Sunday 21 May 2023

Ihanat retrovärit

 Oranssista ja vihreästä tulee mieleen lapsuus 70-luvulla. Rakastan näitä värejä yhdessä!

Ruskopenkissä on lisäksi mukana keltaista 'Blushing Apeldoorn' -tulppaanien muodossa, jotka ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viime vuodesta. Pyöreän penkin keskellä kasvaa kiinanpunapuu – penkki on hyvä kasvun mittari. Kun olin istuttanut puun ja laitoin penkin sen ympärille, sen latva oli penkin tasalla.

Kuten tuli jo aiemmin todettua, 'Brown Sugar' -tulppaani ja lehteen puhkeava japaninvaahtera 'Enkan' ovat loistava pari. Tuossakin on vieressä yksi 'Blushing Apeldoorn' muutaman vuoden vanhaa satsia. Jostain syystä, ehkä myyrät tai peurat, ne eivät ole niin lisääntyneet.

Lisää 'Brown Sugareita'. 

Ruskopenkissä kasvaa myös rusotuomipihlaja, otin tämän kuvan ylempää rinteestä villin punaisen penkin luota.

Rusotuomipihlaja on muuten sellainen, jonka suomenkielinen nimi minun täytyy joka ikinen kerta tarkistaa Viljelykasvien nimistöstä. Tunnen puuni nimillä Amelanchier lamarckii ja A. laevis, mutta en ikinä muista, kumpi oli ruso ja kumpi siro. Kumpikin meinaan rusottaa puhjetessaan lehteen ja kumpikin on siro. 

Villissä punaisessa penkissä on villi meininki. Yksi vanha 'Carnaval de Nice' -tulppaani kukki siinä pitkään, viime syksynä viimein muistin ostaa pussillisen uusia ja niitä on nyt siellä täällä. Jokunen 'Manly' -narsissikin siinä kukkii. 
Keisarinpikarililjat ovat jo kukkineet, eivätkä tulleet edes esitellyiksi! Kun joka puolella puutarhaa tapahtuu koko ajan.

Kaksi viikkoa sitten otetussa kuvassa on etualalla keltakirjavalehtinen 'Aureomarginata', taustalla vaalea 'Vivaldi'.

'Vivaldi' on todella ihana. Tämä teki viime vuonna niin muhkeat siemenkodat, että keräsin siemenet talteen ja ne itivat kesän mittaan loistavasti, talvehtivatkin, ja nyt niitä riittää, lisääkin on jopa noussut vasta tänä keväänä. Ajattelin siirtää ne tuotapikaa maahan johonkin sopivaan kohtaan, jonka voin merkata. Toivottavasti edes joku niistä tulee joskus kukkaan. 
On todella kiinnostavaa nähdä, onko yksikään tällainen vaaleampi tai peräti kirjavalehtinen! Tässä penkissä kasvaa myös tavallinen tummanoranssi vanha keisarinpikarililja lapsuudenkodistani.

Ihanaa, sillä siemenkasvatukseni menevät huomattavasti useammin mönkään kuin nappiin. Tämän vuoden yritys saada latva-artisokkaa siemenestä epäonnistui, sillä sen jälkeen, kun olin siirtänyt taimet isompaan ruukkuun, ne kaikki kuolivat. Ehkä taimipoltteeseen tai kuivuuteen, en enää muista. 

Tämän punaimikän kuvan otin myös pari viikkoa sitten, mutta tosin kuin keisarit, se kukkii edelleen. Niin ihanaa, että sain tämän viimein viihtymään. Aiemmat taimet joko kituvat tai ovat hävinneet.

Takaisin villin punaisen penkin nykyhetkeen ja tämän aamun kuviin. Aamulla penkkiin vielä lankeaa talon varjo. 
Oranssit värit ja punakirjava 'Carnaval de Nice' sointuvat mielestäni ihanasti kiinanpionien nouseviin varsiin ja tummaan metsätyräkkiin ('Chameleon'). Jokunen yksittäinen tulppaani vuosien takaisesta papukaija-seospussistakin kukkii yhä.
Pidin viime kesänä kunnon raivauspäivän ja kitkin metsätyräkkiä urakalla, samoin ukkolaukkaa, joka violettikukkaisena ei oikein soinnu tähän – tyypillistä: keksin penkin täydellisen värimaailman vasta sitten, kun olin jo istuttanut siihen yhtä sun toista. 
Kuten kuvasta näkyy, sekä metsätyräkkiä että ukkolaukkaa riittää yhä, joten vuotuinen kurissapito olisi paikallaan. Jotenkin aikani vain menee kaikessa muussa kuin istutusalueiden ylläpidossa.

Ihanaakin ihanamman värinen 'Orange King' kukkii myös villissä punaisessa penkissä. Niin mahtavat retrovärit! Vihreän saaminen oranssin vastapainoksi on puutarhaolosuhteissa helppoa, sillä vihreää riittää.

Kirsikkana kakun päällä kukkii särkynytsydän Valentine eli 'Hordival'. Valtavan kauniin värinen oikea punainen eikä pinkki, kuten se tavallinen. Olen niin iloinen, että tämä viime vuonna istutettu herkku on hengissä! Ja kukkiikin aikaisemmin kuin se tavallinen pinkki, joka kasvaakin vaahteran varjossa – tosin vasta lehteen puhkeava vaahtera ei paljon nyt vielä varjosta, mutta ravinteet ja vedet se imee.
Onneksi näin tämän kukassa rautakaupan taimipihalla, sillä siihen asti olin ajatellut, että hieno punainen väri on myyjien kuvankäsittelyn tulosta eikä todellisuutta. Mutta se olikin totta!

Loppuun päästään vielä esittelemään ruusuherukkaa, kun se kasvaa ruskopenkin vieressä. Sen komeutta ihasteltiin aiemmin, vaikka kuvassa ei näkynyt kuin kolmasosa puskasta.

Lempparinäkymä kuistilta käsin. Kauempana kylällä kukkii imeläkirsikka, tummalehtinen kirsikkaluumu on jo kukkinut. Lehteen puhkeavat puut ovat hurmaavan värisiä.
Valkoiset peuranauhat eivät näkymää kaunista, mutta ne on pakko olla. Eilen vedin tiheämpää verkkoa kuvassa näkyvälle tontin reunalle, mutta se auttaa vain metsäkauriiden suhteen – valkohäntäpeura harkitsee hyppäämistä kahdenkin metrin korkuisen aidan edessä. 
Niitä ei ole onneksi pihallani vieraillut siitä huolimatta, että joka ilta voin katsella niitä kylän niityllä. Kylätielläkin ne tallustelevat. Joku jänis on katkonut kaksi tulppaanin vartta, mutta se on mikroskooppinen tuho peuroihin verrattuna.


Imeläkirsikka Prunus avium
Japaninvaahtera Acer palmatum
Keisarinpikarililja Fritillaria imperialis
Kiinanpunapuu Metasequoia glyptostroboides
Kirsikkaluumu Prunus cerasifera
Metsätyräkki Euphorbia dulcis
Punaimikkä Pulmonaria rubra
Rusotuomipihlaja Amelanchier lamarckii
Ruusuherukka Ribes sanguineum
Särkynytsydän Lamprocapnos spectabilis
Ukkolaukka Allium hollandicum

14 comments :

  1. Hianon färine tua , 'Brown Sugar'- tulppu. Pitää pistää nimi muistihin, jos siihen joskus törmää. Mettätyräkki on tosi kova leviämähän. Nii hiano tummalehtinen kasvi, mutta liika on liikaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brown Sugar on ihana. Joskus vuosikausia sitten ostin sellaisen harvinaisuutena, taisi olla vain yksi sipuli. Sitten pari vuotta sitten löysin sitä pussissa ihan jostain kaupasta ja ostin heti. Hienot sävyt.
      Tyräkillä on aika vahvat juuret, joten tosissaan sitä saa maasta talikoida. Ihanan värinen, kyllä.

      Delete
  2. Kaikkien kasvien kohdalla retrovärien kimara ei miellytä silmää, mutta tulppaaneissa sellainen on minusta hurmaavaa. Blushing Apeldoorn on tosi hieno, etenkin läheltä katsottuna. Se ei ole pelkästään keltainen, vaan terälehdissä on kivasti punaista ja oranssia väriä.
    Ruusuherukkasi on huikean hieno kukkiessaan noin runsaana. Omassani taitaa olla kolme kukkaa, joista iloitsen. Jospa se siitä tulevina vuosina innostuu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samaa mieltä Blushing Apeldoornin sävyistä, se on hieno.
      Toivottavasti ruusuherukkasi lähtee runsastumaan ja kukkimaan runsaammin!

      Delete
  3. Nättejä kukkia voimakkaissa väreissä, tykkään.

    ReplyDelete
  4. Valentine on minunkin mieleen ja se on ollut kestävämpi kuin tavallinen pinkki särkynyt sydän joka aina häipyy puutarhastani talven aikana. Nyt katsoin, että kerrankin sain valkoisen selviämään talven yli, ehkä en silti hurraa vielä. Kunnon värit sopivat hyvin kevääseen kun luonto herää kuolleen kauden jäljiltä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onpa jännä kuulla, että pinkki on häipynyt aina! Oletin, että tämä punakukkainen häipyisi, kun on jaloste tai erikoismuoto. Valkoisia tilasin viime vuonna kolme juurakkoa, kaksi on niistä yhä elossa. Alkaa vain olla niin superkuivaa, että kohta en tiedä, mistä löytyy seuraava kuihtunut kasvi.
      Voimakkaat värit ovat mahtavia kevään vaalean vihreyden kanssa.

      Delete
  5. Upeita värejä. Joskus tosiaan löytyy jollekin penkille teema tai teemavärit vasta vähän jälkijunassa. Tai joskus jopa ylipäätään ajatus, mitä penkissä voisi kasvaa (olen perustanut viime syksynä yhden penkin niin hätäisesti, että ajatus ei ihan ehtinyt mukaan, kun oli pakko saada ostokset maahan).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Idea tulee usein havainnosta, että näyttääpä tämä hyvältä ja siitä sitten laajempi idea lähtee - ja kasvisiirrot. Hyvä, että sait istutukset silloin maahan, se on pääasia.

      Delete
  6. Oranssi ja oranssinpunainen ovat myös minun mielivärejä kukissa. On kyllä jotkut tietyn siniset kukinnot myös kauniita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oransseissa kukissa on jotain erikoista, sen värisiä harvoin luonnossa näkee.

      Delete
  7. Hah, Brown Sugarit taas, alkaa olla aivopesu suoritettu ja pakkohankinta syksyllä edessä. :D On kyllä hienon näköinen tulppaani. Vai on metsätyräkki vallaton leviäjä, istutin sellaisen viime vuonna ja onhan se aika tehokkaasti jo levittäytynyt. Pitääkin pitää sitä silmällä. Ja tuo Valentine, ostin joskus siemeniä ja niillä kävi just niin kuin siemenkasvatukselleni käy – mitään ei tapahtunut. Täytyy yrittää löytää taimi jostakin, varmempaa niin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brown Sugar on varmaan kannattava hankinta, sillä ainakin täällä ne ovat kukkineet samoista sipuleista jo pari vuotta vähintään.
      Mistähän tuon Valentinen löysin viime vuonna... nyt muistan! K-Raudan taimipihalta! Ehkä heillä on sitä valikoimissa tänäkin vuonna.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!