Thursday 4 May 2023

Kuukauden kalenteripoika esittelee ilon narsissit koivikossa

 Kun saavuin takaisin kotiin sateisena päivänä vähän yli viikko sitten, oli vastassa iloinen näky.

Narsisseja oli tullut kukkaan enemmän, kotoa lähtiessäni olin nähnyt vasta ensimmäiset pari 'Tête-à-Tête'- eli tetenarsissia. Nyt niitä oli rutkasti enemmän!
Keskellä on iso tupas "Spring Sunshine" -nimellä myytyä narsissia, jonka ostin ruukussa viime keväänä. Oikeasti sen nimi on 'Eaton Song'. Se on teten tapaan risteymälajike, joka kuuluu narsissiryhmään 12 - sekalaiset.
En jaksanut alkaa jakaa klimppiä, vaan laitoin sen sellaisenaan maahan. Sen voi jakaa vaikka parin vuoden päästä. 

Pari vuotta sitten ruukussa myyty 'Tête Bouclé' kukkii aivan koivikon alareunassa. Kaikki nämä ovat kuin tarjottimella heti kotiin saapuessani, sillä ovat laivarannan päässä pihaani ja parkkeeraan auton aivan koivikon lähelle.
'Tête Bouclé' kuuluu narsissiryhmään 4 - kerrannaiset.

Laitoin kumisaappaat jalkaan ja menin koivikkoon kuvaamaan narsisseja lähempää. Vasemmalla on 'Eaton Song' -tupas, sammaleisen kiven edessä on isoja nuppuja!

Sitten tuli aurinkoisia päiviä. 'Eaton Song' jatkoi komeasti kukintaa, olenpa iloinen, että ostin sen viime vuonna. Tänä vuonna en olekaan ostanut yhtään narsissiruukkua, kumma juttu. Ihanaa kumminkin, että näitä erilaisia lajikkeita löytyy nykyisin aika hyvin. Jopa Nauvon ruokakaupassa on jonkinmoinen sortimentti. Ja että niillä on lajikenimet ruukuissa!

Viikko sitten luulin, että koivikossani on käynyt narsissikato, mutta sitten niitä alkoi nousta sieltä täältä.
Isompia narsisseja alkaa varovaisesti avautua. On niin viileää, että ne ovat äärimmäisen hitaita. On ihanaa, kun kevät etenee hitaasti, sillä juuri tämä hetki ennen lehtien puhkeamista on lempivuodenaikani. 
Luulen, että tämä on viime syksynä istutettu 'Westward'; näyttävä kelta-valkoinen kerrottu lajike eli narsissiryhmää 4.

'Tête-à-Tête' jatkaa edelleen. Kyllä tänne vielä lisää narsisseja mahtuu aika paljonkin!

Yksinäinen syklaaminarsissi 'Peeping Jenny'. Näitä pitäisi olla enemmän, mutta heinikkoinen kuiva koivikkoni ei tunnu olevan narsisseille täydellinen kasvupaikka.

'Eaton Song' ja oikeanpuoleisen täytyy olla 'Westward'. Niiden välissä on iso tupas kevätesikkoa, jonka siirsin tuohon vuosi sitten.

Loput kuvat otin tänä iltana ihanassa auringonpaisteessa ja hyytävässä pohjoistuulessa. Tämä on syklaaminarsissi 'Peeping Jenny'. Ulommat kehälehdet kääntyvät kukinnan edetessä enemmän taaksepäin. Ne ovat kauniin vaaleankeltaiset.

Suurikukkainen 'Snow Frills' on aluksi aivan keltainen, kukan vanhetessa torvi muuttuu valkeammaksi samoin kuin kehälehtien tyvet. Tämä kuuluu ryhmään 2 - isotorviset.

Ransu saapuu esittelemään ja sillä on painavaa asiaa.

Näin pitkälle piti odottaa ennen kuin toukokuun kalenteripoika pääsi esiin!

Ja silti jatketaan narsissien parissa: 'Westward'. Tuntuu, että edellissyksynä istutetut kukkivat aina aikaisemmin kuin vanhat. Muut kerrannaiset isokukkaiset eivät ole vielä lähelläkään kukkimista.

Lisää Westwardeja ihanan sammaleisen kiven edessä. Koivikko on tällaisenaan niin kaunis, että halusin vain lisätä siihen pienen ripauksen lisää kauneutta narsissien muodossa.

Ja joidenkin muiden kasvien. Olen siirtänyt tänne tienposkesta lehtosudenmarjaa, olisiko tämä sitä? Löytyi toinenkin hyvin samannäköinen. Näyttävät kyllä epäilyttävästi varjoliljalta. Olen varmaan siirtänyt sitä tänne?
Voisi taas lueskella puutarhapäiväkirjaa vaikka iltapuhteeksi... 

Reiluuden vuoksi laitetaan kalenteripojasta vielä yksi kuva, kun hän on niin reipas.

Toissapäivänä tulin sisään pitämään taukoa, riisuin työhaalarin ja eikös Ransu ollut heti pukemassa sitä päälle. 
Nyt hommiin!


Kevätesikko Primula veris
Lehtosudenmarja Paris quadrifolia
Syklaaminarsissi Narcissus Cyclamineus-Ryhmä, ryhmä 6
Valjolilja Lilium martagon

22 comments :

  1. Iloinen sikermä narsisseja sinulla kukassa. Itsekin mielellään kestäisin kasvien nimistä kartalla mutta tahtovat etenkin sipulikukkien kohdalla unohtua laiska kirjanpitäjä kun olen. Sinulla on sen sijaan näidenkin nimet hallussa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No kun kasvit ovat työtäni, kirjoitan niistä ja siksi täytyy pysyä kartalla. Haluan kyllä muutenkin ne tietää, eli kirjaan kaikki ostokset ja istuttamisen ylös, jos suinkin muistan.

      Delete
  2. Sinulla on Ransu hyvä narsissikasvusto ja kukinta! Meillä ei ole narsissin varret edenneet kolmeen viikkoon ja katsotaan kukkiiko ne vielä juhannuksenakaan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No niinpä, ne tuntuvat odottelevan lämpimämpää ja siinä onkin odottelemista.

      Delete

  3. Päähenkilö on niin lempeä ja syliin napattava näköinen ^-^. Narsissit ovat kiehtovia, kun tietyllä tavalla ne ovat rajoittuneita aika vähäiseen väriskaalaan ja silti yksilöllisyyttä löytyy muodoissa ja olemuksessa tarkemmin tutkien. Ja niistä tulee pitkäikäisiä ystäviä . Minunkin puutarhassani on kukkivia narsisseja vuosikymmenien takaa edellisten omistajien ajoilta.
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hän taisi toivoakin syliin nappaamista, kun ei oikein saanut huomiota riittävässä määrin.
      Totta, narsissit ovat kaikki aika samanlaisia ja silti niitä on vaikka mitä erilaisia, lukuun ottaen eri aikaan kukkivia! Niiden kukinta kestää puolitoista kuukautta aikaisimmasta myöhäisimpään.
      Puutarhassani ei ollut yhtään narsissia entuudestaan, mutta olen yrittänyt kompensoida sitä parhaani mukaan ;-D Lajeja ja lajikkeita on nyt useita kymmeniä.

      Delete
  4. Onpa sinulla jo paljon kukkivia narsissituppaita. Minulla on vasta kaksi kukkaa avautunut ja muut ovat vielä tiiviisti nupussa.
    Ransu, olet kyllä kerrassaan komea kalenteripoika ja esitellessäsi kasveja on suuri vaara, että ne jäävät täysin sinun varjoosi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt on niin tavattoman kylmää. Meillä taitaa olla vähemmän kylmät yöt kuin siellä, vaikka pakkaselle täälläkin on menty, paitsi ne pari yötä, kun satoi. Narsissit ovat selvästi hitaita kehittymään, kun on kylmää.
      Ransu on ihan hirveä huomionkerjuri, ja huomiota se saa tietenkin aina, kun sitä kerjää :-D

      Delete
  5. Viileä kevät antaa kevätkukkijoille vähän pidemmän kukinta-ajan, vaikka muuta hyvää siitä ei keksikään. Ransu on aivan ihana pörhelö! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei siitä oikein muuta hyvää keksi, mutta kevätkukkia on kyllä ihana ihailla mahdollisimman pitkään.
      Ransu on tosi pehmopörhelö :-D

      Delete
  6. Jestas minä olen jo luovuttanut narsissien kohdalla eivät viihdy meillä . Sinä olet saanut jopa tete narsissit kukkimaan uudestaan .
    Ransu on kyllä komea kalenteri poika .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen istuttanut narsisseja ihan joka paikkaan puutarhassa, kun ne ovat niin kiitollisia, sillä niitä ei syödä. Kukkapenkkeihin en niinkään, paitsi villimmille istutusalueille, sillä narsissit leviävät vähän liian tiheästi, jos viihtyvät.

      Delete
  7. Onpas ihanat narsissit ja niitä on paljon. Ja todellinen upeista on Ransu (enkulinkasityot.blogspot.com )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Narsissit ovat siitä ihania, että niitä on yleensä vuosi vuodelta enemmän - paitsi tietysti ne narsissit, jotka eivät viihdy :-D Mutta lajeja on niin paljon.
      Ransu on <3

      Delete
  8. Ransun nenä on niin kaunis, kuten tietysti ihan koko kissa. Upeaa, että paraneminen sujui noin hyvin.
    On mieltä lämmittävää palata kotiin, kun vastassa on iloisia narsisseja noin paljon. Minäkin olen tyytyväisenä löytänyt aikaisempien vuosien maahan istutetut pääsiäisen tete -ruukkunarsissit. Aika hyvin jaksavat kasvaa, vaikka minäkään en erotellut sipuleja toisistaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa, että Ransu on parantunut hyvin, vaikka nenään ei ole kokonaan kasvanut iho ja karvat takaisin ja pari pientä reikää siinä kirsun päällä on, mutta se ei näytä Ransua vaivaavan, mikä on pääasia.
      Ihana tervetulotoivotus tulee narsisseista. Olen myös istuttanut niitä tontin toisen pään pihaportin pieliin, kuten Britanniassa usein näkee. Ovat niin iloinen tervehdys tulijoille ja ohikulkijoille.
      Ruukkunarsissien ulos istuttaminen todella kannattaa. Tetet ovat vielä niin aikaisia!

      Delete
  9. Ihania narskunäkymiä. Nyt ei tarvitsekaan odottaa lauantaisia Midsomerin murhia siinä toivossa, että ylikomisario Barnaby seikkailisi edes hetken brittiläisessä narsissimaisemassa. Nautin suunnattomasti tällaisten tieteellisiä nimiä vilisevien kasviesittelyjesi lukemisesta. Huikeaa, että kykenet kaivamaan muistilokeroistasi nimet kerrannaisille ja isotorvisille ja vaikka millaisille upeille narskuille.
    Toukokuun kalenteripojan kuvia jaksaa kyllä odottaa. Hän on ihastuttavan kuninkaallisen oloinen katti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brittilän narsissinäkymät ovat vertaansa vailla, ovatkohan saavutettavissakaan! Siellä on jokin kotoperäinenkin narsissi ja sen kyllä huomaa suvun viihtymisestä ylipäätään. Huokaus. Mutta ehkä jonakin päivänä, ainakin tällä hetkellä narsisseja avautuu koko ajan uusia - ja kiitos kylmän sään, varhaisimmatkin ovat edelleen täydessä terässä.
      Mukava kuulla, että pidät jutuistani! Mutta muististani en kyllä kaivele paljon mitään. Puutarhapäiväkirjasta ja blogista ne tiedot löytyvät.
      Jos Ransu kruunattaisiin huomenna, hänestä saattaisi tulla jopa suositumpi kuin tämänhetkisestä kuninkaasta ;-)

      Delete
  10. Ihana määrä narsisseja. Näyttää todella kauniilta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olet selvästi optimisti - on niitä todellisuudessa aika vähän ja harvassa :-D Mutta joka kevät hieman aiempaa enemmän, kun istuttelen pussin tai pari ja välillä ruukkunarsissejakin.

      Delete
  11. Olen aivan samaa mieltä kuin Between – nautin myös, kun kirjoitat ja kerrot tarkasti tieteelliset nimet ja taustoja kasveille. Ihana kalenteripoika ja mahtavaa, että Ransun nenu on parantunut hyvin. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihana kuulla! <3
      Ransu tuntuu olevan oikein hyvinvoiva kissa, sydänlihasrappeumakaan ei tunnu sitä vaivaavan vielä, onneksi.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!