Saturday, 18 July 2015

Katoavaa kauneutta

Tänään päätin ottaa kuvan vaaleanpunaisista ketomesiangervon (lajike 'Elegans') kukista ennen kuin nämä loputkin syödään. Kuvasta näkee, että korkeimmat kukinnot on jo popsittu. Ihania nämä ovat niin kauan kuin näitä saa ihailla!

Samalla piti ikuistaa komea sarjarimpin kukinto, näitä en pariin vuoteen ole nähnytkään, on ollut vain tapit jäljellä. Kivaa, että nyt näitä on saanut ihastella!

Puutarhurointi peurojen kanssa on kova koulu. Se opettaa nauttimaan nupuista ja kukista silloin, kun niitä on, sillä huomenna niitä ei ehkä enää ole. Näin kävi 'Félicité Parmentier' -neidonruusulle viime yönä.  Kaikki muut nuput on syöty paitsi kolme...

... JA aivan maanrajassa oleva kukka ja nuppu! Nuppuisena tämä ruusu taitaakin olla kauneimmillaan, Alba-ruusujen kukat haalistuvat auetessaan.

Kun saavuin kotiin tiistaina, ikuistin tämän ohikukkineen kukan ja nupun.

Pyöreät nuput, joiden keskeltä pilkottaa vaaleanpunaista, ovat täydellisiä.

Siitäpä innostuinkin kuvaamaan ruusuja enemmänkin. Portlandruusu 'Comte de Chambord'. Tuoksuu voimakkaasti taivaalliselta ruusulta!

'The Pilgrim'. Tuoksuu miedosti taivaalliselta ruusulta.

Tontillani vanhastaan kasvava kirkonruusuksi tunnistettu ruusu on hurmaava ja tuoksuva. Se kasvaa epämääräisenä sieltä täältä nousevana varsistona kuivan ketoni laidalla heinikossa, mutta sinne se sopiikin. Se on ilahduttavasti levinnyt myös tien poskeen, josta olen raivannut vesakkoa pois.

Peurat syövät tosiaan aivan kaikkea. Olen tänä kesänä huomannut, että jasmikkeitakin on napsittu, vaikka sen piti olla kasvi, jota ne eivät syö. Näköjään ei ole kasveja, joita ne eivät syö. Joidenkin kasvien kohdalla ei niin haittaa, sillä akileijat ja vuorikaunokit kukkivat vain uudestaan kun niiden latvat poistetaan. Samoin tekee myskimalva. Rohanissa sen kukkavarret on kaluttu lähes kokonaan.

Onneksi kaikki ei ole yhden kortin varassa. Muotopuutarhassa kasvaa runsaasti myskimalvaa, josta suurin osa on päässyt kukkaan. Edessä on 'Comte de Chambord' -ruusu.

Nautitaan joka hetkestä niin kauan kuin kesää ja kauneutta kestää. Tällä hetkellä nautin huumaavasti tuoksuvasta 'Lady Alexandra Duff' -kiinanpionista. Tällä on yhtä ihana raikas tuoksu kuin 'Duchesse de Nemoursilla', jota kaikki kiittelevät. Niinpä nostan tämän kaunottaren yli sadan vuoden takaa nyt ansaittuun parrasvaloon. Kukan sävy on haaleinta lohenpunaa mitä siveltimestä löytyy.

Lopuksi haluan julistaa, että tämä on paras kesä ikinä. Sen lisäksi, että samettihortensia on tulossa kukkaan ensimmäistä kertaa, myös Hydrangea serrata 'Bluebird' on tehnyt parit nuput! Ensimmäistä kertaa ikinä!

Eikä siinä vielä kaikki. Neljä vuotta sitten ostettu ns. Louisiana-kurjenmiekka 'Black Gamecock' on tehnyt elämänsä ensimmäisen kukkanupun.
Nyt eletään jännittäviä aikoja, eihän tässä tahdo pysyä nahoissaan!
Innostavaa viikonloppua!

'Black Gamecock' on ilmeisesti risteymälajia Iris fulvala
Ketomesiangervo – Filipendula purpurea
Kiinanpioni – Paeonia lactiflora
Kirkonruusu – Rosa Francofurtana-Ryhmä
Myskimalva, valkokukkainen – Malva moschata 'Alba'
Neidonruusu – Rosa Alba-Ryhmä
Portlandruusu – Rosa Portland-Ryhmä
Sarjarimpi – Butomus umbellatus

32 comments :

 1. Peura on komea eläin, metsässä. Harmi kun ne popsivat kasvisi, todella surkeeta. Onneksi sinulla on pihallasi myös iloisia kukkayllätyksiä. Terkkuja Pojille, noille mainioille puutarhesittelijöille, vaikka nyt puutuivatkin kuvisasti. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minustakin ne olivat kauniita, silloin kauan sitten kun en vielä tiennyt, millaisia riesoja ne ovat. Tallustelevat tässä kylätiellä iltaisin, vaikka joka talossa on väkeä ja radiotakin päällä pihalla. Niitä on aivan liikaa ja ne ovat aivan liian kesyjä.
   Pojat kiittävät, menivät juuri ulos ja odottelevat varmaan, koska saavun kameran kanssa.

   Delete
 2. Luulisi nyt löytyvän peuroille ruokaa muuallakin kuin puutarhassa. harmin paikka nuo vierailut. Paljon on onneklsi kukkijoita silti, mutta kyllä se ottaa päähän. kun jotain odottaa kukkaan ja sitten onkin syöty.
  Ihanaa heinäkuun loppupuolta saarellesi ja vähemmän syötyjä kasveja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sehän niissä totta tosiaan harmittaa, että eivät nälkäänsä tule syömään. Jos joku olisi nääntymäisillään nälkään ja tulisi syömään jonkun kasvini, ei se olisi niin ikävää, mutta kun ne tosiaan napsivat huvikseen kaikkia kukkia ja nuppuja.
   Kiitos!

   Delete
 3. Nuo juuttaan peurat ,niistä on aina vaan harmia.
  Toivotaan ettei ne noita nuppuja syö, olisi niin mukava nähdä tuo iris kukimassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harkitsen verkkojen laittamista, hortensioitakin ne nimittäin syövät. Iiris kasvaa onneksi niin lähellä talon seinää, että tuohon peurat eivät viitsi änkeytyä.

   Delete
 4. Voi miten taivaallisia ruusuja sinulla onkaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. On, aivan ihania! Tykkään erityisesti tuollaisista vanhanaikaisista todella kerrotuista.

   Delete
 5. Kannatan lujasti tätä kesää, varsinkin helteettömyyden takia! Viime syksyä rakastin niin kovin paljon, koska se tappoi sen kamalan hellekauden. Ensi syksynä onkin niin kiire, ettei ehdi säitä miettii.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hienoa, siellä ei tarvitse kärvistellä! Mulle kyllä kelpaa lämpö, mutta se vie kukat niin äkkiä, etten ehdi nähdä niitä jos olen viikon poissa. Nyt on ehtinyt nähdä kaiken, ja lähes kaikki kukoistaa!

   Delete
 6. Lääh! Upeat pionit ja ruusut, olisipa tässä postauksessa mukana se tuoksu...

  ReplyDelete
 7. Replies
  1. Niin on, nuo mesiangervot moninaisuudessaan ovat ihania. Niiden kukkia vain pääsee harmillisen harvoin ihailemaan. Tienposkessa kasvaa tavallista mesiangervoa vaikka kuinka, söisivät ne ennen kuin tulevat minun pihalleni syömään vaaleanpunaiset, murr.

   Delete
 8. Det ljusröda älggräset är vackert. Hjortarna tycks inte äta det vilda älggräset som det ju finns ganska mycket av, vilka finsmakare de är som bara väljer det man vill spara och ha kvar :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Man märker att åtminstone några av vilda älggräs blir äten också, men det skulle ju vara hur mycket som hälst att äta med den, inte behöver dom komma äta mina få rosa!

   Delete
 9. Aivan mahtava kuva muotopuutarhasta! Ja näkyy siellä olevan kukkijoita peuroista huolimatta. Nuo ruusut <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Piti huojua ojan partaalla ottaakseni tuon kuvan, tuolla kulmalla on sekä tienvarren oja että pieni salaojan pää omalta pihaltani, niiden risteyksessä on sitten pienen pieni maavara ennen kuin putoaa ojan pohjalle :-D
   Ruusut ovat hurmaavia, niin hurmaavia! Olen tykännyt niistä jo pikkutytöstä asti, ja nyt tuntuu, että olen ollut oikeassa (tai keski-ikäinen) AINA ;-)

   Delete
 10. Jotenkin kun olen pionien ystävä niin tuo 'Lady Alexandra Duff' kolahti ja iski oikein lujaa, ihana kukka, siis jos sen saisi jostain niin hankin! Sinulla on kaikkia herkkuja! ...ja tuo Pilgrim, en ole keltaisen ystävä, mutta upea, ihanan kaunis! Keltaisen ystävä en ole mutta se nujertaa minut kohta, taidan alkaa pitämään jopa keltaisesta...apua! Saan keltaista pakkohoitoa, tytär toi Madeiralta mulle valkoisia iiriksiä, siis yhden valkoisen ja muut...en voi sanoa sitä väriä ääneen!

  Aurinkoista viikonloppua kuitenkin...ja aurinkokin...sekin on...en voi sanoa sitäkään ääneen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai mitä, keltaisessakin on niin monta kaunista sävyä! Kuten tuollainen ihan vaalea, samoin kuin vihertävä kalvakankeltainen. Tuo on erinomainen yhdistelyväri vaaleanpunaisen kanssa! Tummankeltainen on sitten eri juttu, se on voimakkaampi. Itse himoitsen kukkapenkkiä, jossa olisi sinistä ja tummankeltaista sekä oranssia, ehkä se toteutuu joku päivä.
   Suosittelen lämpimästi Lady Alexandra Duffia, tunnetaan myös nimellä Lady Alexander Duff. Sen lämpimän vaaleanpunainen haalea sävy on niin ihana! Hailakka, joku voisi sanoa, minusta erittäin hienostunut.

   Delete
 11. Onneksi paljon on siellä vielä kukintaa ja noita mahtavia yllärinuppuja<3 Sain äsken vierailla Tommolan perennatilalla! Olihan varsinainen paratiisi <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on varmasti todellakin näkemisen arvoinen paikka! Ehkä jonakin päivänä sinne pääsen.

   Delete
 12. Minun puutarhas ei ole etanoita mutta peuroja riittää..joskus harmittaa niin että en ilkee sanoakkaan..

  ReplyDelete
 13. Kaunista sinulla siellä kuitenkin on vaikka peurat ottavat osansa. ♥ ♥
  Hyvä kun et lannistu peurojen takia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä on, kaunista ja niin rehevää! Ei voi lannistua, koko ajan saan enemmän aitaa rakennettua ja pensasaitakin kasvaa ainakin pari senttiä vuodessa :-D

   Delete
 14. Miten upeita ruusuja! En käsitä, miten kestät tuota nuppujen syömistä. Tulisin hulluksi, jos joku m*******i kävisi syömässä hartaasti kukkaan odotettujen kasvien nuput aina ennen h-hetkeä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, en kestäkään. Tulen hulluksi. Haluan ampua kaikki peurat ja kauriit, tai hirttää, tai hukuttaa, ihan mitä vain, kunhan katoavat.
   Ööh, m*******i? Mutantti? Maanpetturi? :-D

   Delete
  2. No niinpä tietysti! Juu, kukkien ja nuppujen syöjät ovat megamulkvisteja.

   Delete
 15. Oih ja voih noita ruusuja. Tässä rupeaa ihan heikottamaan. Jännä julistus, että tämä on paras kesä ikinä. Tänään juuri ensimmäistä kertaa minua on alkanut kolea ja sateinen ilma uuvuttaa. Totta kuitenkin, että tämä kesä on ollut tosi rehevä, ja viileässä ilmassa on paljon hyviä puolia, mm. se ettei ole paarmoja ja varsinkin se, että kukat kestävät tosi pitkään. Näin on ollut keväästä alkaen. Tulppaaneistakin sai nauttia harvinaisen perusteellisesti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruusut ovat niin uskomattoman ihania, ihan niin kuin niissä sun kupeissa ja ihanassa teepannussa!
   Olen ollut niin iloinen siitä, että kaikista kukista, jopa niistä tulppaaneista, on nyt päässyt nauttimaan pitkään (tai edes hetken, jos olen ollut pitkään poissa puutarhasta). Kunpa aina olisi lauha talvi ja sopivan viileä kesä (ja lämpöä sitä kaipaaville myös). Musta tuntuu, että meillä saaressa ei ole satanut ihan niin paljon kuin mantereella, joten mulle ne sateet on olleet enemmän virkistävä poikkeus yleensä kovin vähäsateiseen saariston kesään. Paarmoja on meillä kyllä tänäkin kesänä ihan riittämiin!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!