Saturday, 11 July 2015

Kurjenmiekkapökerrys

Päivölässä sai ruusujen lisäksi ihailla kurjenmiekkoja. Tarhakurjenmiekat eli parrakkaat pötkyläjuuriset eivät tänä vuonna loista kukkamäärällään, mutta onneksi on muita, siperialaisia esimerkiksi. Ja siperialaisten risteytyksiä eli loistokurjenmiekkoja, joista Päivölässä oli hyvä valikoima saksalaisen Tambergin jalostamia lajikkeita. Tämä on 'Sibtosa Queen', nimi sibtosa viittaa siperian- ja kaunokurjenmiekan risteymään (sibirica setosa).

'Weinkönigin'

'Rauchblau'

'Sibtosa Wine'

Kaikki yllä olevat olivat loistokurjenmiekkoja. Omalla pihallani olen unohtanut esitellä tämän 'Shirley's Choice' -loistokurjenmiekan, jonka ensimmäinen kukka avautui reilu viikko sitten.

Ilokseni tajusin, että omalla pihallani kukkiva keltakurjenmiekka 'Berlin Tiger' on myös kuulun Tambergin jalostama, jonka käsistä ovat siis syntyneet kaikki nuo ylimpien kuvien namupalat. Niitä voi kuolata kasvattajan verkkosivuilla täällä.

Tarhakurjenmiekoista kukassa oli pari näyttävämpää kasvustoa, joista kumpikin oli nimettömiä siementaimia, tässä toinen niistä, kovin kauniin värinen. Muuten esitys oli vaisu kuten omalla pihallanikin, paitsi sen jättikorkean 'White Cityn' osalta.

Päivölässä oli myös siroja etelänkurjenmiekkoja, sekä kelta- että valkokukkaisia. Näitä täytyy hankkia, pihallani on etelänkurjenmiekan mentävä kolo!


Etelänkurjenmiekka – Iris spuria
Kaunokurjenmiekka – I. setosa
Keltakurjenmiekka – I. pseudacorus
Loistokurjenmiekka – I. Sibirica-Ryhmä
Siperiankurjenmiekka – I. sibirica
Tarhakurjenmiekka – I. Germanica-Ryhmä

30 comments :

 1. So viele Irissorten und eine schöner als die andere.
  Wunderschöne Bilder!
  Gruß, Anette

  ReplyDelete
 2. Kurjenmiekoissa on kyllä oma viehätyksensä. Tanakat varret, mutta perhosen keveät kukinnot. Kävin kuolaamassa. Kääk! Hinnat per kappale menee kyllä horisontista, mutta ihania ovat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, arvokkaita ovat, mutta kun tietää mikä työ lajikkeen jalostamiseen menee, ja myös taimien lisäämiseen ja kasvattamiseen vaikka niitä ei itse jalostaisikaan, niin suoraan sanottuna useinkin ihmettelen, miten joku taimi voi maksaa vain muutaman euron. Mutta eihän niitä ostettaisi, jos maksaisivat liikaa.

   Delete
 3. Kaikki aivan ihania, varsinkin nuo sirot etelänkurjenmiekat!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niiden sirous saa minunkin sydämeni läpättämään.

   Delete
 4. Ihania! Minua kiehtovat tällä hetkellä eniten valkoiset ja vaaleat valkokeltaiset, eli tuo Päivölän etelänkurjenmiekka ja sinun loistokurjenmiekkasi 'Sirley's Choice'. Mutta kaikki ovat kauniita. Minulle on tullut pieni jännitys kurjenmiekkoja kohtaan, kun keltaiset jääkurjenmiekkani katosivat yhden kukinnan jälkeen ja siniset Blue Denim -kurjenmiekat jo ensimmäisen kesän aikana heti istutuksen jälkeen. Nyt olen taas rohkaistunut hankkimaan joitakin kurjenmiekkoja. Ikävä kyllä kaksi kolmesta 'Contrast in Styles' -kurjenmiekoistani on jo kuollut, ja jäljellä oleva on pieni eikä vielä ole kukkinut. Muut lajikkeet ovat vielä hengissä, keltainen 'Butter and Sugar' juuri kukkii.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jopas on kurjenmiekkamenetyksiä, tyhmää. Jääkurjenmiekka on kyllä hankala, sen pitää varmaan kasvaa lähes rutikuivassa paikassa, jotta siitä tulisi aidosti monivuotinen.
   Kelta-valkoiset kukat ovat niin raikkaan kauniita ja valoisia.
   Tämä kesä on ollut hankalan märkä monille lajeille, mutta siperiankurjenmiekkojen nyt luulisi pärjäävän. Toisaalta minullakin lähti yksi syksyllä istutettu siperialainen juuri ja juuri kasvuun ja sitten heitti henkensä. Tai se on vielä saamassa tehohoitoa ruukussa, mutta enpä tiedä, onko siinä henkeä. Juurakko oli kyllä tolkuttoman pieni.

   Delete
 5. On nuo kurjennmiekat kauniita...kaikki!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin ovat, toinen toistaan kauniimpia, kuten Anette sanoo (ymmärtääkseni ;-))

   Delete
 6. Kyllä ovat kauniita nämä kurjenmiekat, erityisesti minua viehättää tuo etelänkurjenmiekka. Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se onkin erityisen siro ja viehko. Kiitos!

   Delete
 7. Kauniita ovat huoh, pakkohan noita (kin) olisi haalia. Viimekesän valkoinen hankintani kukki kuupuutarhassa sinisellä kukalla. No pääsi isäni haudalle, minne sopii mainiosti kun isä piti värikkäistä kimpuista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Väriyllätyksiä tulee näköjään aika usein. Ovat ne kaikki kauniita omalla tavallaan.

   Delete
 8. Onpa upeita! 'Berlin Tiger' on kovasti tämän keltarajoitteisenkim mieleen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih :-D Tuossa tiikerissä on niin namut raidat.

   Delete
 9. Jestas miten upeita. Etenkin tuo ylin on oikea todellinen namupala =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on ihanan utuisen värinen. Vielä hailakammat ovat kovasti mieleeni myös, omaksi yllätyksekseni.

   Delete
 10. Ooh, onneksi meilläkin on puutarhaystäväni kanssa vielä vierailukutsu Päivölään voimassa<3 Nuo miekat on nähtävä joskus!! Aivan hurmaava tuo nimetön<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuolla ei tarhakurjenmiekoissa ollut paljonkaan nähtävää, mutta onhan näissä muissa ihailtavaa yllin kyllin.

   Delete
 11. valkoisia kurjenmiekkoja taisi kasvaa Wiurilan tallilammellakin, mut en päässyt kuvaamaan lähempää, kun olivat niin hankalas paikas.
  kurjenmiekat ovat vaan niin kauniita, ei voi muuta mutista!
  ps heinäkuunkalenteripojat juttu kirvoitti naurut:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. On kurjenmiekat yksiä puutarhan kauneimmista kukista, ja kun niissä on veistokselliset lehdetkin!
   Kalenteripojat tuottavat paljon iloa, kiva kuulla, että siellä asti :-)

   Delete
 12. Taidanpa mennä kuolaamaan;)

  ReplyDelete
 13. Kaikki ihania, mutta tuo "Rauchblau" on ihanin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on kaunis. Ihana vaaleansininen väri. Itse tykkäsin niistä kaikista, oli vaikea valita, enkä suosikkia sitten valinnutkaan :-D

   Delete
 14. Alan nyt hiljalleen ymmärtämään näiden iiriksien paljoutta, ihanuus ja oikullisuus on jo tuttua, kukitaan - ei kukita, upeita kasvustoja. luovat kukkapenkkiin näköä vaikka eivät kukikaan mutta upeita kukkiessaan vaikka kukinta joskus jää lyhytaikaiseksi! Ihania nämäkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Noita on niin paljon, ja on sipuleista, mukuloista ja kuurakoista kasvavia iiriksiä, on märän paikan ja rutikuivan, kovin monia erilaisia!
   Omalla pihallani todellinen luottokukkija on kaunokurjenmiekka, yhtä hyvä kukkashow joka kesä. Ja pitkäänkin se kukkii, monta viikkoa.

   Delete
 15. Ihanat kuvat! Olen just tilamassa Tambergiltä lisää :)
  PS Tomas Tamberg on virolainen joku asu Saksassa ja hänen vaimo on Saksalainen ;)
  Terveisiä Virosta

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos paljon tiedosta! Tambergin jalostamat iirikset ovat uskomattoman ihania.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!