Empiirisen tutkimuksen aiheutti lukijan kommentti: käyvätkö pölyttäjät kärhöissä?
Tänään vietin lepohetken taustalla näkyvässä riippumatossa käytyäni syömässä herkkuaterian naapurissa. Kirahvinkukkia kallistuu riippumatonkin suuntaan ja voi hyvänen aika, miten monenlaisia kimalaisia kukissa pörrää! Toivoin voivani kutsua kimalaistutkija Dave Goulsonin riippumattooni lojumaan, sillä en itse osaa arvata lajeja. Oli isompia ja pienempiä; monen värisiä raitoja etu- ja takaruumiissa, sellaisia, joilla on ruskea karvainen eturuumiin selkä ja peräpää ja sitten muuten sama, mutta peräpää onkin karvaisesti raidallinen.
Pohdin jo lukijan kommentin vastauksessani, olisivatko pienikukkaiset kärhöt suositumpia. Olen tässä tarkkaillut mantsuriankärhöä, tosin en ole kovin usein ehtinyt. Toistaiseksi en ole havainnut siinä ainoatakaan pölyttäjää. Täytyy yrittää vielä muistaa huomenna päivällä tarkkailla auringossa, jos se auttaisi.
Olen kasvattanut tämän kärhön siemenestä ja nyt se vasta kukkii ensi kertaa kunnolla. Noloa on, että kaiken laudoitus- ja maalauskiireen keskellä en ole ollenkaan huomannut, että kärhö ryömii edessään kasvavien kanukoiden päällä sen sijaan, että kiipeäisi taustan verkkoaitaan, minne sen oli tarkoitus kasvaa.
Hassua kyllä, olin aiempana vuonna ostanut Avant Garden, mutta siitä kuoriutuikin 'Purpurea Plena Elegans'. Se valitettavasti sittemmin kuoli ja olen sen jälkeen ostanut kaksi uutta PPE:ia. Nyt toisessa niistä on ensimmäiset kukat, mutta ne eivät ole kerrotut. Vielä. Kasvupaikka on rutikuiva, ehkä kerrannaisuus vielä kehittyy jonakin vuonna.
Avant Garden kukissa on ihanat keskushörselöt. Lisäksi se on kasvanut jo 2,5 -metrisen aidan huipulle ja reilusti ylikin. Ihanaa, sillä haluan mahdollisimman paljon kasvillisuutta peittämään rumaa mutta tarpeellista aitaa.
Tässäkään kärhössä en ole havainnut yhtään pörriäispörinää.
Tarhalyhtykärhö Princess Kate yllätti iloisesti aloittamalla kukinnan. Se puolestaan kaunistaa rujoa, pariin kertaan lumikuorman alla ratkennutta katajaa.
Havaintojen keruu jatkuu edelleen, mutta nyt jo voi sanoa, että kärhöt eivät ole kummoisiakaan pölyttäjäkasveja, jos ollenkaan. Pihani ehdottomasti parhaassa kasvissa eli mäkimeiramissa käy niin kova pörinä, että meteli kuuluu metrien päähän. Perhosetkin rakastavat sitä. Ja sitten on vähintään viisikymmentä muutakin kärhöä parempaa hyönteiskasvia.
Tämänkin jutun loppuun on pakko laittaa unelmanihana Austin-ruusu Crown Princess Margareta. Etenkin, kun kukilla mönkii kultakuoriainen – kirsikkana kakussa!
Tarhalyhtykärhö Princess Kate yllätti iloisesti aloittamalla kukinnan. Se puolestaan kaunistaa rujoa, pariin kertaan lumikuorman alla ratkennutta katajaa.
Tämänkin jutun loppuun on pakko laittaa unelmanihana Austin-ruusu Crown Princess Margareta. Etenkin, kun kukilla mönkii kultakuoriainen – kirsikkana kakussa!
Keltaoksakanukka Cornus alva subsp. stolonifera 'Flaviramea'
Kaukasiankirahvinkukka Cephalaria gigantea
Mantsuriankärhö Clematis mandshurica
Mäkimeirami Origanum vulgare
Purppurakannusruoho Linaria purpurea
Tarhalyhtykärhö Clematis Texensis-Ryhmä
Tarhaviinikärhö Clematis Viticella-Ryhmä
Minulla on sama havainto, kärhöt eivät kiinnosta pölyttäjiä. Minun Margareta kärsi talvesta ja teki nyt vasta yhden verson, ehkä se kukkii jos syksy on suotuisa.
ReplyDeleteTäällä Lady of Shalott on samassa jamassa. Yhden ainoan verson päässä näkyy pikkuruinen nupun alku. Onneksi Austinit ovat hyviä syyskukkijoita.
DeleteAloin itsekin miettiä asiaa ja eipä tosiaan ole pörinää kärhöissä, muissa onneksi senkin edestä. Nyt on ollut hiljaisempaa pörriäisten suhteen , alkukesällä kävi kuhina. Odotan mitä tapahtuu, kun purppurapunalatvat aukaisevat kunnolla kukkansa, ellei niissä ole elämää, niin sitten ei missään!
ReplyDeletePunalatvat ovat tosiaan loistavia pörriäiskasveja!
DeleteSuperihana tuo mäkimeirami+perhonen kuva! Mielenkiintoista tutkimusta teit.
ReplyDeleteMäkimeiramin äärellä voi viettää pitkän tovin vain tarkkailemalla kaikkea elämää, joka sen ympärillä pörrää.
DeleteOlen huomannut saman kärhöt eivät kiinnosta .
ReplyDeleteMinä olen kasvattanut mäkimeiramin itse siemenistä ja siellä on todella paljon elämää . Mäkimeirami kasvaa tällä hetkellä huonossa paikassa meitä ajatellen mutta olemme antaneet sen olla juurikin tämän takia kun se kiinnostaa kymmeniä ja kymmeniä erilaisia pörriäisiä . Minä vaan en ole saanut kameraani sinne.
Mäkimeirami on ihan huippu. Kukinta-aikakin on niin pitkä, että siitä riittää ruokaa.
DeleteOi, miten kaunista jälleen.
ReplyDeleteVoi ihanuus! Tahdon riippukeinun, ensi kesän hankintoihin. Mikäs olisi
siinä kiikutella.
Juuri muuten ulkoa tulin sisälle ja katselin pörriäisten menoa, kaikki meni
hyvin kunnes ampiainen antoi minulle lähtö passit.
Ihania kesähetkiä sinne!
Riippukeinu sinulla on oltava! Vaikket paljon siihen ehtisikään, niin ne muutaman kerran kesässä on tosi mukavia. Ja että on se mahdollisuus :-D
DeleteAmpiaiset eivät ole niin kovin kivoja. Eivätkä paarmat.
Täälläkin meirami todella hyvä pölyttäjäkasvi. Tänään kaksi nokkosperhosta, keisarinviitta, karttaperhosia sekä lukuisia valkoisia perhosia parveili kukissa.
ReplyDeleteSiinä on aina elämää, se on ihanaa.
DeleteKärhöt: ah, niin kauniita mutta samalla täysin hyödyttömiä ainakin hyönteisten näkökulmasta. Vahvistan tässä samalla, että myöskään savolaiset pörriäiset eivät ole viehättyneet mantsuriankärhöön. Tarkkailin tänään pidemmän tovin jo aika runsaassa kukassa olevaa kärhöä mutta vilinää oli ainoastaan parin metrin päässä ympärillä olevissa tarhakeijunkukissa, päivänkakkaroissa ja ketoneilikoissa. Hämähäkki oli kutonut seittinsä kärhön versojen väliin ja siihen sentään oli yksi itikka jäänyt kiinni, mutta tuskinpa sekään kärhön tuoksun houkuttelemana oli siellä lennellyt.
ReplyDeleteRaitapyllyisiä kimalaisia oli kaakonkimalaisen lisäksi ainakin ketokimalainen. Olikohan hevoskimalainen myös raitapöksy? Silloin kun selvittelin tänne ilmestyneen kaakonkimalaisen "henkilöllisyyttä", niin tuli tutkittua tuota raita-asiaa, mutta johan ne tiedot ovat päässeet unohtumaan...
Mäkimeirami on todella melkoinen pörriäismagneetti. Saa olla aika kehno sää ennen kuin siitä lähtee viimeinen pörriäinen kotikoloonsa. Kimalaiset tulevat jopa sadetta uhmaten sille ruokailemaan.
Tosiaan, kaunis mutta hyödytön. Jännä juttu, ettei pienikukkaisetkaan kärhöt kelpaa. Mitenköhän ne luonnossa pölyttyvät?
DeleteMerkkasin eilen Suomen kimalaiset -kirjan kuvataulusta kaikki lajit, joita voi täällä päin nähdä. Huomasin nimittäin sellaisenkin, joka oli muuten ihan musta, mutta ruosteenvärinen pylly. Mahdollinen kivikkokimalainen. Niitä raitapöksyisiä ja aika ruskehtavia täällä päin esiintyviä voisi tosiaan olla kirjo-, juhannus-, sammal-, keto- ja peltokimalainen, ehkä pensaskimalainenkin. Hevoskimalainenkin, mutta vähän vaaleampana. Niin että on niitä!
Löysin muuten mantsuriankärhöstä myöhään illalla paljon pieniä kovakuoriaisia. Siellä ne mylläsivät heteiden seassa ja siirtyivät kukasta kukkaan, joten varmaan ne evästäkin löysivät. Ehkäpä siis kärhöt ovatkin erikoistuneet koppispölytteisiksi. Ei tullut silloin mieleen tutkia, onko samoja otuksia muissakin kärhöissä. Pitää ottaa siitä seuraava tutkimuskohde.
DeletePitäisi tehdä ihan joku huoneentaulu kaikista omalla alueella asuvista kimalaisista, sisällyttää siihen kuvat niin kuningattarista, työläistä kuin koiraistakin. Sitten voisi vertailla kuvia näkemiinsä pörriäisiin ja ehkä oppia tunnistamaankin niitä paremmin.
HAA! Nyt muistin mennä tutkimaan mantsuriankärhöä auringossa, kun aiemmilla kerroilla havainnointi oli mennyt iltaan. Nyt siellä oli neitoperhonen mutta vain hengailemassa imukärsä rullalla. Läheisessä päivänkakkarassa oli sen kaveri niin ikään kärsä rullalla. Mutta sitten alkoikin mantsuriankärhön neitoperhojen ruokailla! Kovasti kärsä pörisi kukinnoissa. Lisäksi niissä pörähteli jokin kärpäsen näköinen. Eli kyllä se jotakin tarjoaa!
DeleteHyvä idea tuo kimalaistaulu!
Mantsuriankärhön tuoksukin viittaisi siihen, että on siellä jotain syötävää oltava. Hyvä, että tuli jo todistusaineistoa asiasta edes yhden perhosen verran. Jatketaan tarkkailua!
DeleteKyllä!
DeleteTäytyy sanoa, että aikas kivat työpaikat pörriäisillä!
ReplyDeleteSama kokemus mäkimeiramista, suriseva pilvi aina ympärillä.
Häpeäkseni tunnustan, etten ole ymmärtänyt miten ihania voivat olla oranssinväriset kukat. Aivan lumoava tuo ruusu, samoin kuin Lady of Shalott, jonka kuvan olen blogissasi nähnyt. Kiitos taas tästä postauksesta!
Meillä kaikilla on niin erilaiset värimieltymykset. Aika moni ei piittaa oranssista, minulle se on yksi lempiväreistä, tosin ei ihan neon-oranssinpunaisena, vaan mieluiten tuollaisena pehmeänä versiona. Ihana herkkuväri!
Delete"Kysymyksen aiheutti kai tämä muotopuutarhan kaunis 'Comtesse de Bouchaud', jossa onkin nyt runsaasti kukkia. Sen vierellä aloittavat kukintaansa kaukasiankirahvinkukat."
ReplyDeleteHyvä kun teit tästä jutusta postauksen, kysyin sulta kärhöistä ja pölyttäjistä. Ihmettelin miksi kärhöissä ei ole täälläkään pölyttäjiä. Comtesse on todella kaunis kärhö, mietinkin sen istuttamista mutta voi olla että laitan lisää mäkimeiramia. Sain sinulta siihen kasviin vinkin ja se on todella kaunis kukkiessaan, ihana violetti.
Mäkimeirami kasvaa minulla pensasmustikan ja hunajamarjan juurella, sopii siis sinnekin aluskasviksi. :D
Kiva, että kysyit, sillä nyt kärhöjä on tullut tarkkailtua. Juuri äsken menin tutkimaan mantsuriankärhöä ja siellä olikin neitoperhonen ruokailemassa. Ehkä näissä isokukkaisissakin käy perhosia, täytyy tosin sanoa, että kun katson Bouchaudia keittiön ikkunasta nyt, näen lukuisia siivekkäitä sen vieressä kasvavissa kirahvinkukissa, mutta kärhössä en ainoaakaan.
DeleteHyvä, että mantsuriankärhöstä jotain hyötyä siis :) uusi tieto myös tuo, että se tuoksuu kuten Minna Hiidenkiven puutarhasta yllä kertoi. Olen yrittänyt hankkia vain kasveja jotka tuoksuvat.
DeleteOletko kasvattanut enää daalioita? Keväällä Latvian-Liettuan reissulta hain daalian juurakoita samalla, ja olivat pussissa mitä pitikin, eli valkoisia ja oransseja yksinkertaisia sekä pallodaalioita. Pallodaalia on hieno, näin siinä ihan pieniä kukkakärpäsiä tms vieri vieressä. En ole oikein suosinut niitä kun eivät ole mitään pölyttäjien erikoisherkkua. Yksinkerteinen daalia houkuttelee kyllä mehiläisiä ym. Mutta ei ole esim. Salvian veroinen. :D kiva kun on näitä myöhään kukkivia kun ruusut ei jostain syystä vielä kuki. Kanadalainen ruusu joo, mutta ei tuoksu.
Olen yrittänyt kyllä, nyt kun puutarhani on pääosin peuranpitävä. Mutta daaliat eivät suostu kasvamaan. Sekä viime vuonna että tänä keväänä hankitut juurakot vain juroivat ja lopulta mätänivät. Viime vuonna tuli sentään pieni verso ennen kuin se kuoli, tällä kertaa ei sitäkään.
Delete