Wednesday, 31 May 2023

Koivikon narsissit

 Kukinta alkoi huhtikuun loppupuolella ja jatkuu vain! Varhaisimmat 'Tête-à-Tête', 'Tête Bouclé' ja 'Eaton Song' ovat kuihtuneet, mutta uusia on tullut tilalle.

Viime vuonna kävi niin, että kun puutarhasta on toukokuussa niin paljon raportoitavaa, jäi koivikon paras narsissivaihe kertomatta kokonaan ennen kuin vasta joulukuussa. Tänä vuonna en aio tehdä samaa virhettä, vaan haluan jakaa narsissi-ilon niiden kukinta-aikaan.

Nyt alkaa vain tunnistaminen olla vaikeaa, sillä olen istuttanut näitä jo monen vuoden ajan. Jokaisesta sipulipussista ei ole edes tullut oikeaa lajia. Olen myös siirtänyt narsisseja muista paikoista silloin, kun jaettavaa on ollut.
Väreinä olen halunnut pitää valkoisen-vaaleankeltaisen, paitsi tuossa edessä näkyy valkonarsissi, jonka torven reuna on oranssi, kuten niillä usein on. Tummankelta- tai oranssitorvisia tai persikkaisia ei tältä alueelta kuitenkaan muuten löydy. Keskellä kuvaa on kuihtuvia kukkia, se on 'Eaton Song'.

Aivan koivikon alareunassa, ison kiven edessä, on ensimmäisiä tänne istuttamiani narsisseja ja ne muistan hyvin. Kookas, vaalea- ja isotorvinen lajike on 'Snow Frills'.

Keskellä koivikkoa on kuihtuva 'Eaton Song', iso tupas kevätesikkoa ja sen vieressä viime syksynä istutettu kerrannainen 'Westward'. Ihan sen takaa nousee yllätyksekseni toistakin narsissia. Kun istuttaa uusia syksyllä, on vähän vaikea tietää, jos 20 senttimetrin päässä kasvaakin jo jotakin. Tuo keltainen, vaaleatorvinen vain on täysi mysteeri. On se voinut tulla Westwardinakin, pussissa yksi väärä sipuli, sitäkin sattuu.
Aivan koivikon yläreunalla kukkii keltaista narsissia, jonka ostin valkokukkaisena, pienitorvisena 'Princess Zaidena', mutta ei todellakaan ole sitä. Jokaisesta sen pussin sipulista tuli keltaista perusnarsissia. Onneksi se on ihan ok täällä koivikossa.

Koivikko on jonkin verran kuiva rinne, mutta ei täysin kuiva. Syksyllä sipuleita istuttaessani olen yllättynyt, kuinka usein kuopan kaivettuani pohjavesi löytyy alle lapionmitan syvyydestä. Näille pitäisi siis riittää kosteutta ainakin jonkin verran ja johonkin aikaan vuodesta. Suurin osa lajikkeista onkin sinnitellyt ainakin parin yksilön voimin, osa vähän paremminkin, mutta erityistä runsastumista ei ole tapahtunut. 
Toisaalta minulle kelpaa harvanarsissinenkin koivikko, pääasia, että siellä on kukkia joka kevät. Ja koska istutan niitä joka vuosi aina pussin tai pari lisää, on niitä joka kevätkin aina vähän aiempaa enemmän.
Kuvan vasemmassa alareunassa on yksi vanhimmista ja varsinainen ilopilleri: 'Peeping Jenny', joka muiden syklaaminarsissien tapaan kääntää torvensa kohti taivasta.

Yksi koivikon ihanimmista puolista on sen tunnelma. Se on pieni, valoisa metsäläntti. Tunnelma on avara ja rakastan tätä kevään kelta-valko-vihreää väritystä. Taustalla levittäytyy naapurin mahtava kevätesikkomeri kriikunapuiden alla.

Nyt joukkoon on liittynyt yksi kauneimmista narsisseista, nuokkuvakukkainen 'Dutch Lemon Drops' -orkideanarsissi.
Tässä kuvassa näkyy enemmänkin tuota mystistä valkotorvista, joka on sekä oikeassa reunassa että kiven edessä 'Westwardien' seassa. Kyllä se on varmasti omassa pussissaan ostettu. 
Olen istuttanut tänne myös 'Mount Hoodia', mutta sen ei pitäisi vaaleta näin päin, vaan kehälehdet edellä. Sitä paitsi niitäkin on kukassa ja ne ovat aivan kermanvalkoisia. Yksi vaihtoehto on, että nuo tulivat pari vuotta sitten istutetun Mount Hoodin tilalla vääränä lajikkeena. Sitä kukkii kieltämättä merkillisen vähän siihen nähden, että olen sitä pariinkin kertaan istuttanut.

Täytyy yrittää selvittää, ehkä tieto löytyy vanhemmista istutusmuistiinpanoista, tutkin nyt vain kolmen edellisen syksyn istuttamiset. 
Joka tapauksessa mysteerinarsissi on aivan täydellisen ihana! En oikein tajua, miksi ostin syksyllä tuota kerrottua, kun en ole niiden kukkamuotoihin kovin ihastunut. Merkillinen hörselö kuin suihkusieni.

Toinenkin kerrottu löytyy: 'Sir Winston Churchill', joka on joitakin vuosia vanha ja silti nousee yhä, mikä on aika hyvin tasettiperimäiselle narsissille. Ne eivät ole meidän ilmastossamme kovin kestäviä.
Onnistuin syksyllä hankkimaan erittäin mieleistäkin narsissia ja sitä on tuo rehevä tupas oikealla: orkideanarsissi 'Starlight Sensation'. Se on melko uusi lajike Hollannista.

Nyt 'Starlight Sensation' on täysin kukassa. 

Se on muodostanut todella reheviä, erittäin runsaskukkaisia tuppaita. Toivon, että se pysyy ja viihtyy.

Koivikon alakulmassa on puska, joka ei niin viihdy, mutta se on oma syyni. En ole suojannut onnenpensasta talveksi, sillä peurat eivät syö sitä – tavallaan. Niillä on kuitenkin äärimmäisen ärsyttävä tapa närppiä kaikenlaisia sopivalla korkeudella kasvavia oksankärkiä vieden kukka-aihiot mennessään. Onnenpensaassani oli tänä keväänä vain kolme kukkaa. Eikä se oikein kasvakaan.
Ensi talveksi täytyy laittaa sillekin verkko. Tästä tuli taidekuva, kun koivun oksa heilahti eteen.

Sen lähellä kasvaa joitakin vanhoja valkonarsisseja, joiden lajikenimi ei ole tiedossa.

Kaiken kaikkiaan kaikki narsissit ovat ihania! Kevätesikon lisäksi olen siirtänyt tänne valkovuokkoa, kun tavallista yksinkertaiskukkaista on löytynyt erikoisemman lajikkeen kyljestä. Nämä värit yhdessä ovat minulle kevään sykähdyttävimmät.


Kevätesikko Primula veris
Narsissiryhmä 2 = isotorviset
Narsissiryhmä 3 = pienitorviset
Narsissiryhmä 4 = kerrannaiset
Onnenpensas Forsythia
Orkideanarsissi Narcissus Triandrus-Ryhmä, ryhmä 5
Syklaaminarsissi Narcissus Cyclamineus-Ryhmä, ryhmä 6
Tasetti Narcissus Tazetta-Ryhmä, ryhmä 8
Valkonarsissi Narcissus Poeticus-Ryhmä, ryhmä 9
Valkovuokko Anemone nemorosa

13 comments :

 1. Viehättävä alue tuo koivikko tosiaan. Äläs nyt moiti hörselöksi tai pesusieneksi tuota nättiä narsissia, oikeastihan se näyttää raikkaalta jälkiruualta :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta - sehän voisi olla persikanviipaleita, marenkia ja kermavaahtoa, nammmmmm!

   Delete
 2. Hihii, suihkusienihän se on! On hauskuutusta, kun on suihkusieniäkin kerrassaan ihanassa narsissikoivikossa;).
  Tai jälkkäreitä;).
  Merja

  ReplyDelete
 3. Narsissit ovat ihania ja sinulta niitä löytyykin ihana kattaus. Tuo 'Stalight Sensation' on ihana ja vielä tuollaisena isona tuppaana tosi kaunis.
  Minullakin on tuollainen...... suihkusieni.

  ReplyDelete
 4. Kävin vielä tarkistamassa tuon oman suihkusieneksi olettamani narsissin, etten vaan puhu ihan läpiä päähäni. Taitaa kuitenkin minulla olla kuvan perusteella eri narsissi kyseessä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vai suihkusieniä sieltäkin löytyy :-D Noita kerrottuja on varmaan hyvin monia erilaisia. Luulen kyllä, että jätän ne jatkossa hyllyyn ja yritän hankkia esim. ihanaa, kermanvalkoista, klassisen kaunista Mount Hoodia.

   Delete
 5. Narsissit ovat kyllä ihania, ja viihtyvät meillä. Eniten tykkään pienikukkaisista, mutta lähes kaikki käyvät kyllä:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että teilläkin ne viihtyvät. Narsissit ovat kaikki ihania tosiaan!

   Delete
 6. You have still daffodils! These are long forgotten for us and now we are enjoying first peony blooms. However, we have to face frosty nights once again too, which is really frustrating. I long for stability but this season seems to be very hectic.
  Tistou

  ReplyDelete
  Replies
  1. The pictures are from a week ago, I've had to be away from home unfortunately. It would be great to be able to just enjoy the garden without all the other activities! Hopefully your life calms down.

   Delete
 7. Juuri laitoin omaan postaukseeni kuvan ja kehut 'Starlight Sensationista'. Kerrassaan upea narsissi ja istutin niitä vielä tavoistani poiketen peräti kaksi pussillista! Tykkäsin kyllä tuosta "suihkusienestäkin", tosin ehkä siinä on suhteessa terälehtiin hiukkasen iso torvihörselö. Nätimpiä ovat nuo pienemmät ja sirommat. Koivikostasi on tulossa todella kaunis, kun narsissit runsastuvat ja naapurin esikot vyöryvät sinunkin puolellesi. Iloista kesäkuuta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on tosiaan ihana, onneksi tuli hankittua sinne ja tänne!
   Onhan kaikki narsissit kivoja. Mutta jotkut vain ovat nätimpiä kuikn toiset ;-)
   Iloista ja lämpenevää kesäkuuta sinullekin!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!