Monday, 1 July 2024

Juhannuksen pieni remppaprojekti

 viikko siinä oikeasti meni.

Viime kesänä laudoitettiin vanhan talon toisen päädyn yläosa, loput laudat jäivät odottamaan seuraavaa vuotta. Tänä vuonna ryhdyin hommaan yksin enkä tiennyt, osaanko tai saanko koskaan valmista. 
Juuri ennen juhannusta oli luvassa hienoa poutasäätä hamaan tulevaisuuteen, niinpä ryhdyin hommaan. Poudalla on vähemmän stressaavaa elää seinässä olevien reikien kanssa.

Kuten kaikki vanhan korjaajat tietävät, purkaminen on vähintään yhtä hidasta kuin rakentaminenkin. On jumiin ruostuneita nauloja ja kaikenlaisia ongelmia, joita täytyy ratkaista. Ikkunan yläpuolella on laudoitus tässäkin päässä hyvässä kunnossa, kun se on räystään suojassa. Ikkunan alla olivat huonoimmat laudat, joista joku oli jo pudonnut ja olin korvannut sen muulla laudalla. Niinpä aloitin purkamisen siitä ja jatkoin laudoitusta ensin ikkunasta vasemmalle. 
Tässä tilanne ensimmäisen työpäivän jälkeen 20.6. 

Tilanne 22.6. eli juhannuspäivänä aamulla. Oma sahalaita-alareunani meni pakosta epätasaiseksi, vaikka kuinka yritin. Mittasin, merkkasin paikoillaan, mielestäni piirsin lautaan viivan oikeaan kohtaan, mutta on aika vaikea pitkää lautaa paikoillaan, katsoa, että se on ylhäällä kohdillaan ja sitten viiva pitäisi vielä piirtää suoraan edestä päin, eikä yläviistosta tikkailta. Mutta ei pitkää lautaa jaksa kannatella pelkästään alapäästä!

Ihastelin ylhäältä käsin sitä, kuinka kauniisti pergolan orjanruusu ja sen takana kasvava tummalehtinen kirsikkaluumu sointuvat yhteen – juuri niin niitä ei muusta katsantokulmasta näe, kun puskien välissä on yli kymmenen metriä. Vein kameran vintille vähän myöhään ja se paras kuvakulma olikin jo tukittu uusilla seinälaudoilla, mutta ehkä tuostakin vähän pilkottaa kirsikkaluumun punaruskeita lehtiä kukkivan orjanruusun yläpuolella.

Kun siirryin enemmän vasemmalle, näkyi enemmän puutarhaa, sillä kuvasta oikealle on iso kuusi. Taisin kyykistellä ikkunan alla olevasta reiästä, kuva meni vinoon. Näkyy preeriaa ja kasvimaata. 
Tuuli toi kuusen vierellä kasvavan pihajasmikkeen tuoksutuulahduksen välillä nenääni vintille. Ransu päivysti alhaalla tikkaiden vieressä. Ja vintillä, eristämättömän mustan huopakaton alla, oli lämmin.

Otin samalla pari kuvaa vintillä, vaikka kamerassa oli zoomlinssi, jonka kanssa ei saa kuvaan kuin pienen alueen kerrallaan. 
Vintin lattian eristämis- ja laudoitusprojekti on erittäin kesken, sillä aloitin sen vasta talvella. Kuvassa näkyy etuseinän laudoitusta, joka on onneksi erinomaisessa kunnossa. Räystäs on suojannut sitä niin hyvin, ettei sitä vielä näin 150 vuoden ikäisenäkään tarvitse uusia. Jos sen joutuisin vaihtamaan, olisi koko paraatijulkisivun mittainen sahalaitareunus aaltoileva!

Vintin toisen päädyn ikkunan edessä on hieno poljettava sorvi, jonka puinen väkipyörä on kattorakenteissa.
Vinttiä ei ole eristetty, enkä aiokaan eristää, se on arvokas tällaisenaan. Eristän välipohjaa, jotta tulevista asuinhuoneistani ei karkaa lämpö harakoille.

Juhannuksena vietin kaksi ihanaa iltapäivää naapurin luona juhlimassa, jolloin työpäivät jäivät lyhyeksi ja vielä lyhemmäksi. Viikonlopun jälkeen 24.6. työn aloittaessani näytti tältä.
Ikkunan alla olevat laudat olivat liian lyhyet, varmaan entinen ikkuna oli jotenkin erilainen (se meni rikki haukan lennettyä päin lasia, ja toisesta päädystä ikkuna puuttui kokonaan, niinpä teetin nämä pieniruutuiset vintin ikkunat). Nyt tein laudoista vähän liian pitkät, mutta tässä vaiheessa, kun asian huomasin, en enää alkanut korjata. 

Vanhojen mittojen mukaan sahattu helmiponttipaneeli on erittäin kallista tavaraa, eikä minulla ollut sitä ylimääräistä. Ruskopenkin vieressä yli vuoden majaillut lautakasa alkoi huveta. Ruskopenkki tuli esiin! Marhanlilja 'Early Bird' kukki upeasti, samoin keltakukkainen etelänkurjenmiekka.
Sahasin kaikki laudat käsin isoisäni vanhalla loistavalla sahalla, sellaisella suorakulmion muotoisella, jolla tulee ihanan siisti sahausjälki. Naapuri ihmetteli, mutta käsin sahaaminen oli tässä projektissa melko pieni työmäärä. Aikaa meni vanhan ja uuden ponttilaudan liitoskohtiin, alapäiden kiinnitysriman osittaiseen uusimiseen, ikkunan saamiseen paremmin seinän myötäisesti, nurkkien kanssa äheltämiseen... no, vanhan talon korjaus on yhtä äheltämistä, minkä kaikki sitä tehneet tietävät.

Tilanne 26.6. Nyt on ikkuna tasan vaaterissa seinän kanssa, oikeanpuoleinen karmilista poissa ja vanhat laudat jatkettu ikkunasta oikealle sekä jatkosten yläpäille tehty sisäpuolelle kiinnitysrima. Noiden toimenpiteiden jälkeen ei tainnut enää hitaampia väliprojekteja olla, sai vain keskittyä laudoittamiseen.

Tilanne 27.6. aamulla, enää yhden työpäivän homma jäljellä (tosin siitä en ollut päivää aloittaessani ollenkaan varma). Laudat riittivät niukin naukin, yhtä jouduin jatkamaan. 
Mutta voi hemuli! En ole ottanut yhtään kuvaa valmiista laudoituksesta. Olisin voinut vannoa, että otin. Ehkä tuo aaltoileva alareuna harmitti niin, etten ottanut. Tulin nyt hetkeksi kaupunkiin, joten en voi kuvaa juuri tähän hätään ottaakaan.

Siistiytyneestä pihasta kyllä otin kuvia, vaikka en viimeisen pitkän työpäivän jälkeen jaksanutkaan vielä viedä pois sahapukkia, noukkia sataa kolmion muotoista puupalikkaa maasta, kantaa lojumaan jääneitä kattopeltejä pois (olivat taapelin päällä talven yli) enkä naulata laudoiduksen yläpäästä sieltä täältä puuttuvia nauloja. Kaikki tuo jäi seuraavan aamun hommaksi, ja sitten pääsin puutarhan pariin pitkän viikon päätteeksi.

Ihanaa, kun ruskopenkki taas näkyy kunnolla! Taapeli oli niin lähellä sitä, että en edes kanttaamaan mahtunut. Nyt sen viimein kanttasin, enkä tiedä, olenko ikinä ollut kanttaamisesta niin innostunut.
Kuvasta voi toivottavasti nähdä, että 'Early Bird' -marhanliljan lisäksi portinpielen koreaköynnöskuusama 'Goldflame' on aivan ihana oranssinpunainen kukkapilvi juuri nyt.

Projektiin kului 8 päivää, joista kaksi oli vajaita vain muutaman tunnin työpäiviä juhannuksena, ja yksi päivä oli kokonaan poissa pelistä, sillä kävin Nauvossa kaupassa ja sen jälkeen teimme ystävien kanssa metsäretken uudelle Mustin metsä -luonnonsuojelualueelleni. 
Sellainenkin hidastus sattui, että juhannuksena sain naapurin terassilla tikun keskelle jalkapohjaa, ja tikun pää jäikin sisälle nahkaan. Huomasin sen märkivän ja punoittavan vasta seuraavan päivän iltana, kun otin turvakengät pois jalasta. Niissä ei jalkapohjan aristusta tuntenut. Sitä seuraavana päivänä en aloittanut töitä aikaisin, mutta tikun pään kaivaminen pois ja Betadine-kylvyt auttoivat niin, että pääsin kuitenkin tikkaille sinäkin päivänä.
Miten ironista: olisin voinut pudota tikkailta, vetää sorkkaraudan päin naamaa, lyödä vasaralla peukaloon, sahata sormeen tai edes astua naulaan (no turvakengät kyllä), mutta ainoa haaveri sattui naapurin terassilla paljain jaloin tepastellessa.
En olisi uskonut osaavani tehdä tällaista projektia tai saavani sitä yksin suunnilleen koskaan valmiiksi. Kannustankin kaikkia ylittämään ennakkoluulonsa, sillä kyllä sitä pystyy, kun pakko on, ja ryhtyy vain tekemään!

Vanhan talon vintiltä löytyy yhä rakkauskirjeitä. Tämä on tullut talon Wivi-tyttärelle Amerikasta vuonna 1922. Monet muutkin kirjeistä on lähetetty milloin mistäkin, sillä talossani asui merimiehiä useassa polvessa. Tämän kirjeen lähettäjä asui kuitenkin tuolla hetkellä pysyvästi New Yorkissa ja etsi siellä parhaillaan uutta työtä. Kirjepaperi on paikallisen merimieskirkon. 
Kirjoittaja kinuaa ihanaa Wiviä sinne kaverikseen, sillä naisilla on siellä paremmat työmarkkinat ja yhdessä he voisivat saada helpommin töitä ja rikastua!
Tarina ei kerro, menikö Wivi. Ehkä ei, sillä kirjeen kirjoittajalla on eri nimi kuin sillä, jonka kanssa Wivi lopulta meni naimisiin. Hän taisi olla melko hehkeä nuori nainen, sillä tämä ei suinkaan ole ainoa kirje, jonka hän on saanut ihastuneelta sulhaskandidaatilta – heitä on ollut useita.


Etelänkurjenmiekka Iris spuria
Koreaköynnöskuusama Lonicera × heckrottii
Marhanlilja Lilium Martagon-Ryhmä

31 comments :

  1. Onpa sinulla ollut työntäyteinen juhannuksen tienoo. Onneksi sentään sait hiukan juhlittuakin. Hienoa jälkeä tulee kovan työn myötä. Olet taitava!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naapuri oli ihana, kun osallistui talkoisiin tavallaan eli laittamalla ruokaa ja kutsumalla minutkin syömään. Ruoka on äärettömän tärkeää, sillä ei sitä jaksa itse tehdä, jos pakertaa kahdeksan tuntia rakennusprojektissa.

      Delete
  2. Olet kyllä oikein monitaitoinen ja lisäksi ahkera tekijä moneen puuhaan. Hienoa saada vanhan rakennuksen korjausta taas yhden pykälän verran eteenpäin. Hienot kuvat vintistä ja ylhäältä otettuna puutarhaan päin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No, taitoa ei kyllä ole, yritystä kyllä :-D Minua jotenkin henkisesti helpottaa se ajatus, että itse nämä talot on ennenkin tehty, ja oikeastaan kun talo on jo valmiiksi vinossa, niin ammattirakentajat (uudisrakentajat) ovat sormi suussa. Kiva oli saada tuo projekti omin voimin tehtyä, vaikka on siinä vielä... karmilautoja ja maalausta... alaosan rimat... reikä tuvan katossa... kuistin uudelleen rakentaminen... mitäs vielä :-D
      On kyllä tosi mukavaa nähdä uusia vinkkeleitä puutarhaansa!

      Delete
  3. Näyttääpä hyvälle nyt tuo seinä. On siinä ollut sinulla sahaamista ja laittamista! Mutta kannatti uurastaa. Pikku hiljaa paikat kohentuu. Mukavat kuvat sait ylhäältä ja mitkä kosiokirjeet luettaviksi kaupan päälle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No kiitos, on se ainakin sikäli suorempi kuin vanha, että enää eivät lautojen alapäät käyristele kuin suksen kärjet, ja rakojakin on vähän vähemmän – vanha laudoitus kun oli kulunut ja halkeillut melkoisesti. Kaikkea löytää kun on vanha talo – ja kaikkeen joutuu :-D

      Delete
  4. Olet sinä aikamoinen nikkari! Vaikka onhan noita taitojasi ihailtu jo aiemminkin. Minä en olisi ikimaailmassa edes aloittanut. Sinulla on silmää, sinnikkyyttä ja taitoa. Tuo ikkuna on todella kaunis!
    Historian havinoita pöllähtelee esiin mielenkiintoisilla hetkillä :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni voi kiitos! Nolottaa tuo, kun sanot taitoa, kun nimenomaan se minulta puuttuu. Osaan kyllä neuloa, mutta siitä minulla onkin 40 vuoden kokemus. Seinien laudoittamisessa olen vasta alkumetreillä.
      Sinnikkyyttä tosiaan löytyy ja se onkin tarpeen ;-)

      Delete
  5. Hyvä hyvä, hyvä lopputulos urakallesi. Hienoa myös, että kannustat muitakin. Olen törmännyt jopa sen ihmettelyyn, että olen sahannut puita. Ja vielä naistuttava oli se ihmettelijä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! <3 On kyllä ihmeellistä. Naisella on vähemmän voimaa kuin miehellä, mutta ei meissä muuten niin isoja eroja ole, etteikö mies voisi laittaa ruokaa tai nainen sahata puita!

      Delete
  6. Sata ruusua ansaitset! Onneksi niitä on ympärilläsi. Olen tosi vaikuttunut sitkeydestäsi ja hienosta onnistumisestasi. Hassua, tuntuu ihan, että olen ylpeä puolestasi, vaikka vain seuraan remppaasi blogin kautta. :) Sen verran olen itsekin ponnistellut erilaisissa vaativissakin askareissa, että osaan kuvitella tuon homman haasteen, kun sitä yksin tekee, mittaa, sahaa, sovittaa ja kapuaa tikkaita eestaas. Peukut isoisän sahalle. Vanhojen talojen vintit ovat ihania niin tilakokemuksena kuin rakenteiden yksityiskohtienkin vuoksi. Wivin kosintakirjeestä voisi alkaa vaikka romaani...
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos sadasta ruususta <3 Tunnistan tuon toisen puolesta ylpeyden, niin sitä elää myötä blogiystävien elämissä, vaikka ei livenä tunne. Ihana kuulla <3
      Minäkin mietin, että romaanin aineksia noissa kaikissa kirjeissä on. Niissäkin, jossa kerrotaan kotiväelle kuulumisia.

      Delete
  7. No oletpa saanut taiteilla tikkailla että olet saanut kaikki laudat laitettua. Eikä vinoutta kannata harmitella; se on omaperäinen ja siinä saa näkyä että työtä on tehty

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi sain ison osan työstä tehtyä vintiltä käsin. En tykkää yhtään tikkailla keikkumisesta, mukavampaa seistä jalat tukevasti hirsien päällä! No juu, ei näytä pakettitalolta :-D

      Delete
  8. Hatunnosto sinulle ja sinnikkyydellesi. Näin se on, että vain tekemällä voi oppia. Hyvä sinä.

    ReplyDelete
  9. Minä olen lukenut tätä ylhäältä alas ja alhaalta ylös, palannut kuviin ja lukenut taas uudelleen. Aivan mieletöntä.... huikeaa, upeaa, käsittämätöntä ja I-H-A-I-L-T-A-V-A lopputulos. Minä nyt tuijottelen muutenkin hirsi-, ja lautaseiniä loputtomasti, oikea puupinta on vain jotain niin "silitettävää"... mutta että sinä olet kieppunut tuolla katon harjassa ja lauta laudalta ne sinne vienyt, kiinnittänyt. Ei ole ennenkään millinmitalla tehty... vaan tehty juuri elämää varten, kuten itsekin sanoit, ettei lämpö karkaa harakoille. Se kädenjälki tuossa onkin parasta - siihen naulaat kiinni kaikki tunteetkin, joita tehdessä mielessä ja kehossal liikkuu.

    Ja sitten nuo kirjeet.... todelliset aarteet... ja niitäkö on paljonkin...
    Mielikuvitukseni näkee jo Wivin hulmuavissa helmoissaan, illemmalla avannut varmaan hiuksensakin hulmuamaan... tätä tarinaa voisin jatkaa ties minne saakka...
    Siis niin ihana postaus - että minähän leijun omissa helmoissani heinäkuista päivää vuoteen 1922 saakka! KIITOS!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kyllä vanhoissa taloissa yksityiskohtineen on niin paljon kaunista katseltavaa ja ihmeteltävää. Että on jaksettu tehdä koristeitakin, kuten sahalaitaa, tai kattoristikon päiden koristeloveuksia, vaikka yksinkertaisia ne talossani ovatkin. Kaikki ne ovat aarteita ja siksi minulle on tärkeää sahauttaa samanlaista uutta puuta samoin mitoin ja profiilein, jos jotakin tarvitsee vaihtaa.
      Vanhat kirjeet ovat haasteellisia luettavia, en tunne ruotsia kuten äidinkieltäni, ja pilkut ja pisteet saattavat puuttua kokonaan, sanojakin on kirjoitettu eri lailla: kera (Wivi) = kära, tieper blieten = köper biljetten (?).

      Delete
  10. Voi kuinka sinnikäs oletkin ollut ja hienon päädyn yläosan olet saanut aikaan. Olen ollut vastaavassa apumiehenä ja tiedän tuon ähellyksen ja vaativuuden.
    On niin totta, että alussa moni projekti tuntuu aivan mahdottomalta, vaikkei noin vaativa olisikaan kuin tuo sinun, mutta kun ryhtyy rohkeasti kaikesta huolimatta työhön, eikä etukäteen ahdistu kaikista mahdollisista vaikeista vaiheista, niin kummasti sitä monesti vaan melkein kuin itse työ alkaa neuvoa tekijäänsä kohta kohdalta. Kiitos kannustuksestasi projektin aloittamiseen!
    Se vaihe on niin mahtava, kun saa enää siivoilla jonkin ison urakan jäljet ja kaikki näyttää entistä siistimmältä.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli tuossa hommaa. Viime kesänä olin sahaajana toisen päädyn laudoituksessa, ja katsoin, että alapäät menevät linjaan. Nyt ei ollut ketään katsomassa. Mutta huomasin, että tenniskyynärpäälleni oli paljon parempi sahaamisen lisäksi tehdä monipuolisesti kaikkea, se ei vihlo ollenkaan siihen malliin kuin viime kesän rupeaman jälkeen, jolloin vain sahasin ja sahasin.
      Ihanaa, että puutarhasta hävisi tuokin taapeli. Aiemmin kesällä sain yhden romulautakasan siivottua pois (osin polttopuuta, osin hyvää uusiokäyttöön). Ihanan avaraa, kun kasat ovat poissa.

      Delete
  11. Ihan mahtavaa! Hieno tuli, onnittelut👌

    ReplyDelete
  12. Hienot ja oivaltavat kuvat yläilmoista käsin. :) viihtyisikö pihajasmike kuusen läheisyydessä? Luin, että ei kannattaisi istuttaa isojen puiden lähelle jasmiketta, mutta käytännössä ainoa paikka täälläkin olisi ison kuusen lähellä. Paikka on kuitenkin aurinkoinen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Istutin keltalehtisen pihajasmikkeeni ensin aika kuivaan ja täyteen paahteeseen, ja se tuntui kituvan. Keksin sitten kuusen varjon, ja nyt se kasvaa noin kolmen metrin päässä ison kuusen rungosta sen pohjoispuolella ja tuntuu viihtyvän erinomaisesti.

      Delete
    2. Hyvä kuulla!

      Delete
  13. No vau! Bravo! Olet kyllä melkoinen nainen, osaat mitä vaan. Nuo talot ja tuo vanha puutarha ihanine kasveineen käyvät kyllä sydämeen. Jotenkin niin liikuttavia nuo menneiden ihmispolvien aikaansaannokset, jotka on tehty aikaa ja vaivaa säästämättä sekä halu luoda kauneutta ympärilleen niillä mahdollisuuksilla mitä silloin on ollut. Joskus tuntuu, että silloin on onnistuttu paremmin kuin nyt. Onnea sinulle entisöinti- ja muussa työssäsi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi kiitos, yritän ainakin, osaamisesta ei oikein voi puhua! Kyllä on hienoa elää vanhassa talossa, jossa joka puolella näkyy menneiden sukupolvien kädenjälki. Silloin on tainnut olla aika monipuoliset käsityötaidot lähes jokaisella.

      Delete
  14. Hienosti tehty. Voit syystäkin olla ylpeä itsestäsi. Olen samaa mieltä, että aina kannattaa yrittää. Tehdessäkin jo oppii paljon, eikä tiedon hankkiminen tänä päivänä ole edes työlästä. Olemme ilmeisesti niin tottuneita valmiina hankittuun, ettei tule mieleenkään kokeilla itse. Ihmekös, jos kädentaidot vähitellen katoavat.
    Olipa hyvä, että sait tikun pois jalasta, eikä haava tulehtunut pahemmin. Kaukana terveyspalveluista täytyy olla omatoiminen. Varmaan sinulta löytyy myös jonkinlainen vara-apteekki kotoasi.
    Jännä lukea rakkauskirjeitä vuosikymmenten takaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainakin tuli hyvä mieli, että nyt tuokin kohta on korjattu. Vähän kerrallaan.
      Totta, saarella täytyy olla kaikenlaisia troppeja valmiina. Jos ei ole, kysytään toisilta lainaksi.
      Vanhojen kirjeiden kanssa on ristiriitainen olo, kun ne ovat jonkun yksityisasioita. Tosin Wivi kyllä jätti kirjeet syntymäkotinsa vintille lojumaan.

      Delete
  15. Isot peukut ja hatunnosto urakallesi! Vaikka reuna ei menekään suorassa, niin ei siihen varmasti kukaan kiinnitä huomiota myöhemmin. Ja itsellesihän sen olet tehnyt.
    Voin hyvin kuvitella ruusun ja kirsikkaluumun väriparin. Hempeän vaaleanpunainen pioni ja purppuraheisiangervo lienevät samansuuntaista värimaailmaa ja miten upeasti ne sopivat yhteen.
    Satavuotiaat kirjeet ovat oikeita aarteita. Taloistasi löytyy kaikkea jännittävää. Wivi tuskin pahastuu, jos jälkipolvet lukevat hänen tai hänen ihailijoidensa ajatuksia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! <3 Tuntuu pääosin hyvältä, että sain urakan omin voimin tehtyä ja nyt se kestää vähintään minun loppuikäni.
      Juuri samanlainen väripari on kyseessä. Kun tuuli vielä heilutti kirsikkaluumun oksia ikään kuin se vilkuttaisi "hei, huomaa meidät!" oli näky aika hurmaava.
      Wivin elämä ainakin jatkuu näissä kiehtovissa kirjeissä. Tli satavuotiaat kirjeet ovat tosiaan uskomattomia aarteita. Tämä yksi ei edes ollut hiirensyömä tai muuten repaleinen.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!