Monday 8 July 2024

Pioneja, oikeita ja vääriä

 Pionipohdintaa.

Yksi pioni tuli kukkaan ensimmäistä kertaa. Lajikkeessa olikin selvittämistä – löysin tiedot vuoden 2019 muistiinpanoista. Olin tuolloin ostanut Lidlistä pionien juurakoita, joista kolme istutin ensin muualle, kun tätä aluetta ei silloin ollut olemassakaan. Siirsin ne sittemmin tähän preerian ja ruusutarhan rajamaille. Vaihtoehdot ovat 'Emile Debatene', 'Pink Panther' ja 'Flame', joista viimeisen voi heti poistaa laskuista. Kaksi ensimmäistä ovat nettikuvien perusteella tummempia, mutta löytyy myös sellaisia kuvia, joissa kukka näyttää suunnillen tältä. Etenkin Emilestä.
Tuo nyt on tuollainen ylisuuri hempeä hörselö. 

Vanhetessaan kukka haalistui ihan mukavan väriseksi, etenkin, kun vieressä oli limenvihreänä korostuskasvina villi palsternakka. Kerrannaisuusongelmaa se ei tosin poistanut.
Onneksi tämä ei ollut sentään niitä tummemman pinkkejä kerrottuja kammotuksia. 

Ostin samaan aikaan Lidlistä myös kaksi 'Wladyslawaa' ja ne ovat kukkineet jo monta vuotta, sillä tämä ruusutarha oli silloin juuri tehty ja ne pääsivät heti oikealle paikalle, ovat saaneet kasvaa rauhassa. 'Wladyslawan' kukan muoto on erityisesti mieleeni. Ja ne olivat tismalleen oikeaa lajiketta molemmat!

Muotopuutarhassa kasvaa ensimmäinen 'Wladyslawa' ja se on jo muhkea. Taustalla loistokurjenmiekka 'Shirley's Choice'.

Seuraava jännityksen aihe olivat Bauhausista keväällä 2020 hankitut pionit. Yksi niistä kukki jo kaksi vuotta sitten; sen piti olla 'Buckeye Belle', mutta oli karmea kerrottu aniliininpunainen. Tämän pitäisi olla 'Gay Paree', mutta ei tämäkään ole se. Joku peruspinkki hörselö taas kerran.
En kyllä enää ikinä osta yhtäkään pionia, ellei se satavarmasti ole juuri se, mitä haluan! En edes erityisemmin pidä pioneista, hitsi kun näitä tällaisia peruspioneja onkin sitten kertynyt.

Vale-Gay Paree asuu paahdepenkissä, jossa saaren oman kannan verikurjenpolvet ovat levittäytyneet eeppisiin mittoihin. Raivasin niitä vähän tuon pionin juurelta kumminkin, kun kävi sitä sääliksi. Sen ainokainen kukkavarsi oli venynyt taakse kivipengermän päälle pakoon.

Toinenkin ensikukinta sattui Bauhausin vuoden 2020 pioneihin. Tämä asuu muotopuutarhassa. Etualalla on tähtilaukka ja taustalla tienposkesta peräisin oleva koiruoho, kun kaikki hienommat hopealehtiset marunat ovat järjestään kuolleet. 

Mutta hei, tämän pionin kohdalla taisi osua nappiin! Lajikkeen piti olla Lady Liberty eli 'Lian Tai' ja voi olla, että tämä onkin se. Tai sitten 'Gay Paree', kun tämä on tällainen vähän tummempi. Väri haalistui kauniisti vanhetessaan tuollaiseksi liukuväriksi. Kaunis, maljamainen muoto, puolikerrottu, keskellä valkea hörselö. Ihanaa!

Kun tässä nyt tuli haukuttua (kiinan)pioneja, täytyy niitä vähän kehuakin. Jotkut ovat erittäin kauniita ja jännittävältä tuoksuvia, kuten miedosti lakritsainen 'Nippon Beauty', kestorakkauteni.

Pari muutakin pionia oli valmistelemassa ensimmäistä kukintaansa, mutta nuput näivettyivät. Tietääkö joku, mistä se johtuu? Niin tuntuu käyvän aika usein. Ne vain eivät jotenkin jaksa pullistua, tai jos pullistuvatkin, eivät avaudu.


Kiinanpioni Paeonia lactiflora
Koiruoho, mali Artemisia absinthium
Loistokurjenmiekka Iris Sibirica-Ryhmä
Palsternakka Pastinaca sativa
Tähtilaukka Allium cristophii
Verikurjenpolvi Geranium sanguineum

32 comments :

 1. Pionit on kauniita. En ole vain keksinyt pihasta uusille sopivaa paikkaa missä viihtyisät. Talossa oleva vanha yksinkertainen "kertakäyttö" pioni kyllä kukkii sen kerran vuodessa (kertakäyttö sillä kukinta ei kestä kuin päivän pari). Sarah Bernhardt on miettinyt jo neljä vuotta että kasvattaako yhtä lehteä enempää kasvustoa 😂

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yksi lehti, voi ei! Olisiko se liian syvällä? Minulla kitui samalla tavoin yksi pioni ja kun nostin sen, löytyi juurakosta muurahaispesä.

   Delete
 2. Pionien kanssa on monesti tämä jännittävä odotus, että mitä sieltä sitten lopulta tuleekaan. Ja kun sitä kukintaa saa monesti odotella niin turkasen kauan. Itsellä kukki tänä kesänä ensimmäistä kertaa Karl Rosenfieldinä ostettu pioni, joka osoittautuikin sitten ilmeisesti juuri tuoksi Nippon Beautyksi. En ole yhtään pahoillani! Minäkin pidän enemmän juuri noista vähemmän kerrotuista tai yksinkertaisista pioneista.
  Tänä kesänä osa omista pioneistani on kuivattanut nuppujaan tai kukat ovat olleet pieniä ja/tai vähemmän kerrottuja. Kuivuus on varmasti yksi iso syypää siihen asiaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vautsi, Nippon Beauty on tsiljoona kertaa kauniimpi kuin Karl Rosenfield! Kylläpä onnisti.
   Minäkin epäilen tuota kuivuutta, on hyvä kuulla muidenkin kokemuksia.

   Delete
 3. Se on harmi, kun kukka osoittautuu joksikin ihan muuksi, mitä piti olla. Itselle käynyt myös niin. Nippon Beauty on kaunis, syvän hehkuva väri

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se harmi, mutta niin käy tietysti, kun ostaa pussijuurakoita rauta- ja ruokakaupoista :-D

   Delete
 4. Luulen, että kuivuus vaikuttaa tuohon nuppujen kuivumiseen? Pioni pärjää aika vähällä vedellä, mutta jossain vaiheessa ajoissa ennen kukintaa se pitää kastella kunnolla (jos taivaalta ei tule vettä), jotta juurakko saa syvältä vettä.
  Olen itse ostanut Pionien Kodista pionit, sieltä olen saanut sen, mitä olen tilannut. Taimet ovat kyllä kalliimpia kuin marketeista ostetut, mutta toisaalta ne ovat olleet myös paljon parempia laadultaan ja kookkaampia… eli kukkia on jo istutusta seuraavana vuonna paljon enemmän.
  Sinulla on niin hienoja ruusuja, että voit olla niistä onnellinen, vaikka joku pioni pettikin ;).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuivuutta minäkin epäilen, mutta on valaisevaa kuulla muidenkin kokemuksia. Kasteluvinkki nuppujen alkuvaiheessa onkin hyvä.
   Pionien Kodista tosiaan saa sitä, mitä ostaa, ellei satu joku ihmeellinen sekaannus. Ja tosiaan kukkia tulee huomattavasti nopeammin! Minun viime vuonna ostamani Buckeye Belle olisi kukkinut jo heti samana kesänä, mutta nuppu kuivui. Harmillisesti myös tämän vuoden nuppu kuivui.
   Ruusut ovat paljon ihanampia muutenkin ;-)

   Delete
 5. Hitsi miten monta hutia sinulle on sattunut pionien kanssa. On ärsyttävää, kun löytää haluamansa kasvin, mutta se paljastuukin kukinnan myötä joksikin ihan muuksi. Lohduksesi voin sanoa, että ainakin minua ihastuttaa kuvasi vaaleanpunaisista kerrotuista pioneista. Tuo 'Nippon Beauty' on ihanan värinen. Lakritsainen tuoksu kuulostaa myös vastustamattomalta. En ole yleensä mikään suuri lakritsi- tai salmiakkifani, mutta nyt raskausaikana, kun molemmat on kiellettyjen listalla, minun tekee niitä ihan valtavasti mieli. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä nuo vaaleanpunaiset hörselöt varmasti ovat monen mieleen.
   Sinulla pitäisi olla Nippon Beauty siellä nuuhtuteltavana ;-) Wladyslawassa on myös haileampana samaa tuoksua, ainakin minun nenääni.

   Delete
 6. Nippon Beauty on hurmaavan värinen. Ymmärrän kestorakkautesi.

  ReplyDelete
 7. Luulenpa, että Pionien koti on niitä harvoja paikkoja, josta saa juuri haluamansa pionin. Hinta onkin sitten toinen juttu, mutta halvat hutiostoksetkin tulevat pitkän päälle kalliiksi. Nippon Beauty on kaunis.
  Verikurjenpolvi suorastaan vyöryy voimalla tänä kesänä ympäriinsä. Yhdestä paikasta jouduin jo sen versoja leikkaamaan, kun muuten olisin joutunut tallomaan sen päällä eteenpäin päästäkseni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet oikeassa, ja Päivikin tuolla yllä huomautti, että kookkaat taimet myös tulevat nopeammin kukkaan. Juurakot eivät kovin kalliiksi tulleet, kirjaukseni mukaan neljä juurakkoa maksoi kympin Bauhausissa, siksi ne varmasti ostinkin. Ja kun yksi niistä oli haaveilemani Buckeye Belle, paitsi ettei sitten ollutkaan. Onhan minulla tuolla heinäisessä ylärinteen hedelmätarhassa vaikka kuinka paljon tilaa hutipioneille, sinne se aniliini vale-Buckeye muuttikin. Jos niitä eivät myyrät syö, niin olkoot siellä, mutta en halua silti koko rinnettä täyteen pioneja myöskään :-D Jotenkin en yhtään tykkää niiden asusta kukinnan jälkeen. Edes lehdet eivät ole kovin kauniit, kiinanpioneilla siis.

   Delete
 8. Minä en ole ostanut kaupasta yhtään pionia Tÿristä mummuilta muutaman ja muut olen saanut . Minulla on ollut melkein kaikki sellaisia minkä väreistä ei ollut tietoa eikä nimistä . Useampi sata nuppua on ollut ja kukintaa on riittänyt . Muutama nuppu kuivui myös täällä mutta ei haitannut .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän tuokin on hyvä tapa, jos ei ole niin kranttu :-D

   Delete
 9. Mietin tuota pionien nuppujen kuivumista,minulla ei ole ns. päänuppu kuivunut mutta kun jossain varressa oli kuusikin nuppua niin niistä osa jäi aukeamatta. Minun suurimmat pionini ovat luultavasti Sarah Bernardia,alkuperäinen pioni mistä lohkaisin taimet on ainakin 80 vuotta vanha. Luultavasti vanhempikin. Olen myös lidlistä ostellut juurakoita,lajikkeesta mitä piti olla ei ole hajuakaan kun laput ovat hävinneet mutta eipä tule pettymyksiä kun ei tiedä mitä odottaa.Joku on lähtenyt nopeasti kasvuun ja jotkut jurovat vuosikausia paikallaan. Olen ajatellut että istutuspaikka on huono ennemminkin että vika olisi juurakossa.Niinhän se on että jos juurakoita ostaa niin lottoa se on mitä tulee. Riippumatta kaupasta pusseissa voi olla mitä vaan. Maksaruohon juurakosta tuli rikkanenätti,toki sain hyvityksen kun asiasta ilmoitin. Minun suurimmat pionini kasvavat talon seinustalla auringonpaisteessa,koskaan en niitä kastele ja lannoittanutkaan en ole vuosikausiin. Ei siihen maahan edes vesi sisälle mene vaan valuu pintaa pitkin pois. Joten luultavasti nuppujen kuivumisen syy on monen tekijän summa. Kuumuus,kuivuus tai joku muu.
  Hyvää kesää ,toivottavasti tulee pieniä sateenropsauksia silloin tällöin !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pussijuurakoissa taitaa olla eniten huteja kaikista taimista.
   Täytyy tutkia tuota nuppuasiaa. Minulla on juhannuspioni samoin talon edessä rutikuivassa, mutta kun se kukkii niin paljon aikaisemmin, että ehkä silloin vielä maassa on jäljellä kosteutta talven jäljiltä. Mutta syy voi tosiaan olla myös muualla.
   Kiitos samoin! Sadetta oli ehkä luvassa tälle aamulle, mutta se meni kaukaa etelästä ohi.

   Delete
 10. Kyl sulla onkin noita pionilajikkeita! Terkut pojille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä niitä on vähän kai liikaakin. Pojat kiittävät! Ovat nyt molemmat kyllä päikkäreillä jossain puskassa.

   Delete
 11. Kuivuus, se on tainnut olla meillä syyllinen siihen, ettei osa nupuista jaksa avautua, etenkin myöhemmin kukkivat ovat alttiita sille.
  Bauhausin pionit eivät olleet minullakana sitä mitä piti. Tänne kyllä käy hörselöt ja kerrannaiset, kaikki kermakakutkin ja överipommit. Vaan onhan se ärsyttävää, että se hartaasit odotettu kukka ei ole sitä mitä piti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuivuus varmaan on loogisin syy. Ystävien pihassa yksi pioni kuivattaa kaikki nuput joka ikinen vuosi, vaikka vieressä on pari muuta pionia, jotka kukkivat. Olisiko sillä yhdellä sitten ohuempi kasvualusta, kun kallio on siinä vieressä.
   Överipommi onkin loistava nimitys joillekin pioneille!

   Delete
 12. Minullakin on kasa vääriä pioneja ja sitten myös pioneja, joilla ei olekaan nimeä. Osa onneksi on sitä, mitä piti. Pionit ovat kauniita. Kuitenkin vievät sen verran tilaa, että yritän koko ajan muistuttaa itseäni, että ei uusia pioneja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä se, ne vievät lopulta valtavasti tilaa. Niitä ei voi myöskään määrättömästi siirtää paikkaan, jossa haluaa pystyä kulkemaan ja soisi mieluiten matalaa kasvillisuutta.

   Delete
 13. Se on kyllä tosi ärsyttävää jos ei saa sitä mitä tilaa! Vaikka minä toki pidän melkein kaikista pioneista;)
  Pionien kodilta ostetut ovat lähes kaikki olleet oikeita! Ja Warderdamilta olen tilannut muutaman kerran, ne taitavat kaikki olla juuri sitä mitä pitää ja juurakot ovat valtavia, kukkivat melkein aina jo seuraavana kesänä! Voin suositella!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vinkistä! Toisaalta kun minulla on vain yksi tai kaksi pionia, jotka kiinnostavat enkä enempää halua, niin ehkä ulkomailta ei kannata tilata. Kuulostaa kyllä ihanalta, että kukkivat jo seuraavana kesänä!

   Delete
 14. Minulle sattui kaikki samanvärisiä, vaikka piti olla kolmea erilaista.
  Pioni on jännä, ettei se kuki kahteen tai kolmeen ensimmäiseen kesään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harmi, että kaikki olivatkin samaa. Joitakin kasveja tosiaan joutuu odottelemaan.

   Delete
 15. Kivipellon Saila10 July 2024 at 23:07

  On todella harmillista että ei saa sitä mitä ostaa! Olen kerran ostanut valkoisia kerattuja pussipioneita kolme, eivät olleet vaan fuksian punaisia yksinkertaisia. Kerran sain Pionien kodista väärän, en ollut siitä yhtään pahoillani! Silloin keltaiset pionit olivat kalliita ja selvitin nimen eli Lemon Dream oli kyseessä, no mainitsin asiasta ja sain hyvityksen 🥰! Olen siis peonylover ja mulla pioneita on noin 130(+/-) ja lisää tulossa! Tykkään noista kerrottukukkaisiata, mutta usein sattuu sateet pionien kukkajuhlan aikaan, uudet hankinnat ovat olleet kevyempikukkaisia. Se, että pioni tekee nupun, joka kuivuu, ensikukintaa odotettaessa, saattanee johtua juuren kasvulla vielä. Pioni ei ole arka kuivuudelle jo sen alkuperän vuoksikin. Rakastan siis pioneita ja niitä ei ole koskaan liikaa ❤️! Kannattaa siis ostaa varmalta tuottajalta, niin yleensä saa mitä on ajatellutkin. Omani ovat mm. Pionien kodista, Warmerdamilta, PeonyMaxilta, Särkän Jarilta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aargh, fuksianpunainen on väreistä hirveimpiä. Onneksi sinulle on sattunut kivojakin kokemuksia väärästä taimesta!
   Varmasti jatkossa hankin vain luotettavista paikoista (jos ylipäätään pionia enää hankin). Lidlin tai Bauhausin pusseissa voi varmaan jo olettaa valmiiksi olevan mitä vain, mutta halpoja kun olivat, oli pakko ostaa ;-)

   Delete
 16. Pioni on näyttävä kukka yksinäänkin, usein jopa yksi ainut kukka. Silti vaikutelma muuttuu mielestäni paljon sen mukaan, mitä kasvaa vierellä. Siniset ja kellanvihreät värit etenkin minusta pukevat hauskasti monenkin väristä pionia. Esimerkiksi ekan kuvan hempeä pioni on oikein kaunis sinisten vieruskukkien kanssa. Tästä postauksesta kommentteineen on ollut hauska lukea, miten mieltymykset vaihtelevat niin värien kuin "horselöisyydenkin" suhteen. Pioneissa parasta taitaa olla, että niitä löytyy jokaisen makuun. Juhannuspioni on itselleni "väärän" punainen, mutta tykkään silti siitäkin, kun se on jakotaimi äitini 50-luvulla istutetusta pionista. Kuivassa puutarhassa, kuten omani, pionit pysyvät vihreinä ja terhakoina silloinkin, kun nurmikko kulottuu ja ne saavat usein ihan mukavat ruskavärit syksyllä.
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minullekin juhannuspioni on hirveän värinen, mutta koska sitä oli täällä puutarhassa jo ennestään, on suhtautuminen kuin sinulla – arvokas perintökasvi ja siksi siedän sen räikeää väriä.
   Onneksi pioneja on niin erilaisia!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!