Wednesday, 15 July 2015

Muotopuutarha-maraton

Yritin valita muutaman kuvan muotopuutarhasta, mutta niitä taisi tulla vähän enemmän.

Just a few photos from my English cottage garden (with a Finnish scenery)...

Köynnöskaaressa kiipeilee loistoköynnösruusu 'Flammentanz'.

Kaaren toisella puolella on vielä pieni 'Climbing Cécile Brunner', jonka muutama kukka ehti kukkia ohi, tässä on viimeinen kukinnan loppumetreillä. Tämä on kai polyantharuusu.

Tähkälaventeli alkaa kukkia. Se on tehnyt muutaman siementaimen ja olen ottanut muutaman pistokkaan. Nyt en tiedä, kumpaa alkuperää tämä on, mutta aika suloinen – pieni laventelinpoikanen saa suojaa itseään tanakamman kurjenmiekan lehtien lomasta.

Laventelit ovat talvehtineet valtavan hyvin tässä hiekka-, kivi- ja tiilimurupitoisessa kasvupaikassa. Tänään huomasin yllätyksen. Tylsän Mörököllin lähettämä töyhtövana Eucomis bicolor on talvehtinut! Laitoin tämän päälle vain katonharjatiilen syksyllä, se edesauttaa talvehtimista, kun sipuli saa olla kuivemmissa olosuhteissa.

Seuraavaksi ryntäsin katsomaan kellotähdikin kasvupaikkaa. Näitä minulla oli kolme sipulia, joista yksi oli Mörökölliltä ja kaksi Raakkilasta. Tämä on Mörököllin sipuli muotopuutarhassa; versoo! Seuraavaksi menin Rohaniin tarkastamaan Raakkilan sipulin. Sekin on kasvussa ja vielä isompi, sillä sipulikin oli isompi!
Sen sijaan kellarin hiekkamaassa talvettamani kolmas sipuli näyttää menehtyneen, vaikka se oli kiinteä ja ilmeisen elossa olevan oloinen, kun istutin sen avomaalle touko–kesäkuussa. Mitä tästä opimme? Älä turhaan raahaa mitään kellariin...

Ilta muotopuutarhassa.

Ransu esittelee.

Muotopuutarha on oikea pastellimaailma. Kiinanpioni 'Wladyslawa' on hyvin samantapainen kuin 'Bowl of Beauty', mutta vaaleanpuna on hitusen sinertävämpää sävyltään.

Harjaneilikat kukkivat, tämä monivärinen on aivan hurmaava!

Tämä huippukauniin värinen on avannut ensimmäisen kukkansa. Sain näiden siemenet SariW:ltä monta vuotta sitten, ja minulta kului monta vuotta niiden kylvämiseen. En ollut laisinkaan tajunnut, millainen helmi tämä kasvi on! Tänä kesänä onkin uudenvärisiä harjaneilikoita siemenkasvatuksessa, toivottavasti pääsen esittelemään niiden ensimmäisiä kukkia jo ensi kesänä.

Pinkit pioniunikot ja vuosi vuodelta lisääntyvät mustalaukat tuovat runsautta. Sormustinkukkia on vähän vähemmän kuin alkuvuosina, kun muuta kasvillisuutta on enemmän. Sikurin siementaimet ovat vasta tulossa kukkaan, niitäkin on aika paljon. Onneksi en kitkenyt niitä voikukkina, ne ovat erehdyttävän saman näköiset ennen kuin alkavat kasvaa korkeutta. Niistä tulee ihanaa vaaleansinistä väriä tänne.

Sinistä on nyt jo. Muutama ritarinkannus kasvaa siellä täällä, nämä kaikki ovat suunnilleen saman värisiä, vaikka ovat kotoisin eri paikoista. Tämä muodostaa kivan parin hattarakukkaisen herttamerikaalin kanssa. Kasvin entinen nimi pensasmerikaali kuvaa sen kokoa hyvin. Tämä ihana hunajantuoksuinen erikoisuus oli monta vuotta sitten Viherpeukaloiden valikoimissa ja tartuin siihen heti! Kasvista tulee aina mieleen englantilaisen ystäväni Jessican ihana puutarha, missä tämä kasvoi peribrittiläisen punatiilimuurin edustalla. Kukkasoihdut kasvavat parin metrin korkeuteen ja lehdetkin tarvitsevat yli neliömetrin verran leveystilaa. Ainoa vika on, että kaaliperhosen toukat käyvät tämän kimppuun aina. Tässäkin näkyy, että ylimmät varret on kaluttu paljaiksi kukista.

Punaistakin on 'Flammentanzin' lisäksi. Muotopuutarhan toisessa päässä kukkii ruotsinköynnöskuusama 'Serotina'.

Pehmeää keltaista tarjoilee ihanista ihanin David Austin -ruusu 'The Pilgrim'.

Kaikki värit sointuvat yhteen ja päävärit ovat kuitenkin valkoinen, violetti ja vaaleanpunainen. Violetti kukka vasemmalla on jalopähkämö.

Mustalaukkoja, morsiusleinikkiä, pioniunikkoja.

Musti esittelee kukkapenkin reunasysteemiä. Tässä penkissä ei ole vielä riittävästi multaa.

Jalomalvan kukkavarret nousevat, niiden keskellä on pioniunikko. Edessä on mustalaukan kukintoja ja taustalla 'Wladyslawan' lakastuvia kukkia.

Näkymä kedon yli muotopuutarhaan. Taustalla kukkii isoksi puskaksi venähtänyt neilikkaruusu 'Pink Grootendorst'.

Jaksoitko loppuun asti? Onnittelut!


Harjaneilikka – Dianthus barbatus
Herttamerikaali – Crambe cordifolia
Jalomalva – Sidalcea
Jalopähkämö – Stachys macrantha
Kellotähdikki – Galtonia candicans, myös Ornithogalum candicans, nimestä ei ole kansainvälistä yksimielisyyttä
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Loistoköynnösruusu – Rosa Loistoköynnösruusu-Ryhmä
Morsiusleinikki – Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'
Mustalaukka – Allium nigrum
Neilikkaruusu – Rosa Grootendorst-Ryhmä
Pioniunikko – Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Polyantharuusu – Rosa Polyantha-Ryhmä
Ritarinkannus – Delphinium
Ruotsinköynnöskuusama – Lonicera periclymenum
Sikuri – Cichorium intybus
Sormustinkukka – Digitalis
Tähkälaventeli – Lavandula angustifolia

42 comments :

 1. Ihanan kukkaisaa! Meidän mökillä pioniunikot vasta lykkäävät nuppuvanoja...tietysti yrittävät kukkia pahimmilla ukkoskeleillä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi ei, toivottavasti nyt kaikki kukat eivät sitten mene lakoon.

   Delete
 2. Jag har tittat på de fina blommorna från landsvägen. Roligt att vädret har varit så svalt att också du hinner njuta av dem!

  ReplyDelete
 3. Kauniita näkymiä muotopuutarhassasi. Minun pioniunikkoni ovat kylväytyneet tehokkaasti itsekseen, mutta eivät jaksa kasvaa kovin korkeaksi tai suuriksi. Ehkä vielä joskus.
  Tuon herttamerikaalin koko on kyllä vaikuttava.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minullakin osa pioniunikoista on vaivaisia pieniä rääpäleitä, osa suuria ja komeita. Ne pienet pitäisi tietysti poistaa, kun niistä näkee jo varhain, että kasvavat liian tiheässä eivätkä tee komeaa kukkaa. Mutta ovat nekin söpöjä kymmensenttisinä korkeampien väleissä.

   Delete
 4. Oi, miten herkän ja houkuttelevan näköinen paikka tuo muotopuutarhasi!
  Minäkin olen haaveillut tuosta töyhtövanasta, näin sitä Virossa monessa puutarhassa. Mutta en ole uskonutkaan, että se voisi meillä menestyä. Sä tosin oot niin paljon etelämpänä. Mutta taidan ehkä vielä kokeilla, meillä on kuitenkin aika lämmin paikka, vaik II-vyöhykkeellä ollaankin.
  Anopilla tuossa naapurissa on talvehtineet hyvin puksipuut, muratti ja jopa maahan unohtuneet daaliatkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Naapureillani on töyhtövanaa, ja toiveikkaasti kysyin, jos se on talvet ulkona. Ei, sanoi emäntä, mutta kun Mörököllin arvonnassa sen ja kellotähdikin (-hyasintin) voitin, hän sanoi, että heillä ne viettävät talvet avomaalla.
   Mutta että daaliat! En ole koskaan onnistunut niiden talvetuksessa, ylipäätään talvetukset eivät oikein onnistu. Jospa jättäisi vaan ulos. Toisaalta, peurat syövät ne, ja kasvin pitää olla sitten verkon sisällä, ei se ole kaunista, ja olenkin ajatellut jättää daaliat vaan hankkimatta.

   Delete
 5. Ihania kuvia , kuin satukirjasta.

  ReplyDelete
 6. Kyllä näitä jaksaa katsella vaikka kuinka pitkään.- Monen kukan kohdalla pitää oikein miettiä miksi en ole tuotakin joskus hommannut. Niin omonia ihanuuksia siellä on jotka ei ehkä täällä menestyisi. Kiitos kun saa katsella sieltä niitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä, niin montaa ihanaa kasvia voisi hommata. Mutta valikoimat puutarhamyymälöissä on laajentuneet vuosi vuodelta, ei aiemmin ehkä ole ollut.

   Delete
 7. Kauniita kuvia eikä yhtään liikaa. Kuvittelin jo itseni istumaan tuolille puutarhan keskelle kirja kädessä :) Tosin paikka taisi olla varattu ainakin jossain kuvassa.

  ReplyDelete
 8. Jaksoin, koska odotan loppuun asti kissapoikien poseerauksia ;)

  ReplyDelete
 9. Ihana puutarha, kuvia ois katsellut toisen mokoman.
  Tuon merikaalin tapainen kasvaa miullakin, mutta lehdet on erilaiset.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuossa on aika liuskoittuneet lehdet, huomasin. Olisiko niissäkin joitakin eroja yksilöiden väleillä.

   Delete
 10. ihanan hempeät värit vallanneet parhaillaan puutarhasi, nautittavaa istua päiväkaffel Ransun kaa:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ransu on hyvää seuraa puutarhassakin :-)

   Delete
 11. Ihanan romanttisia näkymiä

  ReplyDelete
 12. Hyvin noi Musti ja Ransu noi esittely hommat hoitavat.

  ReplyDelete
 13. Illat puutarhassa ovat parasta ja se tunnelman olet saanut noihin kuviin..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Valoisa kesäilta puutarhassa, ihanampaa ei ole.

   Delete
 14. Ihanan kukkaisaa! Kuusama, pioniunikot ja kaikki. Onko neilikoissa tuoksua?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjaa. Enpä ole tullut nuuhkineeksi noita neilikoita. Joten mikään hirmu voimakas tuoksu ei ole. Juuri nyt en mene nuuhkimaan, kun on ukkoskuuro :-D

   Delete
 15. Upeita, upeita näkymiä. Ruusuja, unikoita, pinkkiä ja pinkkiä, tykkään :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan sun väristä! Nuo unikot ovat tosi hyvä leviämään :-)

   Delete
 16. Nyt ottaa ihan sydämestä. Sen verran monta upeaa kasvia taas esittelit. Ruotsinköynnöskuusama ja monivärinen harjaneilikka ja .....
  Ja vielä Musti ja Ransukin. Oi tätä kukkien ja kissojen ihanuutta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi kaikkea ihanaa! Toivottavasti sydän kestää ;-)

   Delete
 17. *kömpii lattialta ylös, johon pyörtyä pöksähti tuossa neilikoiden kohdalla*

  Onpas sulla siellä... herranjestas sentään. KAUNISTA. Mulla on vaan rikkaruohottunut tontti, en ole jaksanut enkä ehtinyt kitkeä, ja nyt on peli jo viittä vaille menetetty. Blääh.

  ReplyDelete
 18. Todella kaunista ja pastellista. Mutta miksi meillä rikkaruohot voittaa kaiken istutetun..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niitä täytyy kitkeä, kitkeä ja kitkeä...

   Delete
 19. Kyllähän näin hyvän tarinan jaksaa lukea eikä tee edes tiukkaa. Todella kaunis on muotopuutarhasi ja herkkuromanttinenkin. Kokonaisuus on tosi hieno. Minulla ei kukkinut se Cecile vielä, nyyh. Jännän hentoinen se on, katkasin pari versoa vahingossa kun ohjasin säleikköön. Tosi suloiset nuo kukat, kiva kun sain nähdä täällä ne, kiitos :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, että omasi ei kukkinut. Minullakin teki vain muutaman kukan, ja ehdin nähdä ensimmäisen nupulla ja tämän viimeisen aika räjähtäneenä. Toivottavasti se ensi vuonna kukkii runsaammin. Félicité Parmentierissa on yksi kukka, peura on käynyt syömässä nuppuja ja viime yönä olivat menneen lähes kaikki nuput sekä viereinen lumikin lehti. Voi ärrr! Mutta kukasta tiedossa kuva.

   Delete
 20. Voi huokaus miten kaunista! Ihanasti levittäytyneet nuo mustalaukat ja pioniunikot kylväytyvät villisti. Mahtava myös tuo Flammentanz, istutin sen kans viime vuonna ja yksi kukka on puhjennut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuhannet kiitokset unikon siemenistä, se on oikea ilostuttaja! Se on kylväytynyt jo vanhan talon edustalla olevaan kivikasaankin :-)
   Toivottavasti Flammentanzisi kukkii pian kunnolla. Mulla se paleltui lähes maata myöten kauhutalvena pari vuotta sitten, nyt se on palautunut entisiin mittoihinsa ja toivottavasti yltää köynnöskaaren huipulle asti joku päivä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!