Sunday, 29 May 2011

Tulppaanin nuppuja siellä täällä

Myöhäisimmät lajikkeet ja varjopaikkojen tulppaanit ovat vasta avautumassa. Tämä on 'Blue Flag', jonka pitäisi olla laventelinsininen. Niin se olikin ensimmäiset pari vuotta, mutta sitten sai kai jonkin tulppaaniviruksen ja kukki jo viime vuonna raidallisena. Nyt se on kuin Rembrandttulppaani. En valita, juuri tällaisista hulluista erikoisuuksista maksettiin 1600-luvun Hollannissa talon verran.

Some tulips are still to bloom. 'Blue Flag' has turned stripy.

Punainen vihreäraitatulppaani. Tämä oikeastaan aukesi eilen, mutta en huomannut ottaa siitä vielä kuvaa. Pidän kovasti vihreäraitatulppaaneista, tässäkin on kauniin pehmeä punainen sävy ja upea kukan muoto. Nämä, kuten kerrannaiset myöhäiset tulppaanit edellisessä kuvassa, ovat tulppaanien viimeisimpiä kukkijoita.

Viridiflora Red.

Suurin osa muotopuutarhan punaisista papukaijoista on vieläkin auki.

Red parrots in my English Garden.

Talon pohjoispuolen tulppaanit kukkivat aina vasta kesäkuussa. Tässä kosteassa pääosin varjossa viihtyy kultatesma, joka on itse kylväytynyt muutamaksi tuppaaksi. Se on hyvä lehtomaisten paikkojen koristeheinä. Rehevät vihreät lehdet kuuluvat ukkolaukalle. Tuo valko-vihreä tulppaanin nuppu on hauska: se avautuu rajun punaraidallisena. Se on 'Carnaval de Nice', Nizzan karnevaalit.

By the north wall, Milium effusum 'Aureum', Allium 'Purple Sensation' and 'Carnaval de Nice' tulip.

Kultatesma – Milium effusum 'Aureum'
Ukkolaukka – Allium hollandicum
Vihreäraitatulppaani – Tulipa Viridiflora-ryhmä

15 comments :

 1. Tuo vihreäraitatulppaani on tosi upea! En ole koskaan nähnyt tuollaista. Ei taida olla Prismojen tulppaanivalikoimissa.... Valkovihreä Nizzan tulppaani on myös mielenkiintoinen, siitä tulee mieleen marmorikuula, vaikka muoto on toinen.

  ReplyDelete
 2. Kyllä ovatkin silmää hiveleviä nämä tulppaanisi, huokaus:)

  ReplyDelete
 3. Auli; Kyllä voi Prismassakin olla vihreäraitoja. Katso jos paketissa jossakin kohtaa on paljastava sana Viridiflora.
  Nizzan karnevaali on tosiaan hauska, sitä ensin valmistellaan vähän huomaamatta ja kun se alkaa, niin PAM! :-D
  Zelda; moni kukka on aivan ihana kun läheltä tarkastelee!

  ReplyDelete
 4. Siis miten ihana tuo ´Blue Flag`!
  Ajatella miten ryttyinen, ja jo hetken päästä kurttunsa oikaissut! Minä pidän myös noista erikoisuuksista, joissa väriraidat leikittelevät uskomattomalla tavalla.

  Aito puutarhapantteri on kyllä uljas!

  ReplyDelete
 5. Haa! Varjotulppaaneja! Niitä tarvitaan tännekin.

  ReplyDelete
 6. Vaahtera-Maria; Blue Flag ei oikeasti ole raidallinen, mutta minulla siitä jostain syystä tuli sellainen toissa talven aikana. Siinä on paljon gterälehtiä, kukka on kuin pioni sitten kun se on auki! Suosittelen myöhäisiä kerrannaisia jos tällaisesta tykkää.
  Naukulan Mamma; kokemukseni mukaan tulppaani pärjää varjossa, mutta kukkii myöhemmin kuin auringossa. Varjon kosteudessa kasvusto tosin pikku hiljaa taantuu, sipulit olisi hyvä kaivaa keskikesällä ylös ja kuivattaa ennen kuin ne taas istuttaa uudestaan maahan syksyllä, jos näin suinkin jaksaa toimia. Silloin ne ainakin nousevat joka vuosi uudestaan. Muuten sipulit saattavat homehtua kesän kosteassa maassa (varjossa maa yleensä pysyy kosteana).
  Minulla talon pohjoisseinustalle paistaa aurinko vinosti vain aikaisin aamulla ja sitten taas illalla.

  ReplyDelete
 7. Niin kauniita! Meillä aukesi tasan yksi keltainen "tavallinen" tulppaani..

  ReplyDelete
 8. Voi, aika usein käy niin, että tulppaaneja on vuosi vuodelta vähemmän. Niitä pitäisi muistaa istuttaa uusia joka syksy tai sitten kaivaa maasta ylös, kuten kuvailen tuossa edellisessä kommentissa.

  ReplyDelete
 9. Jaa. No se saattaa muuttaa suunnitelmia. Mutta tulppaanin sipuleita täytyy kyllä syksyllä hankkia.

  ReplyDelete
 10. Pihasi on kyllä niin kaunis ja täynnä kaikkea ihanaa! Ihan sellainen kesän vierailukohde.

  Ajatella, talon verran.. Ei uskoisi - vaikka kaunis kukka onkin! :D

  ReplyDelete
 11. Ihania. Noita vihreäraitatulppaaneja voisin haluta itsellekin.

  ReplyDelete
 12. Ovatko Carneval de Nicen lehdet valkoreunalliset? Jos ovat, sitten minulla on sitä! Minun puna-valkovauhdikkaani olivat nuppuisina vihreä-valkoisia.

  Kun en tiedä, miltä Blue flag näytti "sinisenä", en osaa siitä mitään kommentoida, mutta tuosta nykymuodosta sanon WAU.

  Kultatesmako kylväytyy itsekseen? Tarttee vissiin hyvän paikan; meillä ei kyllä kylväydy. Itää onneksi siemenkasvatuksissa. Hauska heinä! Asiaa enempää tuntemattomat taivastelevat aina, että voi, kun tuo yksi heinämätäs tuossa on niin sairaan näköinen.

  Vihreäraitatulppaanit sen sijaan eivät ole sairaan, vaan sairaan ihanan näköisiä :-P

  ReplyDelete
 13. Naukulan Mamma; Tulppaanin sipulien hankkiminen kannattaa aina ja joka tapauksessa!
  Elina; Kiitos! On ihana huomata että viiden vuoden uurastus alkaa pikku hiljaa tuottaa hedelmää, pienin paikoin paikoitellen.
  Tiina; Vihreäraidat on todella kauniita, vähän liljankukkamallisia.
  Intopii; Minusta tuntuu, että lehdet ovat ainakin joskus minunkin Carnaval de Nicellä ohuelti valkoreunaiset. Tämä on aika yleisesti myynnissä, sinulla voi hyvinkin olla tätä samaa. Aika ihana, eikö? (Niin kuin vihreäraidat, ja tuo raidalliseksi heittäytynyt Blue Flag myös).
  Kultatesmalla on tuossa paikka, jossa maa ei kuivu kesähelteelläkään. Sairas kellanvihreä sävy on kyllä makea, odotas kun Purple Sensation -laukat aukeavat! (Laitan kuvaa sitten).

  ReplyDelete
 14. Tulppaanit ja muutkin sipulikukat ovat ihania kevään ja kesän airuita. Sinun blogiasi on mielenkiintoista lukea, kun todella tiedät kulloinkin esittelemästi kukan nimen ja lajin. Minä kun erotan vain "tulppaanin" ja "narsissin", en alalajeja. Sitä tarkempaa tietämistä ei kai voi minulta edellyttääkään, kun en ole niitä koskaan itse istuttanut.

  ReplyDelete
 15. Sepä kiva kuulla. En minäkään tietäisi muuten, mutta säilytän nimilaput ja kirjaan ylös mitä olen mihinkin istuttanut. Ei muiden pihoilla tai puistoissa voi lajikkeita tietää melkein ikinä, niitä on niin paljon.

  ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!