Thursday, 16 July 2015

Villiä ja punaista

Arvasit oikein. Nyt on vuorossa villin punaisen penkin esittelykierros. Täällä on paljon vähemmän kasveja ja penkkikin on aika pieni. Kiinanpioni 'Nippon Beauty', taustalla tarhasarjaliljoja.

This is my wild red border right now.

'Nippon Beauty' on ehkä kaunein pioni ikinä. Varaan oikeuden mielipiteen muutoksiin. Tuoksu on lakritsainen.

Pioni ja lilja kohtaavat.

Penkissä kasvaa myös yksi lempparikasvini, hurmeluppio.

Penkin etupäässä on apteekkarinruusu ja taimmaisena kirsikkapuun alla kiinanpioni 'Duchesse de Nemours'.

Rakas apteekkarinruusuni, ostettu Peter Bealesiltä Englannista. Tuoksu on aito ruusuntuoksu niin kuin vanhassa ruusussa vain voi olla.

'Duchesse de Nemours' nauttii ilta-auringosta. Kuvissa siellä täällä näkyvä keltainen kukka on mäkikuismaa (tai särmäkuismaa).

'Duchesse de Nemours'. Tuoksu on raikas.

Oli hyvä ajatus siirtää jalopähkämöä tähänkin penkkiin. Yksi kirkuvan oranssinpunainen lilja on vielä tulossa kukkaan, ja päivänliljat; oransseja, vaaleankeltaisia ja punaisia. Varjoliljat eivät näytä kukkivan kovin aktiivisesti tässä kohdassa tänä kesänä.

Vietin sadehetkeä kuistilla. Sieltä on tällainen näkymä kohti punaista villiä penkkiä, eli siitä näkyvät vain ihan ensimmäiset kasvit. Penkki avautuukin kivana yllätyksenä syreenin takaa, kun lähestytään huussia.

Loppuun pari Musti-kuvaa, sillä Mustikin on villi. Villi pieni pantteri.

Pantterin juomatauko.

Apteekkarinruusu – Rosa Gallica-Ryhmä 'Officinalis'
Hurmeluppio – Sanguisorba menziesii
Jalopähkämö – Stachys macrantha
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Mäkikuisma – Hypericum perforatum
Päivänlilja – Hemerocallis
Tarhasarjalilja – Lilium Hollandicum-Ryhmä

34 comments :

 1. Har också röda liljor med de där gredelina men funderar på att flytta liljorna någon annanstans. Tror att det skulle passa bättre med någonting vitt just där. Det är ett evigt funderande det här trädgårdspysslandet :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är det :-D Man gräver, flyttar, tänker, får idéer, gräver och flyttar...

   Delete
 2. Ihana punaisten kukkien penkki! Nippon Beauty punamultaseinää vasten on kaunis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, punamultaseinä on hyvä tausta Nippon Beautylle.

   Delete
 3. Vau! Nippon Beauty näyttää kyllä todella kauniilta. Ja Musti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nippon Beautyyn ihastuin kuvan perusteella, ja se on luonnossa vielä kauniimpi, ja se kuva oli sentään unelmankaunis. Oli Rea Peltolan ja Vesa Koivun kirjassa Pionit.

   Delete
 4. Nippon on tosi kauniin värinen. Punainen penkki on tosi kiva idea, niitä näkee hurjan vähän loppujen lopuksi. Musti on niin söpö!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, pastellimaailmaa on paljon - useimmat tykkäävät sinisen ja vaaleanpunaisen yhdistelmästä, esimerkiksi, ja onhan se todella kaunis. Mutta tuo punaisten hurja sekoitus on niin kiva myös.

   Delete
 5. Upea Musta Ruusu :)

  ReplyDelete
 6. Olet kyllä onnistunut saaman tuohonkin penkkiin hyvän sävyiset punaiset kasvit. Ja tuoksut, ne tuntuu melkeinpä tänne ruudun taaksekin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nippon Beautyssä on ihana väri, kauneinta kirsikanpunaa mitä kuvitella saattaa.Tuoksut ovat ihania! Huomasin muuten, että Lady Alexander Duff -pionissa on aivan yhtä ihana tuoksu kuin Duchesse de Nemoursissa, ja kaikki aina hehkuttavat vain sitä.

   Delete
 7. Minunkin punaiset ruusuni tuoksuvat, vaikka ovat ihan yksinkertaiset, sinä varmaan tietäisit sen nimenkin. Minulle se on vain punainen ruusu ja valkoinen on Juhannusruusu :) Ja tuollaisia panttereita, tosin raitapanttereita meilläkin näkyy!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eihän niillä tarvitse olla muuta nimeä kuin punainen ruusu ja juhannusruusu! Raitapantterit ♥

   Delete
 8. Replies
  1. Säkin taidat olla punaisen ystävä :-)

   Delete
 9. Sinulla siellä koko kesän kukkii..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toki! Keväästä pitkälle syksyyn :-)

   Delete
 10. Kaunista, Nippon Beauty on minustakin todella kaunis! Osaatkos sanoa, mistä tuota hurmeluppiota saa? Äitini on sitä aina haaveillut saavansa, mutta ei ole osunut kohdalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ostin omani Sofianlehdon puutarhalta Helsingistä, vaan siitä on jo lähemmäs kymmenen vuotta. Toivottavasti sitä jostain tulee vastaan. Ylipäätään luppioita on vähän. Tämän kevään valikoimissa Plantagenilla oli rohtoluppiota.

   Delete
 11. Virkistävän elinvoimaiset värit tuossa punaisessa penkissä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ihan eri maailmaa kuin muotopuutarhassa.

   Delete
 12. Tuo punainen penkki kyllä osoittaa taas oikeaksi sen, että luonto osaa yhdistää kaikki värit upeaksi kokonaisuudeksi. Mutta pistäpä yllesi eri sävyisiä punaisia - siinä saattaa äkkiä tulla paniikki ja pakokauhu, sekä itselle että ympäristölle.

  Minulla taisi Nippon Beauty nyykähtää talven aikana. Routa nosti sekä sen, että... no sen toisen tummanpunaisen pionin pahasti ylös talven aikana. Se toinen, hei, se oli Buckeye Belle, on vielä hengissä ja jaksoi tehdä yhden kukankin, mutta se on kyllä vielä ennen talven tuloa siirrettävä toiseen paikkaan turvikseen.

  Yllätys: sulla on kuin onkin värililjoja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi eiiiii! Nippon Beauty on niin ihana. Mulla taasen kuoli tillipioni. Pionit on aika arkoja talvimärkyydelle, ja kun viime talvi oli mitä oli.. mulle se kyllä kelpasi, mutta pioneille ei. Ja se routa (sitä ei tosin täällä edes ollut), se on paha! Niin pionien kuin kurjenmiekkojenkin kanssa. Yhden ihanaakin ihanamman lupiinin olen menettänyt roudalle, se oli vieläpä silloin edellissyksynä istutettu... vielä sen jostain joskus uudestaan hankin, sellainen huurteisen purppuranvioletti kukinto.
   Joo, mutta älä luule, että olen nuo liljat ostanut! Tulivat jostain sipulitilauksesta kylkiäisenä, ja lykkäsin maahan, ja ovat lisääntyneet ihan kiusallakin vaikka hurumykky. Tuo punainen väri sattuu olemaan kyllä ihan täydellinen, joten olkoot.

   Delete
 13. Tykkään villistä ja tykkään punaisesta. Oikein hyvä penkki siis.

  ReplyDelete
 14. Upea tuo 'Nippon Beauty', pionien kirjo on niin laaja...tuonkin haluaisin, reippaan punaisen! Se kukkii aika myöhään, ilmeisesti! 'Duchesse de Nemours' on niin suloinen! Apteekkarin ruusu on lemppari, mulla on kirjokukkainen, fertiili ja aloitti juuri kukinnan, ihana! Pihasi on niin rehevän kaunis ja ihana...muuten...mulla oli tänään terffit kasvimaalla, uroksen kanssa...kaurispukki oli tulossa salaattiaterialle, säikytin sen pois, nätti poika, mutta kertomuksesi nelijalkaisista hirviöistä hiipivät mieleen ja kylmäsivät!

  Suloinen Musti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hui kaameeta! Täällä taas on nuori jänis ottanut tavakseen poiketa pihallani iltaisin, olen avannut ikkunan ja puinut sille nyrkkiä. Jänis tekee kyllä ihan minimaalisen pientä tuhoa peuroihin verrattuna, ne ovat oikeita täystuhoja. Viime yön aikana yhdestä ruususta on syöty kaikki kukkanuput paitsi kaksi, ja lumikin ainokainen lehti on (taas kerran) syöty, vieressä maassa on peuran etusorkkien painaumat.

   Delete
 15. Nipponia olen ihastellut jo monena vuonna sun blogissa. Nyt täytyy varmaankin alkaa etsiä sitä, jotta voin nautiskella kukinnasta myös livenä :) Liila ja punainen muodostavat dramaattisen mutta toimivan yhdistelmän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nippon on ihana. Viime syksynä löysin alesta - mikä onni - Moon of Nipponin, samanlainen kukka mutta valkoinen. Tuossa punaisessa on tosin erityisen upea sävy!

   Delete
 16. Nipponi olis pakko saada, jos keräisin pioneja. Onneksi en, tai sitten suruksi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ymmärrän hyvin. Mulla oli Nippon Beauty ostoslistalla heti ihan ensimmäisenä pionina, ja ostinkin niitä saman tien kolme. Yksi kuoli, mutta nämä kaksi muuta ovat olleet ilonani, toivottavasti sinunkin ilonasi edes kuvissa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!