Thursday 11 May 2023

Esikkoaika

 Olen esikoiden(kin) pauloissa.

Vuosia sitten minulla oli joitakin Silver Lace- ja Gold Lace -tyyppisiä loistokevätesikoita. Yksi niistä selvisi vuosikaudet toissa talveen asti, kunnes se karmea jäätalvi/kevät ja ehkä vielä vesimyyrät siihen päälle hävittivät aarteeni. Se oli vieläpä ystävän antama.
Tänä keväänä hankin heti uuden, kun Viherlassilalla tuli vastaan. Keltareunaisena luulen tämän olevan 'Gold Lace Black'. Mitään nimilappua tai ruukkutarraa ei ollut.

Tajusin, että olin unohtanut kuvata parit esikot, niinpä hiippailin äsken kameran kanssa pihalle.

Kuvista tulee ihmeellisiä iltakymmenen valossa. Värit ovat kuin unesta. Tärähtäneitäkin kuvista tulee, heh. Jalustaahan tuolla pitäisi käyttää, mutta korkea jalustani ei oikein käy maanrajassa kukkivien kasvien kuvaamiseen. Eikä riitä kärsivällisyytenikään, räpsin kuvat nopeasti.
Tämä on vanha suikeroesikko, tavallista korkeamman mallinen ja kivan värinen. Hankittu Uudenkaupungin kukkamessuilta harrastajan pöydästä vuosikausia sitten.

Pojista saa aina seuraa jännittävälle iltamyöhän kierrokselle.

Halusin ehdottomasti ikuistaa sen, mitä koivikkoni takana siintää. Ihastelin sitä jo iltapäivällä, mutta en muistanut hakea kameraa.

Naapurin luumupuiden alla levittäytyy kevätesikoiden meri! He ovat raivanneet tätä vanhaa pihaa juuri passelisti, karsineet luumutiheikköä niin, että nyt tuossa on täydellinen tasapaino.

Toivon, että koivikossanikin on joskus samanlainen näky. Nyt siellä on kyllä mukavasti kaikenlaisia narsisseja ja lisää avautuu koko ajan. Olen siirtänyt tänne yhden ison tuppaan kevätesikkoa, se näkyy kahden rungon välissä kiven edessä. Tänään huomasin nurmikolla taas yhden kevätesikon, se siirtyy tänne lähipäivinä.

Jos ei minulla ole vielä kevätesikkomattoa, paitsi huussin takana jouluruusujen lomassa jonkin verran, on etelänkevätesikko ryhtynyt kansoittamaan saunan, tai nyt jo entisen saunan, nurkkaa. Ne ovat kaikki lähtöisin yhdestä taimesta, jonka hankin Sainion taimistolta Laihian läheltä yli kymmenen vuotta sitten.

Etelänkevätesikoille on tässä oikein passeli kostea paikka. Olen siirtänyt yhden siementaimen tuonne kauemmaksikin leviämään. Kesälläkin kostea maa viettää kohti ojaa, jossa kukkii tummemman keltainen kerrottu rentukka.

Esikoita on myös tulossa kukkaan, joitakin vanhoja ja sitten on uusia, viime vuonna Barnhavenilta tilattuja. Kuten 'Carrigdale', irlantilainen risteymälajike. Kuvasin sen muutama päivä sitten.

Tänään piti ottaa uudet kuvat, sillä kukkia avautuu koko ajan vain lisää ja lisää! Tämä on suikerotyyppinen, tai myyjän mukaan "julianesikkotyyppinen", ne sekoitetaan usein ja suikerokin siis on julianesikkohybridi. Aika moni juliana myytävä on oikeasti suikero. Ehkä tämänkin voisi lukea suikeroesikoihin.

'Carrigdale' kontekstissaan isompien kasvien ympäröimänä. Viime vuonna, kun sen istutin, se oli niin pieni ja matala, että Herran haltuun, ajattelin. Nyt se on kuitenkin kasvanut sekä leveyttä että korkeutta. 
Paikka on mäntyjen alla, rutikuiva kesällä, kastelin tätä onneksi viime kesänä, on niin näkyvä paikka kulkureitin varrella, että sen muistaa. Kova savimaakin tässä on. Melkoinen suorittaja!

Tuon lisäksi olen onnesta soikeana, sillä kaikki muutkin viime vuoden Barnhaven-esikot ovat elossa, myös erikoisemmat aasialaiset candelabra-tyyppiset. Niistä lisää sitten, kun/jos kukkivat!

Seuraava kohde on ruskopenkki, jonka keskiosasta otin pois vuoden paikoillaan olleen mustan muovin. Muut ovat luovuttaneet, mutta mukulaleinikki ei niin vain lannistu! Hehhee!

Mukulaleinikkiä niin muovin alla kuin ulkopuolella. Mutta ei se hirveästi tässä haittaa. Sitä on myös nurmikolla joka paikassa, missä pidän siitä kyllä enemmän. Se harmittavasti estää huomaamasta maasta nousevia aarteita. Siihen on vähän viha-rakkaussuhteen tyyppinen suhde. Mutta muutaman viikon päästä se on jo lakastunut ja unohdettu vuodeksi.

Olen varta vasten myös hankkinut mukulaleinikkiä, mutta se täytyy tehdä ulkomailta, sillä Suomessa ei näitä taida kukaan myydä. 
Koska luonnonmuoto viihtyy niin loistavasti, uskon, että niin viihtyvät lajikkeetkin. Tämä tummalehtinen on 'Brazen Hussy', edesmenneen puutarhalegenda Christopher Lloydin luonnosta eteläenglantilaisesta metsästä löytämä mutaatio. Ostin sen Tukholman puutarhamessuilta yli kymmenen vuotta sitten ja päässyt jo jakamaan sitä pariin paikkaan, kuten tähän ruskopenkin alaosaan kiinanpunapuun alle. Vieressä on keltalehtinen isopiippo 'Solar Flair'; mukava onnistuminen siemenkasvatuksissa jo parin vuoden takaa. Oikein hyvä väripari!

Mutta tämä hipoo jo täydellisyyttä, tai siis ON täydellisyyttä. Mukulaleinikki 'Brazen Hussyn' kyljessä kukkii toinen Barnhavenin ostos viime vuodelta, loistokevätesikko 'Gilded Ginger'. 
Nyt on tämä tyttö värinirvanassa.


Etelänkevätesikko Primula elatior
Isopiippo Luzula sylvatica
Kevätesikko Primula veris
Loistokevätesikko Primula Polyantha-Ryhmä
Mukulaleinikki Ficaria verna
Rentukka Caltha palustris
Suikeroesikko Primula Pruhoniciana-Ryhmä

12 comments :

  1. Koivikon näkymä narsisseineen on kaunis ja minäkin toivon, että ne lisääntyvät pieneksi narsissijärveksi. Tuo naapurin esikkoniitty on huikean kaunis! Esikoiden maailma on näköjään ihan valtavan runsas ja monipuolinen, erilaisia esikkoja löytyy niin paljon. Niin kauniita!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nuo kevätesikot ovat aivan ihana näky, olisivat myös lehteen puhkeavien koivujen alla! Narsisseja on jo mukavasti erilaisia, ja kohtapuoliin (tai jo nyt) en enää pysty sanomaan, mikä narsissi on mitäkin lajiketta.

      Delete
  2. Hauskasti "vahtikissat" kurkkivat kaiteen väleistä.
    Brazen Hussyn ja Gilded Gingerin liitto on täydellinen. Gilded Gingerin tummempien terälehtien kärjissä olevat keltaiset pilkut näyttävät äkkiä katsottuna helmiltä.
    Kevätesikot kukkivat tänä keväänä aivan hullaantuneina. Taas eilen näin ohi ajaessani pihan keltaisenaan esikoita. Eikä ollut viime päivinä edes ainut sellainen. Omassakin pihassa etelänkevätesikko on alkanut kivasti lisääntyä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iltahämärä taitaa olla kissojen lempihetkiä, ja on mukavaa saada oma ihminenkin mukaan pihakierrokselle, pojat menevät siitä täpinöihin.
      Minustakin Gilded Gingerillä on aivan ihmeelliset kukat. Niistä tulee myös mieleen tähtipöly. Todella ihanaa ja sitten tuo tumma mukulaleinikki vieressä. Toki ruskopenkissä on tällaista värikoodausta, mutta silti joskus yhdistelmät ylittävät omatkin visioni.
      Ihana esikkokevät! Hyvä, ettet aja ojaan ;-)

      Delete
  3. Naapurin esikkoalue on kyllä hurmaava minä kun olen näihin esikoihin todella ihastunut oli ne mitä väriä tahansa . Mukulaleinikkiä on minulle tullut jonkin kasvin mukana sitä on kotona ja täällä mökillä . Minä kiskon ne heti pois kun vaan lehtiä näkyy .
    Kisut on kyllä kivan näköisiä tuolla kurkkiessaan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teillä esikot todella viihtyvät, onneksi jotkut niistä myös täällä minun pihallani!

      Delete
  4. Vau tuota naapurin kevätesikkomerta! Minulla ei ole tainnut koskaan olla yhden yhtä esikkoa, jos ei lasketa vanhempieni pihaan vuosia sitten istuttamiani taimia. Pitäisikin joskus käydä kurkkaamassa, onko niistä yksikään enää elossa. Mielenkiintoisen värinen tuo 'Gilded Ginger', näyttää melkein epätodelliselle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jopas jotakin, ei yhtään esikkoa! Gilded Ginger on tosiaan epätodellisen näköinen. Niin ihana, mystinen.

      Delete
  5. Ihania esikkoja! Ja nuo tummalehtiset mukulaleinikit! Huh, miten hienot. Oma suhteen mukulaleinikkiin on enempi vihatyyppistä, mutta tummalehtisinä kyllä saisivat paljon anteeksi. :D Onko niissä myös keltaiset kukat? Ihana kuva Ransusta ja Mustista <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tummalehtinen mukulaleinikki on Tukholman puutarhamessuilta aikanaan hankittu aarre. Se on alun perin eteläenglantilaisesta metsästä löytynyt luonnonmutaatio ja sen löysi puutarhalegenda Christopher Lloyd, joka minulla on ollut kunnia kerran tavatakin. Kasvilla on siis monenlaista arvoa. Sen kukat ovat ikävä kyllä samanlaiset kirkkaankeltaiset kuin luonnonkasvilla. Se ei ole paras värikaveri tummiin lehtiin, mutta ei voi mitään.
      Viime syksynä tilasin ulkomailta kolmea erikoisemman väristä (tällä kertaa erikoiset kukkavärit) mukulaleinikkiä, mutta niistä näyttää tulevan kukkaan vain yksi. Täytyykin laittaa siitä kuvia.

      Delete
    2. Oi, muun värisinä kuin keltaisina kukkivat mukulaleinikit olisivat ehkä helpommin hyväksyttävissä. Toisaalta inhoan sitä, kun niiden alle peittyy kaikki matala, kuten pikkutulppaanit, virvananrsissit jne. ja se on levittäytynyt ihan kaikkialle, eikä siitä pääse millään eroon. Kiinnostaa kyllä minkävärisiä erikoisuuksia olet löytänyt.

      Delete
    3. Se on kyllä melkoinen tukahduttaja matalille, pienille kasveille, ikävä kyllä.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!