Friday 21 June 2024

Ruusuntuoksuinen juhannus

 Moni ruusu, joka yleensä kukkii vasta juhannuksen jälkeen, näytti nuppujaan jo kesäkuun alussa, kiitos toukokuun helteiden. Siitä pitäen on nuppujen kehitys ollut äärimmäisen hidasta, kiitos kesäkuun viileyden.

Tokihan tässä ruusuja on ollut kukassa: juhannusruusu, papulanruusu, 'Tove Jansson'. 
Kuvan tarhakurtturuusu 'Syke' yllätti aloittamalla kukinnan jo viikkoa ennen juhannusta. Tämä kukkii syksyyn saakka, joten tämän kesän kukkamäärä tulee varmaan olemaan hyvä. 'Syke' on kotimaista jalostustyötä ja lajikkeen kukat ovat ihastuttavat löyhän pallomaiset.
Ai niin – onpa valkokukkainen neilikkaruusukin jo aloittanut, en vain ole muistanut ottaa siitä kuvaa. Kurtturuusun perimää on siinäkin.

Taustalla 'Syke', edessä ketoruusuruoho, josta olen niin onnellinen! Monet kerrat yritin sitä puutarhaani saada siirtämällä ystävien pihoista, kylvämälläkin. Ei tärpännyt, paitsi sitten, kun hankin elinvoimaisen taimen Sotkamon Taimistolta. Tämä on sen tuottama siementaimi. Itse emotaimi on tänä kesänä jo valtavissa mitoissa. Ruusuruoho on tietenkin täydellinen ruusujen välikasvi ruusutarhaan.

Ruusutarhassa ei vielä kovin ruusuisaa ole. Jostain syystä suurin osa Austin-ruusuista on huonossa hapessa. Leikkasin ne elinvoimaisen silmun yläpuolelta joskus huhtikuun lopussa, mutta sen jälkeen ne versot, joissa oli elämää, näyttävät pääosin kuolleen. 
Onneksi täysin kuolleita ruusuja näyttää olevan vain yksi, joten toivon, että kesän mittaan ruusut ehtivät kasvaa ja kerätä elinvoimaa. Versoja on kasvussa, mutta hyvin hitaasti.
Ruusutarhassa kukkii vuodesta toiseen hyvin matala kameliajasmike, sen takana on 'Syke'. Taustalla on kasvimaa.

Onhan toki ruusutarhassa heleäorjanruusu, se kukkii parasta kukintaansa! Kuvasta voi ehkä tajuta, miksi oli hyvä idea nostaa se pergolaan; orjanruusu kasvaa aivan valtavaksi, kun versot ovat monimetrisiä. Korkealla sen kaartuva kasvutapa pääsee oikeuksiinsa ja versot ovat myös poissa rötköttämästä laajasti joka suuntaan ja tarttumasta vaatteisiin ja ihoon inhoilla koukkupiikeillään. 
Jotakin matalaa oksaa minun oli tarkoitus leikata, kun huomasin ruusutarhaa kitkiessäni kurjenmiekan jäävän ruusun varjoon. Pitää muistaa hakea oksasakset, niille taisi olla käyttöä jossakin muuallakin – kun vain muistaisi, missä.

Orjanruusuja kasvaa täällä kaikkialla. Minun pitäisi kitkeä niitä ahkerammin, sillä herkulliset kiulukat maistuvat minun lisäkseni linnuille ja taimia nousee ympäri ämpäri. Taustalla on hedelmätarhassa toistaiseksi tarkoituksella kasvava yksilö.
Siitä tulikin hyvä aasinsilta kurkata hedelmätarhaan.

Sielläkin tuoksuu jasmike, sillä tontin yläreunan 'Tähtisilmä' -loistojasmikkeet kukkivat parhaillaan ja niiden seuraan liittyy kohta toinen, isompi kameliajasmikkeeni. Jasmikkeiden edustalla hehkuu valamonruusu.
Siitä huolimatta, että se leviää, se on yksi ihanimmista ruusuista. Tuolla kivikkoisessa ylärinteessä saa levitäkin!

Valamonruusun kukan hehku on omaa luokkaansa. Yhdistettynä kellanvihreisiin lehtiin se on vastustamaton.

Oli pakko laittaa vielä tämäkin kuva, sillä kukan eri vaiheissa siinä on eri sävyjä. Väri hehkuu kauas – ja valloittaa sydämet.
Toissapäivänä oli puhetta ystävän kanssa tämän nimestä. Käsittääkseni tällä ei ole mitään tekemistä Valamon kanssa, vaan nimi on käännös ruotsalaisesta "vallmoros" -nimestä. Suomalainen nimi voisikin siten olla valmuruusu tai unikkoruusu.

Hillitympää ja hienostuneempaa sävyä tarjoaa punalehtiruusu. Tästä olen niin onnellinen: siemenet lähetti Päivänpesän elämää -blogin Katja. Taimista riitti muutama istutettavaksi pitkin tontin reunoja peuraesteeksi, ne vain kasvavat hyvin hitaasti kuivassa ja huonossa maassa. 
Parhaalle paikalle pääsi taimirypäs: tässä mäntyjen alla ruusu on päivittäisen puutarhakierroksen reitillä, lisäksi seurana on mm. siniharmaita pallohopeakuusia, joihin punalehtiruusu sointuu täydellisesti. Sen nimen pitäisi olla harmaalehtiruusu. Männyn runko jäkälineen on myös aika nappi tausta.
Tässäkään ei mikään loistomaa ole, vaan erittäin tiukkaa savea. Ruusu on jo minun korkuiseni ja joka vuosi siinä on vähän aiempaa enemmän kukkia. Kuvasta voi nähdä punaisia versoja kasvamassa ylemmäs, ruusulla taitaa olla kasvuspurtti menossa.

Nämä kukat! Ja sitten siniharmaat lehdet. Täydellisen kaunis ruusu!

Yksi Austin voi selvästi paremmin kuin muut. Ensimmäinen kohta kukassa on Emily Brontë eli 'Ausearnshaw'. Ihanaa haileaa persikkasävyä luvassa!

Brontë elää ruskopenkissä ja sen lähelle siirtämäni äitienpäiväruusu 'Oranje Moersdag' kukkii edelleen – tietenkin, nythän on sen luonnollinen kukinta-aika keskellä kesää eikä toukokuussa. Rakastan näitä pallokukkia! Taidan ostaa toisen eri värisen ensi vuonna, jos näitä taas tulee Nauvon ruokakauppaan. 

Samettina pohjalla on eilen aamulla ensimmäisen kukkansa avannut ranskanruusu 'Tuscany'. 

Koska kukka oli illalla jo eri näköinen, oli pakko kuvata se uudestaan! Tänä aamuna jo toinenkin kukka on auki. Nupuista päätellen niitä tulee tusinan verran. Aika hyvin viime kesänä istutetulle ruusulle.
'Tuscany' on täydellinen ruusu, jonka historia ulottuu ainakin vuoteen 1600. Tästä on 1800-luvulla jalostettu paranneltu versio 'Tuscany Superb', jolla on hieman kookkaammat kukat ja korkeampi kasvutapa, mutta eivät nämäkään kukat pieniä ole. Lisäksi harrastan historiaa, joten vanhempi parempi.

Onneksi menin siirtämään sen oranssinpunaisen äitienpäiväruusun tämän lähettyviltä, sillä kyllä se pistäisi silmään! Nyt tätä lähin ruusu on yhtä purppuraisen tumma 'Cardinal Richelieu', jonka nupuissa näkyy jo kukkaväriä. Tästä tulee purppurainen juhannus!

Ruusun lähellä kasvaa valkokukkainen kissankello 'Alba', joka on täydellisesti sointuva naapuri. Istutin sen vasta viime kesänä ja taimi on pieni, lisäksi kukat hyvin hentoisia ja niitä on auki vain pari kerrallaan – niinpä kuvaaminen on jäänyt. Nyt oli pakko ottaa kuva kissankellosta ruusu taustanaan.

Täällä tuoksuvat ruusut ja jasmikkeet – toivottavasti sielläkin!


Heleäorjanruusu Rosa vosagiaca
Kameliajasmike Philadelphus × virginalis
Ketoruusuruoho Knautia arvensis
Kissankello Campanula rotundifolia
Loistojasmike Philadelphus lewisii 'Tähtisilmä'
Punalehtiruusu Rosa glauca
Ranskanruusu Rosa Gallica-Ryhmä
Tarhakurtturuusu Rosa Rugosa-Ryhmä
Valamonruusu Rosa Francofurtana-Ryhmä 'Splendens'

33 comments :

 1. Oi, ihanuus tunnen ruusujen ym tuoksun ruudun läpi🌸 Kaunista!
  Ihanaa juhannusta💚

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ruusuaika on kesän kohokohta :-)
   Kiitos, hyvää juhannusta sinullekin!

   Delete
 2. Ihanat ruusut.
  Oikein hyvää ja aurinkoista juhannusta sinulle.

  ReplyDelete
 3. Vau mikä kavalkadi ruusuja. Tuscanyn väri on hieno, en saattaisi minäkään oranssinpunaisen sävyisen kanssa parina pitää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ei ne sointuisi yhtään yhteen, onneksi tulin järkiini ennen kuin moinen värijärkytys pääsi järkyttämään verkkokalvoja ;-)

   Delete
 4. Happy Mid-Summer! Hope it is with good weather! :D
  Rosa glauca is one of the loveliest species roses and I'm happy it grows wildly around my garden. Not sure if is native though... maybe a garden escapee!

  ReplyDelete
  Replies
  1. The weather is great, thank you – hope it's the same with you! Although... you know us gardeners: "could do with some rain!" It's been nearly a week since the last rain and there is none in the forecast. Tut tut.
   I agree and am quite envious of your wild R. glaucas. Its colouring is so distinct and the fact that it does NOT spread by roots are big bonuses.

   Delete
 5. Ihania ruusukuulumisia sieltä. Vähän samanlaiset tunnelmat täällä, kun viimesyksyiset Cardinal Richelieu ja juuri tuo uudempi sortti, Tuscany Superb aloittivat kukinnan pari päivää sitten. Muut ruusuni ovat juhannusruusua ja Louise Bugnetia lukuunottamatta pikemminkin pinkin sävyisiä ja sitä sävyä on joissain pioneissakin. Niinpä nämä tummat tulokkaat tuovat vähän tasoitusta. Toinen kukkii Ritausman lähistöllä ja koreakärsämöiden ympäröimänä, toinen pellolta siirtämieni, tuulessa hauskasti heiluvien nurmilauhojen keskellä. En tiennytkään, että Syke on jatkuvakukintainen, kiva kuulla. Tumma(harmaa-)lehtiruusu on suloinen. Alba kissankello itselleni ihan uusi tuttavuus ja tosi herkkä.
  Hyvää Juhannusta!
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, ihanat ruusukuulumiset sieltäkin! Koreakärsämö onkin täydellinen pari tumman purppuraiselle ruusulle. Nämä samettisen tummat ovat aivan käsittämättömän upeita. Täytyy käydä ihailemassa monta kertaa päivässä.
   'Syke' on, kuten moni muukin tarhakurtturuusu, hyvä kukkimaan vielä syksylläkin. Löysin valkoisen kissankellon viime vuonna Viherlassilasta, iloitsen tästä löydöstä suuresti!

   Delete
 6. Kyllä ruusuntuoksua ja kauneutta pitää puutarhassa olla! Valamonruusun leviäminen ärsyttää minuakin, kun keskeltä nurmea nousee taimi toisensa jälkeen. Mutta kukkiessaan se on niin kaunis, ettei ole joutunut poistettavien listalle. Jasmikkeet aloittavat parastaikaa täälläkin kukintaansa ja ihana tuoksu leviää puutarhassa. Nautitaan! Ihanaa juhannusta sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jasmikkeiden tuoksu on vertaansa vailla. Nyt tosiaan nautitaan. Kiitos, ihanaa juhannusta sinullekin!

   Delete
 7. No on tosiaan ruusun- (ja ruusuruohon) tuoksuinen juhannus sinulla siellä! Melkein tuntui tuoksu tietokoneen välitykselläkin. Täältä ovat kaikki tuoksut varmaan hävinneet tuulen teille. Ihan jäätävä keli! Perinteinen juhannussää siis, vaikkakaan vettä ei sada. Tulipahan pyykättyä reissussa likaantuneita vaatteita ja purettua laukut kerrankin ajoissa.
  Ihana tuo valkoinen kissankello. Miten voikaan kukka olla noin herkkä! Hyvää juhannusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jasmikkeet täällä eniten tuoksuvat, ne ovat niin ihania! Uusin talon toisen päädyn laudoitusta ja vaikka yksi pihajasmike kasvaa yli kymmenen metrin päässä ja itse olen korkealla vintillä (toki seinässä siis aukkoja nyt), tulee tuuli välillä juuri sopivasta suunnasta ja tuo nenääni ihanan tuoksun.
   Hui, jäätävä juhannus ei mukavalta kuulosta. Hyvä, ettei vielä sada päälle. Kunpa voisin lähettää meidän mahtikeliä sinne! Aurinko paistaa ja viimein tuulikin vähän rauhoittunut, tuntuu jopa lämpimältä. Kuumasta ei voi puhua, mutta ettei tarvitse hytistä, se on jo jotakin.
   Minustakin kissankello on aivan valloittava hentoudessaan.

   Delete
 8. Ruusut ovat vauhdissa täälläkin, muutama vielä odotuttaa. Kauniita ovat ruususi ja tuo orjanruusu on täydellinen perkolan rakenteissa.
  Nyt kannattaa vaan kierrellä ja ihastella, napata kuvia sieltä täällä ja vain olla. Hyvää juhannuksen jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että on ruusuaika. Ilman sitä olisin aika masentunut keskikesällä, kun päivä alkaa lyhetä ja kevääseen on niin mahdottoman pitkä aika :-D
   Kiitos, samaa sinulle!

   Delete
 9. Oih, ihania ruusuja. Toivottavasti Austinruusut virkistyvät. Täällä on ihana juhannussää ja toivon sinne myös mukavaa puutarhasätä sekä lisää tuoksuja. Itsekin nuuhkin kaikkea mahdollista - sekä ruusuja että muita kukkia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Austinit ovat onneksi kasvussa, osa hitaammin, osa paremmin ja pari ehkä ei ollenkaan. Ihana sää täälläkin on ollut tänään, uskomattoman tyyntä ja sitä myötä todella lämmintä!

   Delete
 10. Upeita upeita ruusuja ja kuvia niistä! Kiitos.
  Mielenkiintoista, että ostit ruusuruohon taimen - onneksi sait sen kasvamaan.

  Ruusuruohoa kasvaa täällä Etelä-Karjalassa joka puolella ihan kylvämättä ja kasvattamatta. Juuri tänään huomasin, että niitä on ilmestynyt meidän pihamaalle useampia ja kukkivat paraikaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pohjois-Karjalassani ruusuruoho kasvaa luonnossa, mutta ei täällä. Ja kun törmäkukat eivät näytä talvehtivan puutarhassani, toivoin kovasti onnistuvani ruusuruohon kanssa – nyt näyttää onnistuneen! Se on niin uskomattoman kaunis.

   Delete
 11. Tuscany on kyllä upean värinen. Viime vuonna istuttelin ruusuja useampia. Keväällä näytti huonolta, mutta nyt useampi tekee jo kukkia. Jos nyt saisin enemmän jatkuvakukintaisia ruusuja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kuulla, että ruususi selvisivät talvesta kuitenkin. Jatkuvakukintaiset ovat vähän heikompia talvehtimaan, mutta niiden kukkia on niin ihana ihastella monen kuukauden ajan. Nämä vanhat ruusut kuten 'Tuscany' kukkivat vain kerran keskikesällä, mutta siinäkin on puolensa. Se on erityinen, upea ja omaa pitkän historian.

   Delete
 12. Minulla on se uudempi (siis todella uusi :D) Tuscany Superb. Se selvisi hyvin talvesta vaikka moni muu ruusu kärsi. Jopa Austinit voivat hyvin. Joka talvi risuuntuvat pensasruusut saavat lähteä kunhan ehdin. 'Auslo' avaa ihan kohta ensimmäisen kukkansa, tosin se on tämän vuoden hankinta ja kasvaa vielä ruukussa.
  Ruusuruoho villintyy kun se viihtyy, täällä sitä pitäisi karsia mutta kun ei sitten millään raaski.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinulla on lähes nykyruusu siellä sitten :-D Austinit ovat siitä ihania, että ne eivät näytä moderneilta, vaikka sitä ovatkin. Mukava kuulla, että ne voivat hyvin.
   Risuuntuva pensasruusu on hankala. Jättimäinen juhannusruusuni on vähän seinänlaudoitusprojektini tieää, karsin sitä jo muutaman neliömetrin, mutta kun katson kasvuston keskeltä nousevia kuivia oksia, mietin, että noikin olisi kiva poistaa – jos sinne pääsisi! Ehkä yritän päästä niistä joihinkin. Koko puskaa en halua alas leikata.
   Ihanaa nähdä blogissasi kohta Austineita kukassa!
   Ruusuruoho on tavattoman suloinen. Hyvä, jos villiintyy, ruusutarhassani on juuri tuollaisia ruusujen välikasveja, kuten harmaakäenkukka ja sormustinkukka, ne ovat hyviä, mutta hyvä tietä, etten hoidetumpiin kukkapenkkeihin sitä sitten varmaan siirrä. Mieli kyllä tekisi, jos alkaa tulla siementaimia.

   Delete
 13. Voi että mitkä ruusut. Täydellistä juhannukseen. Ruusut on vähän etukenossa tänä vuonna, niin lämmintä on ollut. Tuscanyssä ihana väri. Iloitsen kanssasi ruusuruohon kotiutumista, sopii niin hyvin ruusujen kaverikskin. Ihanat ilmat olleet koko juhannuksen, en voi uskoa tätä..jasmikkeiden tuoksussa mennään 🍒 Ihanaa juhannusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vähän ovat etukenossa, vaikka kesäkuu oli juhannukseen asti melko hyytävä. Se pisti stopin nuppujen kehittymiselle viikoiksi, kun ensin näytti siltä, että kukkivat jo kesäkuun alkupuolella.
   Upeat juhannussäät saatiin! Niin ihanaa. Nyt on kesä <3
   Kiitos, sinullekin hyvää keskikesän juhlaa!

   Delete
 14. Tuscanyn väri on niin hieno ja olemus todella samettinen. Moni ruusu ehti jo lopettaa kukintansa toukokuun helteiden vauhdittamana. Moni vasta aloittelee, mikä on hyvä.
  Austinieni ensimmäinen talvi meni onneksi hyvin. Lady of Shalottia jouduin leikkaamaan paljon, mutta se on hyvässä kasvussa. Nuppujakin on useita, joista ensimmäisissä pilkottaa väriä. Carolyn Knight on matalampi, muutama nuppu siinäkin. Emily Brontëssa taitaa olla nuppu tulossa. Ihan varma en vielä ole.
  Ketoruusuruoho on kuin keijukainen. Hentona sopii hyvin ruusujen kumppaniksi keventämään ja korostamaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä ei onneksi ole ohi kuin vasta pimpinellat eli spinosissimat. Taisitkin mainita blogissasi punalehtiruusun jo kukkineen, kun täällä se on täydessä vedossa. Onneksi nyt on ruusuaika ja paras loisto vasta edessä!
   Ihana kuulla, että Austinisi pärjäsivät hyvin. Se tai ne kaksi, jotka minulta kaiketi menivät, olivat kituliaita jo valmiiksi, koskaan eivät oikein päässeet kunnon kasvuun.
   Keijukainen todella; paitsi se alkuperäinen taimi, joka on aivan hervottoman kokoinen – se vie varmaan yhtä ison tilan kuin kookas pioni! Kunhan sen kukat avautuvat, otan runsaasti kuvia. Nyt on vasta kukkia auki tuossa ruusutarhan eteläkärjen siementaimessa. Mutta ehkä se jättiläinen keveine kukkineen on silti pikemminkin keijukaispesä kuin monsteri.

   Delete
 15. Jasmike ja ruusu on tosi kaunis yhdistelmä. Loistojasmike Tähtisilmässä lukee tuoksun olevan mieto, mutta onko näin? Tuo olisi aivan ihana vaikka teresanruusun kanssa, kukkisivat samaan aikaan.

  Kukkiiko pihajasmike ja loistojasmike samaan aikaan sulla? Pihajasmikkeelle olisi paikka, kun jostain kumman syystä jalosyreeni Späth kuoli täällä, voi olla ankara talvi/ keväällä kastelun puute. :(.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minustakin jasmike ja ruusu ovat täydellinen pari. Ihana ajatus tuo Tähtisilmän ja teresanruusun liitto! Tähtisilmä kukkii täällä hitusen aiemmin kuin piha-, kamelia- ja pikkujasmike. Tai se aloittaa aiemmin, mutta lopulta eli nyt kaikki ovat kukassa samaan aikaan.
   Tähtisilmäkin tuoksuu ihanalta, mutta ei ihan niin pökerryttävältä kuin pihajasmike, joka on minun nenääni voimakkain (todella ihanalla tavalla).
   Voi hitsi tuota ankaraa talvea, niin paljon kauniita kasveja se vei!

   Delete
 16. Kiitos näistä tiedoista, auttaa aina suunnittelemaan kokonaisuuksia :). Harvennatko jasmikkeita säännöllisesti? Pihajasmikkeesta olen saanut kuvan, että se risuuntuu ja muuttuu vuosien myötä huonon näköiseksi. Tosin sulla ei taida kovin iso pihajasmike vielä olla että osaisit kertoa käyttökokemuksia? Siinä on niin ihana tuoksu, että kai se on pakko sen takia hankkia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suunnittelu on ihanaa.
   En ole harventanut jasmikkeita ollenkaan. Vanhin pikkujasmikkeeni on noin 10-vuotias tai varmaan ylikin. Alkuvuodet se kasvoi hyvin, mutta viime vuosina siitä on saanut leikata kuivuneita versoja pois joka vuosi noin puolet pensaasta. En tiedä, missä vika – siinä kohdassa ei pitäisi olla myyriäkään.
   Pihajasmikkeeni eivät tosiaan ole vielä sen kokoisia, että risuuntuisivat, mutta se ominaisuus pihajasmikkeella tosiaan on. Tuoksun takia se on kuitenkin ihan must, ja minulla on kellanvihreälehtisen lisäksi tavallinen vihreälehtinen.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!