Tuesday 11 June 2024

Puskauutiset

 Lupailin kuvia, kun heisi Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii' kukkii. 

Nyt se kukkii, ja on kukkinut aika pitkäänkin, kun on niin viileää. Lisäksi nuo kukan näköiset eivät ole kukkia, vaan steriilejä laitakukkia. Varsinaiset kukat ovat pikkuisia ja avautuvat keskelle.

Tässä kuvassa Englannista reilun kuukauden takaa näkyy, millainen puskasta pitäisi tulla – sama pensas Mottisfont Abbeyn puutarhassa. Kukat ovat kauniisti vaakasuoraan kasvavien oksien yläpuolella. Tuolloin olivat hevoskastanjatkin parhaassa kukassa. Ja aurinko paistoi; en ollut ottanut kameran vastavalosuojaa mukaan, kun en odottanut Englannissa olevan näin aurinkoista.

Kirsikkasorvarinpensaan kukat ovat huomaamattomat. Pensaan kukoistushetki on syksyllä, jolloin se hehkuu vaaleanpunaisessa syysvärissä ja tummanpunaiset marjat avautuvat paljastaen oranssit siemenet.

Hehkumisesta huolehtii keväällä viereinen revontuliatsalea 'Mandarin Lights', joka oli parhaassa kukassa palatessani kaupunkireissulta pari viikkoa sitten. Nyt kukinta on jo ohi, mutta tällä kertaa ei kestänyt marraskuulle asti, että raportoin siitä, kuten viime vuonna. 

Puistoalppiruusu 'Catawbiense Grandiflorum' kukkii edelleen. Kiitos kylmien säiden, olemme suunnilleen normaalissa aikataulussa tämän suhteen. 
Istutin alppiruusun lähes 15 vuotta sitten saman kokoisena kuin se on edelleen. Kuvasta voi nähdä, että koiranputket ovat korkeampia. Odotin tästä sellaista jättiä, jollaiseksi tämä yleensä kasvaa, mutta menee se näinkin.

Hypätään seuraavaksi vaikka pihlajaan. Punahelmipihlaja on istutettu myös vuosikausia sitten, ja siitä on muutama vuosi, kun luulin tämän kuolevan. Kaikki versot olivat keväällä kuivat. Luulen, että vesimyyrä oli syönyt juuria. Onneksi puska teki uudet versot eli käytännössä aloitti kokonaan alusta ja on viimein sen kokoinen, että kukkii. Ehkä tänä syksynä saan nähdä kauniin vaaleanpunaiset marjat ensimmäistä kertaa!
Kuvasta voi nähdä, että punahelmipihlajan lehdetkin ovat erityisen kauniit: hyvin sirot ja pitkät, monta pientä vastakkaista lehtiparia.

Taivutetuksi pensasaidaksi tarkoittamiani tylppöorapihlajia ja pähkinäpensaita on vaikea taivuttaa viistoon, kun olen peurojen takia joutunut laittamaan aitaan myös verkkoa. Jonakin päivänä täytyy yrittää – saa nähdä, kuinka onnistun. Tarkoitus ei ollut kasvattaa näistä pystyjä, vaan brittityyliin melko alas taivutettuja.
Kun kävin Englannissa toukokuun alussa, olivat siellä myös tylppöorapihlajat kauneimmillaan kukassa valkoisina kukkapilvinä.

Kun nyt Rohanissa ollaan, raportoidaan, että kaikki kolme 'Royal Purple' -punaperuukkipensasta talvehtivat moitteetta. Pidän tästä värien ja lehtimuotojen vaihtelusta, edessä on vaskivarjohiippaa. Kuvasta vasemmalle olisi vielä tummakurjenpolvea, jonka lehdissä on punaruskeat läikät.

Koko pitkä Rohan päästä katsottuna. Tumma pensas on pyökki 'Rohan Weeping', sen edessä on 'Concorde' -japaninhappomarjoja. Ai niin, ne piti leikata! Tänään toimerruin jo leikkaamaan muotopuutarhan puksiaitoja, joten ehkä huomenna on näiden vuoro. 
Muita tummalehtisiä, joita kuvassa näkyy, ovat japaninkirsikka 'Royal Burgundy', heisiangervo 'Diabolo' ja kaukana oven takana kirsikkaluumu 'Nigra'.

Tämä tummalehtinen ei kasva Rohanissa vaan ruusutarhassa: komeakotakuusama Wine and Roses eli 'Alexandra'. Se on vuodesta toiseen hyvin pieni, kortteiden korkuinen, mutta ainakin pysyy hengissä. Maanpeitekasviksi pensaan alle ajateltu hopeatäpläpeippi kasvaa pensaan seassa.

En suojannut purppurahelmimarjaa, koska en tullut ajatelleeksi. Se on pärjännyt niin monta vuotta, mutta nyt tulikin kauhea talvi. Pelkäsin jo pahinta, kun koko puska oli keväällä kuiva eikä puhjennut lehteen. Nyt sen tyveltä kuitenkin versoo uutta kasvua!

Japaninvaahterat selvisivät talvesta loistavasti suojitta. 'Osakazuki' oli erittäin kaunis kukkiessaan vähän aikaa sitten punaisin kukin, myös sen hedelmät siipineen ovat kirkkaanpunaiset.

Punaiset terveiset vilkuttaa myös vähän alempana rinteessä kukkiva tarhapimpinellaruusu 'Tove Jansson'.

Riippumatolla nautiskelua varten on puolestaan järjestymässä hempeän vaaleanpunainen tuulensuoja. Jalosyreeni 'Talvipuutarha', jonka kukista jo näytin aiemmin lähikuvan, on kasvamassa riippumaton tuulenpuolelle. Toisella puolella on aurinkoinen muotopuutarha.

Parin metrin päässä syreenistä on yhtä hempeä papulanruusu eli tarhapimpinellaruusu 'Papula'. Vaaleanpunaiset päiväunet taattu!

Tässä 'Papula' kokonaisuudessaan, riippumaton pää on ruusun takana olevassa vaahterassa.

Nautinnollisia kesäpäiviä sinulle, lukijani!


Heisiangervo Physocarpus opulifolius
Hopeatäpläpeippi Lamium maculatum
Jalosyreeni Syringa Vulgaris-Ryhmä
Japaninhappomarja Berberis thunbergii
Japaninkirsikka Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Japaninvaahtera Acer palmatum
Kirsikkaluumu Prunus cerasifera
Kirsikkasorvarinpensas Euonymus planipes
Komeakotakuusama Weigela florida
Puistoalppiruusu Rhododendron Catawbiense-Ryhmä
Punahelmipihlaja Sorbus vilmorinii
Punaperuukkipensas Cotinus coggygria f. purpureus
Purppurahelmimarja Callicarpa giraldii
Pähkinäpensas Corylus avellana
Revontuliatsalea Rhododendron Lights-Ryhmä
Tarhapimpinellaruusu Rosa Spinosissima-Ryhmä
Tylppöorapihlaja Crataegus monogyna
Vaskivarjohiippa Epimedium × warleyense

18 comments :

 1. Onpa todella hieno hapitukseltaan tuo helmipihlaja ja kauniin näköiset kukat. Hyvin kaunis on myös tuo japaninvaahtera, papulanruuspusta nyt puhumattakaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Punahelmipihlaja on siro ja kaunis, kuten myös yleisempi pilvihelmipihlaja. Pensaissa on monia kauniita, joiden yksityiskohtia on mukava ihastella.

   Delete
 2. Ihmeen hyvin monet pensaasikin ovat viime pakkastalvesta kumminkin säilyneet: Rohan näyttää tosi kauniilta sivukuvassakin, kun siinä on aina väliin jokin tummalehtinen puuvartinen.
  Olin käyttänyt netistä löytämääni Auringontähden puutarhan hyvää talvetusohjetta taimiruukuille, joita en ehtinyt syksyllä istuttaa ja ihmeekseni esim. ruusu ’Sommerwind’ taimiruukussaan kumoon kaadettuna lehtikasassa selvisi ihan maan päällä kauhupakkastalvesta ja siinä on nyt jo suuret nuput.
  Komeakotakuusaman ja hopeatäpläpeipin kuvassa on välimerellinen tunnelma. Ehkäpä sen tekevät nuo korte-minisypressit ja jotenkin vain nuo värit yhdessä ja näyttää vaan jotenkin niin kivalta ja lämpöiseltä.
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukavasti selvisivät, vaikka purppurahelmimarjan marjoja saa nyt taas odottaa joitakin vuosia :-D Se on kukkinut pienesti jollakin alaoksallaan parina vuonna, mutta niitä violetteja marjoja odottelen edelleen.
   Hienoa, että ruusu selvisi, ohje kuulostaa hyvältä. Olen joskus kokeillut suklaakosmoksen talvettamista noin, mutta en onnistunut. Siinä täytyy olla tuuria, ettei tule sille liian kova talvi.
   Korte-minisypressit :-D Ihana mielleyhtymä! Niitä maasta nyppiessäni tuo täytyy muistaa. En kyllä niitä hirveästi vihaa, mutta vähän ärsyttävästi peltokortetta nousee ihan kaikkialta.

   Delete
 3. Revontuliatsalea todellakin hehkuu, ihankuin se oikein lämmittäisi viileämpää ilmaa. Monenmoista kaunista kohtaa sinun pihalla on.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on tosi näkyvän värinen. Tykkään kovasti oranssista, mutta voisi se haileampikin olla :-D

   Delete
 4. Vaaleanpunainen helmipihlaja kuulostaa ihanalle, minulla on valkomarjainen versio.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti tulee marjoja, niin pääsen loppukesällä raportoimaan!

   Delete
 5. Runsasta ja rehevää. Ajattelin, että nyt on idearikas otsikko: Puukautiset ;D , kunnes tajusin lukeneeni väärin ;D Loput luinkin sitten tarkemmin. Punaperuukki on just sitä, mitä siinä lukee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh :-D Ymmärrän. Minullakin on välillä outo ja hetkellinen lukihäiriö, kaikenlaista tulee luettua väärin ja ihmeteltyä. Punaperuukki on tosiaan oikein! Ehkä puskan kukinnot muistuttavat peruukkia, tai mistä lie nimi tullut. Omat puskani eivät vielä ole kukkineet, mutta kukinto on sellainen pörröinen tupee.

   Delete
 6. Kaunista ja rehevän kesäistä. Tuo Mariesii on minulle ihan uusi tuttavuus. Todella kaunis. Samoin tuo papulanruusu on aivan ihanan herkkä ja kauniin värinen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näitä erikoisempia heisiä ei Suomessa paljon kaupoissa ole. Talvenkestoa täytyy vain kokeilla. Ainakin ensimmäisestä talvestaan tuo selvisi loistavasti.
   Papulanruusu on minustakin todella ihana, kauneimpia ruusuja.

   Delete
 7. Oih Papulaa ja kaikkia muistakin ihanuuksia... sen seitsemän yrttiä olisi tyynynalle helppo noukkia - ihanampia ovat omassa ympäristössään katsella.... ja mitä tulee aiempaan postaukseen, niin komean "kiven" kaivoitte esille.. mitähän kaikkia aarteita mahtaakaan kätkeytyä....
  Taianomaista Minttumaarin aikaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaikkia ihania kukkia on, jos vain sää lämpenee, poksahtelee nuppuja auki. Kiitos, ihanaa keskikesän aikaa sinullekin!

   Delete
 8. Kaunis on Mariesiin kukinto, heidet saisivat tulla muotiin meilläkin. Postauksesi innoittamana kävin jopa ostamassa kaksi heittä lisää. Toisen hurtanheiden Mustilasta ja toinen oli siimesheisi 'Kilimandjaro Sunrise' Plantsusta. Jälkimmäisessä oli paljon erilaisia heisiä myynnissä mutta tietenkään ei Lahden myymälässä.
  Eilen menin K-rautaan hakemana kuorikatetta joka oli toki loppu. Mukaan lähti Amurinjasmike. Ihan uusi tuttavuus ja olihan se otettava kun hintaa oli ripausta vaille 4 €.
  Papulan kukat ovat ihania!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi mitä ihania löytöjä teitkään. Täytyykin poiketa noihin myymälöihin, kun taas mantereella jossain vaiheessa käyn... ehkä heinäkuussa :-D
   Amurinjasmike oli todella edullinen löytö!

   Delete
 9. Oi tuo heisi on upea😍 Juuri kaivoin omani rikkaruohojen keskeltä. Oli hengissä mutta eipä ollut hääppöinen näky. En tiedä voisiko siitä koskaan tulla kukkivaa suurta ja kaunista pensasta niin kuin Englannissa🤔 Taisin myös istuttaa sen liian varjoisaan paikkaan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ehkä rikkaruohot ovat pitäneet maata kosteampana... samoin kyllä käy monelle minunkin taimelle, kaikkia alueita ei vain ehdi ylläpitää. Toivotaan, että puskamme kasvavat! Omastani mietin puolestaan, että saattaa olla liian paahteessa. Se varmaan pitää varjosta, älä vielä siirrä, vaan katso pari vuotta, miten käy.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!