Friday 26 May 2023

Alppipenkin hyvät ja huonot uutiset

 Enemmän on kyllä hyvää kerrottavaa!

Huhtikuussahan revin hiuksia päästä, kun piha on kyllä aidattu peuroilta, mutta alppipenkin pikkuisia harvinaisia herkkuja kävi popsimassa – myyrä tai hiiri! Niiltä on verkolla vaikea suojautua, mutta yritin laittaa suojaverkkoja tärkeimpien kasvien ympärille niin tiiviisti maata vasten kuin kivisessä alppipenkissä pystyin.

Ja niin kävi, että Scilla rosenii teki uudet kukkavarret ja kukki tavattoman kauniisti useita viikkoja. Kuva on otettu jo kolme viikkoa sitten, nyt ne ovat jo kuihtuneet. Ei vain joka asiasta ehdi kertoa, vaikka yritän blogata niin usein kuin pystyn.
Mutta eikö ole soma pikku sininen!

Muscari vuralii teki samoin! Tätäkin on vain yksi sipuli, tai ilmeisesti se on jo tehnyt sivusipuleita. Siirsin sen muualta tähän alppipenkkiin pari vuotta sitten, sillä tämä on hentoinen, pienikasvuinen ja harvinainen laji. Kukat ovat kaksiväriset violetti-valkoiset.
Edessä kasvaa espanjanmaksaruoho 'Minus'. Ehkä pieni helmililja pystyy kasvamaan sen läpi, tai sitten pitää kitkeä maksaruohoa.

Yksi davisinpikarililja onnistui kukkimaan suojattuna myyriltä verkolla. Se ei välttämättä ole normaalisti alle 15 cm korkuinen, mutta paikka taitaa olla kuiva ja haastava.

Tulppaanienkin suhteen on ollut haasteita. Niin jyrsijöiden kuin tunnistuksen kanssa. Näistä oli blogini lukijan kanssa keskustelua, sillä me molemmat olemme ostaneet tätä samaa laatua nimellä tähtitulppaani 'Albocaerulea Oculata', mitä tämä ei todellakaan ole. Olen tullut siihen tulokseen, että tämä on kreikantulppaani 'Flava' eli sen keltakukkainen muoto.

Se varmistui kukkien kehittymistä katsellessa. Kukkiin kehittyy tyypillistä oranssinsävyä niiden vanhetessa, lisäksi kukan keskusta on tummanruskea. Lehdet ja kasvutapa ovat muutenkin identtiset puutarhassani jo kasvavien oranssikukkaisten kreikantulppaanien kanssa.
Tämä oli minulle todella mieluinen yllätys, sillä olen yrittänyt istuttaa tätä nimenomaista tulppaania jo kahtena peräkkäisenä syksynä siinä onnistumatta.

Toissa syksyn istutuksesta tuli vaaleankelta-punakirjavaa italiantulppaania ja...

...viime syksyn pussista kirkkaankelta-punakirjavaa italiantulppaania! Näillä on hyvin kapeat, harmaanvihreät lehdet ja kukka on avauduttuaan aivan eri mallinen kuin kreikantulppaani. Aluksi vielä ajattelin näiden olevan oikeaa, vaikka ihmettelin lehtien outoa siroutta. Sitten kukkien värit kehittyivät ja ne avautuivat aivan auki paljastaen todellisen lajin.
Kylläpä voi olla hankalaa hankkia tiettyä tulppaania.

Mutta takaisin alppipenkkiin ja sen ihaniin 'Flava' -kreikantulppaaneihin ja muihin aarteisiin. Valkokukkainen on harmaakynsimö, oikeassa reunassa on pikkuinen mätäslaukkaneilikka aivan täynnä kukkia. Se selvisi talvesta, mutta vuosi sitten istutetut kaksi kirjavalehtistä 'Nifty Thrifty' -rusolaukkaneilikkaa valitettavasti kuolivat. 
Toisessa oli eloa vielä maaliskuussa, mutta sitten sekin heitti henkensä, vaikka yritin suojata sen niin keväiseltä paahteelta kuin pakkasiltakin. 
En ole vielä koskaan onnistunut 'Nifty Thriftyn' talvettamisessa, mutta se on niin ihana, että kun tänä keväänä löysin sitä taas taimistolta, ostin, mutta tällä kertaa vain yhden. Se asustaa kuvan oikeassa alakulmassa. Lehdet ovat reunoiltaan vaaleankeltaiset ja se tekee koko kasvista ihanan valoisan värisen.

Harmaakynsimö ja laukkaneilikat sekä kauan odotetut ja silti yllätyksenä tulleet 'Flavat'.

Valkoisena kukkii myös ruusujuuren serkku Rhodiola pachyclados. Tätä muuten myydään edelleen yleisesti maksaruohon nimellä "Sedum White Diamond". Kyllähän se maksaruoholta näyttääkin, vaan ei ole.

Kaksi vuotta sitten Tromssan kasvitieteellisestä puutarhasta hankittu harvinaisuus, rikko Saxifraga fragosoi, pärjää hyvin ja siitä olen iloinen. Se on jopa vähän levinnyt. 
Se kukkii näin keväällä, kesän kuivuuskaudella lehdet sulkeutuvat takaisin silmujen uumeniin odottamaan syksyä ja sateita. Silloin kasvi näyttää lähinnä piikkisialta. Strategia on toiminut loistavasti ja kasvi mennä porskuttaa siinä missä moni muu lurpottaa ja kärvistelee.

Loppuun vielä alppipenkin tämänhetkinen kruunaamaton kuningatar ruusutulppaani. 


Davisinpikarililja Fritillaria davisii
Espanjanmaksaruoho Sedum hispanicum
Harmaakynsimö Draba incana
Italiantulppaani Tulipa clusiana
Kreikantulppaani Tulipa orphanidea
Mätäslaukkaneilikka Armeria juniperifolia
Rusolaukkaneilikka Armeria maritima
Ruusutulppaani Tulipa aucheriana

12 comments :

 1. Minusta noiden Flavojen väritys on uskomattoman hieno!

  ReplyDelete
 2. Harmaakynsimö on veikeän näköinen. Onneksi joskus käy tuuri ja vaikka ei saa sitä mitä on ostanut, saa kuitenkin jotain mitä on halunnut. Ruusutulppaani <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harmaakynsimö on ihan luonnonkasvi ainakin jossain päin Suomea. Tuon omani ostin Vakka-Taimesta joskus ja se on tehnyt vähän siementaimiakin.
   Ruusutulppaani on niin ihana <3

   Delete
 3. Hyvä jos sentään väärällä nimellä myyty sattuu olemaan silti sekin toivottu . Muistelenko väärin että ainakin joku Albocaerulea Oculata sinulta kuitenkin jo valmiiksi löytyi. Kiva että muutama kukkakin jaksoi esille ponnistaa hiirten/myyrien käsittelystä huolimatta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen ostanut Albocaerulea Oculataa muutamaankin kertaan, myös viime syksynä toisestakin kaupasta pienessä kalliissa pussissa (3 sipulia) ja niissä oli sitä mitä pitikin. Mutta niistä vain jyrsijä söi kolmesta kukkavarresta kaksi :-/
   Ihanaa kumminkin, että viimeinkin onnistuin saamaan tuota Flavaa :-D

   Delete
 4. Tunnen kasveja tosi huonosti, eikä nimet jää mieleen. Olin kuitenkin tunnistavinani tuon maksaruohoksi, vaikka kukat näyttivätkin kivemmilta, kuin omassani. Ilmankos näyttivät, kun oli eri kasvi :)

  ReplyDelete
 5. Että voikin olla hieno väri Flavassa! Siinä on taiteilijalla ollut sivellin hyvin hallussa. Ruusujuuren serkkukin on aika hauska ja Scilla roseniin kukka vasta onkin ihastuttava. Alppipenkkisi koostuu todellakin pienistä herkuista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopa muuta, Flava on aivan ihana tulppaani. Saatan ensi vuonnakin ostaa "Albocaerulea Oculata -tähtitulppaania" Kukkatalon irtomyynnistä, sillä blogiin kommentin jättäneen lukijan mukaan hänelle on tullut tätä samaa keltaista nyt kahtena vuonna peräkkäin niistä sipuleista.
   Pikku jyrsijöiden pääsy alppipenkkiin täytyy vielä jotenkin estää, jotta saavat kasvit elellä ja kukkia rauhassa.

   Delete
 6. Söpöjä pieniä herkkuja ja viimeisen kuvan ruusutulppaani on ehdottomasti penkin tähti. Kiva, että väärä tulppaani oli kuitenkin sinulle mieluisa. Itselleni ei tuo väri olisi uponnut sen enempää kuin ne omat sirkustelttatulppaanini jokunen vuosi sitten.
  Noiden tihulaisten kanssa joutuu välillä tappelemaan ihan urakalla eikä siltikään pääse voitolle. Onneksi myyrä/hiiri ei ollut ihan kaikkea syönyt. Mukavaa päivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muistan ne sirkustelttatulppaanisi. Minäkään en pidä niistä kelta-punaisista italian- ja lummetulppaaneista, mutta tykkään sentään keltaisesta ylipäätään.
   Jyrsijät tekevät onneksi vain pieniä tuhotöitä (paitsi ne samperin vesimyyrät!), mutta kun alppipenkkini on pieni ja siinä on aika montaa sipulikukkaakin vain yksi tai kolme kappaletta, kun ovat harvinaisuuksia. Nyt jyrsijä näyttää joko tulleen kylläiseksi, muuttaneen muualle tai joutuneen Mustin suuhun.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!