Saturday, 25 July 2015

Lempparikeltaiset ja vähän muutakin

Vaahteran alustan metsäpuutarhapenkissä ovat tuoksukeltavirmat alkaneet kukkia. Niillä on kauniin kevyet kukinnot.

Kedolla kukkivat puolestaan keltamatarat. Taustalla nurmialueen toisessa reunassa oleva keltakirjokanukka toistaa niiden sävyä.

Amerikankullero on ryhtynyt kukkimaan uudestaan, mikä ilo! Tämän kukka on kauniin kalpeankeltainen. Valkokirjavat lehdet kuuluvat rotkolemmikille 'Silver Wings'.

Vaaleaa keltaista on myös ihanassa 'The Pilgrim' -ruusussa, jota esittelen tähän aikaan vuodesta lähes jokaisessa blogikirjoituksessa. Tässä kuvassa en tosin tarkentanut siihen, sillä keltainen ruusu toimii myös hyvänä taustana siniselle ritarinkannukselle ja kirjoukonhatulle.

Ehkä tästä keittiön ikkunasta otetusta kuvasta voi hahmottaa 'The Pilgrimin' kukkien kokoa ja pensaan komeutta yleensä. Tässä on päiväkahvikattaus muotopuutarhassa.

Talon toisella puolella, varjossa, on valkoinen varjolilja täydessä kukassa. Uskaltauduin ottamaan suojaverkon tänään pois, sillä nyt tämä on kuvattu täydellisenä, jos se huomenna syödään... Taustalla kukkii nappiniittyleinikki ahkerasti yhä vain.

Tämänkin kanssa mennään riskillä. Kukkavarsista kolme on syöty, kolme on jäljellä ja arvelen, että ensimmäinen kukka saattaa aueta jo huomenna. Tämä on tarhapäivänlilja 'Béla Lugosi'. Sen kaverina kasvaa palmusara.

Kun nyt vaihdettiin keltaisesta lennossa punaiseen, täytyy samalla näyttää lempparipari tulossa kukkaan: punalatva ja siniheinä. Kun siniheinän punertavat kukat tuosta kohoavat punalatvan tasalle, on pari täydellinen.
Viime vuonna punalatvan esitys oli surkea ja luulin koko kasvin surkastuvan. Kai se oli vain viiden viikon paahde ja kuivuus, mikä verotti kukintaa.

Sama kohta laajemmin kuvattuna. Sauna on lämpiämässä ja saunan edustalla näkyy ihanan paljon vaaleanpunaista!

Jihuu, myös vaaleanpunaiset mesiangervot kukkivat runsaampina kuin koskaan ennen. Peura ei ole päässyt tätä kukkamäärää nyt pahasti verottamaan. Ihana hempeä kukkapilvi! Tässä kasvaa paria eri lajia, ainakin 'Elegans' -ketomesiangervoa ja idänmesiangervoa.
Iloista sadesunnuntaita!


Amerikankullero – Trollius laxus
Idänmesiangervo – Filipendula palmata
Keltakirjokanukka, kuvan lajike – Cornus alba 'Aurea'
Keltamatara – Galium verum
Ketomesiangervo – Filipendula purpurea
Kirjoukonhattu – Aconitum stoerkianum 'Bicolor'
Nappiniittyleinikki – Ranunculus acris 'Flore Pleno'
Palmusara – Carex muskingumensis
Punalatva – Eupatorium
Ritarinkannus – Delphinium
Rotkolemmikki – Brunnera macrophylla
Siniheinä – Molinia caerulea
Tarhapäivänlilja – Hemerocallis Hybrida-Ryhmä
Tuoksukeltavirma – Patrinia triloba
Varjolilja – Lilium martagon

26 comments :

 1. En oikeasti ymmärrä, miksi niin moni kaihtaa keltaisia kukkia puutarhassa, kun niitä on sellaisia kuin sinun pihallasi :)
  Ja oi, kuinka upeasti valkoinen varjolilja kukkii!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keltaisia on monenlaisia, eihän kaikki punaisetkaan kukat ole saman värisiä tai näköisiä keskenään. Valkoinen varjolilja on nyt ihana, kun sitä ei ole kerrankin syöty.

   Delete
 2. Kaunista ja niin monia erilaisia! Missä kisut? Upea tuo keltainen ruusu ja kauniit köynnösportit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kisut eivät osuneet kuviin, taitaa Mikki olla vielä pahempi linssilude kuin Ransu ;-)

   Delete
 3. Oi Bela! Mun punalatvan pituus on...puolet tuosta..ja nuput olemattomat...lieneekö syynä kasvien siirto heinäkuun alussa Moorhexen viekkuun . Pilgrim on kaunis<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulla oli kans viime vuonna aivan aneeminen, alkukesästä lähtien. Ehkä ne viettävät välivuosia silloin tällöin, siirto on tietysti aina syy jurottaa.

   Delete
 4. Upeat kuvat! Vaaleanpunainen mesiangervo????Ihan oikeesti, mistä noita ihanuuksia löytyy?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, en nyt muista... minulla on niin kostea tontti, että ostan erikoisemman mesiangervon aina kun näen. Ensimmäiseni ostin Järvenpään pihapalvelusta, mutta parilta muultakin taimistolta niitä olen hankkinut, Kauppilastakin varmaan.

   Delete
 5. joo, jotain tuntui puuttuvan puutarhasta... kaksi juttua :P Meille tosi puutarhuristeille ei pelkkä floora riitä, pitäs olla sitä faunaakin...

  ReplyDelete
 6. Gula blommor är vackra och lyser upp i högsommaren! Dessutom verkar de vara mindre populära bland hjorteländena...

  ReplyDelete
 7. Jaa keltaista...no on niitä ihania keltaisia kukkia kuten tuo Pilgrim...alan pehmenemään...! Ihania nuo vaaleanpunaiset mesiangervot, mullakin oli mutta reppuruiskumies luuli sitä seljaksi :( Varjoliljat ovat kyllä upeita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keltaistapa hyvinkin :-) Keltaisia on niin paljon erilaisia. Kokeile ens alkuun tarhakulleroa 'New Moon', niin saat siedätyshoitoa. Se on ihana, ihana kukka!
   Voi harmitus teidän ruiskumiestä, sehän on yhtä paha tuholainen kuin peurat.

   Delete
 8. keltaiset kukat on kuin pieniä aurinkoja, niitä kun ottaa maljakkoon ni sateinenkin päivä saa valoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, keltainen on piristävä ja aurinkoinen väri :-)

   Delete
 9. Keskikesällä keltainen väri valtaa kukkapenkin. Kuin kesän kypsymisen merkiksi. Minulla tarha-alpi, suikeroalpi, valtikkanauhus ja kirkkaankeltainen kultahelokki ovat parhaimmassa kukoistuksessa.
  Kontrastivärinä on marjapuuronpunaiset pensasangervot.

  Olet kirjoitellut pitkin kesää peurojen tuhoista. Olen jo pidemmän aikaa odotellut, koska syysleimut rupeavat kukkimaan. Kesän kylmyys on yksi syy. Eilen selvisi toinenkin syy. Huomasin, että peurat ovat käyneet syömässä parista penkistä leimujen latvukset. Tähän saakka ovat tyytyneet kurittamaan vain vuorenkilpien kukintoja keväällä. Piri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi hiisi! Syysleimut ovat tosiaan peurojen ruokalistalla aika korkealla. Minulla ei olekaan kuin yksi syysleimu, yksi on syöty kuoliaaksi ja tämä kasvaa sen verran hankalassa paikassa kukkapenkin keskellä, että ei ole ihan niiden kulkuväylän varrella.

   Delete
 10. Replies
  1. Vielä ei ole auennut... nyt tuli lähes-aurinko esiin ja sade lakkasi, menen ulkoiluttamaan kameraa!

   Delete
 11. Ihana käyskennellä taas puutarhakierroksella pihassasi;)
  Mietiskelin eilen, että Sinä olet ollut suuri innoittaja kukkien ja puutarhan laitoin kanssa. Innostus laittaa kaikenlaista on täälläkin huipussaan. Ja ne ensimmäiset kurjenmiekatkin on jo laitettu penkkiin kasvamaan;) Ihastus niihinkin syttyi myös täällä.
  Tyylisi on niin vapaa, kuitenkin järjestelmällinen ajatus mukana, intoa ja iloa täynnä. Erilaiset puutarha-alueet lajien viihtyvyyden mukaan ihastuttaa joka kerta. Ja se mikä minua ispiroi erittäin paljon myös , on kaiken hyödyntäminen puutarhassasi, kohopenkit, tiilet, kivet, kattohuovat ym:) Kirjasi on myös ollut suurena apuna.
  Kiitos Sinulle hyvin paljon Saila!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos sanoistasi ♥ Ihanaa! On mahtava saavutus, että pystyy innostamaan.

   Delete
 12. Kauniita. Mesiangervo olisi kiva, mutta täällä on niin kuivaa. Paitsi ei tietty tänä kesänä. Keittiön ikkunasta ja paras ja kaunein näkymä, ihana. Pihasauna on myös ihan syötävän söpö, kukkien ohella tietenkin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, mesiangervot ei oikein pärjää kuivassa, paitsi sikoangervo ja sen ihana kerrottukukkainen versio kaunomesiangervo, se on ihana! Oikea kuivan paikan kasvi on se.

   Delete
 13. Kiva asenne keltaiseen, jota aika moni tuntuu vieroksuvan puutarhassa. Itsellänikin on vähän työstämistä vanhan puutarhani räikeän keltaisissa liljoissa, mutta kesäesikon heleän keltaisten kukkien edessä olen aivan myyty. Ja suikeroalpi on juuri sopiva nurmikon piristeenä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, oma kesäesikkoni näyttää menehtyneen viime talven aikana - tosi harmi. Sen keltainen on ihanan pehmeä. Suikerialpi on kiva!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!