on siementaimia ja kuva vahvistaa viimevuotiset epäilyni: tähän on kylväytynyt vieri viereen kaksi eri siementaimea.

Siementaimia nousee vuosi vuodelta alempaa rinteestä, kuten myös ylempää. Tässä alempana alkaa olla jo kuiva ja paahteinen kasvupaikka, mutta valitkoot itse paikkansa. Pari taimea pärjää yllättävän hyvin myös aivan saarnen tyvellä.

Merkitään muistiin sekin, että isokäenrieska avasi tänään ensimmäisen kukkansa. Tämän olin veikannut Koska kukkii -haasteessa kukkivaksi 18. huhtikuuta, sillä edellisvuonna se oli täydessä kukassa 12.4. 
No eipä ole keväät veljeksiä.

Myös pikkukäenrieskat ovat tulleet kukkaan. Tässä sama kiva vastaväripari kuin pari päivää sitten: pystykiurunkannus valkokukkaisen akileijan heleänvihreiden lehtien edessä. Keltainen pikkukäenrieska tuo nyt vielä oman väriripauksensa soppaan.


Isokäenrieska Gagea lutea
Pikkukäenrieska Gagea minima 
Tarhajouluruusu Helleborus Orientalis-Ryhmä

20 comments :

  1. Minä mitään mistään kukkasista ymmärrä, mutta eilen huomasin pyllypystyssä kuvaavani juuri tuollaista lilaa/violettia - ilmeisesti viimeisen kuvasi kiurunkannusta... sinun postaukset auttaa enemmän kuin google lens! Kiitos!! Ihailen kyllä makrokuviesi tarkkuutta - kuvakulmia! Iloa ja uusia "löytöjä" pihapiirin toukokuuhun...
    Koivutkin alkoi vihertää Wappunan ihan kuin silmissä... ensin vettä ja sitten auringonsäteitä

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiurunkannuksia on vain nyt, kuukauden päästä ne ovat jo painumassa mullan uumeniin mukuloihinsa odottamaan seuraavaa kevättä.
      Voi, vihertäviä koivuja! Täällä saaressa kylmän meren keskellä ei todellakaan vielä, mutta lämpimältä tuntui. Ihana vappusää.

      Delete
  2. Söpöjä palleroisia nuo jouluruusun alut.

    ReplyDelete
  3. Sinulla alkaa olla isot määrät jouluruusuja. Viime vuonna lisäsin omiin kukkapenkkeihin uusia jouluruusuja, vaikka omiakin siementaimia on kasvamassa. Ne ovat niin kauniita ja näyttäviä kevään kukiksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mukava kuulla, että sielläkin tulee siementaimia. Jouluruusut ovat tosiaan kevätkukista näyttävimmästä päästä.

      Delete
  4. Näitäkään ei minulle ole, mutta osaan näppärästi ihailla niitä muiden puutarhoissa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se onkin oivallinen taito, kun aika paljon on loppujen lopuksi sellaisia kasveja, jotka eivät viihdy tai ei voi muusta syystä kasvattaa.

      Delete
  5. Hommat nytkähtävät aina himpun eteenpäin, vaikka niitä ei kerralla saisikaan loppuun. Kirjat odottelevat vielä parempia aikoja uusiutuneessa hyllyssä.
    Minä katselen kukkien kuvia ja nimiä, kuin olisin biologian tunnilla :) Monia kasveja, joista en ole kuullutkaan. Onneksi voi ihailla :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt ei paljon pysty sisätöitä tekemään, on liian hienot kelit!

      Delete
  6. Pikkukäenrieska kukkii jo täälläkin, pääkukinta lienee ensi viikolla. Jouluruusujen siementaimet ovat kuin joululahjoja, avaus tapahtuu siinä vaiheessa kun ensimmäinen kukka kukkii, siihen saakka saa jännittää mitä paketista paljastuu. Yleensä erittäin hieno lahja kun kuviasi katselee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt näyttää avautuvan haileamman punaisiakin jouluruusuja, kun emotaimia vähän vaaleammat siementaimet ovat alkaneet tuottaa siementaimia. Mutta onhan ne haileankin punaiset ihan kauniita, ja niitä voi siirtää muualle, kun siinä on selvästi kasvi, joka täällä viihtyy.

      Delete
  7. Kivipellon Saila4 May 2024 at 10:45

    Jouluruusut ovat ihania 🤍 ja nuo open pollinated ovat todella jännittäviä ja niiden kukintaa odottaa aina! Ennen olin näistä jouluruusujen siementaimista todella ihmeissäni, niitä löytyy ihan koko ajan! Pikkukäenrieska kukkii täälläkin ihan joka paikassa - ne ovat suloisia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kun niitä tulee, niin sitten tuleekin paljon. Minun täytyy ihan tosissaan alkaa kaivaa siementaimia muualle, jotta paremman väriset yksilöt mahtuvat kehittymään runsaiksi. Niitä haileita on kiva laittaa hedelmätarhaan ja muille vähän syrjäisemmille paikoille, levitkööt niin paljon kuin sielu sietää.

      Delete
  8. Vautsi, miten ihania nuppurykelmiä Rivendellin jouluruusuissa.
    Joo, ei ole keväät veljeksiä. Mikä lie kaukainen amerikan serkku tämä kevät lienee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinpä, todella oudon kylmä kevät. Kylmän ja pitkän talven jatkoksi vähän ikävä, mutta onneksi nyt on sentään jo oikeasti kevät ja kukkia kukkii, puut hiljalleen vihertyvät.

      Delete
  9. Eipä ihme ettei meillä vielä jouluruusut kuki, kun sielläkin vasta aloittelee. Piti oikein tarkistaa viime vuodelta ja silloin olivat kukassa jo huhtikuun lopussa. Odottavan aika vain on niiiiin pitkä...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhtikuu olisi tosiaan se tavallisempi kukinnan aloitusaika. Mutta tänä vuonna näin. Onneksi ne kumminkin nousevat ja kukkivat.

      Delete
  10. Voi mitä palleronuppuja jouluruusuissa! Aika herkku on tuo ensimmäisen kuvan jouluruusukin. Nyt se saa paistatella huomion keskipisteenä, kun punaiset eivät vielä kuki. Tänään muuten katselin sitä toista sinulta tullutta jouluruusua, että sekin saattaisi tänä keväänä kukkia. Aika pienet alut siinä vielä oli mutta ihan kuin olisivat enemmän nuppu- kuin versoalkuja. Tai sitten se on vain toiveajattelua :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei niillä kovin montaa vuotta mene kukintaan, se voi hyvinkin kukkia – toivotaan niin! Olisi kiva, jos se olisi hyvän värinen.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!