Wednesday 3 May 2023

Saniaistarha kukkii

 Vaikka itse saniaisista ei vielä näy juuri mitään.

Punakukkaiset pystykiurunkannukset ovat asettuneet mukavasti ja rehevöityneet. Ostin nämä muutama vuosi sitten rautakaupan syysalesta, pussissa luki vain pystykiurunkannus. Piti valita tasarahan satsiin vielä yksi pussi ja otin sen, kun ajattelin, että voihan siitä tulla muutakin kuin tontillani jo kaikkialla kasvavaa violettia pystykiurunkannusta.
Ja niin tulikin! Varmaan kaikki olivat punakukkaista sorttia, joka on rotevampi ja hitusen aikaisempi kuin luonnonmuoto.

Molemmat yhdessä ovat aika hauskan näköiset. Odottelen punertavakukkaisia siementaimia, mielestäni löysin jo yhden aika punaisen jostain päin pihaa.

Muilta osin tunnelma on odottava. Istutin tänne syksyllä erikoisempia koiranhampaita, muistaakseni rusokoiranhampaita kaikki, tai sitten muistan väärin.

Tämä on mielestäni Erythronium californicum 'White Beauty', jonka siirsin viime vuonna huonommalta kasvupaikalta tähän. Outoa kyllä, sitä näyttää edelleen nousevan molemmista niistä paikoista, jotka ovat huonompia ja joista suunnittelin siirtoa (vähän liian kuivia paikkoja, eivät ole kukkineet). 
Ehkä sen sipuleita jäi maahan, tai ehkä en siirtänytkään. Voisihan sitä lukea puutarhapäiväkirjasta, mitä on tullut tehtyä.

Olen myös vähän ulalla lajeista. Kaikilla rusokoiranhampailla, joita minulla on ennestään, on tällaiset pilkulliset lehdet. Marmorityyppiset lehdet kuuluvat tietääkseni muille koiranhammaslajeille. 
Tämä ainakin on uusi viime syksynä istutettu rusokoiranhammas. Toivottavasti se kukkii.

Ehkä sitten istutinkin myös muita lajeja. Elämme jännittäviä aikoja!

Saniaistarhan siimeksessä imiköitä on tulossa kukkaan, muualla niitä kukkii jo. Tämä korkea, kapealehtinen on risteymälajike 'Blue Ensign'. Nimi tulee laivastossa käytettävästä sinisestä merkkilipusta.

Valkokukkainen idänsinililja 'Alba' on aloittanut maailmanvalloituksen. Kauan siihen on mennyt, ehkä kymmenen vuotta. Mutta nyt niitä nousee vähän joka puolelta pihaa. 

Kerrottu valkovuokko sinililjan takana on runsastunut huimasti. Aivan sen vieressä kasvoi iso kuusi, joka kaadettiin vuosi sitten. Valo-olosuhteet ja kosteudensaanti ovat parantuneet sen myötä. Toivon, että saniaisille ei ole liikaa valoa, mutta jäljelle jäänyt iso kuusi suojaa iltapäivän paahteelta.

Tuijotin tätä tupsua tovin ennen kuin tajusin. Se on 'Snow Fox' -lumikellon lehtitupas. Jopa on kokoa! Kukkiakin tuli peräti kolme, vaikka istutin yhden sipulin vasta viime syksynä.

Yksinkertainen valkovuokko kukkii jo vähän alempana, valoisammassa paikassa. Sitä ei ollut tontillani ennestään, mutta sitä taisi tulla jonkun kerrotun valkovuokon kylkiäisenä ja olen sitä sieltä pois siirrellyt, jotta kerrottukukkainen saa kasvaa rauhassa.
Vieressä kasvaa kalvaspikarililja, sekin on selvästi topakampi kuin aiempina vuosina, kun se kärsi valon puutteesta.

Ystävältä saatu tuoksuorvokki sulostuttaa saniaistarhan eteläreunaa, mistä se näkyy hyvin.

Taka- eli yläreunastaan saniaistarha rajautuu hedelmätarhaan, joka on toistaiseksi heinikkoinen rinne. Ja Mustin myyräapaja.

Lähimpänä kukkimista on katajan varjossa kasvava rusokoiranhammas, joka on hankittu vuosikausia sitten Huovilan puiston taimimyynnistä. Äitini ja toinen sukulaiseni nareskelivat, kun tartuin ruukkuun, jossa näkyi vain multaa (oli loppukesä). Pitäisikin esitellä tämä tupas heille nyt!
Jostain syystä rusokoiranhammas on viihtynyt tuossa äärimmäisen hyvin ja se on pihani komein, vaikkakin hyvin matala, kuten rusokoiranhampaat ovat. Kukkia on tulossa pienen kasvin täydeltä!


Idänsinililja Scilla siberica
Imikkä Pulmonaria
Kalvaspikarililja Fritillaria pallida
Lumikello Galanthus
Pystykiurunkannus Corydalis solida
Rusokoiranhammas Erythronium dens-canis
Tuoksuorvokki Viola odorata
Valkovuokko Anemone nemorosa

30 comments :

  1. Ihana kiurunkannuskoktaili. Tua risokoiranhammas on kans niin ihku. Mullaki son ollu jo monta vuatta, muttei surukseni oo kukkinu viälä kertaakaa. Pelekkiä lehtiä lykkää. Tästä vuaresta ei viälä tiärä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi surku! Mikähän sen saisi kukkimaan. Minulle niiden viihtyminen on arvoitus, mutta kovin tiukassa savimaassa tai kuivalla paikalla ne eivät tunnu kunnolla viihtyvän, vaikka sinnittelevät kyllä silti elossa.

      Delete
  2. Ihania kiurunkannuksia! Minä ihastuin niihin vasta parisen vuotta sitten, onneksi olen löytänyt muutamaa erilaista:) Olen ripotellut niitä ympäri puutarhaa, että saisin väriä kevääseen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne ovat kivoja, kun alkavat leviämään aika nopeasti. Sinulla onkin sitten vaikka miten jännän värisiä siementaimia odotettavissa.

      Delete
  3. Minulla on myös tuo punainen kiurunkannus ja se on kyllä kaunis . Mutta nuo koiranhampaat on minulle taas uusia tuttavuuksia minkälaisen kasvualustan se vaatisi? meillä taitaa olla liian aurinkoista . Minusta sen lehdet on jo erittäin kauniita pitää googlettaa minkälainen on niiden kukinta .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minulla ne viihtyvät karikkeisessa maassa, kuten katajan alla ja tuossa kuusten alla. Toisaalta isommat olen istuttanut matalan notkelman pohjalle aika saviseen maahan, jota olen pyrkinyt parantamaan lehtikompostilla vuosittain. Siinä niillä on varmaan vähän kosteuttakin. Meillä on varmaan aika kalkkipitoinen maa, kun saarella on kaksikin vanhaa kalkkikaivosta, mutta en tiedä, onko kalkki niille vaatimus. Havukasvien juurella on varmasti neutraalimpaa tai jopa hapanta maata.

      Delete
    2. Kiitos meillä täällä Lohjalla on myös kalkkipitoinen maa mutta ulottuuko se ihan mökille asti en tiedä . No kokeilemalla sitä tietysti voi aloittaa .😀

      Delete
    3. Kokeileminen kannattaa aina!

      Delete
  4. Noilla koiranhampailla on mielenkiintoiset kauniit lehdet!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niiden lehdet ovat yksi kasvin parhaista puolista. Kukatkin ovat somat, koko kasvi aivan ihana.

      Delete
  5. Nuo kiurunkannukset ovat aivan ihania! Saniaiset kuuluvat minun toivekasveihini sekä mökillä että kotona, mutta vielä en ole niitä hankkinut. Sopisivat hienosti tulevaan (?) japanilaiseen terassiini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saniaiset sopisivat japanilaiseen terassiisi täydellisesti!

      Delete
  6. Sinulla on niin paljon kauniita kukkia, että en pysy millään mukana. Käsittämätöntä, että joku voi muistaa vielä niiden nimetkin. Jos näyttäisit minulle multaruukkua, uskoisin välittömästi, että siitä kasvaa melkoinen kukka 😊
    Teillä oli hieno vappu tangon ja muunkin merkeissä.
    Mustilla on näköjään vakiosaalistuspaikka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, sinulla olisi sitten vahva luottamus väittämääni ;-)
      Kasvit ja niiden nimet ovat ammattini, ne ovat mielessä ympäri vuoden, pysyvät hyvin muistissa. Ne ovat lisäksi minulle hyvin tärkeitä, kuin ystäviä. Olen ennenkin tainnut sanoa, että kyllähän ystävien nimet muistaa (jos ei syntymäpäiviä silti kuitenkaan ;-))

      Delete
  7. Ihana tuo viimeinen rusokoiranhammas, sen lehdet ovat upeat. Tuleeko siihen punertava kukka? Mustilla on tainnut riittää puuhaa kevään myyräharvennuksessa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rusokoiranhampaissa taitaa olla luonnostaan vaaleanpunainen kukka, tummempi tai vaaleampi. Tuolla tuppaalla on aika voimakkaan pinkit kukat. Viime syksynä istutin valkokukkaisen rusokoiranhampaan, voi olla, ettei kukkia vielä näin ensimmäisenä keväänä tule. Saa nähdä, olisi kyllä kiva. Jotkut noista viime syksynä istuttamistani kyllä tulee kukkaan.

      Delete
  8. Hieno tupas rusokoiranhammasta viimeisessä kuvassa! Tulisipa muistakin koiranhampaista yhtä elinvoimaisia. Hieno tuo risteymäimikkä. Imiköissäkin on niin paljon lajeja, että siinäkin vasta olisi hyvä laji keräilyyn. Onneksi otit aikoinasi sen mysteeripussin kiurunkannuksia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisi ihanaa, jos koiranhampaat kaikki leviäisivät. Siementaimia en ole koskaan nähnyt, mutta jos uskallan, harkitsen tuon tiiviin tuppaan jakamista. Ehkä ;-) En halua menettää sitä.
      Imikät olisivat tosiaan hyvä kohde keräilyyn! Nekin :-D

      Delete
  9. Pystykiurunkannus onkin uusi ja mielenkiintoinen tuttavuus🤗 Meilläkin olisi Mustille apajia 😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mustille olisi tilausta :-D Kiurunkannus on ihana, sitä kukkii nyt kaikkialla.

      Delete
  10. Kukkiipa kauniisti kiurunkannukset. Rusokoiranhampaita miullakin on, ei vielä oo kukkineet. Saniaistarhassasi on paljon kukintoo jo nyt ja saniaiset ei vielä ookkaan pääosassa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Toivottavasti rusokoiranhampaasi kukkivat pian. Saniaiset ovat hitaita nousemaan, on hyvä, että on kevätkukkia.

      Delete
  11. Rusokoiranhampaan lehdet ovat erikoiset ja hienot. Ne näyttävät myös paksuista, mutta ovatkohan ne? Ja lakastuvatko ne nopeasti? Kyselee rusokoiranhampaasta vielä haaveileva:).
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lehdet ovat tosiaan paksut ja nahkeat. Nyt en muista, koska ne kuihtuvat. Varmaan kesäkuussa, mutta silloin on niin paljon kaikkea muuta tarkkailtavaa puutarhassa, ettei pienen kasvin lehtien kuihtumista edes huomaa.

      Delete
  12. Sinulla on iso määrä vaikka mitä ihanaa kasvamassa ja nimet hallussa. Omaankin pihaan pitäisi kokeilla noita kiurunkannuksia ja rusokoiranhampaita nyt kun olisi jopa tilaakin. Valkovuokot tulevat näyttämään varmasti upeilta kukkiessaan, lupaavan näköinen rypäs siinä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannattaa kokeilla! Ovat ihania juuri valkovuokkojen jne. kanssa.

      Delete
  13. Kylläpä saniaistarhassa kukkii kauniisti! Kannatti selvästi hankkia kiurunkannuksia kun kerta tuli erilaisia mitä sinulla jo ennestään oli. Koiranhampailla on kyllä hienot lehdet. Niitä voisi melkein kasvattaa jo pelkkien lehtien vuoksi, vaikka iloa ei riittäisi kuin alkukesään saakka. Tuo vikan kuvan koiranhammas kukkii kohta komeasti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli kyllä ilo huomata, että kiurunkannuksista tuli punaisia.
      Tänään tuon rusokoiranhampaan ensimmäinen kukka on auki! Kylmyydestä huolimatta. Elämä voittaa!

      Delete
  14. Miksiköhän minulla ei ole vielä yhtään koiranhammasta? Ehkä tämä postaus on se merkki, että nyt pitää toimia asian suhteen. :D Jo nuo lehdetkin ovat niin hienoja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syksyllä kannattaa hankkia pussi tai pari ja kokeilla. Ne ovat todella ihania, komeat lehdet tosiaan ja kukat niin kauniit, nuokkuvat.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!