Sunday, 26 July 2015

Rohanissa tapahtuu

Kun viimeisestä Rohan-postauksesta on kulunut ainakin pari viikkoa, on raportoitavaa taas kertynyt. Ensinnäkin etelänruusuruoho kukkii. Värisointuvuus Cirsium rivulare 'Atropurpureum' -ohdakkeen kanssa (taustalla) on täydellinen.

Äskeisessä kuvassa näkyi myös korkea koristelaukka 'Forelock'.

Lipstikkakin on roihahtanut korkeaksi, yli kaksimetriseksi.

Tumma fenkoli 'Rubrum' on myös kasvanut ja alkaa jo kukkia, tämän kuvan ottamishetkellä kukkia ei vielä ollut.

Isovalkolatvaa (lajike 'Chocolate') syödään, joten se sai suojakartion ylleen. Hopeatäpläpeipin kukinto sopii sen kanssa hyvin yhteen.

Verkkoja ja kartioita ei riitä joka kasville, mutta onneksi sormustinkukalla on tilannetajua. Se on pannut hatun syödyn liljan kaljuun päähän.

Kaikkein tärkeimmät kasvit saavat tietenkin verkot. Tämä on neljäs kerta, kun yritän istuttaa tai kylvää jättikarhunputkea. Se on aina syöty, ja kaksivuotinen kasvi ei ole enää seuraavana vuonna noussut. Nyt on tulossa kukkia, vihdoinkin!
Turha kai sanoakaan, että taimi sai verkon ympärilleen sillä sekunnilla, kun sen istutin, ja aina ympäristön kitkettyäni olen laittanut verkon välittömästi takaisin paikoilleen. Riskejä ei vain voi nyt ottaa!

Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun salkoruusut pääsevät näin korkeiksi. Kuva on parin viikon takaa, sen jälkeen olen laittanut kasville kunnon verkon. Kuvastahan näkee, että etummainen varsi on syöty.

Yksi häkellyttävä yllätys Rohanissa on. Rohtosormustinkukka, jonka istutuspaikan olen oikein piirtänyt istutuskarttaan ja merkannut valkoisena sormustinkukkana, ei ollenkaan ole sitä. Olen siirrellyt valkoisia sormustinkukkia pihallani useisiin paikkoihin, mutta tämä on ihan selvästi lajiketta 'Pam's Choice'. Ja sitä minulla ei ole entuudestaan. Miten ihmeessä tämä on tähän ilmestynyt? Olenko sittenkin ostanut tämän taimena, ja sitten merkannut väärin kirjaani.

Sekin on merkillistä, että tämän vuoden keväällä kylvin tähän penkkiin rohtosormustinkukan lajiketta 'Pam's Split'. Ei ole mahdollista, että kasvi kasvaisi kukkivaksi parissa kuukaudessa, tämä on kaksivuotinen! Sitä paitsi tässä on kaksi kukkavanaakin, kyllä tämä on ensin kasvattanut vahvan lehtiruusukkeen yhtenä kesänä.

Yhtä kaikki, se sopii täydellisesti Rohaniin. Tämähän tässä niin häkellyttävää onkin!

Tästä koko Rohan alkoi: 'Rohan Weeping' -pyökistä. Sen uudet lehdet ovat ihastuttavan punaiset, vanhat lehdet ihastuttavan tummat. Puusta pitäisi tulla vain 2–3 -metrinen ja aika kapea, silti riippamallinen.

Tässä vähän Rohania yhdestä suunnasta.

Ja koko tähänastinen Rohan toisesta suunnasta.

Loppuun poikien terveiset. Mitähän Ransu virnuilee?

Etelänruusuruoho – Knautia macedonica
Fenkoli – Foeniculum vulgare
Hopeatäpläpeippi – Lamium maculatum
Isovalkolatva – Ageratina altissima
Jättikarhunputki – Angelica gigas
Koristelaukka – Allium Koristelaukka-Ryhmä
Lipstikka – Levisticum officinale
Pyökki – Fagus
Rohtosormustinkukka – Digitalis purpurea
Salkoruusu – Alcea 

38 comments :

 1. Den vackra fingerborgsblomman har jag beundrat från vägen, den är otroligt vacker, litet dramatisk nästan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Den är så perfekt, jag är hypernöjd! Meningen var just att ha dramatiska vitt/mörkt -nyanser där, vilken tur!

   Delete
 2. Tuo sormustinkukka sopii kyllä Rohaniin kuin nenä päähän, upea!

  ReplyDelete
 3. Testasin explorerilla ja sillä sivusi näkyy kokonaan, tosin taustakuvan avautuminen kestää. Tällä firefoxilla edelleen puutoksia ja ylimääräisiä väripalkkeja postauksen päällä.

  Mutta temppuilu kannattaa, on tuo Rohan niin huippu ihana. Ihana mun lemppareita kaikki tyynni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi hitsin piippu että joudut temppuilemaan! En ole muistanut kysyä, voisihan sitä ihan yleisesti kysäistä, sitten täytyy tehdä jotain jos ei toimi! Jos se vaikka johtuu taustakuvasta tms.
   Tänään eka Bélan kukka aukesi! Olin kymmenen tunnin postitusretkellä, joten en juuri nyt jaksa laittaa uutta blogijuttua, mutta pian, lupaan!

   Delete
 4. Nyt näyttää todella hyvältä Saila! Mitä värejä...( sanoo tämä,joka istutti keskiviikkona etelänruusuruohoa ja siirteli pallerolaukkoja niiden seuraksi).
  Tummat kasvit on hienoja ja tuo fenkoli...oih!
  Hyvä mamma, virnailee Ransu ♡

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pallerolaukka sopisi tosi hyvin etelänruusuruohon kaveriksi!
   Ransu on pikkuinen veijari.

   Delete
 5. Minä odotan tuon etelänruusuruohon kukintaa jo vähän malttamattomana. Kylvin ne keväällä ensin sisälle ruukkuun ja nyt ovat hyvin kasvaneet ulkon, Kovasti on nuppuja. Jos nyt ei sitten eilinen kaatosade niitäkin kaatanut. Nyt harkitsen niiden heinien siirtämistä uuteen paikkaan, kun keväällä istutin ne mihin sain sopimaan.
  Kaunis on tuo sormustinkukka ja on osannut valita ihan oikean kasvupaikankin itselleen. Ihania kaikki, kissa mukaanluettuna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kasvi on niin joustava, että sitä ei tuuli ja sade kovin herkästi paina lyttyyn, kun kukat eivät paina melkein mitään. Toivottavasti se kukkii pian.

   Delete
 6. Hieno ylläri tuo sormustin kukka! Itsekin ihmettelin omalla pihalla erästä punaista akileijaa, vaan sitten huomasin että naapurilla kasvoi sellaista :) Olen huomannut että itse kylvetty sormustinkukka voi ottaa parikin kasvukautta kylvökesän lisäksi, ennen komeinta kukintaa. Olet varmaankin ostanut tuon taimena kun niin hyvin on osunut värit kohdilleen! Itseltäni on nyt kasvien merkkaukset pahasti jääneet, pitääkin ryhdistäytyä! Omat kaksi jättikarhunputken tainta ovat hengissä, mutta istutin ne niin pensaan suojiin etteivät ole jaksaneet kasvaa. Luonnonvaraiset putket kukkii jo komeasti tontin laidoilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, yli-kaksivuotisia ne omat siemenkasvatukset minullakin on usein olleet. Voi olla, että tuo on tullut hankittua syksyllä alennusmyynnistä, silloin alkaa istutusmäärät olla sellaisia, ettei tahdo kirjanpidossa pysyä perässä. Mutta taimilappua ei ole, ja merkintä on erilainen istutuspiirroksessani... hämärää!

   Delete
 7. Voi että mä tykkään Rohanian värimaailmasta. Aivan nappiin on mennyt kaikki värit; sekä sun suunnitelmat että sormustinkukka.

  ReplyDelete
 8. Mahtavat punasävyt! Minulla on kolmatta kesää salkoruusun lehtipehkoja ja nyt katoin että jestas, niihin on tulossa kukka. Ehdin jo ajatella etteivät kuki ikinä.

  ReplyDelete
 9. Ransu! Mustikka! :)

  ReplyDelete
 10. Kaunista! Olen aina pitänyt kovasti ruusuruohosta, alkoi kukkia nyt meilläkin. Kylvin viime vuonna Pam's choise sormustinkukkaa, ei silti näytä kukkivan tänäkään vuonna. Lehtiään vaan kasvattelee. Onneksi muita sormustinkukkia on riittänyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minullakin on usein omissa siemenkasvatuksissa kestänyt enemmän kuin sen kaksi vuotta ennen kuin sormustinkukat ovat kukkineet.

   Delete
 11. On noi sormustinkukat vaan niin kauniita.

  ReplyDelete
 12. Sulla on aina jotain ihanaa uutta esiteltävää. Tumma fenkoli - never heard! Mutta niin hieno.
  Rohanin sormustinkukka sopii sinne kuin nenä päähän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pronssifenkolit tai fenkolit ylipäätään ei vain valitettavasti ole meillä monivuotisia, muissa maissa niitä on yleisesti kukkapenkkikasveina. Tai toivotaan, että tuo tekee siementaimia.

   Delete
 13. mahtavat sormustinkukat ja miulla ei edes itäneet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi miten kurjaa etteivät itäneet!
   Itse asiassa minäkään en löydä keväällä kylvettyjä Pam's Split -sormustinkukkien taimia mistään. Kylvin ne ihan avomaalle, olisi varmaan pitänyt laittaa purkkiin. Mutta kyllä mä niiden lehdet tunnistaisin, jos näkisin!

   Delete
 14. Meillä mökillä viimeisin syöty on Vanilla Fraise. Se oli tämän kevään ostos enkä älynnyt heti tällätä siihen kananverkkoa päälle. Kuudesta oksasta viiden päät oli syöty. Tänä kesänä yritin ennakoida tarhapäivänliljojen ja syysvuokkojen kukkavanojen suhteen ja virittelin viikonloppuna kananverkkosysteemejä kukkapenkkiin niiden ympärille. Ehkä olisi pitänyt laittaa verkkoa myös katoksi, aina pelkkä verkko sivulla ei riitä karkottamaan peuroja...Niin tylsää tämä ainainen huolehtiminen siitä, mitkä kasvit seuraavaksi joutuvat syötyjen listalle. Upeanvärinen tuo yllärisormustinkukkasi! Ottaisin mielelläni itsellenikin, jos sattuu jossain vastaan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. On todellakin kurjaa, kun kaikki pitää verkottaa. Hortensiat syödään juu, kurja juttu. Sormustinkukkia ei mulla ole kyllä syöty, ollenkaan. Niitä suosittelen!

   Delete
 15. Kun katselee puutarhaa etäisyydeltä, ei pysty näkemään kaikkia yksittäisiä kauneuksia, kuten esim. sormustinkukka. Lähikuvistasi näkee, kuinka älyttömän kaunis tämäkin lajike on. Mielettömiä "kasviksia". Uskoisin, että Ransu virnuilee noille kasvien "ulkomaalaisille" nimille. Tiedätkö ne aivan ulkomuistista tai katsotko kirjoista ja kansista ; ) ? Sirpa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, mulla on kyllä Viljelykasvien nimistö aina käden ulottuvilla, kun kirjoitan puutarhajuttuja työksenikin. Mutta aika paljon noita muistaa ulkoa, etenkin, kun opiskelin ulkomailla ja opin monen kasvin nimen ensin ns. latinaksi. Niillä nimillä ne tunnenkin, kun niissä on tietty logiikka: tietää, ketkä ovat samaa sukua! Se on paljon loogisempi kuin kansankieliset nimet, joiden kanssa meinaa joskus mennä hermo. On esimerkiksi "pihlajia", jotka eivät ole minkäänlaisia pihlajia oikeasti jne.
   Kukkia kannattaa aina tutkia läheltä :-)

   Delete
 16. Ihana ylläri tuo sormustinkukka. Luonto järjestää aina silloin tällöin tällaisia mukavia yllätyksiä. Sormustinkukka sopii niin kivasti noiden ohdakkeiden kanssa. Niitä kait ne on, kun yritän tutkia kuvaa tarkasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tosiaan käsittämättömän kiva ylläri! Takana on ohdake, juu, se Cirsium rivulare 'Atropurpureum', sillä ei ole vielä suomenkielistä nimeä.

   Delete
 17. Ehkäpä Ransu on tuonut sinulle turkissansa yllätyksen ja istuttanut sinulle kukan? Jos et sinä itse, niin kukas sitten muu? Paitsi ehkä Musti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh! Aika paljon ylläreitä sillä onkin turkissa, on taas se aika vuodesta, kun joku tahmeasiemeninen kasvi on kypsyttämässä siemeniään. Ja niitä sitten nypitään.

   Delete
 18. Täällä on taas neiti supertuottoisa blogikirjailijatar huhkinut ja minä kärppänä kommentoimassa :) Minä olen tuon pyökin fani, se on tosi ihana. Näin keväällä taas plantussa noita ja hypistelin. Ehkä saaan joskus vanhana tehdä pyhiinvaellusmatkan katsomaan pyökkiäasi (kun se on noin kolme metriä korkea, heh)?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih, kärppä! Tuo on ihana pyökki, minäkin siihen ihastuin ensi silmäyksellä mutta ostin vasta myöhemmin, onneksi niitä oli vielä. Saat tulla ennenkin kuin se on kolmemetrinen, siihen voi kulua aikaa, se on edelleen vain polvenkorkuinen.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!