Monday 22 May 2023

Jouluruusulaaksosta esikkopelto

 Eli uutisia Rivendellistä.

Tuolta se alkaa, huussin kohdalta eteenpäin. Alue on keväällä valoisa, puihin puhkeaa täällä lehdet myöhään ja saarniin sitäkin myöhempään.

Jouluruusujen loistavia ominaisuuksia on monta, yksi niistä on pitkä kukinta-aika. Keväällä tapahtuu liian nopeasti, mutta jouluruusuihin voi luottaa – ne kukkivat ainakin kuukauden. 
Kaikki tässä paikassa ovat tarhajouluruusuja. Niiden hyvä puoli on korkeus: vaikka ympärillä kasvillisuus kohoaa, ne näkyvät edelleen.
Ylärinteeseen on avautunut 'Loth Lorien' -narsisseja, ne ovat myöhäisempiä kuin 'Genève', josta tuli jo raportoitua.

Kuva ylärinteestä käsin: kauempana (alempana) näkyy myös 'Genève'. Oikeassa reunassa on ihanan tummakukkainen jouluruusun siementaimi, se on varmasti saanut geenejä tummimmasta löytämästäni taimesta, joka ei tässä kuvassa näy. Vasemmassa reunassa on nimittäin toinen alun perin ostamani ja sen kukat ovat selvästi valeammat.

Saarnenjuuren alapuolella on ihania lemmikkejä! Nämä ovat kummityttöni joitakin vuosia sitten kylvämiä, hän sattuu olemaan kissa. 
Hiidenkiven puutarhan Minnalle tiedoksi: kiitos lähettämistäsi siemenistä, mutta niistä ei ole vielä itänyt mitään. Ei purkkiin ainakaan, osan viskoin maahan toiseen penkkiin, viime vuonna siis, enkä ole sieltäkään vielä taimia löytänyt. 
Olen kyllä surkea siemenkasvattaja, ja lisäksi täällä eivät lemmikit tunnu viihtyvän. Mutta tämä pieni tupas sinnittelee vuodesta toiseen! Ehkä siksi, että sen on kylvänyt topakka pieni tassuhäärijä, en minä. Ja ihanasti tuossa on kahta väriä.

Edellisessä kuvassa näkyi joku, joka viihtyy: kevätesikko. Nimesin tämän esikkopelloksi ensimmäisenä keväänäni, kun huomasin esikoita siellä täällä.

Nyt esikkoja alkaa todella olla, kun jouluruusut vetelevät viimeisiään. Varjoliljoja nousee, ja yhden puskan takana näkyykin se tummin ostamani jouluruusu. Se näyttää lähes mustalta.

Hapankirsikat kukkivat, tässä näkyy punainen villi penkki, Rivendell on taustalla ja osin huussin takana.

Kevätesikot ja kirsikat – tälle täydellisyydelle en ole tehnyt mitään, paitsi aikaansaanut vesakon raivauksen, jotta kauniit saarnet saatiin esiin, ja rakentanut kivimuurin.
Niin ja vetänyt riista-aidan, jotta tätä kauneutta ei syödä!


Hapankirsikka Prunus cerasus
Kevätesikko Primula veris
Lemmikki Myosotis
Saarni Fraxinus excelsior
Tarhajouluruusu Helleborus Orientalis-Ryhmä
Varjolilja Lilium martagon

10 comments :

  1. Replies
    1. Kyllä tuota ilokseen katselee! Etenkin ilta-auringossa, kun valo siivilöityy puiden lomasta.

      Delete
  2. Esikkoviidakkohan tuo on :-D, niin runsaasti kaikkea muutakin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esikot ovat runsastuneet, kun olen kitkenyt isompia heinätuppaita niitä häiritsemästä. Ihanasti tuossa moni kasvi viihtyy.

      Delete
  3. Esikkoviidakkopa hyvinkin.
    Toivottavasti puutarhasi on saanut kaipaamaasi sadetta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sadetta? What's that? :-D No ei kyllä olla, niiden viime viikon parin harmaan päivän jälkeen, joista kertyi yhteensä alle 3 mm. Perjantain vastaiselle yölle on luvassa 30 % todennäköisyydellä 0,1 mm eli hyvin tyypilliseltä näyttää. Aurinko porottaa siniseltä taivaalta päivä toisensa perään. Kunpa sataisi!

      Delete
  4. Ihastuttava myöhäiskevät:).
    Merja

    ReplyDelete
  5. Vai eivät ne lemmikit sitten suostuneet itämään siellä. Olen taas kitkenyt taimia ämpärikaupalla pois, jotta eivät valtaisi ihan joka paikkaa ja pian ämpäri vaihtuu kottikärryiksi. Ehkä teillä tarvitaan lemmikki kylvämään niitä... Et pyytänyt Mustia tai Ransua kokeilemaan puutarhurintaitojaan? Onneksi on sentään tuo yksi mätäs. Jospa se alkaisi levittää taimia ympärilleen.
    Ihanat jouluruusut taas. Ihailin eilen illalla sitä sinulta tullutta. Ensimmäinen kukka alkaa hiljalleen muuttua vihertäväksi mutta kaksi muuta on vielä nätisti tummanpunaisia. Kumpikin taimi on nyt alkanut rullata uusia lehtiä auki ja onhan noista ihan näyttävän kokoisia kasveja varmasti tulossa. Niiden lehdet tosiaan nousevat selvästi korkeammalle kuin vaaleajouluruusuilla. Jännittävää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuttu taimistopuutarhuri mietti, että täällä saattaa olla lemmikeille liian peruskuivaa. Epäilen samaa, kun ei täällä kenenkään muunkaan pihassa lemmikkejä juurikaan ole.
      En kyllä tajunnut pyytää Mustia tai Ransua kylvöapuun! Vika voikin olla siinä... Tuo yksi mätäs on ollut tuossa jo niin monta vuotta ilman siementaimien ilmestymistä, että ei se ainakaan kovin nopeasti meinaa maailmaa valloittaa :-D
      Ihana kuulla, että ne kaksi jouluruusua ovat ainakin reippaita ja siinä ekassa hyvän väriset kukat (ja heti useita ekalla kerralla!). Samea viherrys on tosiaan kukinnan loppuvaiheen riesa, mutta silloin alkaa olla jo paljon muutakin kukassa puutarhassa.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!