Terveisin hyödytön hyötyviljelijä.
Piti ihan tarkistaa puutarhapäiväkirjoista, koska tätä 'Rouge Grenobloise' -salaattia kylvin. Se oli vuonna 2020. Siitä pitäen olen ollut sen suhteen omavarainen jopa niin, ettei tarvitse vaivautua keräämään siemeniä ja kylvämään. Kasvin itse kylväytyessä saa myös hyvin aikaista satoa. Nämä yksilöt kitkin kiveykseltä suoraan keittiöön.
Varsinaisesti ko. salaattia on kasvanut tässä laatikossa, jonka tein ylösalaisin laittamani vanhan laverisängyn ympärille. Lähimmässä osassa on sekä punalehtistä että tänä keväänä kylvämääni sidesalaattia. Kokemukseni mukaan se sietää kuivuutta paljon paremmin kuin lehtisalaatti. Seuraavaan osaan kylvin lehtikaalia, mutta itsekseen siihen on kylväytynyt tilli. Ehkä se harhauttaa kaalin tuholaisia, toivotaan! Ainakin pikku lehdet ovat vielä toistaiseksi ehjät.Valkosipulia olen kasvattanut monta vuotta, siis tuota yhtä ja samaa sipulia. Se aina kuihtuu juhannuksena enkä sadonkorjuuaikaan enää edes muista sitä. Toivottavasti tänä vuonna on parempi tuuri, sillä olen panostanut katteisiin.
Meillä on harmaata, sillä aamulla satoi ripaus, jihuu! Sitä ei ollut ennusteessa, mutta yli menevä matalapaine oli, joten toivoa oli myös sateesta. Sademittariin kertyi teelusikallinen, joten paljoa ei tullut, mutta hyvä näinkin. Eilen oli niin navakka, kuivattava tuuli. Sää on selvästi myös viilennyt, mittari näyttää 16 astetta. Nyt kukinnat kestävät pitkään!
Mutta mennäänpä kasvimaalle. Näkymä ovelta. Keskellä on ainoa laatikko, jonka ehdin kylvää/istuttaa toukokuussa – ei kun kylvin sen 29.4.! Istutin jopa perunat – hyvä, etteivät ne paleltuneet. Toukokuu meni matkoilla, sairastaessa, vieraiden kanssa, työkiireissä ja kaupunkireissussa, ei siinä paljon ehtinyt.
Edellisessä kuvassa vasemmalla on korkein laatikko. Teen nyt kokeita katteen paksuuden kanssa, sillä se ensin kylvämäni laatikko toimii ihan hyvin 10 cm katekerroksen kanssa. Paitsi ettei unikko näytä itäneen tai kasvaneen katteen läpi, se voi olla liian hento. Mutta unikoiden suhteen on aina jotakin ongelmia, ne tuskin koskaan onnistuvat muutenkaan. Paitsi se vaaleanpunainen kerrottu pioniunikko, joka kylväytyy kaikkialle.
Vastaniitetty ruoko on hankalaa, sillä sen varret ovat niin pitkiä. Niitä pitää saada taiteltua laatikon kulmissa ja ne eivät muutenkaan asetu niin nätisti kuin vanha rantaryönä.
Niinpä kun eilen kävin viimeisen kerran kottikärryreissulla venevajarannassa, haravoin suosiolla vanhaa rantaryönää. Siinä on lisäksi enemmän rakkolevää mukana, ja sehän on loistavaa lannoitetta.
Kasvimaan takakulmassa on penkki, siis istumapenkki, johon osuvat ilta-auringon viime säteet ja siellä on muutenkin mukava istuskella. Tämän osan kiveyksen tein varmaan silloin, kun tuvan vaurioitunut muuri korjattiin, otin talteen vanhat ehjät tiilet, mutta käytin vajaamittaiset tänne. Suurin osa on mennyt pakkasissa muruksi, mutta tiilimurskekin on ihan hyvä pintamateriaali.
Seuraavaksi Musti halusi syliini.
Sitten Musti esittelee vielä yhden asian. Tai on tässä sellainenkin asia, että panostin kasvimaahan ratkaisevasti pari vuotta sitten hankkimalla uppopumpun. Sitä aiemmin oli kasvimaan kastelu paljon huonommalla tolalla, vaikka tuossa on kaivo vieressä. Kastelukannulla ei tule kasteltua niin runsaasti kuin letkulla.
Edellinen, kunnon sade oli sunnuntaina ja seuraava on luvassa sunnuntaiksi, tämä on erinomainen tahti. Sadetta kahdesti viikossa on juuri se, jota toivon.
Edellisessä kuvassa vasemmalla on korkein laatikko. Teen nyt kokeita katteen paksuuden kanssa, sillä se ensin kylvämäni laatikko toimii ihan hyvin 10 cm katekerroksen kanssa. Paitsi ettei unikko näytä itäneen tai kasvaneen katteen läpi, se voi olla liian hento. Mutta unikoiden suhteen on aina jotakin ongelmia, ne tuskin koskaan onnistuvat muutenkaan. Paitsi se vaaleanpunainen kerrottu pioniunikko, joka kylväytyy kaikkialle.
Monivuotiset rucolat eli isohietasinapit kuolivat siperian-talveen, vaikka ne olivat selvinneet kymmenestä aiemmasta talvesta loistavasti ja useimmiten ilman lumisuojaa. Yksi nuori talvehtinut taimi löytyi ja sitten on onneksi lukuisia siementaimia.
Tämä laatikko on vasta kylvetty, joten kaikki vihreä on itsekseen kylväytynyttä: korianteria ja vaaleanpunaista pioniunikkoa löytyy myös.
Kamomillasaunioden itsekylväytymiseen ei ankara talvi onneksi vaikuttanut. Olen jo alkanut kerätä satoa, sitä pitäisi muistaa kerätä säännöllisesti. Käyn vain kasvimaalla aniharvoin, kun en oikein laita ruokaa.
Kasvimaan takakulmassa on penkki, siis istumapenkki, johon osuvat ilta-auringon viime säteet ja siellä on muutenkin mukava istuskella. Tämän osan kiveyksen tein varmaan silloin, kun tuvan vaurioitunut muuri korjattiin, otin talteen vanhat ehjät tiilet, mutta käytin vajaamittaiset tänne. Suurin osa on mennyt pakkasissa muruksi, mutta tiilimurskekin on ihan hyvä pintamateriaali.
Musti tuli mukaan aamun kuvauskierrokselle.
Istuin penkille, Musti tuli sen viereen asettamalleni rottinkipedille. Se on tosiaan suosittu. Musti oli pedissä myös eilen illalla, kun kastelin kasvimaata. Yhtenä päivänä Ransukin oli mukana kasvimaan kylvöpuuhissa rötköttämällä selällään pedissä.
Mutta se asia on yrttipenkki tuolla Mustin takana.
Uusi ranskanrakuuna talvehti onnistuneesti. Aiempi taimi viihtyi kymmenisen vuotta, mutta menehtyi, kun uudistin yrttipenkin reunat ja samalla pienensin sitä niin, että rakuuna jäi aivan reunaan ja luultavasti sen juuriakin tuhoutui. Se ei selvinnyt enää talvesta. Lisäksi se jäi vaille kookkaan salvian tuomaa suojaa, kun siirsin salvian preerialle.
Viime vuonna istutin uuden ranskanrakuunan monivuotisen talvikyntelin viereen, se kun on tuuhea. Tällä puolella kasvaa timjameita, joissa oli talven jäljiltä paljon ruskeita osia, mutta kaikissa myös vihreää.
Siinä oli kasvimaan kuulumiset. Täytyy toivoa hyvää kasvua. Kaikki laatikot, yhtä lukuun ottamatta, on kylvetty nyt vasta kesäkuussa.
Mustin takana on ruusutarha, heleäorjanruusu kukkii jo nyt!
Heleäorjanruusu Rosa vosagiaca
Isohietasinappi Diplotaxis tenuifolia
Jalosyreeni Syringa Vulgaris-Ryhmä
Kamomillasaunio Matricaria chamomilla
Ranskanrakuuna Artemisia dracunculus 'Sativa'
Talvikynteli Satureja montana
Voihan Ludvig, miten ihanasti kukkii. Yrttipenkistä olen kateellinen. Viime kesänä ostamani mintut ovat kuolleet. Tallella on onneksi iisoppi ja aaprotti, joita osaan hyödyntää vain hiplaamalla niiden tuoksua.
ReplyDeleteLudvig on oikea hurmuri. Voi sentään, miten on mahdollista, että mintut kuolevat – yleensä ne vain leviävät. No tuota... enpä olekaan muuten huomannut pihan laidalle puskien taakse istuttamiani minttuja. Lienevätkö elossa enää nekään?
DeleteIisoppia voisi varmaan kuivata yrttimausteeksi. Maistuisikohan se teenä (kuten tuo kamomilla, jota rakastan)?
Ludvig on ollut jo pari vuotta ostoslistalla täälläkin. Se on niin ihanan tummakukkainen! Katekokeilusi kasvimaalla ovat kiinnostavia. Vaja laatikkorivistön perällä on kuin potagerin kiintopiste. Oikeastaan en tiedä, millainen on oikea potagerin "kaava", mutta muistan joskus lukeneeni, että pitää olla kiintopiste. Viimekesäinen ranskanrakuuna talvehti minullakin hyvin ja on paljon hienomman makuinen kuin entinen venäläinen rakuuna. Lipstikka ja mäkimeirami kasvavat sillä penkissä vierustovereina. Ruukussa on rosmariini, thaibasilika ja curry-yrtti. Yrtit on huolettomia, siitä, etteivät maistu kauriille tai rusakoille.
ReplyDelete-Mummopuutarhuri
Ludvig on tumma komistus, tosin näin vanhetessaan sekin kukat haalistuvat, kuten kaikilla muillakin syreeneillä.
DeleteTosiaan vaja on kiintopiste, toisessa päässä se on ovi. Hyvä, että on vaja, muuten kiintopiste olisi auto, joka on parkissa vajan takana :-D Vaja mukavasti peittää sitä.
Venäläisen rakuunan maku ei tosiaan hivele, hankkiuduinkin siitä kokonaan eroon, kun ei sitä tullut ollenkaan käytettyä. Yrteissä on tuo erinomainen puoli, että niitä eivät tuholaiset syö!
Miten ihana kirjoitus :) vaikka aina innolla luen juttujasi niin tämä oli ihan huippu! - Toinen kiitos kuuluu blogisi vanhemmalle jutulle muistaakseni vuodelta 2019. Minulla on sammalleimu Kimono Pink and White. Suuri rakkauteni. Ostin nyt toisen nimeltä Candy Stripes ja kävin vertailemaan. Vastaus ihmetykseeni löytyi sinulta. Eipä haittaa. Nyt minulla on kahdennimisiä. - terkuin pienen pihan Tuija
ReplyDeleteMukavaa, että tykkäsit!
DeleteTosiaan. Kimono / Candy Stripesilla oli muistaakseni jokin kolmaskin nimi, hyvin japanilaisen kuuloinen. Tai ehkä enemmänkin. Monet lajikenimet ovat hyvin sekoittavia.
Sulla on siellä hienosti monia talvehtineita yrttejä. Minulla talvehti lehtipersilja, tosin aika vaisua kasvua osoittaen. Viininlehtisalaatti sen sijaan porskuttaa, samoin ruohosipuli. Kotona ruohosipuli on ruvennut kukkimaan ja tykkäänkin siitä eniten kukkivana katseenvangitsijana. Tuo yrttipenkin takana kasvava sireeni on tosi kaunis!
ReplyDeleteKiva, että on yrttejä valmiiksi, kaikkea ei tarvitse hankkia.
DeleteTuosta tulikin mieleen, että ruohosipulia ei kasva yrttilaatikossa enää ollenkaan, sen sijaan kasvimaan kiveyksen reunalta löysin taimen. Täytyykin muistaa siirtää se, tai kylvää siemenet takaisin yrttilaatikkoon. Se on tosiaan kaunis kukkiessaan!
Onko Musti mitään toivoa että hyötykasvit tuottavat jotain tänä vuonna?
ReplyDeleteKyllä sieltä varmasti jotain nousee. Minua kiinnostaa enemmän myyräsato. Maistuu paremmalta. Terveisin Musti
DeleteMahtava kun voi käydä rannassa haravoimassa maksutonta katetta. Samalla se taitaa hoitaa myös rantaa? Vaaleanpunainen kerrottu pioniunikko on todellinen valloittaja. Minulla sitä on kaikkialla, mutta parhaiten se kasvaa kasvimaalla. Annan kasvaa, ei se siellä mitään haittaa.
ReplyDeleteKyllä se rehevöitymistä estää omalla mikroskooppisen pienellä tavallaan. Rantaan on tästä matkaa reilu puoli kilometriä, joten ihan alvariinsa ei sitä jaksa hakea. Mutta mietin, että loput niittämäni kaislat pitäisi vielä joku päivä käydä hakemassa vaikka johonkin muualle katteeksi.
DeleteSe unikko kasvaa minullakin eniten kasvimaalla, siellä taitaa olla eniten paljasta multaa itää. Se on niin nätti kukkiessaan, ettei taimia tahdo raaskia kitkeä, mutta pian kukinnan jälkeen on hyvä vetää osa pois, muuten laatikot ovat piukassa unikkoa.
Sinä olet kaikkea muuta kuin hyödytön hyötytarhuri. Olet uusiotalouden mestari kasvattaessasi samaa valkosipulia vuodesta toiseen. Salaattiakin löytyy kitkemällä kivien välistä. Näin alkukesästä kaikki lehdet kehottavat keräämään vuohenputkea lautaselle. Sitä ei tarvitse edes kylvää eikä hoitaa. Lähes jokaiselta vuohenputkea taitaa löytyä omasta takaa.
ReplyDeleteVitsit riittäköön. Hyötykasvatus vaatii kitkemistä ja kastelua. Ei se niin helppoa ole. Luovuin tänä vuonna kaalikasveista, kun en jaksa tapella sadosta ötököiden kanssa. Enemmän kukkia, vähemmän riesaa.
Käsittämätöntä, kun en onnistu sen vaaleanpunaisen unikon kanssa. Enkä oikein muidenkaan. Karttavat minua.
No heh, sama valkosipuli tosiaan! Olen tosi kiitollinen noista itsekseen kylväytyjistä. Arvaa mitä, juuri kylvin lähettämäsi liilat pioniunikot ja mietin, pitikö minun lähettää sinulle vaaleanpunaisen siemeniä... täytyy katsoa, missä vaiheessa olen tulossa sinne päin käymään, palataan asiaan. Tällä kertaa voisin tuoda suoraan taimia, niiden nyt ainakin pitäisi onnistua – ja siementää itse.
DeleteArvaa mitä, tällä pihalla ei vuohenputkea ole! Se on aivan käsittämättömän ihmeellistä ja johtunee siitä, ettei tässä ole koskaan elänyt kummoista puutarhuria, sillä muuten takuulla olisi. Pari kertaa sitä on tullut jakotaimen mukana, mutta ymmärät varmaan, että kummallakin kerralla kaivoin syvän kuopan ja siilasin juuristot, ja selvisin säikähdyksellä. Syödä sitä toki voisi, mutta... syötävää löytyy muutenkin ;-)
Ihana hyötytarha ja -tarhuri! Upeaa ja edullista katetta saat, onnen tyttö! Eikö sitä ruokoa voisi hakettaa? Mun ihana ranskalainen rakuuna lähti talven matkaan, surullista, samoin upeat punahatut, onneksi siementaimia on niin paljon että saan niistä uuden perhosbaarin. Istutin tänään kaaleja ja astereita ja pah! Harsotanssi alkoi taas!! Hallaa luvattiin, peitin asterit, mulla ei ollut kiviä harson painoksi, laitoin kukkapurkkeja, odotan isännän kommenttia aamulla 😂! Kiva kun sataa, toivottavasti yläkerrassa ei jää hana auki!
ReplyDeleteRuokoa voisi varmasti hakettaa, mutta menen siitä, missä aita on matalin ja nopeimmin saa tehtyä ;-) Voi rakuunaa, onneksi löytyi siementaimia! Täällä olen onnellinen siitä, että rohtopunahatut ovat elossa, puolestaan! Ne eivät meinaan useimmiten ole.
DeleteMitä, sataa? Siis eilen illalla? No, nyt en ole kade, sillä tänne on luvassa sadetta heti aamukuudelta. Jätänkin tänä iltana kasvimaan kastelematta, luotan ennustukseen (ehkä tyhmänrohkeasti).
Kätevää omavaisuutta, kun salaattikin pitää itse huolen sadosta :)
ReplyDeleteOi joi, onpa upea väri syreenissä ja paljon kukkia!
Hyvää kateainetta saat ruovikosta. Miten mukavaa on touhuta tuollaisten kavereiden kanssa. Muista istua useammin penkilläsi ja vaan ihastella ja rapsutella kisuleita:)
Omavaraisuutta tosiaan, en ole laittanut tikkua ristiin, ainoastaan ollut niin laiska, etten katkaissut salaattien kukkavarsia.
DeletePenkillä tulee istuttua usein etenkin iltaisin, ilta-auringossa, kun on puutarhatyöt tehty. Seuraa siihen useimmiten saa :-)
Onhan tuolta tulossa vaikka sun minkälaista satoa, osa kylvettynä ja osa omavaltaisesti kylväytyneenä. Helpottaa kylvöpuuhia ja aikaistaa satoa, kun on itsestään kylväytyviä hyötykasveja. Salaatin voisin ehkä itsekin antaa kylväytyä, kun meinaavat ne kaupasta ostetut siemenet menettää turhan nopeasti itämiskykynsä.
ReplyDeleteKuka on sanonut, että sadonkorjuun pitää tapahtua aina syksyllä? Entäs jos nostat sen valkosipulin silloin kun se päättää, että on kasvunsa kasvanut? Sen verran paljon näyttää varsia nousevan, että mullassa on varmaan useampikin pieniksi kynsiksi jakautunut sipuli. Niistä voisi jättää muutaman isoimman kynnen odottamaan syksyn istuttamista ja käyttää loput ruuanlaitossa. Itse kasvatettu valkosipuli on niin paljon parempaa kuin kaupasta ostettu, että siinä aiheessa kun oma valkosipulisato on käytetty, meillä ollaan ilman valkosipulia. Onneksi syyssato säilyy käyttökelpoisena melkein lumien sulamiseen saakka ja uusia versoja pääsee käyttämään hyvissä ajoin keväällä, niin ei tarvitse pärjätä kuin pari kuukautta ilman. Tuosta sinun sipulistasi ei taida ihan vuoden tarpeiksi riittää mutta ihan varmasti sieltä jotain syötävää saisi.
Itsestään kylväytyneet lähtevät tosiaan vauhdikkaasti kasvuun. En todellakaan haikaile paluuta entiseen kasvimaahan, jota piti jyrsiä ja kitkeä. Laatikoissa on vielä tuokin hyvä puoli, että moni kasvi pääsee auttamaan kylvöissä, kun multaa ei käännetä.
DeleteEn tiedä valkosipuleista mitään... voiko sen nostaa näin kesken kasvun, keskikesällä? Ei kai kynnet voi olla hyviä, jos ne ovat juuri pukanneet lehdet...? No, googletan asiaa. Ehkä odottelen, että ne vähän alkavat kuihtua kumminkin. Olisi ylellistä saada omaa valkosipulia, siksi istukkaita vuosia sitten hankin, en vain ole saanut niistä satoa. Tämä on ainoa, joka on enää elossa.
Voi nostaa milloin vain ja jos valkosipuli on jo päättänyt kellastua, niin silloinhan se on jo lopettanut kasvunsa. Ei se siellä mullan alla ilman lehtiä maatessaan siitä enää parane.
DeleteOlen monta kertaa nostanut itusilmuista väärään paikkaan putkahtaneita valkosipuleita kesken kesän ruuanlaittoon ja maku on ollut aivan yhtä hyvä kuin sadonkorjuun aikaan kerätyissä. Nytkin kukkapenkissä vanhan kasvimaan paikalla kasvaa pari valkosipulia, joista olen käynyt toistaiseksi keräämässä vasta lehtiä mutta sitten kun tarvitsen ihan "oikeaa" valkosipulia, nostan ne pois olipa kesä missä vaiheessa tahansa. Kerään joka kesä itusilmuja johonkin joutilaaseen paikkaan, missä ne saavat kasvaa omine aikoineen vuoden tai pari. Kasvimaalla olevat nostan vasta elokuussa mutta noista itusilmukasvattamoista saa varhaisempaa satoa.
No mutta kiitos, vastasit ennen kuin olin ehtinut edes aloittaa asian selvittämistä. Tämä oli loistouutinen ja tulen varmasti käyttämään omaa valkosipulia – ehkä jo huomenna (meinaan kokata :-D )
DeleteOlipa mukava postaus ja sen jälkeenkin vaikka mitä viime lukemani jälkeen, mm. kolmioka! Kissoille vointeja! mk
ReplyDeleteKiitos meiltä kaikilta!
Delete