Tuesday 2 July 2024

Lottovoitto

Se on se! 

Kuvittelin, etten ehdi nähdä ainokaisen kukan avautuvan ennen kaupunkiin lähtöä, mutta ehdin kuin ehdinkin. Epäillyn himalajanvuokon siis.
Mutta niin vain se alkoi avautua jo lähtöä edeltävänä päivänä. Ja jo silloin näki, että se tosiaan on se!

Ja se on juuri sen saman himalajanvuokon näköinen, joka tuossa paikassa eli kaksi vuotta ennen kuin kuoli – viimeinen havainto on vuodelta 2021. Tämä kukkii nyt sen kasvupaikasta 30 cm sivuun, joten kaipa tämä on siementaimi. Aivan käsittämätöntä; tällainen harvinaisuus!
Siementaimea ei välttämättä olisi, ellen yrittäisi joka kesä pitää epätoivoisesti hengissä kuivuudessa kituvaa 'Craigton Blue' -kiurunkannusta. Nytkin se on hyvin, hyvin heiveröinen ja minimaalisen pieni, mutta yritän kastella. Tämä himalajanvuokko kasvaa aivan Craigton Bluen vierellä, joten varmaan taimi on hyötynyt kasteluista.

Tähän vielä vertailun vuoksi tänä keväänä Hollannista tilattu himalajanvuokko, jonka heteissä ei ole sinisen häivääkään. Voi olla, että kasvista on olemassa luonnostaan molemmat muodot, tai sitten tämä on jotakin muuta vuokkoa. Netin kuvahaulla löytyy kumpaakin väriä, mutta ehdoton enemmistö luotettavista sivustoista sanoo, että himalajanvuokon heteet ovat siniset.
Olin näin ollen vähän pettynyt tähän uuteen taimeen, mutta pettymys on siementaimiyllätyksen kanssa juuri nyt yhtä kaukana kuin Pluto-planeetta!
Silloin, kun alkuperäinen himalajanvuokkoni kukki, sillä oli muistaakseni aika pitkä kukinta-aika. Joten voi olla, että näihin molempiin tulee vielä lisää kukkia. Ja toivottavasti siementaimia!

Sitten muihin iloisiin yllätyksiin. Rotkolemmikki 'King's Ransom' heräsi henkiin juuri ennen juhannusta. 

Kun heti juhannuksen jälkeen viimeinenkin uinuva rotkolemmikki 'Looking Glass' nousi maasta, ei riemullani ole rajoja. Yksikään rotkolemmikeistäni ei kuollutkaan talveen, vaikka ensin näytti siltä, että niistä on enää muutama elossa!
Ai niin. Onhan se uusi 'Hadspen Cream', jonka tilasin Hollannista... se kuihtui toukokuun helteisiin eikä ole vironnut eloon. Hankalaa, kun taimet olivat jo hyvässä kasvussa, kun tulivat, ja sitten oli niin kylmä kevät, etten tiennyt, mihin taimet laitan odottamaan istutusta, ja seuraavaksi oli hellettä ja kuivuutta.

Unikoiden ja maariankellon kanssa näyttää toistaiseksi hyvältä. En ole koskaan onnistunut maariankellojen kanssa, en ostettujen taimien enkä siementen. Taimet ovat aina kuolleet, siementaimet eivät kasvaneet. Nyt kokeilin taas ostotaimilla ja istutin pikkuruiset taimet isoon ruukkuun. Niistä on yhä elossa kolme. 
Kylvin siihen Rikkaruohoelämää-blogin Betweenin lähettämät liilan pioniunikon siemenet samalla, sillä unikoidenkin kanssa käy useimmiten niin, ettei mitään nouse, jos niitä yrittää kukkapenkkiin kylvää.
Tällä metodilla ainakin saan kukkia ja toivottavasti tsiljoona unikonsiementä, joita voi sitten viskellä sinne sun tänne. Ja jos maariankellot vaikkapa vankistuvat syksyyn mennessä, voin sitten istuttaa ne kukkapenkkeihin. Niiden kai olisi tarkoitus olla monivuotisia, vaikka tähän mennessä ne ovat olleet puutarhassani korkeintaan muutamaviikkoisia.

Raportoin villissä punaisessa penkissä kesäkuussa versoneesta Valentine-särkyneestäsydämestä. Himalajanjalkalehteäkin ehdin etsiä samasta paikasta koko alkukesän ajan, kunnes viimein juhannuksena sekin oli yhtäkkiä noussut maasta ja jo tämän kokoinen.

Reunuspäivänkakkaroiden suhteen olen huono-onninen. Ne eivät oikein viihdy tai siemennä, siemenkylvötkään eivät ole onnistuneet. Niinpä ostin uuden taimen toukokuussa, tämän kuten maariankellotkin ovat kasvattaneet Blomsterodlingens vänner -yhdistyksen aktiivit.
Mutta nyt havaitsin kellanvihreälehtisen reunuspäivänkakkaran pikku siementaimen entisen emokasvin lähellä ruusu-heinätarhassa. Merkitsin sen visusti. Toivoa on!
Valitettavasti Betweenin viime vuonna antama upeakukkainen siementaimi loistaa poissaolollaan. Näköjään kasvien kanssa ei silti pidä luovuttaa kovin äkkiä. Siitä vierestä on noussut viime viikkoina pari kesäpikkusydäntä, jotka istutin syksyllä, niin että ehkä kakkarakin voi vielä nousta.

Muotopuutarhaan pari vuotta sitten hankittu 'Angel's Blush' -harmaakäenkukka tuotti siementaimen. Nyt se on kukintakokoinen, mutta kukat eivät olekaan vaaleanpuna-valkoisia, kuten emotaimi, vaan aivan valkoisia. Harmaakäenkukkahan on kaksivuotinen, kukittuaan kasvi kuolee ja syntyy siementaimia.
Tämä on aika jännää, sillä entuudestaan minulla oli vain niitä voimakkaan tumman-pinkkikukkaisia.
Värimuutos ei oikeastaan haittaa, sillä olin vuosien mittaan välillä ajatellut, että valkokukkainen harmaakäenkukka saattaisi näyttää kivalta muotopuutarhassa, niin haamunvaalea kuin onkin. Tuohon paikkaan se väriltään kumminkin sopii – jopa paremmin kuin vaaleanpuna-valkoinen.


Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Himalajanjalkalehti Podophyllum hexandrum
Himalajanvuokko Anemone rivularis
Kiurunkannus Corydalis
Maariankello Campanula medium
Pioniunikko Papaver somniferum Paeoniflorum-Ryhmä
Reunuspäivänkakkara, reunuspietaryrtti Tanacetum parthenium
Rotkolemmikki Brunnera macrophylla

28 comments :

 1. Herkän kaunis himalajanvuokko, siniset heteet niin kauniit🩵Siemenestä kasvattaminen on jännittävää ja ilmestyvät kukat ovat kuin lottovoitto sekin. Itse kylvin niittykukan siemenet ja ne ovat varmoja kukkijoita. Tajusin nyt kuinka helposti saa kauniin kukkaloiston ja vähällä vaivalla 👌

  ReplyDelete
  Replies
  1. Himalajanvuokko on ihmellinen ja ihmeellistä on sekin, että katoamisensa jälkeen se löytyikin uudestaan – enpä olisi ikinä uskonut. Niitty onkin kiva projekti, tulee nopeasti mukavan näköistä!

   Delete
 2. Voi miten kaunis vuokko, nuo siniset heteet ovat mahdottoman ihanat. Tämä kuivuus on koitellut puutarhuria ja puutarhaa, väkisinkin kuolee kasveja vaikka kuinka kastelisi. Se pari tippaa mitä taivaalta tulee, ei auta yhtään.

  Luin myös siemmnapostauksen, nostan sinulle hattua, että sait tehtyä seinän itse ja oltua tikkailla. Vino reuna ei haittaa, se kuuluu kun on käsin tehty. Kuten ystäväni mies sanoo: turha tarkkuus on teknistä kypsymättömyyttä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kastelukannulla kastelu on vain hengissäpitämistä, siltä tuntuu. Ihme, että tuokin kiurunkannus vielä on hengissä, kun se on meinannut kuolla jo monena kesänä peräkkäin. Toinen sinikukkainen onkin näköjään hävinnyt.
   Hehhee, turha tarkkuus on teknistä kypsymättömyyttä :-D
   Tikkailla on inhottava olla, välttäisin sen, jos suinkin voisin, mutta nyt ei voinut. Viime kesänä vain sahasin ja sahasin, sai olla maassa.

   Delete
 3. Onnittelut himalajanvuokosta! Hienosti osasi avata kukan niin, että ehdit sen nähdä🤗

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aivan ihanaa! Varsi oli lyhyt ja nuppu niin kiinni, etten uskonut sen vielä avautuvan.

   Delete
 4. Sama juttu, unikot eivät idä jos laitan kukkapenkkiin siemenet. En tiedä missä vika, auttaisikohan syksyllä kylväminen paremmin... oopiumunikko kyllä iti joskus, sellainen tummanvioletti, hieno olikin. Maariankello ei ole myöskään koskaan itänyt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen onnistunut unikoiden kanssa vain vastaperustetuissa kukkapenkeissä, joissa on runsaasti paljasta multapintaa. Mutta vaikka olen tänäkin vuonna kylvänyt paria unikkoa ihan kasvimaalaatikoihin, joissa multapintaa on, en ole huomannut ainoaakaan sirkkalehtiparia. Joten jotain outoa unikoiden siemenissä selvästi on :-D

   Delete
  2. Joo, unikot lähti täälläkin kasvuun vain vastaparustetussa kukkapenkissä kun tähän taloon muutettiin. Jotain outoa niissä on,kyllä. Pioniunikon siemenetkin meni hukkaan tältä vuodelta, harmi, ovat tosi kauniita. :/

   Delete
 5. CVoi että, on tuo vuokko kaunis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se todella on, ja niitä kukkia, joita täytyy tutkia läheltä, jotta sen ihmeellisyyden tajuaa. Pieni on kaunista.

   Delete
 6. IHANA himalajanvuokko! - emäntä

  Voi ei kaupunkiin. Tsemppiä pojat! - Pepsi ja Max

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja Musti joutuu vieläpä seniorikontrolliin!

   Delete
 7. Himalajanvuokko on todellinen aarre, melkein epätodellisen kaunis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on. Olen pökerryksissä tästä onnenpotkusta, että tuo siniheteinenkin elää! Kokovalkoinenkin on toki kaunis (vaikka onkin valkoinen, heheheee!)

   Delete
 8. ”Onni on pienet siniset heteet.”
  Joiden kautta voi nähdä Himalajan sinistäkin sinisemmän taivaan ja tähdet.
  Merja

  ReplyDelete
 9. Onpa se nätti, lottovoitto todellakin! Sinikirjavat heteet ovat hirmuisen suloiset. Iloisia yllätyksiä löytyi näemmä muitakin. Toivotaan, että myös reunuspäivänkakkara vielä ilmestyy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No nyt minulla on jo kaksi reunuspäivänkakkaraa, kun löysin sen yhden keltalehtisen siementaimen... siinä on jo kaksi enemmän kuin useimpina vuosina!

   Delete
 10. Herkän kaunis himalajanvuokko. Jännä, miten jonkun kasvin yksityiskohta voi olla niin hieno, kuin tämän vuokon siniset heteet. Sinun ei tarvitse kiivetä Himalajalle, kun Himalaja on tullut luoksesi.

  Kasvimaailma tuottaa jatkuvasti kysymysmerkkejä. Sinulta saatu punakukkainen harmaakäenkukka on vitivalkoinen. Käsittämätöntä. Istutin sen paikkaan, jossa harmaakäenkukkaa ei ole aiemmin kasvanut ollenkaan. Ostin sitten Muhevaiselta peräti kolme harmaakäenkukan tainta, joissa kaikissa oli nimilappu 'Gardeners World' eli pitäisi olla punainen. Kaikki ovat aloittaneet kukinnan ja ovat vitivalkoisia. Aiemmin siemenestä kasvattamani 'Oculata', jossa valkoisen kukan keskustassa vaaleanpunaista, on muuttunut valkoiseksi.
  Reunuspäivänkakkara saattaa vielä jostain ilmestyä. Se vaikuttaa omapäiseltä kasvilta, tekee juuri niin kuin itse lystää.
  En ole onnistunut pioniunikoiden kanssa, kun olen kylvänyt niitä suoraan maahan. Yksittäisiä kukkia nousee, mutta ei enää seuraavana kesänä. Nyt kylvin useampaa laatua kukkalaatikkoon kasvihuoneeseen huhtikuussa. Itivät hyvin. Istutin niitä yhteen lavakaulukseen ja muutamaan ruukkuun. Ovat kohta jo kaikki kukkineet ja kauniisti sen tekivätkin. Ajattelin siirtää kukkineet maahan. Voipi olla, etteivät enää juurru, kun kukintakin on ohi. Otan myös siemenet talteen. Ja siirrän taimet ensi kesänä suoraan maahan. En luovuta. Sillä asenteella olen ennenkin onnistunut. Saattaa olla, että ensi kesänä kasvimaan käytäväkin täyttyvät pioniunikoista. Ellen ole nopea siemenkotia leikkaamisessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei VOI olla totta! Puutarhassani ei ole edes ollut valkokukkaista harmaakäenkukkaa ennen kuin nyt. Miten tällainen voi olla edes mahdollista :-D Ja kaikki nuo muut valkoiset! Onko nyt joku valkoisten harmaakäenkukkien velho käynyt muuttamassa kaikki muun väriset valkoisiksi?
   Minäkin olen joskus ostanut sellaisen kauniin, puolikerrotun Gardener's Worldin. Se oli kukkiva, ja näin ollen oikeaa lajiketta, mutta kaksivuotisena sitä ei tietysti seuraavana vuonna ollut enää missään. Ja steriilikin tuo lajike on, eli ei siementaimia, niin että se siitä.
   Toivon, että sinulta saatu upea reunuspäivänkakkara vielä herää. Talvi oli niin mahdottoman vaikea, ja senkin kasvupaikan päällä oli jossain vaiheessa jäätä. Mutta siinä vieressä on kaksi kesäpikkusydäntä tosiaan herännyt eloon, niin että ehkä se kakkarakin. Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato.
   Unikoiden kanssa ei varmaan auta muu kuin olla niitäkin sinnikkäämpi, kuten sinäkin.

   Delete
  2. Eilen huomasin yhden ostamistani harmaakäenkukista olevan ilmeisesti Oculata. Ostotaimet olivat nuppuisia, mutta nuput tiukasti kiinni, eikä väriä ollut lainkaan nähtävissä. Tykkään noista valkoisista ja Oculatoista, joten maailma ei tähän kaadu. Aion jatkaa punaisen metsästystä. Kuten unikoiden kotiuttamista tälle tontille.

   Delete
  3. Jopas jotakin. Tämä on varsinainen käenkukkamysteeri. Minulta saat edelleen sinä punaista, sillä sitä on pilvin pimein. En tajua, miten siitä on voinut tulla valkoista :-D

   Delete
  4. Eilen huomasin parissa harmaakäenkukan nupussa punaista väriä. Jännityksellä odotan kukan avautumista. Valtaosa valkoisista on saanut vaaleanpunaisen keskustan eli ovat ilmeisesti Oculataa. Ihmeellisesti kukkka avautuu ensin valkoisena.

   Delete
  5. Haa! Viimein tulee punaista. Tein täällä saman havainnon: valkoisena kukintansa aloittanut Angel's Blushin (varmaan sama kuin Oculata) siementaimi on nyttemmin muuttunut vaaleanpunakeskustaiseksi!

   Delete
 11. Jos tuo sykähdyttävän kaunis ja raikas himalajanvuokko olisikin vaikka pallaksenvuokko, se voisi vallan mainiosti väriensä puolesta olla Suomen kansalliskukka.
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosiaan voisi! Se on niin kaunis, luonnonkukkamainen. No onhan se luonnonkukka, jossakin Himalajan rinteillä!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!