Monday, 10 June 2024

Kirkkaanpunaisten joukko

 Sitä ennen pieni katsaus taimikassiin, jonka toin mukanani edelliseltä mantereen-reissulta toukokuun lopussa. 

Tai oikeastaan taimikasseja oli kolme. Niissä on joskus aika ihania yhdistelmiä, jotka eivät kuitenkaan oikeassa elämässä voi päätyä kasvamaan vierekkäin. Kuten tässä kirjavalehtinen rusolaukkaneilikka 'Nifty Thrifty' ja pronssifenkoli. Fenkolihan kasvaa puolitoistametriseksi, kun laukkaneilikka on kääpiö.

Lisäksi hankin uuden "mustaherukkasalvian" keväällä kuolleen tilalle. Edellisen talvetus onnistui huhtikuulle asti, jolloin viimeinenkin vihreänä sinnittelevä oksa näivettyi ja sitten oli jo juuristokin kuollut. Harmi vain, mutta onneksi löytyi uusi!
Kolme taimikassia on nyt kutistunut yhteen, kun olen päässyt kitkemään, raivaamaan ja istuttamaan. Pikku hiljaa taimet hupenevat eri puolille puutarhaa. 

Pronssifenkoli pääsi ruusu-heinätarhaan, josta edellinen pronssifenkoli menehtyi talveen suojauksista huolimatta. Tarhan värimaailma on hempeä, kiitos 'Album' -metsäkurjenpolvien, libanoninlaukkojen ja ihanan hailean amerikanpionin.

Joku saattaa muistaa vastikään ruusu-heinätarhaan istuttamani oranssinpunakukkaisen 'Oranje Moersdag' -polyantharuusun, jonka olin ostanut äitienpäiväksi. Sen kohtalona oli kuitenkin siirtyä muualle ja kun lähelle mutapuutarhan reunalle avautui väärän värinen idänunikon siementaimi, oli kohtalo sinetöity. Molemmat ylös ja tänne pihan länsireunalle!

Muut idänunikot, tai tarhaidänunikot, mutapuutarhan reunalla ovat nimittäin tämän värisiä – tai toivon, että ovat, tässä on ensimmäinen avautunut kukka sen siementaimen lisäksi. Yhdistelmä kirkuvan oranssinpunaiseen on aivan hirvittävä, ei sitä kestänyt katsoa edes yhtä päivää.

Pihan länsireuna valikoitui siksi, että siellä on muutakin sopivan väristä. Vähän alempana rinteessä aloittaa kukintaa oranssikukkainen kellukka 'Totally Tangerine'
Ruusun lähellä on Austin-ruusu L. D. Braithwaite, joka lienee ensimmäinen Austinini, juuri ja juuri hengissä. Unikon kukan takana voi erottaa kituvaa kolmiokaa. Vähän ylempää on kokonaan kuollut jo aika isoksi ehtinyt sirotuomipihlaja, joka teki viime vuonna vain hyvin pienet lehdet. Syynä lienevät vesimyyrät, sillä olen istuttanut tähän aika paljon kasveja vuosien mittaan ja hyvin vähän niistä on jäljellä. Vesimyyrät kun syövät kasveista juuret. 
Nyt istutin ruusun verkolla vuorattuun kuoppaan. Tuosta idänunikosta ei ole niin väliksi, vaikka tiedän kyllä sen juuren olevan vesimyyrien herkkua.

Alempana rinteessä on onneksi hyväkuntoinen kolmioka. Kovassa tuulessa on vaikea ottaa selvää kuvaa, mutta kai tästä saa jotakin käsitystä. Se talvehti sataprosenttisesti.

Kirkkaan oranssinpunaisten kukkien lähellä on myös ruskopenkki, jossa on lisää kellukoita, kuten kuvan alareunassa kukkiva ruosteensävyinen 'Nonna'. Kellukoissa on mahtavia värejä!

'Nonna' lähempää. En laita näille tähän mitään lajinimeä, sillä tämä lienevät kaikki joitakin risteymiä. Ehkä ne lasketaan tarhakellukoiksi, mutta en ole varma.

Lisäksi ruskopenkissä kukkii kirkkaanpunainen aarre... suvitulppaani! Joten värimaailmat juuri tässä kohdassa pihaa mätsäävät mukavasti. Ainakin, kun katsoo oikeasta suunnasta.

Aina, kun maata kaivaa, nousee kiviä. Tästä lienee mennyt joskus tie ylempänä rinteessä olleeseen taloon, koska kivet ovat litteitä ja kulmikkaita – oikein täydellisiä kiveyskiviä ja kivimuurikiviä. Otan nämä visusti talteen.

Vielä yksi kuva ruskopenkin yli kohti kirkuvanpunaisia kukkia. Vasemmalla on tarhakullero 'New Moon' ja siitä alemmas näkyy vähän 'Mai Tai' -kellukkaa.

Kitkin ja kanttasin ruskopenkin, viimein. Kanttausjätteelle löytyy aina sijoituspaikkoja, kun nurmikko elää omaa elämäänsä. Myyrät kaivavat käytäviä ja talvi liikuttaa kiviä. Välillä kantapää uppoaa kuoppaan tai kivi nousee esiin. Myös niiden poiston aiheuttamiin kuoppiin saa hyvin uppoamaan kitkentä- ja kanttausjätettä.
Nyt nurmikossa oli sen näköinen kiven kulma, että olin katsonut sitä koko kevään: tuo pitäisi kaivaa pois. Kiven tekstuuri näytti jonkinlaiselta tiileltä, mutta aika rouheasti sitä rautakangella kalauttelin. Onneksi tiili nousi ehjänä, tai niin ehjänä kuin se maassa oli.

Siinä on nimittäin Höganäsin ankkurileima. Tämä tulee säästöön ja käyttöön johonkin esille, mitä luultavimmin tulevaan kasvihuoneeseen... siis jonakin vuonna tulevaan, jos joku nyt alkoi innostua uudesta projektista.


Amerikanpioni on eri pionilajien välinen siementaimiristeymä
Idänunikko Papaver orientale
Kolmioka Gleditsia triacanthos
Libanoninlaukka Allium zebdanense
Metsäkurjenpolvi Geranium sylvaticum
"Mustaherukkasalvia" (suomenkielinen virallinen nimi vielä puuttuu) Salvia microphylla
Polyantharuusu Rosa Polyantha-Ryhmä
Pronssifenkoli Foeniculum vulgare var. dulce, ruskealehtiset lajikkeet
Rusolaukkaneilikka Armeria maritima 
Sirotuomipihlaja Amelanchier laevis
Suvitulppaani Tulipa sprengeri
Tarhaidänunikko Papaver Orientale-Ryhmä
Tarhakellukka Geum Cultorum-Ryhmä
Tarhakullero Trollius Cultorum-Ryhmä

26 comments :

  1. Minäkin olen innostunut kellukoista, niitähän on vaikka mitä ihania! Tänä vuonna olen löytänyt jo neljä erilaista:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neljä; onpa loistava saldo! Ja minä kun luulin istuttaneeni viime vuonna monta, kun istutin kolme uutta lajiketta ;-D

      Delete
  2. Olipas hauskaa että olit löytänyt saman laukkaneilikan jonka istutin pihaani viikko pari sitten. Ja miten mahtavia kiviä. Täältä löytyy vain pyöreitä mutta kyllä niillekin käyttöä löytyy. - terkuin pienen pihan Tuija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nifty Thrifty on ihana – ostan sen joka vuosi, koska se ei koskaan talvehdi :-D Mutta en voi luopua toivosta!
      Pyöreätkin kivet ovat kivoja, mutta kulmikkaat ja litteät ovat kätevämpiä useampiin projekteihin.

      Delete
  3. Kellukoista tykkään minäkin, samoin unikoista. Kanttauksesta puheenollen, ostin pari viikkoa sitten Fiskarsin kanttausraudan ja kuvittelin tekeväni hienot kanttaukset kukkapenkkeihin. Mutta totesin sen aivan virattomaksi. Ei sillä pystynyt kukkamaan reunassa olevaa nurmikkoa poistamaan, sillä se ei jaksanut lävistää nurmikkoa. Ja se tuntui sitä polkaistessa niin heiveröiseltä että pelkäsin sen hajoavan heti alkuunsa. Olenko vain osaamaton sen käytössä, vai onko muilla samoja kokemuksia? Piti sitten ottaa taas lapio käyttöön ja sillä homma sujui.

    ReplyDelete
    Replies
    1. En minäkään käytä kanttausrautaa. Minulla kyllä on englantilainen Burgon & Ballin ihan hyvä, en vain jaksa käydä hakemassa sitä erikseen. Terävän pistolapion saa tosiaan iskettyä paremmin maahan nurmikkoon, kanttausrauta pysähtyy nurmiheinään.

      Delete
  4. Tuo yksi idänunikko on hienostuneen värinen; onko se sitten lohen- vai minkäpunainen. Eikös ole muuten kumma, että taimikassien kantaminen on aina suuri ilo, niitä on niin kevyt kantaa vaikka ne painaisivat paljonkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siinä voi melkeinpä sanoa, että mitä painavampi, sen parempi ;-)
      Minäkin mietin silloin tällöin, mikä on lohenpunainen. Onko se raa'an kalan liha vai kypsennetty? No tuo on tuollainen kypsennetyn lohen värinen. Ihana väri.

      Delete
  5. Minäkin muuten ostin Mustilassa käydessäni kaksi laukkaneilikkaa.
    Idänunikot ovat kyllä kauniita, etenkin tuo lohenpunainen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luin blogistasi niistä laukkaneilikoista ja muista ostoksista, ihania kasvilöytöjä teit.

      Delete
  6. Ihania punapilkkuisia niin kesäisiä kuvia!
    Kylläpä nauratti tuo, ettei jaksanut väriyhdistelmää edes yhtä päivää, ymmärrän niin tunteen. Joskus kun tulee kauhea yhdistelmä, yritän keksiä, voisiko sitä tasapainottaa jollain kolmannella, mutta sillä tavalla joutuu kyllä yleensä vain tasapainottamisen kierteeseen ja entistä pahempaan värien sekamelskaan.
    Yritin vanhentuneista siemenistä tuollaista lohenpunaista tarhaidänunikkoa keväällä, laitoin välillä jääkaappiinkin, mutta ei kyllä tullut siitä mitään tulosta.
    Löysitpä hienon leimatun tiilen!
    Minäkin olen istutellut kasveja oikein urakalla, kun talven iloksi kylvin monenlaista. Välillä on satanut niin hurjasti, että on ollut pakko pitää taukoja, ihan hyvä kyllä.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sommittelu on hankalaa ja tuo idänunikon oranssinpunainen on minusta vaikeimpia värejä. Parhaalta se näyttää punaisessa penkissä, jossa on kaiken värisiä punaisia, mutta se on jo aika täynnä kasveja. Valkoisen ja vihreän kanssa se on raikas, oikeastaan kaiken muun kanssa hankala tai suorastaan ruma.
      Voi harmi, ettei idänunikoista noussut mitään. Minäkin kylvin nuo lohenpunaiset idänunikot siemenestä aikanaan enkä muista odotelleeni itämistä pitkään.
      Onneksi on nyt ollut sateita, maa alkaa olla kosteaa <3

      Delete
  7. Olipa mukavaa luettavaa taimikasseista ja värisommittelun hauskuudesta ja haastavuudesta. Joskus mieluisen väriyhdistelmän huomaa toteutuneen sattumalta - kuten itselläni kävi, kun huomasin valkoisten hopeahärkin kukkien hienosti kurkkivan purppuraheisiangervon tummien lehtien lomasta - joskus sitä oikein suunnittelemalla suunnittelee ja voi joutua odottamaan kauankin. Juuri odotan onnistuuko sinisen Rosemoor- kurjenpolven kukinta vierellensä istuttamieni jättipoimulehtien kellanvihreiden kukintojen aukeamisen kanssa. Tai kukkiiko koreakärsämö vielä, kun Cardinal Richelieu avaa runsaat nuppunsa.
    Onkohan muuten rusolaukkaneilikka sama tai lähes sama kuin hyvin samannäköinen rantalaukkaneilikka? Ainoa jäljellä oleva rantalaukkaneilikka täällä on tänä keväänä kukkinut poikkeuksellisen runsaasti ja kauniisti ja juuri tänään selvitin, mistähän saan lisätaimia. Se taitaa kaivata talvisuojausta sellaisessakin paikassa, jota ei vaivaa talvimärkyys? Somia ovat nuo pikkulaukat. Pallerolaukkojen kukintaa (ekaa kertaa) odottelen myös. Taisin bongata ne sinun blogistasi viime vuonna.🤗
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kylläpä on hyvän kuuloisia yhdistelmiä siellä! Rosemoor ja poimulehti on tosiaan ihana idea; toivottavasti toteutuu! Eikös koreakärsämö kuki aika pitkään? Toivotaan, että sekin idea toteutuu!
      Minusta tuo rantalaukkaneilikka oli joskus käytössä tälle Armeria maritima -lajille, jonka nimi on nykyään rusolaukkaneilikka. Se jaettiin useaan alalajiin, esim. itämerenlaukkaneilikka, mutta rantalaukkaneilikka-nimeä ei näytä olevan enää ollenkaan käytössä.
      Ne näyttävät kärsivän talvista ainakin täällä. Olen suojannut niiden kasvupaikat vanhoilla villapaidoilla, ja silti osa niistä kuolee. Kestävin on 'Düsseldofer Stolz', joka on elänyt jo kymmenisen vuotta. Mätäslaukkaneilikkakin on taas selvinnyt parista talvesta, mutta valkokukkainen ja sitten tuo ihana kirjavalehtinen, joka on suosikkini, menehtyivät. Maljalaukkaneilikka ei liene talvehtinut koskaan. Harmi! Somia kun ovat.

      Delete
    2. Kiitos oikein paljon laukkaneilikkaselvennyksestä ja Düsseldofer Stolz- lajivinkistä.
      -Mummopuutarhuri

      Delete
    3. Huomaan, että siihen tuli kirjoitusvirhe: nimen pitäisi tietysti olla Düsseldorfer Stolz. Perhanan pitkät saksalaiset sanat :-D

      Delete
    4. Ei haitannut, oikea löytyi. Se taitaa olla "pramea düsseldorfilainen" tai jotain sinnepäin. Joka tapauksessa tämä pian kymmenen vuotta pärjäillyt yksilö täällä (alalajia ei ole tallessa) saa kans varoiksi villanutun ensi talveksi pakkasten alettua.

      Delete
    5. Jos se on pärjännyt jo kymmenen vuotta, en alkaisi muuttaa sen kohtelua :-D Itse ajattelin kokeilla ensi talveksi havuja, kun vanhat villapaidat eivät selvästi ole sopivia suojia. Tai ovat joillekin, mutta eivät kaikille.

      Delete
  8. Vaikka olemmekin oranssin ystäviä, niin rajansa kaikella! Oranssi väri puskee vahvasti kaiken läpi, ja jos ei se johonkin paikkaan sovi, niin mieluummin pikainen siirto, niin se on! :D Kivet ja niiden jatkuva kaivaminen on välillä tylsää ja haastava, mutta tuo kulmikkaiden, litteiden kivien kasa on upea - varmasti noille löytyy jatkokäyttöä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oranssi, tai etenkin tällainen oranssinpunainen, on vaikea väri vierustovereille. Aika monesta väristä saa mukavaa harmoniaa tai vastaväri-ilottelua, mutta tuollainen idänunikko siellä keskellä pilaa kaiken :-D
      Tuo kivilöytö on huippu, tarvitsenkin juuri tuollaisia kasvimaan kiveyksen viimeistä puuttuvaa palaa varten.

      Delete
  9. Kummallista kun vanhenee niin kestää katsella melkein mitä vaan . ....no ehkei sentään ihan mitä vaan . Minä sain anopilta hänen anopin ja miehen isomummun alkuperää olevaa keisarinkruunua se on sata vuotta ainakin vanhaa . Anoppi on 83 vuotta ja halusi varmaan siirtää sitä myös meille . Vierastin aluksi sen väriä mutta nyt kummallista silmä on tottunut ehkä sen alkupuperän takia myös .
    Tuo sinun vaalea unikko on ihana .Täällä oli sitä oranssia ja sitä vierastan jotenkin vieläkin mutta sekin saa jäädä paikoilleen .
    Mitä minä luin viimeksi että sinäkin suunnittelet kasvihuonetta...Ihanaa. Me ei olla vielä saatu pohjaa aloitettua on ollut niin paljon kaikkea muuta vielä . Mutta onhan syksyyn vielä pitkä matka .
    Tuo portti kuva aukinaisena on kutsuva ❤️ .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehkei mitä vaan :-D
      Tuollainen perintökasvi on upea. Omaan pihaani en ole keisarinkruunua ottanut, oikeastaan eniten sen kukan mallin takia, en pidä ylöspäin katsovista liljoista. Kerran sellainen kuitenkin tuli vahingossa syreenin jakotaimen mukana. Sittemmin se kyllä myös hävisi, varmaan vesimyyrien toimesta.
      Olen suunnitellut kasvihuonetta viimeiset kymmenen vuotta vähintään :-D Joten ei kannata ihan pidätellä henkeä sitä odotellessa, saatat tukehtua. Tässä on tärkeämpiäkin korjausrakentamisprojekteja ensin.

      Delete
  10. Kivipellon Saila11 June 2024 at 13:44

    Rakastan taimikasseja, olen kuin Sulo kurkkimaan mitä ihanaa löytyy - yhtä kassia juuri puran ja ehkä siellä on aarteita! En tykkää kellukoista. Meillä on ojakellukkaa, ja ärsyynnyn kun sen siemenet tarttyy puntteihin kiinni! Hempeät unikot 💗💗💗! Ai että, kasvihuone 💚 ihanuuspaikka mulle! Ja kivet, niitä riittää meilläkin, yksi kiviaita tehty ja siihen meni kiviä vain murto-osa ja siirtolohkareet lisäksi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti kassissasi on ihania aarteita!
      Ojakellukka on tosiaan ärsyttävä siemenineen, niitä kulkee vaatteissa ja kissojen turkeissa kaikkialle. Kyläkellukalla varmaan sama, kun sitä putkahtaa milloin mistäkin. Tykkään kyllä niiden molempien kukista valtavasti, samoin kuin näistä lajikkeista.
      Niin, teillä on Kivipelto!

      Delete
  11. Minun värisilmäni on kehittynyt aika suvaitsevaiseksi. Jotenkin helpottaa, jos voimakkaita värejä on tasapainon vuoksi useammassa paikassa pihaa, yksi voimakkaan värinen kasvi häiritsee enemmän silmää. Ihanan värinen kellukka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuo on hyvä niksi. Pihaan tulee yhtenäisyyttä. Itse tykkään tosin kerätä ongelmavärit tietylle alueelle. Keksin juuri, että istutan istuttamista odottavan michiganinliljan (oranssi) noiden viereen. Olisin voinut ajatella sitä jo silloin, kun tuossa kaivoin. Yritän olla tekemättä tuhoja nyt sitten.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!