Tuesday, 6 June 2023

Tulppaanihuuma sen kun jatkuu

 Olipa ihanaa palata puolentoista viikon mantereen-reissulta näkemään samoja tulppaaneja, jotka olivat kukassa lähtiessäni!

Ja se yksi, joka oli nupulla lähtiessäni ja jota todella odotin näkeväni, ei myöskään ollut kukkinut ohi. Tämä ei ole muutamaan vuoteen kukkinut, mutta tänä keväänä tuntuvat kukkivan ihan kaikki tulppaanit.
Tämä on niin vanha tulppaani, että istutin tämän jo lapsuudenkotini pihalle. Sieltä siirsin sen tänne. Näitä on parikin; kaveri häämöttää taustalla.
Oikeasti tämä on vielä vanhempi kuin lapsuudenkotini, sillä lajike on tunnettu viimeistään 1700-luvun puolivälissä. Tämä on 'Blue Flag', paitsi ettei ihan olekaan. Se olisi yksivärinen, laventelinsävyinen violetinsininen. Muutama vuosi tänne Saaripalstalle istuttamisen jälkeen nämä muuttuivat raidallisiksi eli saivat viruksen.
Virus teki kerrotuista, kookkaista kukista pienemmät ja lähes yksinkertaiset, mutta muuta vaivaa siitä ei ole ollut. Ja koska nämä kukat ovat taivaallisen hienoja, en ole tehnyt mitään niiden hävittämisen eteen.

Siksi olen ilolla katsonut joka kevät niiden lehtiä, että elossa ovat, ja toivonut, että ne joskus vielä kukkisivat. Ja nyt ne kukkivat, enkä missannut niitä!

Samassa paikassa eli muotopuutarhassa kukkivat viimein myös kreetantulppaanit. Nämä taitavat olla myöhäisimpiä pikkuisista tulppaaneista, näin on ainakin täällä minun puutarhassani.

Lisäksi 'Ballade' ja 'Purple Dream' kukkivat myös yhä.

Kuvassa näkyy puutarhurin kolme asiaa: ilo, lepohetki ja työ.

Tulppaanit kukkivat yhä vain, niille on vain tullut uusia kasveja kaveriksi. No, oikeasti kuvan keskellä näkyvä viherraitatulppaani kuuluu aina myöhäisimpiin eikä ollut vielä kukassa toissa viikolla. Tämä taitaa olla 'China Town', vaikka vaaleanpunerrusta ei juuri näy. Kaveriksi on noussut 'Early Emperor' -koristelaukkaa ja 'Amethyst in Snow' -vuorikaunokkia.

Tässä alareunassa matalampi 'China Town', korkeampi on 'Spring Green', viherraita sekin. Laventelinväriset 'Lavender Pinwheel' -tummakurjenpolvetkin kukkivat jo.

Tämä on toinen tulppaani, joka oli nupulla lähtiessäni ja toivoin niin, etten missaa tätä ihanan väristä kukintaa. Enkä missannut! Tämä on papukaijatulppaani 'Blue Parrot'. Niin ihanaa laventelisävyä tässäkin. Sen vierellä on juhannuspioni kohta tulossa kukkaan. Lehtoakileijatkin ovat aloittaneet.

Niin ihanaa olla kotona! Ransu on samaa mieltä, Mustilla on niin kiire, ettei ehdi kuviin.


Sekin vielä, että myös 'Holland Beauty' on edelleen kukassa.Tämän sävy vaihtuu jännästi kukinnan edetessä kellertävän vaaleanpunaisesta tällaiseen laventeliin. Edessä on täydellisen samanvärisiä 'Lavender Pinwheel' -tummakurjenpolvia. 

Tässä eivät suinkaan olleet kaikki tulppaanit. Niitä kukkii edelleen kaikkialla! Heti autopaikkani edessä kotiinpaluuta vastaanottamassa olivat kukkaan tulleet 'Recurvus' -valkonarsissit, lähtiessäni ne olivat nupulla. Taustalla näkyy 'Rosalie' -tulppaaneja, jotka ovat kukkineet jo viikkoja.

Kuten myös kerrotut 'Palmyra' -tulppaanit. Niiden väri on tummunut täydellisesti viereisen kirsikkaluumun lehtien sävyyn.

Ruskopenkissäkin kukkivat edelleen 'Bright Gem' -buharantulppaanit! Eivät tosin ihan tasan samat kukat, mutta tässäkin on samasta sipulista noussut aiempi kukka laonnut ja uusi tullut tilalle.

Vuosikausia sitten istutetuista 'Texas Flame' -papukaijoistakin kukkii vielä yksi.
Ja suurella ilolla huomasin, että suvitulppaaniin on noussut yksi nuppu! Se on kaikkein myöhäisin tulppaani.

Ja sitten on Rohan. Tämä on vuosien saatossa tullut varjoisammaksi, kun tien varteen istuttamani puut (mm. jo minun korkuisekseni kasvanut japaninmagnolia, joka saattaa ehkä ensi keväänä kukkia ensimmäistä kertaa!) ja aitakasvit ovat kasvaneet. Risuaitakin on sen verran tiheä, että sekin varjostaa. 
Niinpä alkuvuosina Rohaniin istuttamani tulppaanit eivät ole enää kovin hyvin kukkineet, ja viime vuonna siirsin joitakin aurinkoisemmalle kasvupaikalle. 
Vaan mitäpä tuolta nyt nousee? Ikivanhoja punaisia viherraitatulppaaneja! Ja niitä on monta!

Myös 'Black Parrot' kukkii erinomaisesti, siis kukkia on varmaan enemmän kuin aikoinaan istuttamiani sipuleita. Niiden keskellä on valkokukkainen rotkolemmikki, aivan huippua, että se on elossa ja kukkii, vaikka on hyvin matala vielä. Täydellistä. Rohanissa on tumma-valko-väriteema.

Rohanin alkupäässä on muutama tummalehtinen 'Concorde' -purppurahappomarja, joita pitäisi muistaa joskus leikata muotoon reuna-aidaksi, ja 'Rohan Weeping' -pyökki. Taustalla näkyy tummalehtinen japaninkirsikka 'Royal Burgundy' valkoisiksi haalistunein kukin. Ja sitten on jotakin outoa keltaista!
Ne ovat kaksi kerrottua keltaista tulppaania, jotka myös aloittivat kukinnan jo pari viikkoa sitten. Niitä vain en ole tähän istuttanut, sillä Rohanin värimaailma on alusta asti ollut selvä, eikä siihen kuulu keltainen. Joten pussissa on tullut väärää lajiketta, mutta reklamointi lienee vaikeaa, sillä istuttamisesta voi hyvinkin olla lähes kymmenen vuotta.

Samoin kuin tämän pyökin lehtien alla kukkivan 'Royal Acres' -tulppaanin kohdalla. Se kukki edellisen kerran seitsemän vuotta sitten!
Jotenkin tykkään tuosta keltaisesta, joka tässäkin kuvassa näkyy aivan yläreunassa. Se sointuu kuitenkin niin kivasti kokonaisuuteen, lisäksi tässä on oranssikukkaista vaskivarjohiippaa, joka ei tosin enää ole kukassa, mutta oli kaksi viikkoa sitten, kun myös nuo keltaiset tulppaanit aloittivat.

Ei tämä siihenkään loppunut. Syksyllä istutettu papukaijamix-pussi tuottaa yhä lisää iloa uudessa kulmapenkissä kasvimaan nurkalla.

Niillekin on tullut uusia seuralaisia, kun esimerkiksi keisarinpikarililja on jo ohikukkinut. Tulee vähän mieleen se somevitsi kuningatar Elisabetista, kun hän vain pysyi ja tuli uusia pääministereitä ja Yhdysvaltojen presidenttejä...
Tämä hurmuri on tähtihyasintti 'Blue Heaven'. Ihastuin niin vaaleansinisiin tähithyasintteihin Versoja Vaahteramäeltä -blogissa, että niitä oli pakko saada. Ja kun kotimaasta ei löydy, tilasin ulkomailta. Peräti kahta erilaista, jotta varmasti tulee vaaleansinistä.

Punaisessa villissä penkissä kukkivat yhä 'Orange King'- ja 'Carnaval de Nice' -tulppaanit, myös särkynytsydän Valentine ('Hordival'), ja sitten on sata ukkolaukkaa. Näkyykö missään, että kitkin niitä urakalla viime kesänä?

No ei näy. Mutta sointuvathan ne ihanasti pihasyreeniin!


Buharantulppaani Tulipa linifolia
Japaninkirsikka Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Juhannuspioni Paeonia humilis 'Flore Plena'
Kreetantulppaani Tulipa saxatilis
Lehtoakileija Aquilegia vulgaris
Pihasyreeni Syringa vulgaris
Purppurahappomarja Berberis thunbergii, punalehtiset lajikkeet
Pyökki Fagus sylvatica
Rotkolemmikki Brunnera macrophylla
Suvitulppaani Tulipa sprengeri
Särkynytsydän Lamprocapnos spectabilis
Tummakurjenpolvi Geranium phaeum
Tähtihyasintti Camassia
Ukkolaukka Allium hollandicum
Valkonarsissi Narcissus Poeticus-Ryhmä
Vaskivarjohiippa Epimedium × warleyense
Vuorikaunokki Centaurea montana

14 comments :

 1. Ihanaa väri-iloittelua! :) violetti ja oranssi sopivat yhteen. Täällä päin moni laittoi valkoista ja violetti tulppaania, mutta tuo oranssi violetti näyttää mielestäni vieläkin paremmalta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Väriyhdistelmät ovat niin makuasioita. Violetti ei periaatteessa sovi punaiseen villiin penkkiin kovin hyvin, mutta kun ukkolaukkaa siellä jo on eikä sitä saa varmaan ikinä kokonaan kitkettyä, ja onhan se villin näköistä :-D Valkoinen ja violetti on harmoninen ja elegantti yhdistelmä.

   Delete
  2. Kyllä,makuasioita! No joo se on villi penkki! :D.

   Delete
  3. Se on villi ja sillä on oma tahto ;-)

   Delete
 2. On kiva saada tulppaaneista pitkäaikainen ilo. Näissä kuvissa näkyi kivoja väriyhdistelmiä, pitäisi muistaa suosikkien nimet kun syksyllä tekee ostoksia. Hienoa, että pääsitte taas kotiin ja puutarhan keskelle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen itselleni jo kirjannut kalenteriin syyskuun kohdalle niitä ihania sipulikukkia, joita on blogeissa tullut vastaan ja joita hankin, jos vain löydän.
   On niin ihanaa olla kotona, en halua enää koskaan lähteä mihinkään :-D Ja hommaa on, kun ehtisi. Puolentoista viikon rästit kitkennästä, kanttauksista ja kaikesta muusta puutarhan hoidosta.

   Delete
 3. Kukinta on ollut pitkä tänä vuonna monella kukalla ja on vähän vastiketta viileille ilmoille . Paljon on sinulla tulppaaneja vielä kukassa minulla on ne vähäisetkin lopettanut kukinnan ja olen jo leikannut kukkavarsia poikki . Puolitoista viikkoa on pitkä aika olla poissa ymmärrän että kisuilla on kiire .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä oli hyytävät säät viime viikolla, kun tuuli kovaa pohjoisesta, suoraan Pohjanlahdelta ja kylmän meren yli. Siinä ei paljon auringossakaan päivälämpötilat kohonneet. Onneksi, sillä se säilytti kukintaa – hyvä vastike tosiaan!
   Puolitoista viikkoa on ikuisuus olla poissa puutarhastaan tähän aikaan.

   Delete
 4. Ihana tarina tuo lapsuudenkodin tulppaani-juttu, kukka on myös hurmaavan näköinen. Jaa, että virus tekee tuommoista ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Virus "rikkoo" värit tuollaisiksi raidallisiksi. Tällaiset viruksen vioittamat tulppaanit olivat niitä erikoisuuksia, joista Hollannin tulppaanihuuman aikaan maksettiin omakotitalon hintoja!

   Delete
 5. Paljon vaatimattomampi pikkupuutarhanikin vie päivästä paljon aikaa siihen, että vain katselen ja nautin vehreydestä, kukista, tuoksuista...mutta myös siitä, kun huomaan kuinka päässä syntyneet ideat toteutuvat, vehreys lisääntyy ja suunnittelemani värien sommittelu mätsää. Tuon sinun puutarhasi runsauden ja kauneuden edessä olisin varmaan ihan pökerryksissä. Ukkolaukka minusta oikein hauskasti pehmentää, maustaa ja sitoo punaisen villin penkin prinsessat niin toisiinsa kuin yläpuolisiin syreeneihinkin. Olisin täällä moreenikumpareen päällä ikionnellinen muutamastakin menestyvästä ukkolaukasta. Ehkäpä yritän taas ensi syksynä niitäkin
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ukkolaukka taitaa tosiaan viihtyä parhaiten lehtomaisessa paikassa, josta sinun moreenikumpareesi on mahdollisimman kaukana :-D Harmi vain. Toisaalta ne leviävät ihan villinä, tulen olemaan niiden kanssa vielä pulassa jonakin päivänä.

   Delete
 6. Oi, oi, miten ihania näkymiä. Oliko Texas Flame se, joka vaihtaa väriä? Minulla oli sellainen useampi vuosi sitten, mutta samaa en ole enää löytänyt. Alussa se oli aika räikeä, mutta väri muuttuminen teki tulpusta kivan persoonallisen.
  Black Parrotit ja Palmyrat ovat aivan ihanan dramaattisia. Holland Beauty myös.
  Olen aina tykännyt ukkolaukoista. Tänä vuonna ne kukkivat runsaana, mutta korkeiksi venähtäneet lehdet alkoivat kellastumaan samanaikaisesti kukinnan kanssa. En muista edellisiltä vuosilta näin voimasta kellastumista jo tässä vaiheessa.
  Puolitoista viikkoa poissa kotoa juuri tähän aikaan on toivottoman pitkä aika. Ehtii missata monta toivottua "kerran kesässä" -kukintaa. Tällä kertaa viileä sää on ollut puolellasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Texas Flame ei vaihda mitenkään erityisen voimakkaasti, mutta kyllä se haalistuu. Ja joo kyllä, muistaakseni muuttuu vähän enemmän punaiseksi. Viime keväänä minulla oli jokin tulppaani, jonka nimi oli Marie Antoinette tai sen tapainen, se vaihtoi väriä ihan kunnolla ja oli ihan karmea. Onneksi myyrät taisivat syödä siitä viimeisenkin sipulin.
   Texas Flame on ihmeen sitkeä, kukkinut tuossa jo varmaan seitsemän vuotta!
   Täällä ukkolaukkojen lehdet kellastuvat aina jo samaan aikaan kukinnan kanssa. Meillä on kyllä perinteisesti hyvin kuivat toukokuut, ehkä johtuu siitä.
   Puolitoista viikkoa on hirveä aika olla poissa, mutta onneksi se on takana. Missasin ainoastaan kaksi ensikukintaa, toivon, että näen ne kukat ensi vuonna sitten.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!