Monday 29 May 2023

Kostean niityn kirjopikari-ylläri

 Jotain tässä keväässä on erilaista kuin ennen – jos tulppaanit kukkivat runsaammin kuin konsanaan (ja esim. se Rohanin seitsemän vuotta kukkimattomana viettänyt 'Royal Acres' kukkii jälleen) niin myös kirjopikarililjoille on tapahtunut jotakin.

Aiemmin keväällä katsoin, että kostealle kevätniitylle nousevat samat kaksi kirjopikarililjaa kuin aikaisempinakin vuosina. Sitten yhtäkkiä niitä nousikin enemmän, pari–kolme tupasta, ja kaksi valkoistakin!

Tämän kuvan otin toukokuun puolivälissä, kun viimeiset kerrotut puistolumikellot olivat yhä kukassa, varmaan ennätysmyöhään. Posliinihyasintitkin kukkivat vielä tuolloin.

Olen toki istuttanut valkoisia kirjopikarililjoja tähän, niistä ei vain koskaan aiemmin ole näkynyt mitään. 

Myös assyrianpikarililjat kukoistavat tänä vuonna. Tämä yksi erikoskorkea on varmaan hyötynyt viereisen keltalehtisen humalan saamasta paremmasta mullasta, muuten en pysty selittämään, miksi se on tuplasti korkeampi kuin muut.

Aika ihanaa!

Nyt alkavat mininiityn narsissit kukkia, mutta niitä on puolestaan hyvin vähän. Olisivatko viime vuosien rutikuivat kesät ottaneet veronsa. Kostean niityn luottonarsissi Narcissus moschatus ei näytä kukkivan lainkaan. 
Tämä on nunnannarsissi 'Regeneration', jolla on "värit väärinpäin", kuten Hiidenkiven puutarhan Minna ilmaisi tässä taannoin. Ihanan raikas kukka.

Ensimmäiset 'Thalia' -orkideanarsissitkin avautuivat, ja lisää tulossa, tai sitten nuo taemmat nuput kuuluvat 'Green Eyes' -narsissille. 
Sen pakkauksen kuva oli kyllä rankasti kuvakäsitelty, torvi oli siinä aivan vihreä, kun oikeasti kukka on valkoinen ja hyvin tarkasti katsomalla voi erottaa jonkinlaista kapeaa viherrystä torven tyvellä. Mutta hyvänä puolena se on kukkinut runsaasti ja luotettavasti jo reilusti yli kymmenen vuotta.

Voihan myös olla, että narsissit kasvavat osittain jo liian tiheästi, onhan niiden istuttamisesta jo vuosikausia aikaa.

Otin tämän havainnolliskuvan kostean niityn takana olevan kivipengermän edestä. Tässä on vuosikausia kasvanut hyvin kukkiva kauluskukkainen narsissi 'Cassata', jonka kukat ovat aivan ihana yhdistelmä sitruunasorbettia ja kermavaahtoa. 
Tänä keväänä ei tullut kukan kukkaa, sen sijaan lehtiä todella tiuhassa. On siis harventamisen aika. Osan aion istuttaa koivikkoon, osan takaisin tähän.

Ystävä, jolla on sama ongelma, kysyi, että syksylläkö. Mitä sitä suotta sinne asti odottelemaan. Narsissit eivät kuulu niihin sipuleihin, jotka haluavat kuivua kesällä. Ne tahtovat kasvattaa juuria syksyllä, mielellään heti alkusyksystä. Itse istutan ne saman tien takaisin maahan.
Näin ei ole vaaraa siitäkään, että sipulit unohtuisivat jonnekin kaapin uumeniin.


Assyrianpikarililja Fritillaria uva-vulpis
Kirjopikarililja Fritillaria meleagris
Nunnannarsissi Narcissus Jonquilla-Ryhmä
Orkideanarsissi Narcissus Triandrus-Ryhmä
Posliinihyasintti Puschkinia scilloides
Puistolumikello Galanthus nivalis

18 comments :

 1. Sama havainto täälläkin. Vanhat narsissi-istutukset kukkivat puutarhan eri kolkissa järjestään aiempaa huonommin. Viime syksynä istutetut kukkivat hyvin, joskin ’Tahiteina’ vieläpä kahdesta eri liikkeestä ostetut, kukkivatkin tavallisina keltanarsisseina.
  Viime vuonna kukkineet tulppaanit kukkivat yllättävän komeasti uudelleen, mm. Triumph ’Memphisit’, ja jotkut vanhemmistakin ovat innostuneet kukkimaan taas!
  Laukka ’Mont Everest’ piti ensimmäisen vuoden jälkeen välivuoden, mutta nyt siitäkin löytyy kunnon nuput.
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Narsisseilla ja tulppaaneilla on niin erilaiset mieltymykset kasvupaikan suhteen, ettei ihmekään, jos eivät kukoista keskenään samana vuonna. On kuitenkin ihan mahtavaa, millainen tulppaanitykitys tänä vuonna on tosiaan noista vanhoistakin sipuleista!
   Täytyy toivoa, ettei yksikään narsissi nyt katoa, vaan himmailee vain kukoistaakseen jonakin toisena vuonna.

   Delete
 2. Pikarinliljoja minulla ei ole yhtään mökillä eikä kotona . Kauniita kuitenkin ovat ja narsissi tilanteeni tiedätkin . Kumpa minäkin voisin jakaa niitä ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pikarililjoissa on todella monia erilaisia lajeja! On se harmi, etteivät narsissit viihdy. Ne kyllä kaipaavat yleensä jonkin verran kosteuden pidättävää maaperää.

   Delete
 3. Oi, oikein viehättävä alue!

  ReplyDelete
 4. Kohta on kesäkuu. Toivottavasti kuuta tulee edustamaan kalenteripoika!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilman muuta tulee! Ei kuuta ilman kalenteripoikaa :-)

   Delete
 5. Olipa kiva ylläri pikarililjoilta ja vielä pari valkoistakin! Aika keljua piilotella monta vuotta mutta toisaalta olipahan iloinen yllätys tälle keväälle. Kirjopikarililjat muuten kukkivat täälläkin aika kivasti tänä keväänä. Sen sijaan tulppaanit ja narsissit näyttävät taantuneen. Tai narsissit eivät ole oikein missään penkissä koskaan lisineet mutta tämä kevät oli suorastaan pohjanoteeraus. Kukka siellä, toinen kaukana. Ei tainnut olla sateinen viime kesä kummallekaan mieleen. Nilan tavoin toivon, että pääsisin joskus jakamaan liian tiheitä narsissipuskia.
  Haastoin sinut muuten kimalaisia kuvaamaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olivat sentään pysyneet hengissä vähintään pari vuotta, sillä ihan vastikään en ole niitä tuonne istuttanut. Siitä olen kiitollinen.
   Onpa ikävä kuulla, että siellä sekä narsissit että tulppaanit ovat taantuneet. Voi hitsin hitsi. Olisikin vain toinen niistä ja toinen edes kukoistaisi kuten täällä!
   Jee, ihanaa! Kiitos haasteesta. En ole ehtinyt tässä oikein blogeihin tänään, mutta ilman muuta osallistun, ajattelin jo silloin osallistua, kun mainitsit, että tällainen tulee :-D

   Delete
 6. Kirjopikarililjat ovat metkoja. Minulla on yhdellä alueella valkosia vaikka en ole istuttanut sinne valkoisia ja tänä vuonna pieniä siementaimia on joka paikassa, jopa luumulehdon hiekkakäytävällä mitä ei ole ennen tapahtunut. Samoin muitakin siementaimia on todella paljon. Naapurissa on mehiläisiä, sillä voi olla vaikutusta.
  Kuulostaa mahtavalta, että saa jakaa narsisseja, täällä kun ovat yleensä yhden kauden ihme.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpa jännää, että nyt on hyvä kirjopikarililjavuosi niin vanhoille kasveille kuin siementaimillekin. Ihanaa, että niitä on ilmestynyt paljon! Täällä en ole huomannut siementaimia, mutta tuosta niitystä niitä on vaikea huomatakaan.
   Kunpa narsissit viihtyisivät teillä, niistä on niin paljon iloa keväisin.

   Delete
 7. Tiedätkö mikähän William Shakespeare ruusun taimessani on, kun pieni osa lehdistä on mustia ja joissakin lehdissä reikiä? Pitäisiköhän jotain kirva karkotetta laittaa? Ruusu on istutettu nyt tänä keväänä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Reiät viittaavat jonkin pistiäisen toukkiin, niistä en olisi huolissani, sillä harmi on tilapäinen, pian toukat ovat jo aikuisia, elleivät ole sitä jo nyt.
   Musta kuulostaa mustalaikkutaudilta, joka on puolestaan sienitauti. Sillekään en ole itse tehnyt mitään, vaikka se on kyllä puskaa rumentava ja lehdetkin saattavat pudota. Mustalaikkuiset lehdet kannattaa kerätä huolellisesti pois ja hävittää.

   Delete
 8. Ok, kiitos! Joo, googlasin mustalaikkutaudin ja siltä tuo vaikuttaa. Vaikuttaako ko tauti kukintaan tms? Onko sulla Austin ruusu kukkinut ylipäänsä koskaan samana vuonna kun sen on istuttanut vai ottaako se aina aikansa kukintaan? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se varmaan voimia jonkin verran vie, jos lehdet lakastuvat. Omassa Shakespearessanikin on mustalaikkua (jota en ole hoitanut, paitsi joskus ostin jotakin ruusua vahvistavaa sumutetta). Shakespeare silti kukkii ihan nätisti.
   Austinit kukkivat hyvin yleensä jo samana vuonna istuttamisesta. Kukkia kannattaa odotella heinä-elokuulle sekä syksylle. Voi jo lannoittaakin, jos se vaikka auttaisi.

   Delete
 9. Kiitos! :) totta, voisi lannoittaakin jo. Onko sulla jotain tiettyä merkkiä tms. Tai lannoitetta mitä käytät Austineille?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi, olen tosi huono lannoittamaan. Luujauhoja olen viime vuosina käyttänyt, mutta lähinnä sipulikukille - en muista, olenko heitellyt sitä ruusuille ollenkaan. Sain ystävältä nyt paketin jotakin lannoitetta, sitä voisikin ruusuille viskellä. Yleensä annan niille vain kompostikatetta, minulla kun on kuivakäymälät, niin niistä tulee kompostointuna ravinnepitoista multaa.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!