Sunday 16 June 2024

Muotopuutarhassa sateella

 ja vähän paisteellakin, mutta tänään sataa, ihanaa!

Muotopuutarhan kukkaisin penkki on se, jota vesimyyrät eivät ole verottaneet eikä vaahtera vie voimia. Juhannuspioni vetelee vielä viimeisiään, sen seurassa kukkivat lukuisat lehtoakileijat ja tummakurjenpolvet. Nyt kiinanpioni 'Wladyslawan' isoimmassa nupussa näkyy jo kukkaväriä, kohta se aloittaa! Sopivasti, kun aikainen juhannuspioni lopettaa.

Muotopuutarhan pastelliseen värimaailmaan sopii tummakurjenpolvi 'Lavender Pinwheel'. Se tuottaa toki tavallisia viininpunakukkaisiakin siementaimia, kun sellaista kasvaa muualla puutarhassa; istutin lajiketta 'Samobor' ihan alkuvuosina. Mutta se ei sävyltään tänne sovi, niinpä sen väriset taimet saavat lähtöpassit ja näitä vaaleanliiloja suosin. Valkokukkainen siementaimi saa myös jäädä, ilman muuta.

On muotopuutarhassa silti jotakin dramaattista väriä. Lehtoakileija 'Black Barlow' on aina ollut jotenkin kitukasvuinen eivätkä sen kukat ole kovin kerrannaiset, mutta se näyttää silti varsin kivalta karhunjuuren kyljessä. 

Lisäksi rinneakebia kukki, viimein! Viime kesänä sen kukkanuput näivettyivät, mutta nyt pari kukkaa avautui. Tässäkin on jännää viininpunaista sävyä. Kukat ovat pikkuruisia. 
Kauan näitä kukkia saikin odottaa: istutin köynnöksen vuonna 2011. Kymmenen ensimmäistä vuottaan se paleltui aina maan tasalle, sitten alkoi versoa yhä ylempää ja viime talvestakin se selvisi jo lähes kahteen metriin asti. Eli aivan sama käytös kuin muratilla. Näköjään kasvit pikku hiljaa siedättyvät ilmastoon.

Mooseksenpalavapensas on myös vanha, sain siementaimen jo viisitoista vuotta sitten puutarhaystäviltä. Se etsi pari vuotta paikkaansa ja muutti sittemmin muotopuutarhan kuivimpaan penkkiin. Yksi kukkavarsi nousee, hyvä, että se edes! Ehkä kasvi jonakin vuonna runsastuu, vaikka en pistäisi päätäni pantiksi. On sillä ollut tässä ainakin vuosikymmen aikaa runsastua.

Takaisin lehtoakileijoihin. Pitkään toivoin vaaleansinistä akileijaa ja olen joka vuosi katsonut, jos 'Tower Light Blue' -lajikkeen siemeniä olisi siemenkauppojen valikoimissa, mutta ei niitä tunnu olevan – paitsi EU:n ulkopuolella, josta ei saa siemeniä tuoda. Nyt kuitenkin tämän väriset siementaimet ovat ilmestyneet sekä muotopuutarhaan että Rohaniin, joten toivoa on, että joskus saisin myös petticoat-mallisen vaaleansinisen akileijan, kun ollaan jo näin pitkällä!
Oikeastaan voisin itse pölyttää tätä yhden ihanan vanhan vaaleanpunaisen petticoat-akileijan kanssa. Tulin ajatelleeksi asiaa tietysti vasta nyt, tätä kirjoittaessani. Ja se Rohaniin aivan väärän värinen taimi täytyy siirtää muotopuutarhaan tämän kaveriksi.

Kun on riittävästi erilaisia akileijoja, tulee namupaloja joskus. Tämä Barlow-mallinen, violetin ja valkoisen kirjava siementaimi ilmestyi pari vuotta sitten Rohaniin ja sen siirto muotopuutarhaan onnistui hyvin. Jossain päin puutarhaa näin mielestäni toisenkin samanlaisen... akileijojen vauhdissa ei oikein pysy perässä!

Muotopuutarha sijaitsee talon eteläseinustalla, mutta se saa iltapäivällä varjoa vaahterasta ja yhden penkin kulmassa kasvavasta omenapuustakin. Tästä kuvakulmasta penkille johtavaa timjamipolkua ei oikein näe.

Mutta siellä se on, ja kitkin siitä kirahvinkukan ja voikukan taimetkin. Timjamipolku on ihanin juuri nyt, kun eri väriset timjamit kukkivat. Vaaleanpunakukkainen on vasta nupulla, se kukkii myöhemmin. Tuossa kasvaa tavallista kangasajuruohoa ja sen pienilehtisempää 'Minor'- sekä vaaleanpunakukkaista 'Pink Chintz' -lajiketta, kellanvihreälehtistä 'Bertram Anderson' -nurmiajuruohoa ja valkokukkaista 'Albiflorus' -harmaa-ajuruohoa. Ja kiveystä ei näy enää ollenkaan – pitäisi repiä vähän timjameita pois, mutta kenellä on sydäntä?

Tarhakurjenpolvi 'Rosemoor' on aloittanut. Tätä katsoessani mietin ihanaa reissua Lounais-Englantiin, jonka teimme vuosikymmeniä sitten silloisen siipan kanssa. Ei se ollut ensimmäinen eikä viimeinen reissu sinne, mutta ainoa kerta, kun olen päässyt Rosemoorin ihanaan puutarhaan.

Yhtenä vuonna, kun olin alkuvuosina istuttanut kaikenlaisia kukkia muotopuutarhaan, havaitsin, kuinka hyvin violetti ja valkoinen toimivat yhteen ja sointuvat myös keltaiseen taloon. Sittemmin olen hankkinut näihin penkkeihin pääasiassa sen värisiä kukkia.

Purppuratulikukka on täydellinen! Kuten myös monet laukat, tässä 'Early Emperor' -koristelaukka, joka lopetti jo kukinnan.

Täydellisyyttä edustaa myös jo edellisessä jutussa mainittu reginae-tyypin taatankurjenmiekka. Ja nuppuja on tulossa lisää. Kukkavarsia on tänä vuonna vasta kaksi, ja toiseen penkkin istutettu ei kuki vielä ollenkaan.

Kuten jo alussa totesin, tänään sataa. Se on ihanaa, sillä nyt sateet näyttävät tulevan sopivan säännöllisesti – juuri niin kuin toiveissa on. Edellisen kerran satoi kunnolla tasan viikko sitten sunnuntaina, maanantaina tuli vielä jonkin verran lisää. Hauskasti kyllä, nytkin on pääsadepäivä sunnuntai ja rippeitä vielä maanantaina.
Kun eilen katsoin ennustetta, oli siinä sadetta taas ensi sunnuntaille, mikä sen parempaa! Paitsi että tänään ennuste väittää, että maanantain jälkeen tulee silkkaa aurinkoa vailla pilvenhattaraakaan koko kymmenen vuorokauden ennusteen päähän asti. Kovin lämmintä ei ole, korkeintaan 17 astetta, mutta voi sentään. Aurinkoa ja tuulta. Eivät kai sateet lopu nyt tähän?
Aurinkohan on ihana asia, mutta puutarhan kannalta olisi ihanaa saada sadetta kerran viikossa.

Yksi muotopuutarhan tärkeistä ominaisuuksista on se, että sitä katsotaan myös ylhäältä päin keittiön ikkunasta. Koska talo on rinteessä, on sokkeli tässä alamäen puolella varsin korkea. Säännöllisen muotoista puutarhaa on mukava katsoa ja täältä voi sadepäivänäkin tarkkailla nuppujen avautumista. Aivan tuossa alareunassa voi nähdä 'Wladyslawa' -pionin nuppuja! 
Nyt näyttää siistiltä, sillä leikkasin puksipuuaidat. Niissä on nyt terävät kulmat ja muodot. Sillä seurauksella, että katkaisin taas kerran 'Polish Spirit' -kärhön varren. Kärhöt ovat tosi hankalia kasvaessaan leikattavan aidan vierellä. Pensassaksiin kun tarvitsee kaksi kättä, ei ole kolmatta pitämään kärhönvarsia kauempana. Ehkä jatkossa haen niihin kohtiin Fiskarsin keittiösakset, kun näitä työtapaturmia tuntuu tulevan joka vuosi. 


Harmaa-ajuruoho Thymus praecox var. pseudolanuginosus
Juhannuspioni Paeonia humilis 'Flora Plena'
Kangasajuruoho Thymus serpyllum
Karhunjuuri Meum athamanticum
Kiinanpioni Paeonia lactiflora
Lehtoakileija Aquilegia vulgaris
Mooseksenpalavapensas Dictamnus albus
Nurmiajuruoho Thymus pulegioides
Puksipuu Buxus
Purppuratulikukka Verbascum phoeniceum
Rinneakebia, kastanjaköynnös Akebia quinata
Taatankurjenmiekka Iris variegata
Tarhakurjenpolvi Geranium × magnificum
Tummakurjenpolvi Geranium phaeum

16 comments :

 1. Muotopuutarhaasi on mukava katsella myös tästä kuvakulmasta, aita on upea!
  Kerran viikossa vettä olisi kyllä hyvä juttu, mutta kivempi jos se olisi arkipäivä;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No totta! Itse kun voin tehdä töitä minä päivänä vain, sain nyt tehtyä rästiin jääneet juttujen sopimiset. Onneksi tuli sadepäivä niin ne on tehty ja voi taas keskittyä pihalla haahuiluun sitten, kun aurinko paistaa! Sitä odotellesa voi lukea Jane Austenia ja kaivaa herkkuja kaapista esiin. Kummasti sadesäällä tekee aina mieli syödä!

   Delete
 2. Kiitos näistä ihanista kuvista! Millaisia värejä ja muotoja. Tuoksut voin vain kuvitella. Näet paljon vaivaa ja me saamme nauttia tuloksista. Olen itse menettänyt jonkin verran kasveja, ehkä syynä on viime kesän kuivuuden, talven ja myyrien kombo. Mutta postauksessasi oli monta ihanuutta, jotka haluaisin saada itsellenikin. Kiitos vielä ja pusut pojille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että tykkäät! Ikävä kuulla menetyksistä. Kyllä niitä tietysti joka vuosi aina jotakin tulee, ei voi mitään. Toivottavasti löydät haaveidesi kasveja tilalle.
   Pojat kiittävät pusuterveisistä!

   Delete
 3. Ihania yhdistelmiä kuvissa ja muotopuutarha on kehittynyt upeaksi! Edellisessä postauksessa aivan sietämättömän ihania kurjenmiekkoja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kurjenmiekat ovat sietämättömän ihania :-D

   Delete
 4. Ihana juttu! Jos kuvan pääosassa ei ole akileija, niin melkein kaikissa kuvissa näkyy suloinen akileija jossain reunassa. Tuokin ensimmäisen kuvan ihana vaaleanpunainen, miten herttainen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Akileijoja täällä on todella paljon ja kun siirrän kivan värisiä aina uusiin paikkoihin, on kohta koko puutarha akileijojen vallassa ;-) Siementaimien väri- ja muotokirjoa on aina yhtä jännittävää tarkastella.

   Delete
 5. Hienoa, että puutarhasi on nyt saanut odottamaasi sadetta.
  Muotopuutarha näyttää tosi kivalta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sade alkoi nyt illalla uudestaan ja huomenna pitäisi vielä tulla vähän lisää. Se on aivan mahtavaa, koska ikinä ei tiedä, tuleeko seuraavaa sadetta ennen elokuuta!

   Delete
 6. Ihanaa että rinneakebiasi kukkii. Minulla selviytyi vasta ensimmäisestä talvestaan. Ehkäpä siis kukka kymmenen vuoden päästä jos hyvin käy. Vanhat oranssit Fiskarsit ovat parhaat puutarhasakset. - terkuin pienen pihan Tuija

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kuulla, että se sielläkin talvehti! Sinulla on mitä luultavimmin sille parempi paikka. Minä vain tyrkkäsin sen suoraan piukkaan savimaahan ja siinä on saanut pärjätä. Luultavasti omasi kukkii paljon nopeammin :-D

   Delete
 7. Ihanaa tuo kesäsade aina välillä. Akilleijat ovat kauniita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänä aamuna on niin raikasta! Yöllä satoi vielä ripaus lisää.

   Delete
 8. Hienoa, että saitte sadetta. Meillä oli poutaa ja aurinkoa, mutta ehkä tiistaina saadaan sadetta. Kuten sanoit, olisi hyvä, ettei tulisi liian pitkiä kuivia jaksoja. Akileijat elävät omaa elämäänsä villinä ja vapaana täällä meilläkin. Niitä on välillä pakko karsia, mutta se ei oikeastaan näy missään, koska niitä on niin paljon. Muotopuutarhasi leikattu puksipuuaita on oikein kaunis sekä pihakuvissa että ikkunasta katsottuna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että satoi pitkään ja vielä yölläkin. Nyt paistaa aurinko, mutta puolellepäivälle on vielä tänäänkin ennusteessa pieni sade. Tekee niin hyvää puutarhalle.
   Juuri noin se on, vaikka niitä poistaa juurineen, ei se näy missään. Ovat ne silti todella ihastuttavia ja tervetulleita.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!