Thursday, 19 June 2025

Kuistinkulman perkaus ja uusia taimiaarteita

 Tässä yhtenä päivänä hermostuin tähänkin rehotukseen.

Vaikka kaunista tämäkin on! Viime kesänä poistin akileijoja urakalla, yritin jättää vain parhaat kerrotut, mutta nyt niitä ei olekaan... ehkä kumminkin siirsin ne muualle. Nyt on vain yksinkertaiskukkaisia sinivioletteja. 
Lehtoängelmä oli hukkua akileijaviidakkoon, tänä vuonna sen kukkavarret taas näkyvät. Ukkolaukka 'Purple Sensation' on kova siementämään jälkeläisiä, niitäkin vedin viime vuonna ylös maasta. Tärkeintä on poistaa haileamman liilat perusväriset, sillä haluan pitää tässä laukat yhtenäisen värisinä.
Onneksi raivaus tuli aloitettua jo viime vuonna, nyt oli vähän vähemmän hommaa.

Kaiken alla rehottaa putkikasvi, joka on ilmeisesti Torilis japonica. Olen sen itse kylvänyt yhden kukkaseoksen mukana. Niitä kasveja, joita toivoin, ei itänyt, mutta tuli Torilista ja se on siementänyt tehokkaasti itselleen jälkeläisiä. Ne on helppo tunnistaa karheankarvaisista varsista ja vähän koiranputkesta poikkeavista lehdistä. 

Nytpä nyhdin loputkin akileijat ja Torilikset pois ja nyhdän niitä vielä lisääkin, kunhan kasvavat nyhtämiskokoon. Nuorten paalujuuristen taimien kitkeminen on onneksi maailman helpointa, mutta paljon niitä oli; ihan vieri vieressä. 
Koska tämä on ainoa kohta tontillani, jossa kuunlilja on pysynyt hengissä ja jopa kasvanut (taustan iso mätäs 'Blue Cadet'), hankin nyt kaksi uutta kaunista ja istutin ne tähän. Jospa nekin rehevöityisivät, tai edes pysyisivät elossa! Uudet hostat ovat sinikuunlilja 'Great Expectations' (vaaleampi keskeltä) ja 'Summer Lovin'' (risteymälajike, enemmän vihreät lehdet). Kummankin ostopäätökseen vaikutti ulkonäön lisäksi myös nimi: Charles Dickens ja Grease. Kumpikin rakkaita ja tärkeitä.

Edessä on marhanlilja 'Pink Morning'. Se oli aivan Toriliksien peitossa, eivätkä kukkanuput kovin hääppöisiltä näytä. Voi olla, että kukintaa ei tule vielä tänäkään vuonna, lilja on tuossa vasta toista kesää. Löysin rehotuksen alta myös 'Looking Glass' -rotkolemmikin, mistä olen suuresti iloinen. Siinä on vain yksi lehti, kuten tähänkin asti, mutta ehkä se ryhtyy kasvamaan saatuaan valoa ja tilaa.
Tuossa on nyt paljon paljasta multapintaa, mikä ei ole koskaan hyvä juttu.

Sepä ongelma ratkesi nopeasti, sillä poikkesin puutarhareissujen lomassa eilen Vakka-Taimeen. Sieltä löytyi mm. varjosiippa ja kiurunkannus 'Golden Spinners', näitä kesällä kukkivia sinikukkaisia safiirikiurunkannuksen ja jokin muun kiurunkannuslajin risteymiä. 
Kumpikin kasvi on minulla joskus ollut ja kumpikin on menehtynyt; toinen paahteeseen, toinen rehotukseen.

Varjosiippa on uskomattoman keveä, hyvin varjohiippamainen sekä lehdiltään että olemukseltaan. Kukka vain on hieman erilainen. Tämä eli minulla joitakin vuosia katajan pohjoispuolella, mutta sitten sinnekin kasvoi sellainen rehotus, että varjosiippa jäi lopulta jalkoihin.
Nämä kaksi voisivat ehkä viihtyä kuistin nurkassa, se on talon pohjoisnurkkaa eli ainakin riittävän varjoisa. Täytyy tutkia, mitä mieltä ne ovat talvisesta kosteudesta, sillä sitä riittää.

Vakka-Taimi on mahtava aarreaitta kasvi-ihmiselle ja monelle puutarhabloggaajalle hyvin tuttu. Sieltä saa kasveja, joita ei mistään muualta Suomesta saa, ei aina helposti maailmaltakaan.
Näytepuutarhoissa on atsaleojen kukinta täydessä vedossa. Taimistokissa tuli tervehtimään.
Vakka-Taimesta voisi tehdä oman juttunsa, otin sieltä yli sata kuvaa. Ja siinä määrässä on jo huonot heitetty pois.

Takaisin Saaripalstalle. Kuistin edustan istutus jatkuu kuistin pitkälle sivulle, tästä olinkin nyhtänyt Torilikset ennen kuvan ottamista. Tai isoimmat ainakin. Ransu esittelee.
Koska tämä on talon pohjoispuolella, olivat viimeiset 'Spring Green' -viherraitatulppaanit niukin naukin kukassa maanantaina, jolloin otin kuvan.

Täpläkurjenpolvi 'Espresso' kukkii siinä myös. Hyvin kaunis kasvi ja onneksi viihtyy! Istutin ensimmäiset kaksi taimea muotopuutarhaan, jonne ne näivettyivät hengiltä. Oli ehkä liian kuiva paikka. Tässä tämä kahvikaveri kukoistaa. Ihanaa.

Koska keräilen varjohiippoja, niillekin täytyy keksiä paikat, joissa niitä ei jyrätä. Tässä kuistin edessä ne ovat ainakin paikassa, jonka ohi kävelen jatkuvasti ja voin ainakin kuvitella, että saatan kitkeä sitä useammin kuin muualla. Lisäksi varjohiippoja täytyy käydä usein katsomassa, jotta kukinta ei mene sivu suun.
Tämä on toiseksi uusin hankintani idänvarjohiippa 'White Queen'. Idänvarjohiippa on happaman maan kasvi, mikä on täällä kalkkisaarella hieman ongelmallista. Ne näyttävät kuitenkin voivan hyvin, jos hautaan niiden kanssa maahan jotakin rautaromua. Maan pitäisi olla kuohkea, sellainen lehtikompostilla paranneltu, mikä ei sekään ole helppoa savimaalla, ja tässä talon vieressä on puolestaan hiekkaa. Mutta yritän ja toivon parasta. Nyt laitoin näille katteeksi havupuun sahanpurua.
Hommasin nyt vielä sirovarjohiipan Vakka-Taimesta, mutta sitä en ole vielä istuttanut. Täytyy tutkia, millaisessa paikassa se voisi viihtyä.

Ihana valkovarjohiipan serkku Epimedium × youngianum 'Roseum' kukki kesäkuun alussa paremmin kuin koskaan. Tämä oli jäämässä muiden kasvien peittoon muotopuutarhassa ja pelastin sen kuistin etupenkkiin pari vuotta sitten. Istutin taimiraaskun rautaisen renkaan sisään, mistä se pääsee kyllä halutessaan leviämään. 
Valkovarjohiippa on nimenä hassu, sillä se on annettu vain lajikkeelle 'Niveum' – samassa lajissa on kuitenkin monia muitakin lajikkeita, esimerkiksi tämä 'Roseum'. Onkin aika idioottimaista antaa lajikkeille suomenkielisiä nimiä: se sekoittaa, kun ei enää tiedetä, mistä lajista puhutaan. Ja sitten on tällaisia tapauksia, että on laji, jonka yhdellä lajikkeella onkin suomenkielinen nimi, mutta itse lajilla ei. 
No, pääsinpähän avautumaan. Oikeastaan piti sanoa, että Epimedium × youngianum on myös happaman maan lajeja, siksi rautaromu. Mutta alkoi niin ärsyttää tuo nimiasia.

Kuistin edustalla on myös keltalehtistä 'Aureum' -täpläpeippiä, joka on hyvin soma eikä leviä kovinkaan nopeasti. Nyt se oli kuitenkin tehnyt taimen penkin toiseen päähän suoraan 'Craigton Blue' -kiurunkannuskasvuston päälle (siinä on toinen sinikukkainen safiirikiurunkannuksen ja muun kiurunkannuslajin risteymä). Kiurunkannus-raasu ei muutenkaan ole hyvävointinen, vaan lähinnä sinnittelee elossa vuodesta toiseen. Lisäksi aivan sen eteen on kylväytynyt himalajanvuokkoa, mikä on toisaalta ihana yllätys. Niinpä siirsin nyt Craigtoneita vähän. Toivottavasti ne pysyvät hengissä.

Joissakin kuvissa näkyi kuistinrappuja vastapäätä kukkiva jalosyreeni 'Moskovan Kaunotar'. Se ansaitsee ihan oman kuvansa, se on niin upea.

Ajoin Turun poikki reissullani. Yhdessä kohdassa on tällainen iso alue rinteessä omakotialueen ja tien välissä.
Vieraslajeista voi olla montaa mieltä, mutta kyllä lupiini on kaunis. Jestas. Lupiinien lomassa taitaa kasvaa illakkoa. Tämä on jotenkin niin täysin juhannukseen sointuva näky. Unenomainen ja täynnä taikaa.
Hyvää juhannusta!


Himalajanvuokko Anemone rivularis
Idänvarjohiippa Epimedium grandiflorum
Illakko Hesperis matronalis
Jalosyreeni Syringa Vulgaris-Ryhmä
Lehtoängelmä Thalictrum aquilegiifolium
Marhanlilja Lilium Martagon-Ryhmä
Rotkolemmikki Brunnera macrophylla
Safiirikiurunkannus Corydalis flexuosa
Sinikuunlilja Hosta sieboldiana
Sirovarjohiippa Epimedium pinnatum ssp. colchicum
Täpläkurjenpolvi Geranium maculatum
Täpläpeippi Lamium maculatum
Ukkolaukka Allium hollandicum
Varjosiippa Vancouveria hexandra

26 comments :

  1. Erilaisia ongelmia aina eri puutarhoissa. Meillä varmasti maa on aika hapanta, ja kalkitseminen täytyy tehdä erikseen. Joku kerta täytyisi tehdä retki sinne Lounais-Suomeen ja mm. Vakka-taimeen. Vaikka minulla on nyt pieni ahdistus puutarhan suhteen, kun uusille kasveille alkaa olla vaikea löytää tilaa, kun vanhatkin tuuheutuvat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi jotenkin fiksua pitäytyä niissä kasveissa, joille puutarhan olosuhteet valmiiksi sopivat. Ja minäkin juuri pari viikkoa sitten mietin, että olisi hyvä, jos en haalisi enää enempää kasveja. Puutarhan kasveissa olisi jo valmiiksi jaettavaa vaikka kuinka. Sitä paitsi olisi hyvä, jos puuhailisin vanhan talon kunnostamisen kimpussa, nyt menee kaikki liikenevä aika puutarhassa.

      Delete
  2. Nyt vilisi taas niin paljon kaikkea ihanaa, ettei tiedä mitä oikein kommentoisi😍Kommentoinkin sitten sitä yhtä ei niin ihanaa: minulla on itsellänikin täpläkurjenpolvi 'Espresso'a ja enkä ole vielä vuosienkaan jälkeen ihan varma onko se ihana, kamala vai ihan kamala. Tuo tummien lehtien ja kukan vaaleanpunaisen/lilan yhdistelmä on jotenkin raju. Ja minä kun kuitenkin tykkään tummalahtisistä perennoista. Mutta nuo lehdet näyttävät jotenkin sairailta noiden kukkien kanssa. Ja meillä tämä on tietysti kukkapenkin paraatipaikalla, luonnollisesti😂
    Kyllä on kaunis tuo lupiini/illakko-kuva kaikesta huolimatta. Olen itse ihaillut samaa yhdistelmää täällä Tampereen suunnalla!
    Leppoisaa juhannusta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!
      Tuo on ihan hyvä lähtökohta, että kommentoi ei-ihanaa :-D Tuo on totta ja oikeastaan ihmettelen, miksi minusta tuo kurjenpolvi on kaunis. En niin välitä esim. Midnight Reiteristä. Sen sijaan valkokukkainen Midnight Ghost on paljon fiksumman näköinen. Paitsi että se pitäisi siirtää, kun on niin kuivassa, ettei ikinä kuki!

      Delete
  3. Tuo uusi vihreämpi kuunlilja on miun makuun, upea. Hyvää juhannusta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se onkin kauniin värinen ja lehdet ovat komeat. Tai ainakin toistaiseksi, uusi taimi kun on ;-) Useimmiten kuunliljat ovat eläneet täällä pari vuotta koko ajan pienentyen, kunnes häviävät kokonaan.

      Delete
  4. Olipa paljon luettavaa ja tutkittavaa ja hyvä, että Ransu-ihanuus oli esittelemässä! Nuo runsaasti kukkivat paikat ovat ihania, mutta se on surullista, että vaaraa on, että herkut tukehtuvat sinne keskelle, onneksi sinulla valikoimaa riittää, vaikka osan poistaakin herkkujen pelastukseksi! Vakka-taimi on todella ihana paikka, sellainen jossa pitää säännöllisesti ainakin kaksi kertaa vuodessa käydä. Yritän pitää mukana ostoslistaa, mutta en tiedä mitä merkitystä sillä loppuviimeksi sitten on.
    Oikein ihanaa Juhannusta sinulle ja pojille! Kaikenlaista säätä on luvattu, mutta varmaan toppahousuja ei tänä Juhannuksena tarvita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen alkanut miettiä sellaisia kukka-alueita, joissa olisi vain noita leviäviä keskenään. Ne kun ovat tosi kauniita ja on harmi niitä sitten raivata, kun on tullut istutettua samalle alueelle jotain tärkeääkin.
      Ihanan usein pääset Vakka-Taimeen! Minulla on reissua säännöllisesti siihen suuntaan joka toinen kesä, joten käyntini ovat sitten kerran kahdessa vuodessa. Tuolle suunnalle ei muuten ole asiaa eikä ikääntyvien kissojen ja kaikenlaisten töiden ja remppojen takia hirveästi ole aikaakaan reissuja tehdä.
      Kiitos, hyvää juhannusta sinullekin! Täällä ovat vielä pilkkihaalari ja untuvahousut eteisen tuntumassa, varmuuden vuoksi.

      Delete
  5. Ostin viime vuonna tuon kuunliljan Great Expectations ihan nimen perusteella. Ainakin vielä on voimissaan vaikka tietoisesti istutin kuivaan paikkaan. Lupiinien kukintoja kelpaa ihastella joka puolella. Epäilen ettei tuo vieraslaji ihan heti häviä vaikka niittotalkoita pidettäisiin. Siemenpankissa maassa säilyy. Näin maallikkona en sitä osaa pitää suurimpana riesana. Jospa nuo pujot joku hävittäisi ensin. Hyvää Juhannusta! - terkuin pienen pihan Tuija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos!
      Toivottavasti sinun GE:si menestyy! Täällä on ollut kaksi, mutta kumpaakaan ei ole enää. Jokin täällä ei ole kuunliljojen mieleen, paitsi ihan kuistin rapuissa kiinni on näköjään hyvä.
      On kyllä aika hurjaa katsoa lähes pellon kokoisia alueita täynnä lupiineja, sellaisiakin alkuviikon reissullani näin. Mutta tuollainen kaistale tienposkessa taajamassa ei ehkä paljoa luontoa uhkaa, ja on kaunis kuin maalaus.
      Pujosta on monelle valtavasti harmia.

      Delete
  6. Jos varjosiippasi ei menesty niin täältä saat lisää, ksvaa ja lisääntyy ihan itsestään. Pitääkin muistaa kuvata se. Asustelee kuivassa varjossa rinnepuutarhassa. Vakka-Taimi on ollut haaveissa monta vuotta, vielä en ole päässyt. Moskovan kaunottaren kukkatertut (onko oikea sana) ovat olleet kuin hattaraa tänä vuonna. Se on kyllä kaunis syreeni.
    Ihana kuva lupiineista, harmi että se on niin raivoisa levittäytyjä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niinhän varjosiipan pitäisi levitä, ja täälläkin se sinnitteli monta vuotta. En kylläkään muista, että se olisi ikinä kukkinut. Nyt uusi yritys paremmalla paapomisella.
      Toivottavasti pääset joskus Vakka-Taimeen, siellä on niin paljon kasviaarteita!

      Delete
  7. Taas ihana postaus; hyvää kesää! Semmoisen haluaisin sanoa, että kummasti tuntuvat illakko ja lupiini sopivan samaan tilaan. Kuvista ja kommenteista päätellen yleisempikin yhtälö, myös meillä päin. Mikähän siinä on? mk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne näköjään pärjäävät toistensa kanssa. Illakolle taitaa riittää hyvin huono kasvupaikka, näin päättelen kun katson omaani, joka sinnittelee ja kukkii vuodesta toiseen kivikovassa savimaassa, kuivassa mäntyjen alla.

      Delete
  8. Oi taas tuota ihanuutta pihallasi. Niin on monta kukkijaa erilaisia kukkia .oli kiva retr´ki kiertää ne kaikki ihailemassa,
    Oikein hyvää keskikesän juhlaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaikkea on kukassa, kotona ja reissun päällä.
      Kiitos, hyvää juhannusta sinullekin!

      Delete
  9. Ihana satumainen tunnelma jatkuu! Eikä vielä ole edes ruusuja...Juttu Vakka-Taimesta löytäisi ainakin täällä innostuneen lukijan. Vasta viime keväänä kävin siellä ensi kertaa ja ihastuin kovasti. Olisi tosi mielenkiintoista lukea myös puutarhan perustajasta, perustamisvaiheista ja valtavan taimikokoelman eteen tehdystä suuresta työstä. Kaikki vuosi sitten hankkimani, kolme eri neilikkaa, ihanat valkoiset vuokkomaiset pionit, hennon siniset matalat kurjenpolvet ja kerrottu valkovuokko voivat hyvin ja pääosa on jo kukkinut tai juuri kukkii. Nyt onkin suunnitelmissa uusi retki Vakka-Taimeen, eikä yksin uusien taimien vuoksi vaan jo paikan tunnelma vetää puoleensa.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, olisi kiva kuulla kaikesta tuosta, minäkään en tiedä paljonkaan. Joskus kysyin Vesa Muuriselta, jos häntä voisi haastatella Oma piha -lehteen, mutta sitä hän ei halunnut. Sinun täytyy itse kysellä sitten, kun siellä käyt ;-)
      Pionit ovat pitkässä näyteistutuksessa ihan justiin poksahtamassa auki, ja sitten on ruusujen vuoro – siellähän on pellollinen niitäkin näyteistutuksessa. Ja aina on vaikka kuinka paljon nähtävää, nyt oli erikoisempia magnolioita ja vaikka mitä muuta kukassa.

      Delete
    2. Vähän juuri tuota lehtijuttua jo toiveajattelin. Mutta ymmärrän hyvin. Tärkeintä, että tuo hieno taimisto on olemassa ja sinne on mahdollisuus mennä, ja vähän kyselläkin. :) Se on siinä samanlainen kuin sinun Saaripalstasi, aina jotain kaunista ja mielenkiintoista nähtävää.
      -Mummopuutarhuri

      Delete
    3. Kaikki eivät halua julkisuutta. Vakka-Taimi onkin vähän sellainen salainen helmi, monen tiedossa kyllä, mutta ei kumminkaan kaikkien huulilla, vaan pikemminkin tosiharrastajien löytöpaikka.
      Voi miten otettu olen, Saaripalsta ei ollenkaan vedä vertoja Vakka-Taimeen, jossa on vaikka mitä ihmeellistä ja kaikki tuntuu kukoistavan, kun kasvualustan eteen on tehty paljon töitä!

      Delete
  10. Ransun on mukava esitellä puutarhaa leppoisasti avokuistilta eri suuntiin viittoillen:).
    Olen kauan havitellut istuttavani varjohiippaa jonnekin, ja nyt sain idean istuttaa sen kuistini nurkille, jossa on helpointa seurata, ettei se peity rehotukseen. Minunkin kuistini on pohjoisen suuntainen, mutta aamu- ja ilta-aurinko paistavat rappusille kyllä.
    Olet ollut todella ahkera nyhtäjä: puutarhasi näyttää niin hienolta! Erityisesti tänä kesänä se on ollutkin tarpeen. Kesäkuun alussa ihan meinasi itsekin hukkua viheraallokkoon! Ja nyhtäessä ei aivotkaan saa lepoa, vaikka toisin ehkä luulisi. Pitää pyydellä anteeksi niiltä pörriäisiltä ja koko ajan tehdä päätöksiä ottaako pois, vai jättääkö…Olisikohan pieni juhannusbreikki nyt paikallaan, siellä ja täällä, ja muillakin nyhtäjillä? :-)
    Oikein ihanaa juhannuksen aikaa sinulle, Ransulle ja Mustille!
    Toivoo Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, hyvää juhannusta sinullekin!

      Delete
  11. Oli taas niin paljon jännää luettavaa, että tähän on palattava myöhemmin uudelleen. Täytyy jatkaa juhannusruoan valmistamista. Varjosiipan keijukaismainen olemus jää päällimmäisenä mieleen.
    Hyvää juhannusta sinulle ja pojille!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Varjosiippa on kyllä erityisen kaunis. Toivon saavani sen tällä kertaa paikkaan, jossa se viihtyy.
      Kiitos ja hyvää juhannusta sinullekin!

      Delete
  12. Kuistin kulmastahan löytyi vaikka mitä, kun ylimääräiset kasvit lähtivät pois edestä rehottamasta. Upea 'Moskovan Kaunotar' ja miten kaunis on tuo viimeinen kuva. Lupiini on kukkiessaan valtavan kaunis. Harmi kun sillä on muita ei-toivottuja ominaisuuksia.
    Hyvää juhannusta niin sinulle kuin nelijalkaisille puutarha-apulaisillesi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, hyvää juhannusta sinnekin koko sakille!
      Mietin vähän, oliko villisti kukkiva kuistinkulma (akileijaa ja laukkaa) sittenkin kivempi, mutta totuus on, että kasvikeräilijän on saatava aarteet maahan johonkin. Tavallaan tällaiseen vanhaan pihapiiriin sopisi paremmin sittenkin se villeys.
      Mutta kaikkea ei voi saada. Kuten ihanaa, unenomaista lupiininiittyä ja sitä, että ne eivät jyräisi luonnonkasveja.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!