Thursday, 23 July 2015

Saniaistarhan alku

Koska en ole muuta pariin viikkoon pystynyt ajattelemaan kuin saniaistarhan perustamista (ensin minne?, sitten miten?), täytyi ryhtyä tuumasta toimeen. Pihan keskellä kasvavat kaksi isoa kuusta tarjoavat hyvän varjon, kun rakennusten pohjoispuolilla ei oikein ole saniaistarhalle sopivaa kohtaa. Halusin erillään olevan siimeksen, jonne täytyy lähteä löytöretkelle.

Olin valmiiksi miettinyt, että haluan kulkuväylän pihan yläosaan tästä, kuusten välistä. Niistä vasemmalle on nimittäin suuri juhannusruusupuska, joka saa kasvaa kuuseen kiinni, sillä sitä joutuu raivaamaan toiselta puoleltaan niin paljon pois sitten, kun uusi kuisti rakennetaan vanhempaan taloon. Kuusista oikealle on puolestaan rakentamani kivipenger. Olen kasannut tontin kaivuutöistä syntynyttä maa-ainesta sen yläpuolelle, jo metrin korkeusero on syntynyt, enkä halua alkaa rakentaa rappusia, kun pengermän alla on vielä ojakin.

Tässä näkyy pengerryksen ja kosteikkopuutarhan puolta.Vanhempi taloni on kuusten ja vaahteranvesojen takana piilossa (juu, ovat kuusimetriset varmaan vielä vesoja), jotka joutavat kaatumaan, kunhan ennätän. En halua isoja puita niin lähelle taloa.

Kuusia oli alun perin neljä, mutta kaksi keskimmäistä kaadettiin, kun ne kasvoivat aivan liian tiheästi. Ehkä niistä oli joskus mietitty kuusiaitaa, mutta puut oli jätetty leikkaamatta. Kuustenkin alla jatkuu ojantapainen, mutta ei siinä mitään vettä ole, pieni notkelma vain. Laitoin siihen pari suurta kiveä askelmiksi ja leikkasin kuusten sisimpiä oksia pois, samalla kaikki rumat kuolleet risut ja ruohonleikkuuta häiritsevät aivan maassa makaavat oksat, joiden leikkuuta olenkin miettinyt joka kerta ruohoa leikatessani jo ainakin vuoden.

Multa kuusten alla on ilmavaa kariketta, ihan toisenlaista kuin muualla tontillani. Tämä maa on kevyttä ja ilmavaa! Humuspitoista! Raivasin kasvillisuutta, mutta istutin vain pari kasvia, metsäpuutarhapenkistä siirretyn pienen kotkansiiven kivien vasemmalle puolelle notkelmaan ja oikealle jakopalan sulkavaleangervo 'Chocolate Wingistä'. Siitä hieman ylemmäs meni (näiden kuvien ottamisen jälkeen) vastikään saatuja varjokasveja ystävältä: japaninesikkoa, tellimaa ja sitten pantterililjaa, joka on humuspitoisten metsien ojanpielen kasvi. Jospa tämä nyt onnistuisi, ensimmäinen pantterililjani vuosia sitten kuoli heti, ei varmaan tykännyt savimaastani.

Saniaistarhan muotoutumiseen kuluu varmaan kymmenisen vuotta, sillä haluan sen ympärille pensaita, ja koko paikassa on niin paljon raivattavaakin. Mutta hitaasti hyvä tulee.

Pantteri apureineen pihatien toisella puolella saunaa vartioimassa. Heistä oikealle kasvaa rusopäivänliljaa, joka viihtyy hyvin saunannurkan kosteassa maassa.

Japaninesikko – Primula japonica
Juhannusruusu – Rosa spinosissima 'Plena'
Kotkansiipi – Matteuccia struthiopteris
Pantterililja – Lilium pardalinum
Rusopäivänlilja – Hemerocallis fulva
Sulkavaleangervo – Rodgersia pinnata
Tellima – Tellima grandiflora

42 comments :

 1. Mulle on takapihalle kasvanut Kotkansiipimetsä. Ei siihen mielestäni oo montaa vuotta mennyt. Jotenkin on sellai tunne, että viimekesänä siinä ei ollut, kun muutama ja nyt on leikkurin levynen käytävä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kotkansiivet leviävät aika nopsaan. Siksi istutinkin omani tuohon alas ja lähes kuusen alle, hienommat tulevat sitten ylemmäs omaan tilaansa aikanaan.

   Delete
 2. Hiljalleen on hyvä tehdä ja kartutella saniaiskokoelmaa. Kuusien alla oleva maa on aika huippua! Kaivoin omien kuusten alta sitä laatikoihin minne istutin pensasmustikat, pitäisi olla sopivan hapanta. Toinen mistä saa hyvää maa-ainesta on vanha muurahaiskeko.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, ei tuokaan hetkessä synny, enkä haluakaan. Haluan hankkia niitä pikku hiljaa. Muurahaiskekoja, uusia tai vanhoja, ei tontillani ole, mutta tuo maa on ilahduttavan hyvää. Kunhan vain ei olisi liian kuivaa (tai talvella liian märkää).

   Delete
 3. Ihanaa aloittaa taas uusi puutarha!
  Siimespuutarhat ovat taas ihan oma juttunsa. Montako eri puutarhaa sinun pihaltasi oikein löytyykään - oletko laskenut?
  Onko saniaistarha yksi metstsäpuutarhan erikoismuoto?
  Ei kait noita tarvise kategorisoida. Pääasia, että voi itse puuhata ja perustaa taas ihan uutta juttua.
  Googlasin tuota pantterililjaa. Vaikuttaa ihan huipulta. Sitä nyt metsästämään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjaa, jotkut puutarhan osat kuten Tolkien-penkki ovat ihan vain yksi penkki, ihan vieressä on jo jotain muuta, joten en tiedä, voiko niitä laskea erillisiksi paikoiksi. Ja kukapa niitä nyt laskemaankaan, puutarha elää koko ajan. Samalla tavalla kieltäydyn laskemasta kasvilajeja, sehän muuttuu ihan joka hetki.
   Pantterit on huippuja! Ostin omani Muhevaiselta Kontulasta. Se on Tommolan tilan kasvattama, joten sieltäkin löytyy, jos sinne päin suuntaa. Yhdessä ruukussa oli kolme isoa sipulia ja lukemattomia pieniä kynsiä, siitä riitti istutettavaa kolmeen eri kohtaan.

   Delete
 4. Oli, saniaistarha kuulostaa aivan ihanalta, mäkin haluun! Minulla on suunnitteilla pieni metsäpuutarha tontin reunaan, mutta vähän hidasta on toteutus. Mutta eipä tässä kiirettä, kivaa vaan kun on projekteja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siitä vaan suunnittelemaan :-) Mikäpä kiire olisi, sitten kun projektit loppuu, on kriisin paikka.

   Delete
  2. Siis OI piti sanomani...

   Delete
 5. Det är farligt att tänka för mycket på något speciellt, man får ha-begär :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :-D Just det! Men det är roligt också.

   Delete
 6. Tuleeko tuosta saniaisjutusta jotain pojat? Saniaisten lomassa on ainakin tosi kiva piikeskellä! - Pepsi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mamma leikkasi meidän katon! Noi kuuset oli meidän teltta. Mentiin aina sinne syömään myyrät. Nyt mamma löytää meidät tuolta. Pöh.
   RANSU ja MUSTI

   Delete
 7. Eikö saniainen kasva aika nopeasti? Vai olenko ihan täysin väärässä? Mainio yhteiskuva pojista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, saniainen kyllä kasvaa, mutta saniaistarha välttämättä ei :-D Tai siis, kun meinaan muotoilla maata ja tehdä jotain kivipengertä, ja ainakin pitäisi saada pensaita istutettua ympärille ja niiden pitää kasvaa...

   Delete
 8. Saniaistarha kuulostaa ihanalta, jotenkin vähän salaperäiseltäkin.
  Minä ostin muuten Särkältä helmisaniaisen, toivottavasti viihtyy meillä, ja levitäkin saa;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No just helmisaniaisen mäkin ostin alkukesästä! Se on ihana. On jo hieman tuuheutunut vaahteran alla, vaikka siellä on vähän huonompi maa. Olkoon siellä jos kerta pärjää, toistaiseksi. Tänne tarhaan tulee kaikkia hienoja saniaisia, ja atsaleoja, sitten kun saan pihaa paremmin suojattua peuroilta, muuten niitä ei kannata istuttaa.

   Delete
 9. Saniaistarha, ihanaa! Oikein sellainen viktoriaaninen. Aivan huippu tuo sinun tonttisi, kun siellä on mahdollista toteuttaa niin monenlaisia alueita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Justiin sellainen viktoriaaninen :-) On tosi kiva, kun löytyy erilaisia paikkoja, vaikka sitten vain muutama neliömetri.

   Delete
 10. Ihanaa, uusi projekti! Hyvä kun toteutat unelmasi. Saniaistarha kuulostaa todella hienolta. Tarvitsisit vielä sen valurautaisen saniaispenkin sinne, himoan itse sellaista hulluna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jee, uusi projekti :-) Oi voi ja voi ei, todella tarvitsen sellaisen ihanaakin ihanamman penkin! Lähden vaikka pakettiautolla jonnekin Englantiin sitä hakemaan jos ei muualta löydy.

   Delete
 11. Melko laajamittaisia sinun projektit. On niistä kyllä ihania tullutkin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No juu, kun tätä pihaa nyt kerta on, niin jollainhan se täytyy täyttää :-D

   Delete
 12. Siellä on kyllä tilaa vaikka mille ihanuuksille! Tuo vaikuttaa loistavalta suunnitelmalta.

  ReplyDelete
 13. Minusta myös Pantteripoika ja Villahousupoika näyttävät vuntsivan ankarasti sanikkaispuutarhan tekoa! Monet aivot takaavat hyvän suunnittelun... ;)

  ReplyDelete
 14. voi että olet ahkera.
  Olen ihmetellyt että miten sinä kerkeät tehdä noin paljon.
  hyvät suunitelat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tjaa, mutta minä en leivo tai laita ruokaa, käy kuorossa laulamassa vaikka se olisi oikein mukavaa, seurustele lastenlasten kanssa ym. ym!
   Suunnitelmia täytyy aina olla.

   Delete
 15. Meidän pihalla on reheviä saniaisia, edellisen omistajan jäljiltä. Näiden vuoksi ajattelin pihan sopivan myös muille saniaisille ja tänä kesänä ostin pari ostosaniaista. Niiden nimilaput vaan ehtivät vähän kulahtaa ennen kirjoittamista, joten en ole ihan varma, mitä niiden latinankieliset nimet nyt olivat. Ostin ne virolaiselta saniaiskauppiaalta. Nyt sitten toivon, että kasvupaikat ovat sopivat. Itse halusin lähinnä pienen saniaissopen, pihan takaosaan, juuri ennen metsää. Kaukaa saisi näyttää siltä, että tuolla ei ole enää mitään nähtävää. Vasta lähempää saisi paljastua saniaissoppi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saniaiset ovat ihania! Kotkansiipiä kasvaa useimpien pihalla, jos saniaista vain on, minä sitten ostin omani, kun täällä ei ollut. Virolaisella Enno Talulla (häneltä varmaan ostit) on aivan ihania saniaisia! Juuri sellainen yllätyssoppi on kiva ajatus, saniaispuutarhassa täytyy olla salaperäisen kätkön tunnelmaa.

   Delete
 16. Ihana idea tuo ja paikka saniaistarhalle aivan oiva!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti, ainakin maassa riittää humusta :-)

   Delete
 17. Saniaiset ovat niin kauniita keväällä tai alkukesästä kun alkavat aukaista kiehkuroitaan.
  Pantteri & apuri, ihanat vahdit ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosi on, alkukesä on niiden kauneinta aikaa. Ja joihinkin tulee kiva syysvärikin.

   Delete
 18. Oi, mä rakastan saniaisia!!!!!! Yritän kasvattaa niitä meillä, yhtään en tajua, että kasvavat melkein metrisiksi upeiksi yksilöiksi, mutta eivät lisäänny??????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saniaiset ovat ihania! Kotkansiipi kai leviää, mutta ei se minullakaan ole vielä muutamassa vuodessa mihinkään levinnyt, sitä odotellessa... tehnyt yhden pienen sivutaimen, ja sen nyt siirsin uuteen saniaistarhaan.

   Delete
 19. Apua, miten multa on mennyt näin mahtava postaus ihan ohi!! Onneksi lähdin kelailemaan taaksepäin vanhempia postauksia. Tuosta tulee taatusti aivan upea paikka puutarhassasi<3 Minunkin muuten olisi tarkoitus leikata tontin laidalla olevien kuusten alaoksia ja yksi kokonainen vesakin saa lähteä varjoperennojen tieltä:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Iik, onneksi löysit tämän :-D Taidan postata vähän liian tiheään, jutut menevät äkkiä ohi ja arkistojen syövereihin. Uusien istutusalueiden teko on kivaa, aina vähän erityyppisille kasvupaikoille!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!