Saturday, 27 July 2024

Kuvaa kimalainen vol. 3

 Jatkoa Hiidenkiven puutarhan haasteeseen

Uusia kukkia on vuorossa ja pörriäisiä riittää. Preeriaväriminttu on värimintuista ihanin ja myös kestävin ainakin minun puutarhassani. Muut eivät runsastu, pikemminkin hupenevat ja vähitellen kuolevat pois, mutta tämä elää oikein hyvin. Ja kun värikin on näin ihana, ei voi valittaa!
Keittiön ikkunasta käsin on tämän kanssa samalla näkölinjalla kärhö 'Comtesse de Bouchaud', jossa on samantapainen sävy. Loistava pari.

Samassa penkissä on kukassa sinipallo-ohdakkeita. Onneksi myös sinisempi ja matalampi 'Taplow Blue' on elossa, sillä preerialta talvi vei joka ikisen 'Veitch's Blue' -pallo-ohdakkeen.
On hauskaa huomata, että yhdentyyppisissä kukissa käy yleensä samanlaisia kimalaisia. 

Esimerkiksi sikuripöheikössä tarkkailin yhtenä päivänä kymmeniä samanlaisia kimalaisia. Tässä kuvassa näkyy syy siihen, miksi joskus kiroan hommanneeni sikurin taimen, vaikka se onkin loistava pörriäis- ja perhoskasvi. Se kun kylväytyy liiankin tehokkaasti, esimerkiksi nurmikolle. Ja koska en maalausprojektin takia ole paljon ehtinyt nurmea leikata, alkaa sikuri jo kukkia ja tuottaa uusia siementaimia – aivan lyhyessä varressa!

Tässä on muotopuutarhan kuivin penkki, jossa edellä mainitut kasvavat (paitsi sikuri). Muita hyviä parhaillaan kukkivia hyönteiskasveja tässä penkissä ovat ranskantulikukka, harmaakäenkukka, tähkälaventeli ja maarianverijuuri.

Viereisessä penkissä ahkeroidaan myös. Tähkätädykkeessä on ehkä mantukimalainen.

Kaukasiankirahvinkukasta oli jo puhetta. Se on aivan loistava kimalaiskasvi ja siinä näyttävät käyvän kaikenlaiset kimalaiset. Nämä raitapeppuiset ja hoikat tyypit saattavat olla hevoskimalaisia, kun ovat näin vaaleita.

Sitten on pyöreämpiä, raitapeppuisia ruskeita. Sammalkimalainen vai peltokimalainen? Ehkä se, kun takaruumiissa on noin paljon mustaa. Tai sitten joku muu. En ole ollenkaan kimalaisekspertti, mutta minulla on kimalaiskirja, josta katson kuvia. Kimalaiset ovat suosikkihyönteisiäni.

Tässä on niin vaalea, että hyvä kun kukasta erottaa. Ehkä taas hevoskimalainen. Taustalla on joku kookkaampi valkopeppuinen, ehkä mantukimalainen, mutta tuon värisiä on monia muitakin.

Asiasta sormustinkukkaan. Kivipellon Saila kysyi aiemmin kesällä, mikä oli lapsuuteni lempikukka. 
Varmaan aina monikin kukka, mutta eniten muistan ruusujen lisäksi ihailleeni rohtosormustinkukkien ihmeellisen muotoisia kukkia, joissa kimalaiset ihanasti pörisevät, ja kukkien merkillisiä täpliä, jotka tuntuvat olevan erilaisia joka kasviyksilössä.

Monivuotinen pikkusormustinkukka asuu ruskopenkin alaosassa kiinanpunapuun vierellä. Somaan kermanvaaleaan kukkaan lentävät kimalaiset siinä missä rohtosormustinkukkaankin.

Kun olin pieni, ei minulla ollut aavistustakaan, millaisia ihania muita sormustinkukkia sitä onkaan. Sittemmin onneksi tajusin ja tilasin ruskosormustinkukan siemeniä. Niitä sai kasvatella pari vuotta, sillä tämäkin laji on kaksivuotinen. Siitä pitäen taimia on onneksi tullut juuri sopivasti, joitakin olen voinut siirtää muihinkin puutarhan osiin täältä ruskopenkistä.
Kimalainen saattaa olla soro- tai tarhakimalainen.

Ruskopenkin rusotuomipihlajaan lennähti linnunpoikanen. Näitä on vaikea tunnistaa, mutta se voi olla vaikkapa harmaasieppo. Se on hyvä, että sieppoja on – aikuisia näkyy päivittäin – sillä pihani hyönteiskannasta riittää linnuillekin syötävää.

Linnut saisivat esimerkiksi napsia kaikki kielokukot. Niitä on paljon! Kielokukko on kuin liljakukko, mutta tämän jalatkin ovat punaiset. Ruokalistalla eivät ole liljat vaan kielot, kalliokielot ja kaikki laukat ja sipulit.
Muutama vuosi sitten huomasin, että valkosipulin lehdet oli syöty ja niissä oli vihreää limaa. Googletin, mutta en löytänyt mitään tietoa. Olisinpa tiennyt, niin olisin tajunnut liiskata joka ikisen limaisen toukan!
Toisaalta kielokukko on kai meillä luonnonlaji, joten ei siitä yhdessä valkosipulissa esiintyneiden toukkien tuhoamisella varmaan olisi päässyt eroon. Näitä on vain saalistettava ja liiskattava. Toivottavasti linnut ja petohyönteiset osallistuvat talkoisiin oikein rivakasti.

Mennäänkö sitten kurkistamaan preeriaa, sillä siellä on oikea kimalaisparatiisi. Kurkkuyrtit tuli jo aiemmin mainittua, lisäksi kukassa on pietaryrttiä, ahdekaunokkia ja jotakin valkoista hörselöä, joka on peräisin Kodin kukkien niittyseoksesta.

Toisesta suunnasta näkyvät mäkimeiramit ja palsternakat.

Palsternakka on melkoinen pörriäismagneetti. Siinä käy vaikka minkälaisia hyönteisiä, tässä kuvassa on kukkakärpästen kokoontumisajot.

Kaikki muutkin sarjakukkaiskasvit ovat mainioita. Tässä rikkaporkkanan kukkakärpäsjengi.

Tässä ötökkäkuulumiset tältä erää, enkä mene lupaamaan, että tämä oli tämän kesän viimeinen pörriäisjuttu!


Ahdekaunokki Centaurea jacea
Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Kaukasiankirahvinkukka Cephalaria gigantea
Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides
Kurkkuyrtti Borago officinalis
Maarianverijuuri Agrimonia eupatoria
Mäkimeirami Origanum vulgare
Palsternakka Pastinaca sativa
Pietaryrtti Tanacetum vulgare
Pikkusormustinkukka Digitalis lutea
Preeriaväriminttu Monarda fistulosa
Ranskantulikukka Verbascum chaixii
Rikkaporkkana Daucus carota
Rohtosormustinkukka Digitalis purpurea
Ruskosormustinkukka Digitalis ferruginea
Rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii
Sikuri Cichorium intybus
Sinipallo-ohdake Echinops bannaticus
Tähkälaventeli Lavandula angustifolia
Tähkätädyke Veronica spicata

24 comments :

  1. Sinipallo-ohdake ja palsternakka ovatkin hurjan vetovoimaisia.

    ReplyDelete
  2. Kiitos pörriäiskuvista. Olen näissä asioissa ihan tietämätön, paitsi että minusta ne ovat (melkein) kaikki kovasti herttaisia hyöriessään ja ahkeroidessaan. Harvalla on koko ajan niin kiire omassa hommassaan.
    Kiitos myös linnunpojasta. Sillä on ihanan vihreä ja suojaisa kammari. Mitä kaikkea löytyykään pihan kasvien suojista kun osaa hakea! Pojilla olisi varmasti antaa vielä lisää vinkkejä. Toisaalta, ehkä he saavat pitääkin ne omana tietonaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Herttaisia ja ilostuttavia ne tosiaan ovat. Pojat varmaan tietävät kaikenlaista, olisi hyvin kiinnostavaa voida haastatella heitä.

      Delete
  3. Mahtavaa, että pörriäisiä riittää. Sinulla on runsaasti niitä houkuttavia kasveja. Minuakin houkuttaa kaikki nuo hempeän sävyiset kukkaset. Täytynee hommata sikuria, ei nimittäin yhtään haittaisi vaikka tuollainen söpöliini valtaisi meidän nurmikon. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi hyviä pörriäiskasveja on pihalla paljon. Hempeät kukkaset kuuluvat sinunkin pihaasi! Sikurista kasvaa kukkapenkkioloissa lähes parimetrinen, joten pieni varoituksen sana siitä. Juuri on kuin voikukan, eli vähän vaikea saada kokonaan pois.

      Delete
  4. Paljon kimalaisia ja muitakin ötököitä. Meillä on myös mahtava määrä kimalaisia. Oregano tai mäkimeirami on meillä aivan ykkönen. Monta muutakin kasvia saa kyllä kimalaiset viihtymään.

    ReplyDelete
  5. Tosi hyviä pörriäiskuvia!! Minä ihmettelen jatkuvasti, miten paljon kaikenlaista elämää pyörii kukkien ympärillä, vaikka en osaa tunnistaa tarkemmin lajeja. Moni puutarhavierailija on ihmetellyt pörriäisten määrää meidän kukka-alueilla - ihan hyvä, että voi konkreettisesti näyttää, millainen vaikutus on suotuisilla puutarhakasveilla tärkeiden pörriäisten ja perhosten pärjäämiseen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että niitä on teilläkin. Puutarhoilla on iso merkitys!

      Delete

  6. Kimalaiset ovat minunkin lempihyönteisiä; kaikki ilmassa pörräävä tekee puutarhasta sen kesäparatiisin. Olen hyvin tarkkaillut, mitkä oman puutarhan kasvit ovat ne kimalaisille tärkeät ja yritän pitää niiden kannoista huolta. Onpa ihanaa tungosta siellä rikkaporkkanoissa ja palsternakoissa:-)! Minullakin tulee varmasti ensi vuonna olemaan kukkivaa ruskosormustinkukkaa, jos talven aikana ei mitään kummaa satu:-)!
    Kävin eilen Turussa yhdessä näyttelyssä, jonka taiteilijaa en nyt muista ulkoa, mutta hän oli tehnyt ruokopaperille haitallisista ainesosista kemikaaleissa kantaaottavia teoksia, ja lisäksi oli valtavan pitkä luettelo uhanalaisista perhosista; listasta sai valita suosikkinsa ja kiinnittää seinälle kankaaseen. Aina näitä ötököitä nykyään ajatellessa ei voi välttyä surun häivähdykseltä ja siksi jokainen ötökkäpostaus tuo lisää iloa ja toivoa siitä, että niitä vielä on, ja ne huomataan ja että niitä kaivataan maailmaan! Anteeksi, jos tuli tähän kommenttiin liikaa paatosta..
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paatos on hyvä ja sitä tarvitaan! Näyttely kuulostaa kiinnostavalta, voisin käydä siellä minäkin.

      Delete
  7. Minä en ole kerkinyt ensimmäistäkään postausta tehdä hyönteisistä ja sinä jo suunnittelet neljättä 😀 .
    Pörriäisiä kyllä näkyy mutta missä kuvaaja on ...meinaan meillä .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinulla on ollut muunlaisia blogijuttuja! Pääasia, että pörriäisiä on, kuvaajat eivät ole luonnon tasapainolle niin tärkeitä.

      Delete
  8. Nämä postaukset ovat kivoja, sillä näistä saa ideoita hyvistä pörriäiskasveista samalla kun näkee, kuinka montaa erilaista otusta voikin hääriä kukissa. Kaukasiankirahvinkukka on todella kimalaismagneetti parhaasta päästä. Kolme kimalaista samassa kukassa ei ole mikään harvinainen näky ainakaan nyt, kun vasta muutamia kukkia on auki.
    Täällä on nyt niin ankean näköinen keli, että voisi kuvitella hyönteistenkin pysyvän kotikoloissaan. Koko ajan tuolla näyttää kuitenkin lentelevän ainakin kimalaisia. Ei ehkä yhtä suuria määriä kuin poutasäällä, mutta useita kuitenkin. Ehkä pitää itsekin ryhdistäytyä ja suunnata jossain sateenrakosessa kukkapenkkiin. Nyt on niin kosteaa, että voisi hyvin siirrellä ja jakaakin kasveja.
    Hatunnosto jo kolmannesta haastevastauksesta!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On kiva katsoa kimalaiskasveja kesän mittaan. Oikeastaan ensi vuonna voisin aloittaa kimalaispostaukset jo keväällä, mutta sinun ei tarvitse sitä varten lanseerata haastetta :-D
      Kiva kuulla, että sielläkin kirahvinkukka on suosittu sateesta huolimatta. Voi ei, että taas sataa noin paljon! Meillä on ollut ihan hyvät kelit, sadetta kyllä jo kaivataan. Tänä aamuna tuli kirjaimellisesti kaksi tippaa.

      Delete
  9. Kivipellon Saila1 August 2024 at 12:45

    Turkanen, kun tänne blogistaniaan ei tahdo millään ehtiä, hamsterointi on kuumimmillaan! Hirven seurassa olin mustikassa ja nalle oli syönyt mun mustikka-apajalla ja ottanut siellä tortut! Mutta asiaan - nyt on varmaan oikea kimalais-ampiaiskesä! Niitä on todella paljon ja pesiä uskomattomissa paikoissa - hankalissakin! Tuo preeriaväriminttu on kaunis, mulla on siitä kevyt aidanne kasvimaalla! Toisena mesibaarina kompassikukka. Mesibaareja tarvitaan ja niitä sinulta löytyy niin ihanan paljon! Kirahvikukka kuulostaa mielenkiintoiselta, en ole sitä koskaan kasvattanut 💚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vai hamsteri siellä :-D Ja hirviä ja nalleja! Onpa teillä eksoottista. Ötököitä on tosiaan paljon, mutta eniten olen ihmetellyt muurahaispesiä ja maamuurahaisia tänä kesänä.
      Kirahvinkukka on helppo perenna, kasvatin sen siemenestä ja sittemmin sitä on aina.

      Delete
    2. Kivipellon Saila1 August 2024 at 23:40

      Ai miten ihanat lapsuuden rakkauskukat sinulla - puutarhakeijujen kukkia 🧚‍♀️

      Delete
    3. Sormustinkukkien lisäksi ihailin aina keväisiä narsisseja, ja esikoita, eli meillä on aika samanlaiset kukkamaut, vaikka se pionirakkaus minulta puuttuu, sinulla se on sekä lapsuuden että aikuisuuden lempikukkia.

      Delete
  10. Siellä kyllä riittää syötävää ötököille, niille hyville tyypeille ja vähän vähemmän suosituillekin.

    ReplyDelete
  11. What a rich wildlife you have in your garden! Must be humming! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In places it can even be called noise :D

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!