Monday 15 May 2023

Tulppaaniviikot jatkuvat

 Joka päivä avautuu uusia!

Ruskopenkin 'Enkan' -japaninvaahteran avautuviin lehtiin sointuu täydellisesti 'Brown Sugar'.

Penkin yläosa sai syksyllä täyttömaata ja istutin siihen uusia tulppaaneja. Oranssien pitäisi olla kreikantulppaania. Vihdoinkin löysin niitä – piti kyllä tilata ulkomailta. Muotopuutarhassa niitä on, mutta halusin tännekin.
Keltaiset ovat varmaan 'Blushing Apeldoorn'.

Ruskopenkin alaosassa, mustalla muovilla peitetyn kohdan vieressä, on pari vuotta sitten istutettuja 'Blushing Apeldoorneja'. Voi hyvänen aika, miten ne ovat lisääntyneet!

Tänään avautui ruskopenkin yläosaan taas uutta: kreikantulppaani 'Flava' eli keltainen värimuunnos.

Ihana värisekoitus ruskopenkissä.

Voi hitsi, kun ruoho pitäisi leikata, talon itäpääty maalata, kasvimaa kylvää, kasveja siirtää, mutta tässä on todellisuuteni näinä viikkoina. Tänään sain poistettua kaikki kattopellit tältä laippeelta, toinenkin on onneksi jo aloitettu. Tässä hommassa tulee kyllä kulumaan koko kesä, mutta lauta- ja muut kasat ovat melkoiset, niitä täytyy yrittää raivata välillä. Ehkä pidän välillä purkutaukoa ja keskityn siistimiseen.
Uusi minipesuhuone on nimittäin jo valmis! Tänään rakensin siihen viimeisen seinän ja oven. Lattia on jo, joten ei kun peseytymään.

Alppipenkissä avautui mysteeri. Tällaisia tulppaaneja ei siellä ole aiemmin ollut, joten nämä on syksyllä istutettu. Ostin Kukkatalosta epäilyttävän edullisia 'Albocaerulea Oculata' -tähtitulppaaneja, ja luulen, että nämä ovat sitä satsia.
Eipä tuo hirveästi haittaa, ihania ovat nämäkin villitulppaanit, vaikka eivät olekaan sitä mitä piti. Kuvassa on lisäksi kukassa harmaakynsimö ja mätäslaukkaneilikka, toinenkin laukkaneilikka tulossa kukkaan.

Nämäkin saattavat olla kreikantulppaani 'Flavaa', vaikka näissä ei ole punerrusta yhtään. Kukkien ulkopuoli on ihanan vihreä; villitulppaaneille tyypillisesti. Todella kaunis ja viehkeä.

Jatketaan alppipenkiltä vähän eteenpäin koivun alla olevalle kuivalle mininiitylle. Istutin siihen syksyllä uutta tulppaania.

'Palmyra' on upean syvän tummanpunainen tulppaani. Vähän liiankin fiini tähän heinikkoon, mutta katsotaan, viihtyykö ylipäätään edes seuraavaan vuoteen. Kerrotut ovat varmaan krantumpia. 
Olisin varmaan ostanut tämän pelkästään ulkonäön vuoksi, mutta nimi on tärkeä. Palmyra on historiallinen kaupunki Syyriassa. Sydämeni särkyi, kun terroristit tuhosivat mittaamattoman arvokasta muinaiskaupunkia ja teloittivat sitä puolustamaan jääneen vanhan arkeologin Khaled al-Assaadin vuonna 2015.
On asioita ja tekoja, jotka eivät unohdu koskaan – eivät pahat teot, ei myöskään rohkeus.

Kirsikkaluumu 'Nigra' on aloittanut kukinnan!

Seuraava rivi tummanpunaisia tulppaaneja tulee vastaan, kun kuljemme kasvimaan poikki kivipengermälle. Nämä ovat lajiketta 'Merlot'.

Pengermän juurella on ruusu-heinätarha. Istutin sinne syksyllä lisää ihanaa 'Norah' -tulppaania – vaan tämä ei olekaan 'Norah', vaan 'Little Beauty'! Melkoista arpapeliä näkyy olevan näiden pienten lajien kanssa.
Tämä on yksi lempitulppaaneistani, joten ei tästäkään voi kovin pahoillaan olla. Muuta kuin sen takia, että soisi pusseissa olevan sitä, mitä väitetään!
Ja onneksi 'Norah' on edelleen voimissaan saman penkin toisessa päässä. Se kukkii vähän myöhemmin ja korkeammalla varrella. Kukan sävykin on eri.

Muotopuutarha jo siinsi pengermäkuvassa taustalla, joten jatketaan kohti sitä.

Ripustin riippumaton jo tässä yhtenä päivänä, kun olin lähes läkähtynyt. Vaan ei ole vielä vaahteroissa lehtiä eikä riippumatossa näin ollen mitään varjoa. On kesälämpötilat, vaan ei kesäolosuhteita puiden suoman varjon suhteen!

'Purple Dream' on liittynyt muotopuutarhan kukkijoiden joukkoon.

Sitä samaa ovat myös ne uudet tulppaaninnuput, jotka mainitsin ja joita en halunnut vakoilla puutarhapäiväkirjasta. Eivät ne olleetkaan mitään uutta ja jännittävää, vaan luottotulppaania. Tämä on sellainen, jota ostan, kun vastaan tulee, lähes kaikissa muotopuutarhan penkeissä on 'Purple Dreamia'.

Jos on uutta, niin on myös vanhaa. Tämä punainen papukaijatulppaani on asustanut muotopuutarhassa jo 13 vuotta, jos oikein muistan! Ja tämä tupas, joka on ehkä ainoa jäljellä (vesimyyrät myllersivät tätä penkkiä pahoin kahtena edellistalvena), on runsastunut tavattomasti sitten viime näkemän. Lajike saattaa olla 'Rococo'. Sain nämä nimettömänä.
Lisäksi sen takaa kurkistaa 'Duc van Tol Rose' – vanha tulppaanilajike, jota on yllättäen peräti kolmessa kohtaa muotopuutarhassa. Nyt on todella erinomainen tulppaanikevät!

Tässä penkissä on aikamoinen värien sekamelsta, mutta keskialueella on edelleen melko tyhjää myyrien jäljiltä.

Viereisessä penkissä on tallella muutama 'Holland Beauty' , onneksi vesimyyriä ei tänä vuonna enää niin kovasti ole ollut! Tulppaanit tuntuvat tuottaneen runsaasti uusia sivusipuleita menetettyjen tilalle, ihan kuin tietäisivät, että kavereita on mennyt, täytyy korvata.

Keräsin tästä penkistä äitienpäiväkimpun naapuriin, eikä se edes näy missään! Etualan tulppaani on 'Light and Dreamy', taustalla erottuu viileämmän sävyinen 'Candy Prince'. Matalahko valkoinen on 'White Prince'. Hyasintit ovat kohta kukkansa kukkineet.

Ja huomenna sataa! Voiko ihminen enää enempää toivoa. 


Harmaakynsimö Draba incana
Japaninvaahtera Acer palmatum
Kirsikkaluumu Prunus cerasifera
Kreikantulppaani Tulipa orphanidea
Mätäslaukkaneilikka Armeria juniperifolia

20 comments :

  1. Tosi ihania tulppaaneja ja kivasti sävytettynä muihin kasveihin. Tuo viimeinen kuva oli hurjan kaunis ja myös ensimmäisen kuvan Brown Sugar yhdessä japaninvaahteran kanssa.
    On sinulla melkoinen remppaurakka! Jaan kokemuksen siitä, että tuntuu, että pitäisi olla tekemässä kaikkea muuta, kun yrittää keskittyä käsillä olevaan työhön. Minäkin yritän saada puun taimet istutettua, vaikka pitäisi olla kitkemässä ja jakamassa perennoja yms. Toivottavasti meilläkin saadaan ensi yönä ennusteen mukainen sade, helpottaisi uusien istutusten kastelua. Tsemppiä!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Purkaminen on hidasta ja vaarallistakin. Onneksi toistaiseksi kaikki on sujunut hyvin. En kyllä vieläkään ole päättänyt, puranko kokonaan :-D Se selviää varmaan sitten, kun on enää ranka jäljellä. Pärekattoakin olisi mukava katsella niin kauan kuin se kestää.
      Työtkin haittaa harrastusta, toukokuu pitäisi julistaa kansalliseksi puutarhaihmisen lomakuukaudeksi vailla mitään työvelvoitteita.
      Täällä on jo tullut muutama pisara, lupaava alku! Kunhan ei jäisi siihen, meillä liian usein jää. Mutta nyt on sentään kunnon matalapainerintama menossa yli, että eiköhän siitä enemmänkin tipu.

      Delete
  2. Hei!

    Sinulla on kerrassaan kadehdittava tulppaanitaivas!

    Minulla on myös tuo Kukkatalon "Albocaerulea Oculata", joka avautui eilen keltaisena. Ajattelin silloin, että kehtaisinko kysyä sinulta mikä hän oikeasti mahtaa olla... Ja nyt kaveri oli sinun blogissasi! Harmi kyllä, jo edellissyksynä hankkimani kyseiset sipulit olivat samoja keltaisia.

    Kiitos blogista (ja kirjoistasi), joista olen saanut paljon hyödyllistä sipuli- ja mukulakasvitietoa. Arvostan erityisesti latinalaisten nimien käyttöä myös blogiolosuhteissa :)

    Saaripalstasi on ihana, sielu lepää jo kuvia katsellessa!

    Aurinkoista kevättä t. Sarita

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaa, siitä tuli varmistus, että tuo on todellakin sitä Kukkatalon tulppaania. Ei tuokaan mikään yleinen ole, mutta harmi, että näin kävi sitten jo toista vuotta putkeen! Mutta oikea 'Albocaerulea Oculata' on varmaan aina aika tyyris. Yhtenä vuonna Viherpeukaloilla oli sitä ja niistä tuli kyllä oikeaa lajiketta. Lehtiä taitaa nousta yhä siitä paikasta edelleen, mutta eivät ole kukkineet kuin ensimmäisenä istuttamisen jälkeisenä keväänä. Harmi, että se on niin haastava (ja harvoin saatavilla), kun se olisi niin kaunis.
      Tuon keltaisen korvikkeen lajimääritys on haastavaa, sillä villitulppaaneja ja niiden moninaisia muotoja, risteytyksiä ja jalosteitakin on satoja. Vähän helpottaa se, että sen kukassa ei ole yhtään punaista, paitsi ehkä kärjessä. Ja ulkopuoli on vihertävä, ei esim ruskeanpunainen. Useimmilla keltakukkaisilla luonnonlajeilla on punerrusta nupun ulkopuolella tai terälehtien kärjissä. Kreikantulppaani (Tulipa orphanidea) on luonnossakin hyvin muunteleva laji ja sen keltakukkaisista 'Flava' -muodoista joissakin näyttäisi olevan vain vihreää nupulla, vaikka osalla on myös punaista. Kukan keskustan pitäisi olla ihan pienellä alueella ruskeanmusta, nupun ulkopuolellakin se näkyy tummempana aivan kukan tyvellä. Kukkia tulee usein enemmän kuin yksi per sipuli, minullakin on parissa noista tuplavarret.
      Orphanidea on hämmentävän moninainen laji, lehdissäkin isoja eroja rotevuuden ja leveyden suhteen.
      Voi kiitos sinulle ihanasta palautteesta! Mukava kuulla, että pitkälliset selittelyni kiinnostavat :-D
      Kiitos sinulle ja aurinkoista kevään jatkoa (tänään tosin pitkään kaivattua sadetta ja se tuntuu aurinkoa paljon ihanammalta)!

      Delete
    2. Hei ja kiitos paljon lajinmääritysvinkeistä. Niiden keltaisten tulppaanien keskustoissa näkyykin ruskeaa sisä- ja ulkopuolella nyt kun ovat kunnolla auenneet. Varmasti kuuluvat arvelemiisi kreikantulppaaneihin. Tämä viisaus lohduttaa jo minua.

      Kiitos kun kerroit, että oikeat Albocaerulea Oculata -tulppaanit ovat sipuleina arvokkaita ja puutarhassa vaativia. En ainakaan ensi syksynä lankea kolmatta kertaa Kukkatalon tarjoukseen. Omalla rahalla maksettu mielipiteeni on, että löytyyhän heidän laareistaan kaikkea kivaa, vähän kuin irtsareita plokkaisi :-)

      Aloittelevana kukkatarhurina on ollut järkytys huomata miten paljon vääriä sipuleita (ja mukuloita - voi daalia sentään) on valmispusseissa. Niin kuin sanoit, irtomyynneissä sitä osaa henkisesti varautua, että sipulit ovat voineet harhautua väärään paikkaan. Voin vain kuvitella miten paljon huolellisesti suunniteltujen pihojen omistajia risoo yksittäinen killjoy. Itseäni vaivaa lähinnä se, että en tiedä mitä lajiketta yllätys on, muuten viidakossani on tilaa kaikille!

      Onneksi blogosfääristä löytyy teitä kokeneita ja avuliaita puutarhaihmisiä, joilta saa täsmätietoa noviisin probleemeihin. Sydämelliset kiitokset! T. Sarita

      Delete
    3. Minäkin luulen, että ovat kreikantulppaani 'Flava' ja nyt näkyy kukissa hitunen oranssia/punerrusta, joka viittaa myös siihen.
      Jos se yhtään lohduttaa, niin ostin syksyllä pussissa kreikantulppaani 'Flavaa', mutta se osoittautui puna-keltaiseksi italiantulppaaniksi - sitä tuntuu tulevan aika usein vääränä lajina, kun piti olla muuta. Myös edellissyksynä kävi samoin - ja molemmat ostopaikat luotettavia ja isoja puutarhaliikkeitä. Kreikantulppaania on oikeasti harvoin saatavilla!
      Minulla on tähän asti tullut Kukkatalon irtosipuleista aina oikeaa lajiketta. Ja on hyvä, että pääsee valitsemaan itse kiinteät ja kookkaat sipulit.
      Saatan ostaa tänäkin syksynä sitä "Albocaerulea Oculataa" heiltä, sillä oikeasti haluan kreikantulppaania useisiin paikkoihin!
      Oikeiden lajien ja lajikkeiden tieto on tärkeää ja ihana kuulla, että löydät apua täältä ja muista blogeista!

      Delete
  3. Sinulla on todella tulppaanien kevät niin monia erilaisia lajikkeita. Minä olen istuttanut vain Darwin tulppaaneja ja joitakin lumme tulppaaneja . Olet kova remontin tekijä ja hyvä käsistäsi ja mukavaa kuultavaa että pesupaikka on valmis . Me pestiin myös vuosia pasuvati tyylillä ja hyvin sai itsensä puhtaaksi . Meillä oli myös purku lautaa pihalla jonkinverran ja mies kiikutti niitä pois välillä kun purkuhommat jatkuvat taas piakkoin . Itsellä on kova allergia oireet ollut päällä jo jonkin aikaa ja se haittaa melkoisesti ulkohommia .Olen koivulle todella kovasti allerginen ja niitä löytyy paljon mökkiympäristössä ja pihapiirissä . Sadetta kaipailen kuten muutkin luonnon ja itseni puolesta siitepölyt vähän laskeutuisi . Mutta näillä mennään nyt .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi sentään, koivuallergia on ikävä ja hankala juttu, koivuja on niin paljon. Toivottavasti saatte sadetta! Täällä sataa hiljalleen välillä. Toiveissa on, että maa kastuisi kunnolla.
      Remppahommissa tontti kärsii, kun joka paikassa on ties mitä kasoja. Mieli tekee saada pihaa siistimmäksi välillä, kun ruohonleikkuutakin nuo kasat haittaavat.

      Delete
  4. Kerrassaan ihanaa tulppaanitykitystä. Sinulla on lisäksi kuvien perusteella vasta avautumassa olevia 'Apeldoorneja'. On hyvä, että eri lajikkeet kukkivat hieman eri aikaan ja näin kukinnasta pääsee nauttimaan pidempään.
    Kesä on aina hektistä aikaa ja monenlaista projektia on odottamassa tekijäänsä. Kiireestä huolimatta, kun muistaisi myös pysähtyä ja nauttia kaikesta kauniista. Siinä on ainakin minulla vielä opettelemista.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ensimmäiset Apeldoornit avautuivat vasta eilen. Muita minulla ei olekaan kuin 'Blushing Apeldoorn'. Tulppaanien moninaisuus on yksi niiden kiehtovista ominaisuuksista. Tähtitulppaanit kukkivat jo pari viikkoa, nyt isommat jatkavat ja nuppuja nousee koko ajan, kun papkaijat ja monet muut ovat myöhäisempiä.
      Täytyisi tosiaan oppia nauttiman joka päivästä vielä paremmin. Kasvien äärellä nautiskelu on kyllä helppoa!

      Delete
  5. Oih, tästä postauksestasi nautin oikein erityisen paljon. Tulppaanit ovat niin ihania! Huikaisevan värinen tuo 'Palmyra'. 'Little Beauty' on nimensä mukaisesti pieni kaunotar. Minullakin pitäisi olla sitä tulossa. Meillä ei vielä yksikään tulppaani kuki. Viimeinen kuvasi on kuin suoraan suloisimmista päiväunistani. Istutin meille viime syksynä 'Candy Princeä'. Odotan innolla sen kukintaa. Kesällä tarvitsisi vähintään tuplasti aikaa, että ehtisi tehdä kaiken haluamansa ja välillä myös pysähtyä nauttimaan aikaansaannoksistaan. Sopivan sateisia ja ihanan kukkaisia päiviä sinne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulppaanit ovat tosiaan niin ihania! Ihana odottaa niitä istuttamiasi tulppaaneja. Kauniit lajikkeet oletkin valinnut!
      Kiitos, samaa sinne - puutarhurille sopivaa säätä!

      Delete
  6. Siellä on uskomattoman monenlaisia ihania kukkaisia näkymiä, varmaan 360 astetta yltympäriinsä. Onneksi omassakin puutarhassani on aika paljon niitä komeitakin kukkia, joita sellaiset kevätleinikit ja nupulliset metsäkurjenpolvimättäät ryydittävät. Mutta kyllä on ihanaa vierailla täällä blogissasi huokailemassa puutarhasi toinen toistaan hehkeämmille kukkatykityksille. Ihanan paljon erilaisia lajeja! Ihan hengästyttää: juuri kun narsisseista, hyasinteistä ja esikoista ”pääsee”, niin tuollainen määrä erilaisia tulppaanejakin vielä. Kukkia kyllä pitää olla, on ne niin valtava ilo. Nämä kuvat osoittavat, miksi syksyisin kannattaa ahkeroida sipulipussien, istutuslapion ja kastelukannun kanssa hyisessäkin ilmassa.
    Onpa Palmyra juhlavan näköinen tulppaani niitylläsi noustessaan!
    Kyllä olisi pärekatto hieno katto, mutta paljon ei niitä enää tehdä, eikä tulisijalliseen taloon varmaan saa enää tehdäkään.
    Kiva kuulla, että minipesuhuoneesi on nyt jo valmistunut:). Onnittelut siitä!
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kukkia pitää olla on niin naulan kantaan sanottu! Syksyllä ei aina viitsisi, mutta keväällä jokainen istutettu sipuli on moninkertainen ilo.
      Pärekatto on tosi kaunis.
      Kiitos! Ihan mahtavaa pystyä rakentamaan itse edes pieni ja vino, mutta toimiva pesukoppi.

      Delete
  7. Upeaa tulppaanien juhlaa! Ihanaa että osa jopa lisääntyy vuosien varrella.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Osa on hävinnyt, mutta moni tuntuu lisääntyneen, niin mahtavaa.

      Delete
  8. Tulppaaniviikot todellakin siellä menossa! Toinen toistaan hienompia lajikkeita. Harmi kun halpispussissa ei ollut sitä mitä piti. Olisihan se toisaalta ollut ihme, jos kallista lajiketta olisi halvalla saanut. Eivät sentään olleet mitään kammotuksia.
    'Palmyra' on niin upea, että soisi sen jäävän oikein pitkäikäiseksi asukkaaksi. Luin jostain, että jos tulppaaneita lannoittaa kuin kesäkukkia silloin kun lehdet ovat vihreitä, ne jaksavat kasvattaa kukintakokoiset tytärsipulit. Jopa nuo komeat, pidemmälle jalostetut kerrannaiset lajikkeet. Ei vain ole itse tullut testattua asiaa käytännössä, kun aina tuppaa tuo lannoittaminen jäävän vähän heikoille kantimille. Nytkin vasta älysin, että olisi voinut käydä viskomassa edes kanankakkaa noille muutamille tulppaanimättäille, kun alkoi juuri sataa ja ennusteen mukaan sadetta pitäisi piisata huomisenkin päivän. Sadevesitynnyrit ja saavit tyhjenivätkin sopivasti eilen, IBC-kontissa oli vielä puolet, joten ei niin hirmuinen hoppu ollut sateilla. Eipähän tarvitse kantaa toiselta puolelta pihaa vettä kasvimaalle. Toivottavasti teilläkin on saatu sadetta tasaiseen tahtiin.
    On sinulla urakkaa saunan purkamisessa mutta siitä se pikku hiljaa valmistuu. Tai siis häviää. Tai jotain :D Työn iloa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oikeastaan ne halpissipulit eivät olleet pussissa vaan irtomyyntinä. Se on toisaalta kivaa, mutta silloin on pieni mahis, että viereisestä loorasta on eksynyt sipuleita toiseen. Tällöin ei kyllä luulisi, että joka ikinen kukkii vääränlaisena ja kun vielä yllä kommentissa selvisi, että toisellekin samoja ostaneelle tuli samanlaisia keltaisia (jo toisena vuotena peräkkäin!), selvisi, että alun perinkin satsi oli väärää. Flöristä löysin onneksi pussissa oikeaa, mutta niille vain kävi huonosti enkä päässyt niitä kukkia juuri näkemään. Ja tuo 'Albocaerulea Oculata' on tosi hankala saada kukkimaan uudestaan - tai tosiaan edes ensimmäisenä vuotenaan. Mutta jos syksyllä tulee vastaan, niin hankin varmasti :-D
      Hyvä vinkki tuo lannoitus. Täällä sataa kai jossain vaiheessa myös tänään, tai vähän aikaa sitten satoikin, ja lannoitettakin jopa löytyy, joten yritän muistaa lannoittaa tulppaanit.
      Harmaata on kyllä ollut, mutta sadetta on eilisaamusta asti kertynyt vain 2 mm. Lisääkin mahtuisi kyllä ;-)
      Tuo "tai jotain" on nimenomaan oikea muoto. En tiedä vielä, mitä siitä tulee. Pärekattoa ajattelin ehkä katsella niin kauan kuin se kestää.

      Delete
  9. Aah, mikä valo ♥ Aah, mitkä värit ♥ ja kyllä on sauna hyvin palvellut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toukokuu on väreineen ja valoineen jotain uskomattoman ihanaa <3

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!