Saturday, 4 July 2015

Lupauksia

Harjaneilikoihin on kehittymässä kukkanuppuja. Morsiusleinikki kukkii yhä, se on rikkonut tähänastiset ennätykset!

Mustalaukkojen nuput ovat kohonneet korkeuksiin.

Allium amplectens 'Graceful' availee ensimmäisiä kukkiaan. Tämä kiva laukka on lisääntynyt vuosi vuodelta. Sen seurassa kukkii keltapeippi 'Herman's Pride' myös uskomattoman pitkään.

Ritarinkannuksissa on kukkavarsia.

Eilen avautui kiinanpioni 'Bowl of Beautyn' ensimmäinen kukka.

Rohan-puutarhaan istutin syksyllä kaksi pionia, jotka sain ystävältä. Molemmissa on nuppu tai pari! Tuulessa niitä on haastavaa kuvata. Tässä on aika vaalea nuppu, vaikka tästä kuvasta sitä ei huomaa.

Toisessa on kaksi nuppua, selvästi punaisempia. Nyt toivon hurjasti, että saan nähdä näiden kukat! Kuulin hirveän kauhu-uutisen kylän toisesta päästä: peura, tai varmaankin metsäkauris tällä kertaa, oli käynyt syömässä kaikki pionin nuput yhdestä pihasta.

Villissä punaisessa penkissä kasvavat 'Nippon Beautyt' ovat tehneet runsaasti nuppuja, samoin 'Duchesse de Nemours'. Toivottavasti nämä lupaukset kukkaloistosta pitävät.

Marraskuun lopussa istutettu, hyvällä alennuksella ostettu neidonruusu 'Félicité Parmentier' on muodostanut matalan ja rehevän puskan, jossa on monta nuppua! Toivon näkeväni tämänkin kukat, nyt siis ensimmäistä kertaa. Niiden pitäisi olla ihan vaalean lohenpunaiset. Jos niitä ei syödä, ja jos ne eivät ehdi kukkia ja lakastua sillä välin, kun käyn toisaalla.
Puutarhurin elämä on yhtä hengen pidättelyä!

Harjaneilikka – Dianthus barbatus
Keltapeippi – Lamium galeobdolon
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Morsiusleinikki – Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'
Mustalaukka – Allium nigrum
Neidonruusu – Rosa Alba-Ryhmä
Ritarinkannus – Delphinium

44 comments :

 1. Tuo parmentier sai sydämeni hakkaamaan kunnolla, nyt odotan minäkin kukintaa! Mun Lohjan pioni taitaa olla valkoinen. Jännää. Tiedätkö piti kertoa, että se antamasi Rusopäivänlilja on selvästi peuran haukkaama! Ihan ensimmäinen kasvi ikinä jota on täällä peurojen toimesta syöty, kasvaa rajalla. Peurojesi sukulaiset ehkä vinkanneet tänne Espooseen heh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Iik, ei kai päivänliljan mukana tullut joitakin peuran itiöitä??! Joo, valitettavasti peurat syövät päivänliljoja, kuten kaikkia muitakin liljoja, oikein hyvällä ruokahalulla.
   Toivottavasti pystyn ikuistamaan Parmentierin Liisin (Félicité ehkä suomeksi) kukat!

   Delete
 2. Kaikki kukat meilläkin on kasvaneet pituutta.
  Ihanat kukat sinulle. ♥ ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, kun tuli runsaasti sadetta alkukesästä, siinä saivat kasvit hyvän lähdön.

   Delete
 3. Henkeä täälläkin pidätellään, vasta viikon päästä pääsen Suvipihan kukintatilanteen tarkistamaan. Meillä ei onneksi peuroja ole pihalla näkynyt - vielä - mutta näillä helteillä ainakin pionien kukinta menee ohi muutamassa päivässä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen iloinen, että helteet ovat ohi ja oikeastaan kymmenen päivän ennusteen lämpötila vain laskee lähes loppuun saakka :-D Aikamoinen kesä! Mutta kunpa pionit kukkisivat oikein pitkään, siellä ja täällä!

   Delete
 4. Taas monta ihanuutta sinulla. Luulisi noilla peuroilla ja kauriilla olevan ruokaa ettei pihoihin tarvisi tulla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ne ruuan takia selvästi, kun eivät vaivaudu syömään kasveja alas asti, vain ne osat, jotka ovat sopivalla korkeudella - eli kukkanuput, yleensä. Äh.

   Delete
 5. Etkös sinä asu saaressa? Kuinkahan sinne on tullut peuroja ja kauriita? Toivottavasti pääset ihailemaan pionien kukintaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Talvellahan niitä juoksee isoina laumoina jään yli, ei tosin viime talvena. Mutta osaahan ne uidakin. Tällä saarella niitä valitettavasti ruokitaan, kun täällä on metsästystä. Minusta niiden ruokinnan voisi lopettaa ja tarjota kaikille maihin yrittäville kuulaa.

   Delete
 6. Nyt karkoitetaan kaikki peurat pois, hus hus.

  ReplyDelete
 7. Pian pääset nauttimaan pionien ihanasta kukinnasta, hauskalta näyttää kun pionien pampulanuput tuulessa heiluvat iloisesti! Ei taida niillä nelijalkaisilla hirviöillä olla mitään älliä, luonto täynnä herkkuja ja pihaan silti tunkevat ihmisten kukkia syömään pahalaiset, kyllä sellainen saa sydämen sykkimään jännityksestä kaiken muun jännityksen lisäksi! Vai viilenee keli...en ole ehtinyt säätietoja tarkkailemaan, toivottavasti ei sadetta tule ihan kauheaa määrää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi viilenee! Kesäkuu oli mahtava, kun kaikki kukinnat kesti ikuisuuden, kunnes tuli tämä helle. Itse kyllä tykkään lämmöstä, mutta en siitä, että kukat lakastuvat päivässä.

   Delete
 8. Minulla on vasta peineillä nupuilla tuo Bowl of Beauty
  Toivottavasti ne elukat ei tuu sun pihalle ruokailee!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan sormet ja varpaat ristissä!

   Delete
 9. Peuravaara, argh! Ihan kauheata. Jonkun pitäisi laittaa siellä saaressa ne ojennukseen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, niiden lyijypitoisuutta voisi nostaa reilusti!

   Delete
 10. Eipä ole peuroja täällä meillä, mutta pionin nupuissa on jokin,
  Nupun tyvi ruskistuu nopeasti ja nuppu näivettyy. Voi että ottaa pattiin tuo
  aina kun näen että taas on uudelle nupulle käynyt niin.
  Viime kesänä hankitut köynnösruusut ilahduttavat runsaalla nuputtelulla ja kukilla.
  Tuo nuohooja villahousuineen tuossa jokin aika sitten oli ihan mainion huvittava ilmestys tikkailla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hitsi! Ikävää. Onneksi ruusut kuitenkin lupaavat hyvää.
   Eipä taida kovin monella nuohoojalla olla tuollaisia villahousuja.

   Delete
 11. Voi kamala noita peuroja. Olisin itse varmaan itku silmässä, jos kaikki pionit olisivat parturoituna. Toivottavasti noin ei käy enää muissa pihoissa, varsinkaan sinulla. Varmaan kaikilla teillä saaressa asuvilla on peuratuhoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tuon pihan omistaja varmasti olikin, itku ja raivo vuorottelevat. Sama se on joka vuosi, kun katsoo katkottuja liljoja, parturoituja tulppaaneja, kaikkea. Prkl! Kaikki tällä saarella eivät harrasta puutarhan laittoa. Jos olisi pelkiä puutarhureita, peuroja ei niin olisikaan, kun niitä ei ruokittaisi. Tällaista tasapainoilua. Niille täytyisi saada roimasti lisää kaatolupia, ja kaatoja.

   Delete
 12. Tosiaankin nyt kun helteiden ennustetaan helpottavan, voisivatkin pionit kestää vähän pidempään tänä vuonna, jee! Täällä vielä kaikki kuitenkin nupuillaan. Jännitän miten omien harjaneilikoiden käy, kylvin ne viime keväänä ja nyt niistä on kasvanut muhkeat tukot. Tuollaisia kukkien alkuja ei tosin ole näkynyt:(
  Lämmintä sunnuntain iltaa sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan, että pionit kukkivat ennätyspitkään, kuten syreenit ja alppiruusut ja morsiusleinikit ja mitäs vielä... juhannuspionikin kukki harvinaisen pitkään :-)
   Mulla kului ainakin kaksi vuotta, ellei kolme, harjaneilikoiden kylvämisestä niiden kukintaan.
   Kiitos, samaa sinne!

   Delete
 13. No johan on....mokomat peurat pysykööt poissa pihastasi! Haluan nähdä lisää noita jumalaisen kauniita pioneja:) Hmmm...mustalaukka...mahtaa olla upea ilmestys! Hyvää viikon alkua sinulle ja kisuleille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustalaukka on valkokukkainen, nimestään huolimatta. Kaunis se on, hyvin kaunis.
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 14. Jag läste just någonstans att rådjur och hjortar inte gillar pioner och tänkte att jag måste anlägga en pionbänk - kort glädje av den planen :( Hos oss på holmens västra sida är det så litet människor att hjortarna promenerar på gården fast mitt på dagen, blää...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag såg en promenera på byvägen, lungt, även om det var radion på i grannhusets gård och folk i alla hus.
   Aldrig förut har jag hört att de äter pioner! Men det syns att de äter mera och mera arter varje år.

   Delete
 15. jos ehdit, niin käyppä kurkkaamas mis luin juttuasi Hyvinvointia puutarhasta! oli mukava yllätys löytää oma PIHA lehdestä juttujasi, en ole aiemmin ko lehteä lukenutkaan.

  ReplyDelete
 16. Toivottavasti näet pionit kukassa. Niitä onkin tulossa paljon.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan! Muutama vuosi sitten istutettu 'Wladyslawa' on myös uskomattoman täynnä nuppuja.

   Delete
 17. Onnea on kukkivat pionit ♥.

  ReplyDelete
 18. Ihana blogi sinulla, kaikkea kaunista pullollaan!! Liityin heti lukijaksi :) Meilläkin morsiusleinikki edelleen kukkii, kukinta on kestänyt tosi kauan tänä kesänä.
  Pionit alkavat kohta poksahdella auki ja toivotaan pitkää kukintaa, mikäli nyt sateet eivät sitten pilaa. Suomen säät, huoh.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kauniista sanoistasi!
   Jännitystä riittää. Sadetta saisi mielellään tulla, mutta ei mitään raekuuroa.

   Delete
 19. Morsiusleinikki kukkii meidänkin puutarhassa, taitaa olla sellainen tämän kesän blogikukka;) Ja ihana sellainen!
  Toivottavasti kukaan ei syö pioneitasi, vaan saat nautia niistä itse;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivotaan kovasti näin! Himottaisi nähdä 'Wladyslawa' täynnä kukkia, viime kesänä joko missasin sen tai siinä oli vasta pari kukkaa, nyt en muista. Ja nämä ihka uudet pionit, ihana nähdä mitä niiden nupuista kuoriutuu!

   Delete
 20. Sinulla on kyllä noita ylimääräisiä jännitysmomentteja paljon enemmän kuin meillä muilla. Kaikenlaisia eläimiä ja luonnonvoimia on meillä kaikilla muillakin, mutta tuollaista peurainvaasioita ei kait kenelläkään muulla kuin saariston asukkailla. Otan osaa ja tsemppaan vuorotellen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meidän saarella on kovin runsas peurakanta saaren pienen koon huomioon ottaen. Mutta alkaa niitä tuhoja olla kuulemma muuallakin, Turun keskustassakin jo pyörivät.
   Kiitos Irene!

   Delete
 21. Jumankekka, nyt haulikon kera passiin pöpelikköön! Tulen henkilökohtaisesti taittamaan niskat jokaiselta Ahvensaaren peuralta, jos pionin nuput vaan kehdataan tulla vetelemään napaan!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samoissa aatoksissa... kummasti sitä ihminen muuttuu rauhaa toivottavasta hipistä verenhimoiseksi liipaisimenvetäjäksi, mutta vähemmästäkin, prkl! Ne ovat syöneet kasvejani jo varmaan satasten edestä. Ja kun niitä odottelee kukkaan vuosikaudet, ja sitten nuput syödään. Ai samperi, pelkkä ajatuskin saa raivoihin!

   Delete
 22. Olen ollut siinä uskossa, että peurat eivät pioneihin koske. Voi sanonko mikä, jos pitää alkaa niitäkin suojata. Pionit ovat kasvaneet tänä kesänä niin pitkiksi, ettei niiden päälle saa laitettua edes kananverkkoa. Juuri länttäsin kananverkon neidonkurjenpolvien päälle, kun toinen puska oli lähestulkoon kokonaan parturoitu. Syysvuokoista oli syöty lehdet. Nyt valmistaudun suojaamaan tarhapäivänliljojen nuput, kun ne tulevat esille. Viime vuonna en sitä älynnyt tehdä enkä sitteen nähnyt kukintaakaan, nuput oli syöty.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sano vaan, samoja voimasanoja täälläkin sadatellaan... En tiedä, syövätkö ne pioneja, epäilen metsäkaurista, koska se on uudempi tulokas saarellamme parin viime vuoden ajalta, ja aiemmin ei pioneihin ole koskettu. Peuroilla ja kauriilla on paha tapa maistaa kaikkea, ja vaikka sylkäisisivät poiskin, on tuho jo tehty, kun nuppuvarret purtu poikki. Joten siitä syömisestä en tosiaan ole varma. Omia pionejani en ole ryhtynyt suojaamaan, nuo mainitsemasi tosiaan raivostuttavat kans, kaikki liljat menee varjoliljoista päivänliljoihin, ja ihanat syysvuokot, jotka kukkisivat saariston leudossa syksyssä pitkään.. No, taidanpa ryhtyä taas kattavamman aidan rakentamiseen. Koko tontin aitaaminen parimetrisellä aidalla on aika iso urakka.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!