Saturday 29 June 2024

Ruusuja

 ja niiden seuralaisia

Viime vuonna istutettu ranskanruusu 'Tuscany' on vielä pieni ja tänä keväänä istutettu pronssifenkoli vielä pienempi, mutta ehkä tästä kuvasta saa juuri ja juuri selvää, mitä ajan takaa.
Värien komppausta ja olemusten kontrastia!

Paikka on ruusu-heinätarha, joka on suureellinen nimitys yhdelle kukkapenkille. Heinää tässä edustaa siniheinä 'Kevätkulta', jonka lehdet versovat kellanvihreinä. Kukinto on täydellisen viininpunainen seuralainen tummille ruusuille, taustalla ranskanruusu 'Cardinal de Richelieu'.

Heinien ja keveän fenkolin lisäksi tässä on muita sopivia ruusun seuralaisia. Tässä Richelieun vieressä, tai lähes aluskasvina tässä vaiheessa kesää, on kaita-asteri 'Prince'. Se kukkii myöhään, vasta syksyllä. Tässä vaiheessa sen tärkein ominaisuus on kompata ruusunkukkia tummilla lehdillään.

Koska 'Cardinal de Richelieu' on täydellinen ruusu, on tässä siitä vielä yksi kuva!

Ruusu-heinätarhassa on muitakin ruusuja kuin tummakukkaisia. On suloinen ranskanruusu 'Duchesse de Montebello' ja pari muuta vielä tulossa kukkaan. Tämäkin kukkii vasta alimmilla versoillaan.
Aprikoosinvärinen David Austin -ruusu Abraham Darby menehtyi talveen, vaikka oli vielä keväällä vihreäversoinen. Se oli kyllä aina kitukasvuinen, ei oikein päässyt koskaan vauhtiin. Minulla on kuitenkin jo suunnitelma sen korvaamiseksi korkojen kera. Sillä jos joku Austin-ruusu menehtyy, on hankittava kolme uutta tilalle.

Suureellinen ruusu-heinätarha on alue vanhan venevajan oven edustalla. Ovesta oikealle on Rohan. Eli yksittäiset kukkapenkit on nimetty tarhoiksi tai peräti kokonaisiksi valtakunniksi täällä päin.

Kun mennään ovesta läpi ja katsotaan oikealle, on siellä pienessä nurkan istutuksessa pari vuotta sitten istutettu Austin-ruusu Tranquillity. Tänä vuonna se on kasvanut jo vähän isommaksi ja kukkii runsaammin. Todella kaunis ruusu! Löysin sen hyvään hintaan syysalesta, olen erittäin tyytyväinen hankintaan.

Jatketaan kasvimaan läpi varsinaiseen ruusutarhaan, joka on vähän isompi, mutta ei sekään mikään kovin iso. Siinä on yksinkertainen pergola, jota hallitsee valtava heleäorjanruusu. Molemmissa päissä on hienommat köynnösruusut, tässä eteläpäässä hempeä Giardina, joka kukkii tänäkin kesänä lähes maan tasalla. Tänä vuonna se on viimein kasvattamassa yhtä korkeampaakin versoa, joten toivoa korkeammasta köynnöstävästä kukkaryöpystä on. Eihän tämäkään ole istutettu kuin vasta pari vuotta sitten.

Pergolan pohjoispäässä on kiehtovasti nimetty köynnösruusu 'Alchymist'. Se talvehti hyvin ja korkealle, ja kukkii nyt pääosin puolentoista metrin korkeudessa.

'Alchymist' on unelmanihana ruusu ja olen sitäkin iloisempi tämän elinvoimasta, sillä muotopuutarhan 'Alchymist' oli talven jäljiltä täysin kuiva karahka eikä juurestakaan nouse mitään.
Kiinnitin melko rouhean siteen ruususta pergolaan ennen eilen illalla alkaneita ukkoskuuroja, sillä tässä on yhdessä varressa melkoisesti painoa kaikkien kukkien myötä. Juuttinaru on lopussa, niinpä käytin sitä mitä löytyi ja se oli tuollaista outoa, vaaleaa leveää juuttinauhaa, jota käytetään ehkä kukkasidonnassa. Luulen hankkineeni sen kukkatukusta jotakin sisustusprojektia varten, jota en koskaan toteuttanut.

Kun kävin naapurissa, huomasin, että tietystä kohdasta 'Alchymist' näkyy sinne taloon sisälle saakka! Kun entisen liiterin seinät nykyään puuttuvat, siitä näkyy mukavasti läpi.

Ruusutarhan pensas- ja puistoruusuihin vielä odotellaan kukkia. Tarhakurtturuusu 'Syke' on kukkinut jo hyvän aikaa ja parantaa vain menoaan. Ranskanruusu 'Rosa Mundi' eli kirjoapteekkarinruusu aloittaa juuri kukintaa.

Sen serkku, tai pikemminkin vanhempi: apteekkarinruusu (toisin sanoen ranskanruusu 'Officinalis') aloittaa niin ikään villissä punaisessa penkissä. Kirjavakukkainen muunnos on syntynyt mutaationa tästä ikivanhasta rohtonakin käytetystä ruususta.

Huussin toisella puolella, puolivarjon vuokko-esikkopuutarhassa, tai sen aurinkoisemmassa eteläpäässä, on myös ruusu: neidonruusu 'Madame Legras de Saint Germain'. Neidonruusujen nuput ovat usein tällaisia aivan ihania...

... avautuen valkeiksi tai vain hivenen vaaleanpunertaviksi kukiksi. En tiedä, kumpi on kauniimpi: nuppu vai kukka!

Siirrytäänkö sitten muotopuutarhaan, sillä ruskopenkin Emily Brontën seuraavat kukat ovat vasta avautumassa, eivätkä ne siinä vaiheessa ole vielä täydellisen ihania. Portlandruusu 'Comte de Chambord' on luottoruusu, joka pärjää aina ja kukkii vielä syksylläkin, tosin pääkukinta on silläkin nyt.

Koska tulin keksineeksi muotopuutarhan pastelliteeman, tai tarkemmin violetin ja valkoisen yhdistelmän, vasta vuosia sen aloittamisen jälkeen, istutin heti alkuunsa sinne punakukkaisen Flammentanz-köynnösruusun. Se on juuri aloittanut kukinnan, ja onhan se taivaallisen upea. Sitä paitsi ruusupuutarhassa kuuluu olla punaista ja vaaleanpunaista vierekkäin kukassa, niin se vain on.

Otin tämän kuvan The Pilgrim -Austinruususta demonstroimaan niiden heikkoa kuntoa tänä vuonna (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta). Leikkasin versot elinvoimaisen tai jo puhkeamassa olevan silmun yläpuolelta joskus huhtikuun lopussa. Sitten ne versot kuivuivat ja uutta heikkoa kasvua tulee alempaa. Mikä lie syynä, oliko vielä toukokuun alussa niin kylmät kelit, että olisi pitänyt jättää leikkuu tekemättä vielä tuolloin, versojen paljaat päät ovat tietysti alttiina kylmälle.
Onneksi tämäkin ruusu on sentään elossa ja kasvaa jonkin verran, mutta äärimmäisen hitaasti. Normaalisti The Pilgrim on heinäkuussa jo lähes minun korkuiseni ja olen helisemässä sen korkeiden versojen kanssa. Siksi päätinkin leikata tämän, ja monen muun, normaalia alempaa. Ehkä se oli virhe.
Tai sitten talvi. Meillä oli pitkään –20 astetta, mikä on harvinaisen paljon pakkasta, eikä lumipeitettä ollut kuin pari senttiä.
Kuolleiksi julistan Austin-ruusut The Prince ja Abraham Darby, jotka olivat aina kituliaita tähänkin asti. Vielä vähän aikaa sitten L. D. Braithwaitessa oli alhaalla verso, mutta sitten sekin kuivui, joten sen tilanne on kiikun kaakun. 

Onneksi ruusuista suurin osa on vankkoja selviytyjiä. Rhapsody in Blue kehitti viimein tänä vuonna oikean sävyiset kukat heti kukinnan alkuun. Tämä ihmeellisen värinen ruusu oli pakko saada, ostohalua vain rajoitti se, etten mukamas keksinyt tälle paikkaa.

Väreistä puheen ollen: ihana, viileänvaalea tarhakurtturuusu 'Snow Pavement' kukkii sekin viimein kohtalaisesti – sen kasvupaikka on niin toivottoman kuiva, että puskalla on mennyt muutama vuosi juurten kasvattamiseen eikä se ole tuottanut kuin pari kukkaa per kasvukausi. Ensimmäiset kaksi kukkaa olivat jo auki, mutta unohdin kuvata ne silloin. Onneksi nuppuja on ja lisää kukkia tulee!

Takaisin Rhapsodyyn. Sen ihana värisävy ei violetti ole, mutta niin lähellä sitä kuin ruusu kykenee. Vieressä kasvaa tarhakurjenpolvi 'Rosemoor'. Epätoivoinen kuva kirkkaassa paisteessa, mutta tuosta värit ainakin näkyvät.
Kun sävyistä tuli puhe, keksin senkin, että hankin muotopuutarhan kuolleen 'Alchymist' -köynnösruusun tilalle luostarinköynnösruusun. Sellainenkin minulla jo on, mutta toinen mahtuu hyvin. Valkokukkainen köynnösruusu olisi muotopuutarhaan täydellinen, vai mitä.
Ihanaa, mantereen-reissu on tiedossa ja (ruusu)ostoslista valmiina.


Kaita-asteri Symphyotrichum laterifolium
Neidonruusu Rosa Alba-Ryhmä
Portlandruusu Rosa Portland-Ryhmä
Pronssifenkoli Foeniculum vulgare var. dulce, ruskealehtiset lajikkeet
Ranskanruusu Rosa Gallica-Ryhmä
Siniheinä Molinia caerulea
Tarhakurjenpolvi Geranium × magnificum
Tarhakurtturuusu Rosa Rugosa-Ryhmä

37 comments :

  1. Kiitos miten ihanat kuvat🌹
    Kauniita ruusuja ja miten paljon.
    Yksi niitä kauniinpia kukkasia pionin lisäksi.
    Aurinkohetkiä viikonloppuusi. Ajatella kohta ollaan jo heinäkuussa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruusut ovat kesän kohokohta. Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Delete
  2. Toinen toistaan kauniimpia ruusuja ja onpa sinulla niitä paljon. Minäkin leikkasin melko aikaisin keväällä Easy Elegance ruusuja ja luulin jo yhden menehtyneen, sillä kävi kuten sinullakin, että sen versot kuivuivat, kun iskikin takatalvi. Nyt siinä on vain pari uutta versoa kasvamassa. Hyvä, että ruusu sentään on elossa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tässä ei ollut kuin vasta osa :-D Tuo leikkuu se syy sitten varmaan oli, näin arvelinkin. Vaikka itse en leikannut aikaisin; kuvittelin huhtikuun lopun (tai oliko peräti kuun vaihde toukokuuhun) olevan turvallista aikaa, mutta olikin sitten harvinaisen kylmää vielä siihen aikaan. Onneksi ovat hengissä.

      Delete
  3. Voi mahdoton, miten upea ruusupuutarha sinulla jo on. En edes yritä nostaa yksittäistä ruusua muiden edelle, kun kaikki ovat niin kauniita.
    Pitääkin jatkossa olla tarkkana Austin-ruusujen leikkaamisessa keväällä. Pelkäsin menettäneeni Lady of Shalottin, kun siinä oli niin paljon kuollutta vartta. Yleensä heilun saksineni liiankin aktviisesti, mutta Ladyn kohdalla kiersin sen kaukaa pitkän aikaa. Ehkä ratkaisu oli oikea, koska nyt Lady jo kukkii. Laskin siinä 17 nuppua.
    Kannatettava asenne: yhden kuolleen ruusun tilalle kolme uutta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Matalalta leikkuu toimi selvästi hyvin apteekkarin- ja kirjoapteekkarinruusulle, portlandeille ja ranskanruusuillekin, mutta Austinit jätän minäkin jatkossa leikkaamatta ennen toukokuun puoliväliä. Kuvittelin, että teen fiksusti, etenkin tuon The Pilgrimin kanssa, kun siitä kasvaa aina niin tavattoman korkea. No eipähän kasva :-D
      Ihanaa, 17 nuppua! Täällä Shalott on samassa tilanteessa kuin Pilgrim, eli heiveröinen on. Yksi nuppu siinäkin näkyy.

      Delete
  4. On sinulla monenlaista ruusua. Harmi, että kaikki eivät ole lähteneet hyvin kasvamaan. Talvi olikin melkoinen ja ehkä tosiaan myöhään jatkuneet kylmät säät vielä kurittivat pensaita lisää. Onneksi kuitenkin osa kukkii komeasti. Et ole ajatellut laittaa liiterin nurkkatolppiin köynnösruusuja kiipeilemään?
    Neidonruusun nuput ovat hirmuisen söpöjä. Miten ne voivatkaan olla noin hellyyttäviä palleroisia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen todella ajatellut laittaa köynnösruusuja, se olisi aivan ihanan näköistä. Ainoa hankaluus on se, että tuo entinen sauna+liiteri on pykätty tontin märimmälle paikalle. Kaivoin sen ja ruusu-heinätarhan väliin salaojan, mutta ojan liiterin puolella ei oikein sellaista paikkaa ole, jossa ruusu selviäisi talvesta. Ellen sitten istuta sitä sinne nurkan sisäpuolelle katon alle! Sitten pitäisi kyllä todellakin muistaa kastella ensimmäisenä kesänä.
      Neidonruusun nuput sulattavat sydämen.

      Delete
  5. Pronssifenkolin ja ’Tuscanyn’ yhdistelmä on niin hieno; upealle ruusulle täydellinen kehys. Tuota yhdistelmää ei olisi syntynyt ilman oivaltavaa puutarhuria, joka saattoi kasvit yhteen, vaikka toisinaan luontokin auttaa yhdistelmien järjestelyssä pikkukukkineen.
    Varmasti on surua, kun kukkaystäviä lähtee talven jälkeen tai muista syistä. Silti sinulla on kyllä valtava määrä ihanuuksia siellä kukassa!
    Kyllä kelpaa kävellä omien valtakuntien ja tarhojen alueilla tutkailemassa tiluksiaan.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kauniista sanoistasi! Harmillisesti meillä fenkoli ei ole monivuotinen. Toissa talven yli se meni peiteltynä, mutta viime talvi vei. Nyt on uusi taimi uuden ruusun vieressä, toivottavasti ankaria talvia ei enää tule.
      Surua on, mutta iloja myös, niin että tasapainossa ollaan!

      Delete
  6. On ne ruusut ihania, aah! Ja entäs se tuoksu! Kelpaa nyt kulkea pitkin ja poikin pihaa tuoksuttelemassa kaunokaisia. Harmi menehtyneitä :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä nyt kelpaa, ja menetykset ovat aina mahdollisuusu uudelle :-)

      Delete
  7. Vanhat omajuuriset ruusut ovat helppoja, kauniita ja niissä on ihana tuoksu. Harmi, että niitä on vaikea löytää tavallisista puutarhamyymälöistä, melkein Turun Flörissä näyttäisi olevan paras valikoima vaikka asutaan ruuhka-Suomessa.

    Kävimme Virossa ja Juhani Puukoolilta löytyi Tuscany Superb. Tuoksua ei juuri ole, mutta se on tosi kaunis. Superb löytyisi Turusta, mutta kaukana on... lisäksi eivät ole astiataimia vaan esipakattuja taimia.

    Paljon löytyy tarhakurtturuusuja ja pimpinellaruusuja, mutta niitä on jo, pienemmät ranskanruusut sopivat vielä lisäksi sekä perennojen kanssa erityisesti. Jotkut ranskanruusut leviävät, mutta eivät niin kuin pimpinellaruusut.

    Juhani Puukoolilta hankin myös Louise Bugnetin, mutta se on vartettu. Varmistin vielä myyjältä. En tiedä miksi sitä myydään vartettuna tai miksi ostin sen vartettuna. :D no, menee ainakin pionien kanssa kun ei leviä. Ihana tuoksu tässäkin ruusussa, juhannusruusumainen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Omajuurisissa on hyviä ja huonoja puolia. Istutuspaikka ei voi olla monilajinen kukkapenkki, kun juurivesoja tulee. Itse olen alkanut kiinnostua bourbonruusuista ja kesädamaskoista, siis sellaisista, joita minulla ei vielä ole. Harrastus laajenee ja leviää kuin juhannusruusu :-D

      Delete
  8. Ranskanruusut taitaa suurinosa levitä hyvin juurivesoista. Luin juuri, että Tuscany Superb tekee paljon juurivesoja joten pitää siirtää se pionien läheltä. Kyllä vartetuissakin ruusuissa on puolensa siis. 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. No niinpä :-D Minäkin siirsin viime kesänä yhden ranskanruusun, jonka olin nähnyt juurivesoineen Meilahden rosariossa. Ja nämäkin nyt istuttamani varmaan leviävät, mutta korjaillaan sitten tilanteen mukaan.

      Delete
    2. Joo, miten ne vanhat ruusut muuten olisivat selvinneet tähän päivään saakka elleivät tekisi niin paljon juurivesoja? Meilahden abroretum olisi mielenkiintoinen paikka käydä. Siirrän myös Pikkala ruusun, taimitarhan sivuilla lukee ettei tee juurivesoja mutta muualla lukee tekevän runsaasti. Tosin syy ei ole juurivesat pelkästään, huomasin että kukkivat samaan aikaan parin muun ruusun kanssa... näyttää oudolta kun ruusupenkin toisessa päässä kukkii hienosti yksi pensas ja toisessa toinen. 😅

      Delete
    3. Meilahden Rosario* siis, abroretum on vissiin puulajipuisto. :D

      Delete
    4. Meilahden arboretum on siinä rosarion vieressä, molemmat kiinnostavia! On se kumma, kun tämä puutarhanhoito on yhtä kaivamista ja istuttamista, eikä se riitä, että kasvin istuttaa kerran, vaan se pitää kaivaa ylös ja istuttaa uudestaan joskus useaankin kertaan :-D

      Delete
    5. No niinpä :D mulla perennat on istutettu moneen kertaan uudestaan ja pensaista erityisesti ruusut moneen kertaan. Kameliajasmike, isot puistosyreenit, jalosyreeni ja pionit ovat kasvaneet samalla paikalla. Aitakin on laitettu kahteen kertaan kun muutin mieleni. 😁

      Toisaalta, jos huomaa paremman kasviyhdistelmän niin miksi ei toteuttaisi? Pienet pensaat helpompi siirtää ennen kuin ovat täysikasvuisia. 😁

      Delete
  9. Bourbonruusut ja kesädamaskonruusut onkin hienoja, jos saisikin talvehtimaan täälläkin. 🤔

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yksi bourbonruusu on täällä talvehtinyt jo muutaman vuoden, viime vuonna istutin toisen ja se talvehti vielä paremmin. Kunpa näkisi vielä runsasta kukintaa!

      Delete
    2. Hyvä tietää :) niinpä, runsas kukinta olisi toivottavaa, pari kukkaa ei näytä vielä miltään. Ehkä ajan kanssa.

      Delete
    3. Näin minäkin toivon.

      Delete
  10. Ruusutkin on upeita! Kommentoin just Betweenille, että pionit on puutarhan kuningattaria, mutta nyt en ole enää varma. Kyllä ruusutkin voi olla!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pionit eivät ole ruusuihin verrattuna yhtään mitään! ;-D

      Delete
  11. Ruusut ovat upeita, oikeastaan kaikki! Tai siis ovat toiset vielä upeampia;)
    Ja mullakin on suureellisia nimiä puutarhan alueille, omenatarhassa on kokonaista kaksi omenapuuta ja ruusutarha on muutaman neliön kokoinen;)
    On muuten hyvä ostosuunnitelma tuo korvata yksi Austin kolmella uudella!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nappiin: ruusut ovat upeita ja vielä upeampia.
      Ihana kuulla, että sielläkin harrastetaan suuruudenhulluja nimiä :-D

      Delete
  12. Kauniita ruusuja kaikki. Minä juutuin ihailemaan upeaa tarhakurjenpolvea Rosemooria.

    ReplyDelete
  13. Minä menetin 'Alain Banchard' ruusuni eikä mistään löydy uutta. Kyllä harmittaa. Jos uuden löydän niin varmasti ostan. Hyvä päätös laittaa kolme uutta tilalle. Minun Austinit selvisivät talvesta, mutta kukkia tulee heikosti. En ekä osannut lannoittaa niitä riittävästi.
    Nuo liilat ruusut ovat kauniita. Ja 'Snow Pavement' se on upea kun kukkii runsaasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi surkeus! Harmittaa tosi paljon, jos menetys on vieläpä tuollainen harvinaisuus. Minäkin teen tilauksen Hollantiin niistä uusista Austineista, sillä sieltä löytyy sellaisiakin lajikkeita, joita ei Suomessa ole tullut myyntiin koko 15 vuoden aikana, kun olen Austineita kytännyt. Joskus vain joutuu tilaamaan ulkomailta, ei auta.
      Lähes kaikki Austinit ovat jatkuvakukintaisia, joten jos tässä vaiheessa ei vielä paljon nuppuja ole, on niillä kuukausia aikaa petrata. Nyt oli vaikea talvi ja sitten toukokuun kuumuus ja kuivuus päälle, ei ihme, että himmailevat.
      Liilansävyiset ruusut ovat jotenkin epätodellisia. Se niissä viehättää. Snow Pavementin sävy on kuin unesta. Odotan uusia kukkia!

      Delete
  14. Montebellon herttuatar on nimensä veroinen ja koko tuoksuva ruusuhovi seuranaan on hurmaava. Arvaan, että hienostunutta väkeä astuu näyttämölle lähipäivinä lisääkin, mutta ruusujahan ei koskaan voi olla liikaa! Mutta miten ehdit tekemään muuta kuin ihastelemaan kaikkia ihanuuksiasi :). Itsellä pelkästään kukkien kauneuden ihmettelyyn ja ihasteluun kuluu paljon aikaa, vaikka lajeja on paljon vähemmän. Värien ja muotojen yhdistelytapasi käy vallan hyvin ilmi kuvista ja sitä on mielenkiintoista seurata.
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minulla oli seinän laudoitusprojekti ja kieltämättä niinä päivinä jäi puutarhan ihailu harmillisen vähälle, vain yksi pikainen kierros iltaisin. Mutta sekin on ihana, ja kun sain työn valmiiksi, on saanut taas keskittyä puutarhaan paremmin – sitä arvostaa sitäkin enemmän, jopa ruohonleikkuuta!
      Kyllähän me kaikki kotipuutarhurit olemme uurastaneet niin paljon puutarhojemme eteen, ja kun talvi on vielä niin toivottoman pitkä, että nyt kun viimein on kukkein kesä, täytyy sitä ihailla sydämensä kyllyydestä.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!