Friday 12 May 2023

Tulppaanihuumassa

 Ja tämä on vasta alkua!

Tähtitulppaanit ovat kukkineet jo jonkin aikaa ja olen jo kertonutkin niistä. Kivipengermän päällä 'Persian Pearl' sointuu niin ihanasti tummalehtiseen mantelityräkkiin, että ansaitsee uusintaesittelyn. Viereen itsekseen tullut siementaimi isohelmikkä 'Atropurpureaa' on vaaleanvihreälehtinen ja hyvä vastapaino sävyille. 
Annan sen kasvaa tuossa, vaikka on aika korkea kasvi ja varmaan lakoaa tuulessa tässä pengermän päällä. Siemen on tullut pengermän alapuolelta ruusu-heinätarhasta, mistä isohelmikän varret ovat kaatuneet tänne päin.

Alppipenkin 'Albocaerulea Oculata' -tähtitulppaaneille on käynyt vähän köpelösti. Ensimmäisen nupun söi myyrä, sitten suojasin tämän seuraavan visusti verkolla. 
Mutta sitten tulikin aika kylmä. Lämmön palattua katsoin nuppua, joka ei liikahtanut mihinkään suuntaan. Vähitellen alkoi näyttää siltä kuin se näivettyisi. Silloin otin suojaverkon pois ja tunnustelin nuppua. 
Se oli nahistunut umpeen! Ehkä se oli kärsinyt pahoista yöpakkasista ja kuivuudestakin, tai siitä vappusateesta, tai ties mistä. Jouduin vähän repimään terälehtien reunoja saadakseni ne irti toisistaan, jolloin kukka pamahti heti auki. Repaleinen ressukka.

Alppipenkissä on runsaasti muitakin tulppaaninnuppuja ja elän toivossa, että näitä valkoisia tulisi lisääkin. Istutin niitä syksyllä aika paljon. Toisaalta luulisi niiden kaikkien kukkivan suunnilleen samaan aikaan.

Tänään yksi alppipenkin pikkuisista tulppaaneista avautui. Voihan vipulat! Ei ole 'Albocaerulea Oculata', mutta ei tarvitsekaan, kun on näin upea. Tämän edessä lähes pyörryin.
Ja nyt seuraa vimmattu puutarhapäiväkirjojen selailu. ...
Olen joskus istuttanut tänne kreetantulppaania, mutta sillä on korkeampi varsi ja se on myöhäisempi. Asia selvisi viime syksyn muistiinpanoista. Tämä on ruusutulppaani!

Ruusutulppaani on kotoisin Lähi-Idän kivikkoisilta vuorenrinteiltä, kuten moni muukin tulppaani. Sen varsi ei välttämättä aina ole ihan näin lyhyt. 
Villitulppaanit ovat aivan toista kuin korkeat, pönäkät, jalostetut lajikkeet. Voi vain kuvitella mielessään, miltä nämä näyttävätkään luonnossa kukkiessaan karussa kivikossa kuin jalokivet. 
Voi että kuinka toivonkaan tälle pitkää ikää. Ja kuvien ottamisen jälkeen meni heti myyräverkko takaisin kukan ympärille.

Suloiset metsätulppaanitkin ovat tulossa kukkaan, nämä kasvavat preeriapenkissä. Harmi vain, että tässä on ihan hitosti vesimyyriä. Kääpiötulppaaneista ei näytä olevan elossa enää yhtäkään, näitäkin vain nämä pari tupasta.
Hassua kyllä, metsätulppaani on viihtynyt tonttini vastakkaisella laidalla jo kohta 15 vuotta, mutta se ei ole kukkinut parin ensimmäisen vuoden jälkeen. Lehtiä kyllä nousee maasta vaikka kuinka!
Ehkä voisinkin kaivaa niitä sieltä ylös ja istuttaa tänne maahan upotettuihin verkkohäkkyröihin. Joo. Kirjaan sen tehtävälistalle.

Muotopuutarhassakin voisi siirrellä, jos ehtisi. On tullut joskus istutettua pientä tähtitulppaania paikkaan, josta ne eivät oikein näy, jäävät jo korkeampien kasvien jalkoihin. Hyasintitkin kaatuvat päälle.

Muotopuutarhassa on jo alkanut isompien, pönäkämpien tulppaanien aika, muualla ne ovat vielä nupulla. Vaikka tuli lähes parjattua niitä äsken, ovat nekin aivan ihania.
Tämä valkoinen on erityisesti sydäntäni lähellä, kun harrastan historiaa. Tämä on yli 300 vuotta vanha lajike 'Duc van Tol Rose'. Kukkavarsi on huomattavasti matalampi kuin nykytulppaaneilla, mutta tämä on uskollinen kukkija ja kuten kuvasta näkyy, tekee kukkivia sivusipuleita mukavasti.
Kukka on avauduttuaan valkoinen ja vaaleanpunerrusta alkaa näkyä jo seuraavana päivänä. Kukan vanhetessa punerrus syvenee.

Yöksi kukat menevät somasti suppuun. Oikeanpuoleisessa voi jo nähdä värin kehitystä.

Valkoinen vihreällä ja keltaisella höystettynä: tulitulppaani 'Exotic Emperor'. Loistava tulppaani, joka nousee uskollisesti vuodesta toiseen.

Istutin syksyllä muotopuutarhaan vain pari pussia uusia tulppaaneja, mutta onneksi sentään edes ne. Tässä edustalla on 'Purissima', tulitulppaani sekin, ja tässäkin on jännästi keltaista alaosassa. Tykkään kovasti, mutta nimestä päättelin, että kukka olisi puhtaanvalkoinen.
Taustalla näkyy ihan samaa väriä...

... vaan ei olekaan. Tämä on jo muutama vuosi sitten istutettu 'Sweetheart', aivan ihana kelta-valkoinen, täydellinen piristysväri taustan purppuraisille hyasinteille. Tykkään tästä valtavasti ja iloitsen, kun tämäkin viihtyy. Tämäkin on muuten tulitulppaani. Nämä ovat aikaisia.

Kelta-valkokukkainen bokharankurjenmiekka on saman värinen ja kasvaa tietysti lähellä 'Sweethearteja'. 

Darwinhybriditkin ovat aloittaneet. Tämä on 'Light and Dreamy', jonka hienoa väriä ihastelen joka päivä. Nuo kukan ulkopuolen tummemmat alueet ja ylipäätään hieman utuinen sävy – aivan ihana tulppaani ja onneksi tämäkin on viihtynyt jo muutaman vuoden. 
Tämä on sama penkki, jossa ovat ne huppeluksiin joutuneet tähtitulppaanit, tuolla vähän näkyykin kirkkan aniliininpunaista. Mutta kyllä tästä paremmin erottuvat korkeat lajit.

Penkissä on niin ihana värikimara hyasintteja ja tulppaaneja, että kiersin kukkapenkin taakse talon seinälle: kuvakulma, jota ei yleensä näe. Halusin saada kaikki samaan kuvaan ja hyvän valon.
Kuvasta voi hyvin nähdä, että meillä täällä saaristossa tulee puihin ja pensaisiin lehdet myöhään. Maan tasalla on jo lämmin, mutta latvuksissa ei.

Penkin takaosassa ovat äklön väriset 'Candy Prince' -tulppaanit ja 'Pink Pearl' -hyasintit yhdessä. Tämä on vähän liian hattaraa minun makuuni.

Mutta makuasiat ovat moninainen juttu. Kokonaisuutena tämä on oikein kiva. Tykkään erityisesti noista sinertävistä sävyistä, joita tarjoilevat hyasintit 'Top Hit' ja 'Delft Blue'.

Nyt kukkimaan on noussut myös 'White Prince'. Kaikki tämän penkin tulppaanit, kuten hyasintitkin, ovat vanhempia, mitään en lisännyt tähän syksyllä. Lisääkin kyllä mahtuu. 
Viereiseen penkkiin istutin jotain uutta tulppaania syksyllä, katson jännittyneenä niiden nuppuja. En aio kurkistaa puutarhapäiväkirjaan, vaan pidän jännitystä yllä.
Halvat huvit! 

Tästä varsinaiset tulppaaniviikot vasta käynnistyvät, lisää avautuu joka päivä – ihanaa aikaa.
Aurinkoista viikonloppua!


Bokharankurjenmiekka Iris bucharica
Hyasintti Hyacinthus orientalis
Isohelmikkä Melica altissima
Kreetantulppaani Tulipa saxatilis
Kääpiötulppaani Tulipa turkestanica
Mantelityräkki Euphorbia amygdaloides
Metsätulppaani Tulipa sylvestris
Ruusutulppaani Tulipa aucheriana
Tulitulppaani Tulipa Fosteriana-Ryhmä
Tähtitulppaani Tulipa humilis

24 comments :

  1. Niin ihania väriyhdistelmiä kaikissa kuvissasi. Myyrät varmaan ajattelevat tuosta ruusutulppaanista, että onpa syötävän kaunis. Se todella on; niin tyylikkäät värisävyt. Miten voi ollakaan noin lyhyt varsi; se on hauskan näköinen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, syötävän kaunis tosiaan! Ihmeelliset, ihanat värit tuo jännä murrettu roosa ja harmaanvihreät lehdet.

      Delete
  2. Sinulla tulppaanienkin kukinta näyttää olevan jo täydessä käynnissä, kun minulla vasta ensimmäiset aloittelevat. Tuo ’Duc van Tol Rose on todella kaunis ja etenkin tuossa kuvassa, jossa kukat ovat vetäytyneet suppuun ja vaaleanpunainen väri siintää ihanasti iltavalossa terälehtien läpi.
    Kevät on kyllä ihanaa aikaa ihan kaikille aisteille.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä on muutamassa päivässä tapahtunut valtavalla vauhdilla, kun siihen asti himmailtiin pari viikkoa.
      Oli pakko laittaa tuo toinenkin kuva Duc van Tol Rosesta, kun kukkien muoto supussa on niin soma, ja sitten on tuo väri. Niin suloinen tulppaani, onneksi siitäkin on tullut kestoasukas.
      On tosiaan ihanaa aikaa. Linnut, hyönteiset, kukat ja kaikki vehreys.

      Delete
  3. Mikä väriloisto! Tulimme viikonlopuksi mökille ja täällä samat kukat, jotka kotona vasta kasvattavat varsia ovat jo nuppuja kasvattamassa. Ja Pohjanmaalla ei ollut edes lunta niinkuin Savossa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Savossa on lumisuoja varmaan pitänyt maan lämpimämpänä talvella, jolloin kasvit ovat paremmissa asemissa starttiin. Mutta en tiedä, ehkä viime viikkojen kylmyys on ollut Pohjanmaalla jotenkin pahempi. Mene ja tiedä.

      Delete
  4. Kyllä silmä lepää tulppaanejasi ihastellessa. Niin sievä ruusutulppaani. Pikkutulppaanit ovat sööttejä ja vielä ymmärtävät jäädä useammaksi vuodeksi viihtymään ja jopa lisääntymään. Darwin-hybrideissä on nykyään jo yllättävä mukavasti valikoimaa, niitä itsekin olen yrittänyt löytää kun laiskottaisi joka syksy kyykkiä sipuleita istuttamassa. Tuohon sinun kauniiseen Light and Dreamyyn en ole törmännytkään, pitää laittaa hankintalistalle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jotkut pienet villilajit ovat krantumpia kuin toiset, esimerkiksi tuo Albocaerulea Oculata on vaikea saada viihtymään. Toivon kovasti, että ruusutulppaani jää pysyväksi.
      Syksyllä on usein niin karmea sääkin, kun pitäisi sipuleita istuttaa. Minulla menee homma turhan usein hirveäksi rykäisyksi yhtenä ja samana päivänä. Vaikea siinä sitten pysyä kirjanpidoissa perässä :-D

      Delete
  5. Kuvittelenko, vai onko puutarhasi kukinta tänä keväänä erityisen runsasta ja onnistunutta? Ainakin siltä näitä postauksiasi seuratessa tuntuu.
    Aivan ihanaa tulppujen tykitystä. Lämpö laittoi kaikki poksahtamaan ennätysajassa. Toivottavasti yön viileys vähän hillitsee tahtia, että näitä ehtii riittävästi ihailla ja myös kuvata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No vähän samaa olen itsekin katsonut. Tai ainakin tulppaanien osalta. Vesimyyriä ei tunnu nyt olevan niin kamalasti kuin viime ja toissa vuonna, sipulikukkia on säästynyt. Ja ne, jotka ovat säästyneet, tuntuvat tuottavan todella monta kukkaa!
      Ensi viikolle onkin luvassa kaivattua sadetta ja selvästi viileämpää. Juoksen kastelukannun kanssa yrittämässä elvyttää näivettyviä kasveja. Olisi ihanaa saada kunnon sade.

      Delete
    2. Vaikka huhtikuun lopulla satoi useampana päivänä, alkaa meilläkin olla hyvin kuivaa. Paikoin kasvit ovat jo huolestuttavasti lotkollaan. Eli luvatut sateet ovat toivottuja ja odotettuja.

      Delete
    3. Meillä oli kuivaa jo ennen niitä vapun sateita, mutta toukokuu onkin täällä päin vuoden kuivin kuukausi yleensäkin. Ihanaa, jos saadaan ensi viikolla sadetta. Harmittavasti sen todennäköisyys on pudonnut 50 %:iin, mutta kunpa nyt edes jotain tulisi.

      Delete
  6. Melkein tekisi mieli sanoa kuluneen viikon postauksista ja vielä erityisesti tästä : "Mää en kestä! :) Kauneutta, kauneuden päälle. Pidän kovasti juuri pienistä, luonnonkukkamaisista tulppaaneista ja sinulla niitä riittää. Itselläni on vasta yhtä sorttia, mutta lisääminen on suunnitelmissa. Idean parvitulppaaneihin sain aikanaan kirjoittamastasi sipulikukkakirjasta. Siellä sinulla on vielä kaikki muut herkut lisäksi ihanan vehmauden keskellä.
    Paljon kiitoksia lajitietoudesta! Palaan näihin loppukesällä, kun on taas aika hankkia syksyn sipuleita. Aurinkoista viikonvaihdetta, nyt alkaa merikin lämmetä!
    -Mummopuutarhuri

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi sentään, kestä vaan! :-D Luonnontulppaanit ovat satumaisen kauniita. Ihana kuulla, että sipulikukkakirjani innosti!
      Syksyllä onkin tosiaan hyvä kerrata ihanat sipulikukat. Kirjoitan jo nyt ostoslistaa syyskuun kohdalle kalenteriin, sillä juuri nyt kaikkea ihanaa tulee esim. blogeissa vastaan.

      Delete
  7. Siellä tapahtuu hurjasti kaikkea. Toki täällä myös, en vain oikein ehdi koneelle. Ihana määrä sinulla on mm. hyasintteja. Pikkuhiljaa minullakin alkaa olla niitä useassa penkissä ja ne kyllä tuovat hienosti väriä ja tuoksua. Ulkona niiden tuoksu ei ole ikinä liian voimakas, kun sisällä voisi jo olla.
    En olekaan tajunnut katsoa, että näkyykö minulla metsätulppaanien lehtiä tänä vuonna, kun viime vuonna ne kukkivat. Niin paljon alkaa olla vahdittavia kasveja, että kaikkea ei meinaa millään muistaa tarkastaa. Varsinkin, kun aika menee aina välillä muissa hommissa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt on niin hirmuinen vauhti päällä! Sitä kuvaa aika hyvin parsan kasvu: raportoin suunnilleen vappuna, kuinka niiden kärkiä pisti maasta, mutta ne kolme ensimmäistä kasvoivat vain puoli senttiä päivässä niin kauan kuin oli kylmää eikä muita näkynyt. Sitten tuli lämmin ja niitä alkoi nousta mullasta raketin tavoin, yhtäkkiä pisimmät varret olivat tänään 40-senttisiä, kun yhtäkkiä ne huomasin ja tuli kiire korjata satoa!
      Hyasintti on todella ihana kukkapenkkikasvi ja sävyt mätsäävät niin loistavasti moniin tulppaaneihin.

      Delete
  8. Tulppaaniviikot, hyvä nimitys edessä olevalle kukkatykitykselle. Täälläkin Darwinit jo aloittelivat, on vain niin lämmin, että kukinta taitaa olla nopeasti ohi. Ihana harmonia alimmissa kuvissa, hempeää hattaraa <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onneksi öisin on sentään viileää. Toivottavasti saamme nauttia tulppaaneista mahdollisimman pitkään!

      Delete
  9. Laitoin myöskin Exotic Emperor tulppaania sekä Purissimaa. Luin, että ne ovat pitkäikäisiä joten ajattelin satsata. Kauniitakin ovat. Purissima ei tuoksunut miltään, mutta Emperorissa kai pitäisi tuoksu olla. Ihania nuo hyasintit! Minäkin luulin, että Purissima olisi ollut valkoinen mutta ei ollut täälläkään. 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainakin täällä tulitulppaanit näyttävät kestäviltä. Vesimyyrät niitä vain verottivat toissa talvena ja sitä edellisenä aika pahasti. Onneksi eivät vieneet kaikkia!

      Delete
  10. Kyllä kukkii niin runsaasti ettei voi kuin huokailla ihastuksesta! Tuo ruusutulppaani on melkoinen herkku vaikka onkin hupaisasti lyhyessä varressa. Viimeisissä kuvissa taas on ihania värisävyjä ja runsautta kun hyasintit kukkivat yhtä aikaa.
    Täälläkin jo ensimmäiset tulppaanit kukkivat. Yleensä 'Exotic Emperor' on ollut aikaisin mutta nyt niistä ei näy mitään. Muutenkin tulppaaneita tuntuu nousevan aika harvakseltaan. Viime kesä oli kyllä niin märkä, että on saattanut joku mädäntyäkin. Taidankin laittaa syksyn ostoslistalle villitulppaaneita, jos vaikka sattuisi täällä päin tulemaan vastaan. Korkeammat näyttävät niin pitkään rumilta töröttäessään kukkapenkeissä, vaikka ovatkin kukkiessaan komeita.
    Vesimyyrän käytäviä ei muuten ole löytynyt ja sen yhden sirkustelttatulppaanimättään luota on vihdoin noussut muutama kevättähti ja yksi mätäs teteä. Jostain syystä olivat vain hitaita ja toiveissa on, että niitä nousee nyt enemmänkin kun ovat päässeet alkuun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruusutulppaani on ihana. Raaskin tilata sitä vain yhden kappaleen, kun ei noiden viihtymisestä ikinä tiedä. Toivon, että se viihtyy.
      Onpa harmi, että puutarhassasi on pieni sipulikukkakato. Märkä kesä voi hyvinkin olla syy. Täällähän oli taas hyvin kuiva kesä, ties monesko putkeen. Se tuntuu olevan noille mieleen. Narsisseillakin, jotka viihtyvät vähän kosteammassa, on kumminkin lepokausi juuri keskikesällä ennen kuin elokuussa alkavat taas kasvattaa juuria.
      Hyvä on, että nousijoita silti löytyy!
      Hyvää äitienpäivää!

      Delete
  11. Tulppaanit, ovat sitten pikkuisia tai isoja kerrottuja, ovat (lähes) kaikki niin ihania:)

    ReplyDelete

Kaunis kiitos kommentista!