Wednesday, 8 July 2015

Ruusupökerrys

Pääsin viikonlopuna käymään Nummelan Päivölässä, kun sinne oli järjestetty opastettu kierros pienelle ryhmälle. Koekentällä on satoja ellei tuhansia ruusuja, useimmat niistä ovat siementaimia, joten nimiä en voi kuvien oheen juurikaan laittaa, sillä sellaisia ei ole.
Koekentällä katsotaan hyviä ruusuja viljelyyn ja kauppoihin, mutta niiden täytyy olla sitten todella hyviä ja laadukkaita, jolloin ne kestävät talvet moitteetta ja kukkivat runsaasti joka vuosi. Nopeasti ränsistyvät kukat esimerkiksi pudottavat ruusun heti jatkosta.
Tältä kentältä ovat peräisin uudet kotimaiset 'Sointu', 'Sävel', 'Ilo' ja 'Tove Jansson', muun muassa. Kentällä on koeviljelty ruusuja yli kahdenkymmenen vuoden ajan, ensin yliopiston toimesta, mutta sen lopetettua urakan ovat työtä jatkaneet talkoohengellä ja sisulla Pirkko Kahila ja Peter Joy, ilman mitään rahoitusta, huom!

Peter Joy ja Pirkko Kahila olivat esittelemässä työnsä tuloksia. Tässä Peterin edessä on lähes valkokukkainen 'Sävel', vasemmalla on vaaleanpunakukkainen neilikkaruusu 'Pink Grootendorst'.

Kentän laidalla on mökki ja paja, joista on hiukkasen kadehdittava näkymä – ei mikään keskiverto-peltomaisema...

Muutamat ruusut ihastuttivat erityisesti. Tämä on punakukkaisen tarhakurtturuusun ja tummanpunaisen sammalruusun risteymä.

Tämä sinertävän vaaleanpunainen ihastutti erityisesti enkä ehtinyt kysyä, mikähän tämä taisi olla. Luultavasti "vain joku siementaimi", toki isäntäväellä on tarkat tiedot vanhemmista jossakin kartassaan.

Kaunista siellä, kaunista täällä...

Ihmisporukka hävisi ruusupuskien sekaan. Täällä ei juurikaan ryhmäruusuja ole, ja se sopi minulle, kun en niistä niin välitäkään. Pensasruusuissa ja köynnöksissä (jotka oikeasti ovat pitkiä versoja kasvattavia pensaita, ruusu ei tee mitään kiinnittyviä versoja) on sitä jotakin.

Ranskanruusu 'Iiitin Tiltu'.

Tumma ja rauhallinen kuusiaita on hyvä tausta ruusunkukille ja tuo pensaille kaivattua tuulensuojaa, jolloin ne kestävät talvet paremmin.

Mustialanruusu-risteymä.

Muutama pionikin pellolla on, ja vähän muutakin, josta lisää toisella kertaa. Näistä pioneistakaan ei ole lajiketietoa, kun ovat siementaimia.

Heti koekentän alkunurkassa oli ihastuttava niitty ukonkelloa, joukossa muutamia etelänruusuruohoja ja muuta mukavaa. Mikä näky, mikä väriyhdistelmä!

Etelänruusuruoho – Knautia macedonica
Kurtturuusu – Rosa Rugosa-Ryhmä
Mustialanruusu – R. 'Minette'
Neilikkaruusu – R. Grootendorst-Ryhmä
Sammalruusu – R. Centifolia Muscosa -Ryhmä
Ranskanruusu – R. Gallica-Ryhmä
Ukonkello – Campanula latifolia

56 comments :

 1. Apua, onneksi mä en ollu tuolla. :) Oon jo ruusupökerryksessä muutenkin.
  Ihanan näköistä! Nostan hattua tuollaiselle omistautuneelle jalostustyölle, se ei ole hätäisen ihmisen hommaa.

  ReplyDelete
 2. Tuo pelto on käsittämättömän ihana. Olin siellä pari vuotta sitten muistaakseni Vihdin kalevalaisten naisten ryhmän kanssa. Arvaan jo, mistä postaat seuraavaksi: Peter Joyn rakkaista k:sta. (En paljasta).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä ;-) K:t tosin kukkivat tänä kesänä aika huonosti, mutta ei nyt niin huonosti, etteikö jokunen olisi ollut kukassa, varsinkin muut lajit kuin tarhakurjenmiekat.

   Delete
 3. Kaunista! Ai kun mukana olisi se paikalla leijunut tuoksukin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu! Kaikki eivät tosin tuoksu. Kahden lajin risteyttämisessä tuoksu kuulemma usein häviää.

   Delete
 4. Oijoi mikä ruusufanin paikka! Tuosta mökin maisemasta olen suorastaan kateellinen, voiko enää parempaa kuivan maan maisemaan olla!

  ReplyDelete
 5. Pelkät kuvat saavat pökerryksiin. Nyt kun katson tuota leikattua heinäpeltoani, tulee mieleen villejä ajatuksia :)

  ReplyDelete
 6. Voi, että on upeeta. Jos noi ruusut vaan pysyis siinä mihin ne laittaa. Miten ne tuolla oli, että eivät levii holtittomasti?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne olivat riveissä mansikkakankaan tai sen tapaisen alla, se kuulemma yllättävän hyvin estää juurivesojen leviämistä, vaikka on aika kapea. Juuret hakeutuvat enemmän seuraavan ruusupensaan kasvureikään kuin sivuillepäin nurmikäytäville, hassua.

   Delete
 7. Toi on varmaan ihana paikka. Sinne(kin) on hommauduttava joku kesä puutarhaseuran kanssa. Ai niin, just keväällä vannoin, että tää saa olla viimeinen kesä, kun järkkään retkiä. Pah! Meillä kävi lauantaina just ryhmä, joka jatkoi tuonne ruusutilalle :) Ihania kuvia!

  ReplyDelete
 8. Kävit siis paratiisissa! Näyttää ihanalta paikalta. Ryhmäruusuja minulla vielä on jokunen ja oikeastaan niistä välitän nykyään vain Elisabetista ja Peace-suusuista (kauniiden muistojen takia), pensaat vallankin ihastuttavat aina enemmän ja nyt kiehtoo norjanruusu, se pitäisi saada. Upea pelto ja upea näky, bloggarimatkalla Korpijaakon rosariossakin teki syvän vaikutuksen. Pensasruusut ovat ihania!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pensasruusut näin isolla alalla ovat upea näky.

   Delete
 9. Voi jösses mikä paikka, tuolla tulee varmasti aivan hurmokseen!

  ReplyDelete
 10. Upeaa! Pensasruusuihinkin hurahtaa niiin helposti. Kävin toissa päivänä Fiskarsissa Tahvosten garden shopissa ja mukaani tarttui jälleen uusi ihana ruusu. Se vain jotenkin tarrasi piikeillään mun takin helmaan ja oikein vaati päästä meille heinäseiväs aidan viereen kasvamaan ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, ruusut ovat sellaisia, takertuvia tyyppejä ;-)

   Delete
 11. Vau, vau ja vau. Upea paikka! Olipa hienoa, että pääsit käymään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, oli kiva, kun Pirkko kysyi pääsenkö.

   Delete
 12. Paratiisi maan päällä, kiva kun pääsit visiteeraamaan. Harkitsin kysyväni sinua samana päivänä kanssani Simolan Rosarioon Nurmijärvelle, mutta ajattelin, etttä olet varattuna. Se olisi makea paikka käydä. Harmi vaan, että on auki vain kerran kesässä. Lähdetkö ensi vuonna :) Ostitko mitään? Ja kukkiiko parmentier jo?? Kyselyikä iski täällä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se ryhmä, jonka kanssa tuolla kävin, jatkoi Simolaan, mutta mä tein valinnan lähteä kotiin kun artikkelien deadlinet paukkuu, ja tiesin että alkuviikolla en taas ehdi juurikaan kirjoittaa. Hitsi! Ensi vuonna sitten?
   Tuolla ei ole taimimyyntiå, paitsi nyt Pirkko oli ottanut joitakin jakopaloja omasta pihastaan, ja meillä oli pieni taimien vaihto hänen kanssaan sovittunakin - tosin olin enemmän vastaanottavassa päässä. Yhden neilikan ostin eurolla, ja sain ilmaisena joitakin erikoisempia kasveja, jee :-)
   En tiedä, kukkiiko Parmentier, toivon, että ei vielä!

   Delete
  2. No voi. Työt haittaa hauskanpitoa, niinhän se tietysti on. Ens vuonna pakko päästä simolaan, siellä on tehty se kuuluisa murhakin! Siellä on ruusumyynti. Ihana kun sait halvalla ja ilmaiseksi. Parmentier vielä kysymysmerkki,et taida olla affenessa nyt..

   Delete
  3. Ai murha! Nyt alkoi kiinnostaa ja mielikuvitus laukata... Ruusumurha ;-)

   Delete
 13. Tuoksu on varmasti ollut huumaava. Olen ruusujen kanssa ihan myöhäisherännäinen, en osaisi erottaa uutta lajia vanhasta. Kuitenkin olen omaa pihaa alkanut jo tuijotella ruusujen näkökulmasta ja taidankin löytää joillekin uusille ruusuille vielä pari paikkaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä nyt pari ruusua pihalle mahtuu ;-)

   Delete
 14. Jummi..mikä paikka! Tuall olis varma sevon..Mä olen kans ny hurahtan pensasruusuihi. Menestyvä meill melko hyvin ja eivät kauheest vaadi huoltoa.

  ReplyDelete
 15. Huhhuh, wauwau! ♥ 8-) Silmät aivan pullollaan vaan katselen upeita kuviasi! Mahtoi olla tuoksuva pelto!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, tosin en huomannut mitään päätähuimaavaa tuoksua ennen kuin laitoin nenän joihinkin kukkiin kiinni ♥

   Delete
 16. Ihan meni kylmänväreet selkäpiitä tuosta ihanuudesta! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tuolle pellolle astuminen oli aikamoinen näky, kun lähes kaikki ruusut ovat yhtä aikaa kukassa.

   Delete
 17. onpa kerrassaan mahtava paikka, täytyy nostaa hattua paikan pitäjille! tuo etelänruusuruoho todella kauniin värinen, omasta pihastani löytyy vain luonnon vaaleanviolettia ruusuruohoa, mieleeni toki sekin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Etelänruusuruohossa on kiva loistava väri, ei kuitenkaan liian ärtsykkä.

   Delete
 18. Uskomaton paikka. Hienoa, että työ ruusujen parissa jatkuu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, tuolta saattaa tulla hyvinkin vielä joitakin muitakin lajikkeita markkinoille!

   Delete
 19. Voi mahoton miten paljon ihania ruusuja,

  ReplyDelete
 20. Voi mikä pökerrys tosiaankin. Suosikkini kaikista noista kaunokaisista on ehkä tarhakurtturuusun ja sammalruusun risteytymä (neljäs kuva).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se onkin aivan ihana, tummanpunakukkainen. Oli muistaakseni tuon kohdalla puhetta siitä, että lakastuvat kukat voivat olla noinkin kauniit - tuossa purppuraisessa värissä ruskettuminen ei niin pistä silmään, oikeastaan se on aika kaunis.

   Delete
 21. Ooo,ihania. Pökerryin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti istuit ettet kaatunut ;-)

   Delete
 22. Oi, oletkin ollut kotikonnuillani:) Paikka on varmasti upea ja häpeäkseni joudun myöntämään, että olen käynyt vain Päivölän kartanossa, mutten tuolla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo onkin kivaa seutua :-) Oikeastaan tuo koekenttä ei ole avoinna yleisölle, Pirkko ja Peter järjestävät ryhmille opastuksia tilauksesta.

   Delete
 23. Voi mikä näky! <3

  Minä kun tapan kaiken, mikä täällä kasvaa, niin olen ajatellut, että mitähän ne tuoksuvat ruusut mahtavat olla, joita teiden ja motareiden varsilla niin paljon villeinä kasvaa? Jos ne pysyvät hengissä porottavilla pientareilla ilman hoitoa, niin ehkä ne selviäisivät myös meidän pihassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on kurtturuusu. Se on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi, sillä se levittäytyy hiekkarannoille esim. Hangossa syrjäyttäen alkuperäisen kasvuston. Toisaalta teiltä on vähän pitkä matka levitä Hankoon ;-)
   Kurtturuusuista on tehty paljon risteymiä ja lajikkeita, ne ovat tarhakurtturuusuja kuten ihanan suosittu 'Hansa', niistä ei ole vaaraa ympäristölle ja ne ovat ihan yhtä kestäviä. Suosittelen tarhakurtturuusua!

   Delete
 24. Upeat, ihanat ruusut! Olisko tämä Päivölä ollut tv:ssä jonkin aikaa sitten? Näytti tutulta... Komeita kurjenmiekkoja ja kalenteripoikia tuolla ylempänä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi olla, mulla jää melkein kaikki puutarhaohjelmat näkemättä - niitä pitäisi näyttää talvella! On siitä ollut jokunen lehtijuttukin. Tuli muuten heti mieleen tämä visiitti, kun luin sun ruusutarhapostauksen Itävallasta!

   Delete
 25. Minä haaveilen sammalruususta, ehkä ihan pöhköä näillä leveysasteilla;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mistään ruususta haaveileminen ei ole pöhköä :-) Joku sammalruusu on ihan pakko kyllä hankkia, ne ovat niin erityisiä ja ainakin mulle tulee niistä muistojakin mieleen.

   Delete
 26. Oijoi, nythän mä postauksen löysin. Näyttää aivan ihanalta, sydäntä nyrjäyttävältä, itse asiassa tuoksukin taitaa tuntua tänne asti. Tuonne on ehdottomasti päästävä. Kiitos ja iso hali sinulle <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on ihana paikka! Mutta ei ole tosin avoinna yleisölle kuin joskus harvoin, sopimuksesta. Voin yrittää muistaa vinkata sinulle, tai ehkä helpompi on laittaa omaan blogiini ilmoitus, kun tuonne taas tulee avoimia päiviä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!