Sunday 23 June 2024

Ripaus sinistä

 Sininen sopii jotenkin niin hyvin Suomen kesään!

Arvaapa mitä? Juuri kun iloitsin kahdesta vaaleansinisestä lehtoakileijan siementaimesta ja toivoin, että jonakin vuonna tulee vielä vaaleansininen petticoat-mallinen, minulla onkin sellainen. En ollut huomannut katsoa kukan sisään ja kun taimi on matala, ei kukan kerrannaisuutta ylhäältä päin nähnyt. 
Nyt kurkkasin kukkaan ja ilo oli suuri, kun tämä yksilö onkin juuri sellainen! Petticoat tarkoittaa vanhanajan röyhelöistä alushametta.

Ryytisalvia eli tavallinen salvia, yrttimauste, on näin kaunis kukkiessaan. Keräsin sitä pionien kaveriksi naapurin rouvan juhannuskimppuun. Minä olen tehnyt talon seinälaudoitusremppaa ja hän on pitänyt minut ruuissa. Osallistuu omalla tavallaan siis talkoisiin, mikä on aivan ihanaa!
Edessä kukkii vaaleankeltainen niittyleinikki 'Citrinus'.

Kasvimaalla kukkii viimevuotisista itsekseen kylväytynyt ruiskaunokki hyvin matalana. Se on lähes kuollut kuivuuteen, mutta kukka loistaa.

Aikoinaan 'Contrast in Styles' -lajikkeena hankittu, mutta siniseksi osoittautunut loistokurjenmiekka kukkii 'Dawn' -heiden kainalossa. Aika vahva väripari, kun heiden lehdissä on punaista ja kirkkaanvihreää. 
Se oikea 'Contrast in Styles' olisi purppura-valkoinen, niinpä oli helppo havaita, että tuli väärä lajike.

Loistokurjenmiekka 'Double Standard' on oikeaa lajiketta ja on juuri aloittanut kukinnan ruusutarhassa.

Siperiankurjenmiekka 'Wealden Butterfly' kukkii edelleen kauniin sinisenä. Alempana ojassa on rönsyleinikkiä, joka on ärsyttävä maanvaiva kosteilla savimailla, mutta kukkiessaan se on kieltämättä kaunis ja kukissa on aina kimalaisia.

Aito siemenestä kasvattamani englanninsinililja kukkii viimein, se on todella myöhäinen. Kukkavarsi on somasti kaarella erotuksena espanjansinililjaan tai näiden kahden risteymään.

Tarhakurjenpolvi 'Rosemoor' pistää parastaan. Kukat ovat valtavat ja mikä väri! Taustalla kukkivat tummakurjenpolvi 'Lavender Pinwheel' ja sinivioletit sekä valkoiset lehtoakileijat.

Jännittävän näköiset pilvet.

Loppuun vielä kiitokset lukijalle Mialle, jonka ihana ötökkäkortti ilahduttavine terveisineen saapui juuri juhannukseksi. Kiitos paljon ja terveisiä sinne päin!

Auvoisia hellepäiviä!


Englanninsinililja Hyacinthoides non-scripta
Heisi 'Dawn' on lajia Viburnum × bodnantense
Lehtoakileija Aquilegia vulgaris
Loistokurjenmiekka Iris Sibirica-Ryhmä
Niittyleinikki Ranunculus acris
Ruiskaunokki Centaurea cyanus
Ryytisalvia Salvia officinalis
Rönsyleinikki Ranunculus repens
Siperiankurjenmiekka Iris sibirica
Tarhakurjenpolvi Geranium × magnificum
Tummakurjenpolvi Geranium phaeum

12 comments :

 1. Siis miten ihana sininen akileija 😍 Mistä löysit siementaimet?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yksinkertainen vaaleansininen löytyi muotopuutarhasta ja tämä kerrottu oli Rohanissa. Siirtyi jo sieltä muotopuutarhaan, kun se ei kuulu Rohanin värimaailmaan ollenkaan :-D

   Delete
 2. Replies
  1. Aivan ihana! Akileijat osaavat toteuttaa haaveita.

   Delete
 3. Hienoja sinisiä kukkia, vaaleankeltainen niittyleinikki on itselleni uusi tuttavuus, kaunis. Kiva, että kortti ehti juhannukseksi, toivoin niin, mutta Posti nykyään hidas ja arvaamaton.

  kesäterveisin, Mia

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi olla, että se tuli jo hyvissä ajoin ennen juhannusta, en vain käy hakemassa posteja rannasta kuin ehkä kerran viikossa :-D

   Delete
 4. No onpas hempukka akileija. Kävipä tuuri, että sait juuri sellaisen kuin olit toivonut. Kauniit kurjenmiekart myös, hienosti tuo siperialainen kukkii.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan uskomaton tuuri. Nyt täytyy vain toivoa, että tässä moninaisten akileijojen sekamelskassa syntyy lisääkin juuri tuollaisia.
   Loistokurjenmiekoilla on selvästi varovaisempaa tuo kukinta kuin varsinaisella lajilla ja sen lajikkeilla.

   Delete
 5. Kauniita sinisiä, ja miten herkkis tuo englanninsinililja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on todella soma! On vain niin myöhäinen (verrattuna kevät-sipulikukkiin), että sen tieltä täytyy aina raivata akileijoja ja muuta korkeampaa, jotta kukat edes näkyvät.

   Delete
 6. Voi kuinka ihania sinisiä. Tykkään kovasti sinisistä pilkahduksista puutarhassa. Sininen korostaa mielestäni jännästi muita värejä. Englanninsinilijalla on hieno laventelinsininen vivahdus ja vaalean sininen siperiankurjenmiekka on myös hyvin kaunis. Ihana Rosemoor on kukkinut täälläkin. Sitä onkin pitänyt käydä ihastelemassa eri valaistuksissa useampi kerta päivässä. Pystyt, mutta melko hennot kukkavarret huojuvat niin kauniisti tuulenvireessä. Lähistöllä kukkiva Rozanne on suurikukkainen, kaunis ja kestävä sekin, mutta lamoavana kasvutavaltaan totisempi.
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olenkin miettinyt omaa Rosemooriani ihaillessa, kuinka se sinullakin varmaan kukkii. Sininen on tosiaan ihana väri ja sopii moneen ihan erilaiseen: valkoiseen, vaaleanpunaiseen, oranssiin, viininpunaiseen...
   Rozanne on hieno, minulla sekin joskus oli, mutta otti ja kuoli. Täytyy joskus taas hankkia se uudestaan, sillä se kukkii niin hyvin syksyllä.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!