Monday, 19 June 2023

Pikkuisia juttuja

 Pienet kasvit ansaitsevat oman jutun, sillä muuten ne jäävät jalkoihin!

Hobittipenkissä kukkivat nuokkutähdikit. Siellä on myös arovuokko, jonka ostin narsissivuokkona, mutta sitä se ei ollutkaan.

Tältä näyttää nuokkutähdikki – siitä oli keväällä parissakin blogissa puhetta, kun pussista ei tullutkaan sitä. Nuokkutähdikki tosiaan kukkii näin myöhään ja on tällainen puolikorkea (tai -matala) ja harmahtavanvihreä.

Hobittipenkissä kukkii myös Pink Panda -koristemansikkaa ahomansikoiden ohella. Mesimarjaakin tässä on periaatteessa, pari lehteä nousee joka vuosi ja ne kuihtuvat jossain vaiheessa kesää pois.

Löysin lopulta aidon narsissivuokon, sen kukka on melko erilainen kuin arovuokolla, samoin lehdet.

Pari vuotta sitten hankittu tummatähkämunkki sinnittelee yhä elossa, mutta se ei ole mitenkään kasvanut, pikemminkin pienentynyt. Kunpa sataisi.

Iloitsen tähtirotkokielosta, joka on levittäytynyt saniaistarhassa vähän sinne sun tänne. Se kukkii parhaillaan valkoisena. Sirompi ja korkeampi on kiehkurakielo.

Istutin viime vuonna uuden haltiankukan, mutta valitettavasti se ei ole enää elossa, ne viihtyvät tontillani kamalan huonosti. Tämä tiarella 'Pink Skyrocket' on onneksi pysynyt elossa jo muutaman vuoden. Kukinta on aivan ihana.

Timjamipolulla alkavat monenlaiset suikertavat ajuruohot kukkia.

Kohta ne peittävät kiveyksen. No, se oli vähän tarkoituskin, tai ainakin, että osaksi. Mutta olen mennyt istuttamaan niitä vähän liikaa. Pieniin timjameihin on helppo hullaantua.
Keltalehtinen on nurmiajuruoho 'Bertram Anderson', tummanvihreät isot lämpäreet kangasajuruohoa alkavat ihan justiin kukkia. Kukassa jo ovat vaaleanliilakukkainen kangasajuruoho 'Minor' ja valkokukkainen harmaa-ajuruoho 'Albiflorus'.

Pelargonejakin kukkii, mutta ne jäävät puutarhajuttujen jalkoihin. Tämä söpöliini on kääpiöpelargoni 'Natalie', jonka pesikkaisten terälehtien reunat ovat valkeat.

Onnistuin viimein syksyllä hankkimaan libanoninlaukkaa. Kauan sitten ostin taimen harrastajan pöydästä puutarhamessuilta, mutta se osoittautui nuokkulaukaksi. Kaunis laukka sekin, valitettavasti se sittemmin hävisi. 
Siro libanoninlaukka on valkokukkainen, tässä paratiisililjan vierellä. Siitäkin olen hyvin iloinen, sillä ensimmäinen paratiisililjani menehtyi.

Tuoksumatarakaan ei onnistunut ensimmäisellä yrittämällä. Tämä paikka ei ole sen vähemmän kuiva kuin ensimmäinenkään, mutta tässä sillä on varjoa, mikä tuntuu auttavan.

Koristemansikka Lipstick kasvaa ruusun aluskasvina ja sopii siihen tarkoitukseen loistavasti. Se kun aloittaa kukinnan jo ennen ruusua.

Valkotupsulaukka kasvaa kääpiöneilikan keskellä.

Särkän perennataimistolta hankittu pohjoinen aarre: lapinneilikka 'Halti'. Kukkiin kehittyy pinkkiä sävyä, kun ne vanhenevat. Aivan ihana, eikä moksiskaan kuivuudesta!

Rotkolemmikki 'Sterling Silver'.

Ransu-lemmikki.

Ihmettelin aikani, kun tällainen varsi nuppuineen nousi mäntyjen alta metsäpuutarhapenkistä. Kun kukat avautuivat, tajusin: olen siirtänyt viereisestä Rohanista sinisen, sillä sinne kuuluvat vain valkoiset espanjansinililjat. Mukavasti tämä kukkii täysvarjossa vähän myöhemmin kuin lajitoverinsa.

Myös unkarinsinililjat kukkivat näin myöhään. Ne ovatkin todella kauniita!

Naapurin shetlanninlammaskoirakatraaseen on tullut uusi pikkuinen.

Yritä nyt sitten ottaa tarkkaa kuvaa. Jos ei kuvat onnistu, niin sydämenvalloitus sitäkin paremmin!

Ransu: plääääh.


Ahomansikka Fragaria vesca
Arovuokko Anemone sylvestris
Espanjansinililja Hyacinthoides hispanica
Haltiankukka × Heucherella
Harmaa-ajuruoho Thymus praecox var. pseudolanuginosus
Kangasajuruoho Thymus serpyllum
Kiehkurakielo Polygonatum verticillatum
Koristemansukka Fragaria × rosea
Kääpiöneilikka Dianthus subacaulis
Lapinneilikka Dianthus × courtoisii
Libanoninlaukka Allium zebdanense
Mesimarja Rubus arcticus
Narsissivuokko Anemone narcissiflora
Nuokkulaukka Allium cernuum
Nuokkutähdikki Ornithogalum nutans
Nurmiajuruoho Thymus pulegioides
Paratiisililja Paradisea liliastrum
Rotkolemmikki Brunnera macrophylla
Tiarella Tiarella
Tummatähkämunkki Phyteuma nigrum
Tuoksumatara Galium odoratum
Tähtirotkokielo Maianthemum stellatum
Unkarinsinililja Scilla litardierei
Valkotupsulaukka Allium orientale

22 comments :

  1. Sinulla on paljon erikoisuuksia puutarhassasi.
    Nuokkutähdikki on kaunis ja ihastelen myös tuota kääpiöneilikkaa.
    Hoksasin muuten juuri, etten ole nähnyt omasta tähkämunkistani vilaustakaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blogeista saa muistutuksia kasveista, joita pitäisi itseltäkin löytyä. Toivottavasti munkki vielä nousee.

      Delete
  2. Monet tähän aikaan kukkivat pikkuiset tahtovat tosiaan hautautua muiden kasvien alle. Loistoidea siis laittaa ajuruohot omalle polulleen!
    Hmmm, minunkin munkkini on muuten hukassa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, munkit karkuteillä! Toivottavasti sinunkin munkkisi vielä ilmaantuu.

      Delete
  3. Sieviä pikkuerikoisuuksia ja aivan valloittava vierailija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naapurin uusi pikku koira on valloittava tapaus :-)

      Delete
  4. Ruusulle sopivista aluskasveista on aina hyvä saada vinkkiä. :) pelkkä kuorikate on niin tylsä. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koristemansikan lisäksi tykkään erityisesti keltalehtisestä mäkimeiramista Origanum vulgare 'Aureum'. Se ei tee holtittomasti siementaimia kuten tavallinen mäkimeirami ja kasvaa matalana mattona. Harmaakäenkukat ovat korkeampia, mutta kukat kiva sähäkkä väripari monille ruusuille. Tiiviisti kasvava harmaa lehtimatto on erinomainen pitämään rikkaruohot poissa. Tässä oma suosikki-trioni. Jostain syystä en vieläkään ole hommannut nukkapähkämöä puutarhaani, joten siitä en osaa sanoa.

      Delete
    2. Pitää testata näitä kaikkia, laitoin siemenestä nyt tavallista mäkimeiramia mutta pitää kokeilla tuo keltalehtinen Aureum myös. Harmaakäenkukkaa en löytänyt valmiina taimena, mutta taitaa olla siemenestä kylvettävä, onkohan helppo kasvatettava? Paikka on paahteinen. Taitaa levitä hyvin itsekseen jos viihtyy? Mullakaan ei ole nukkapähkämöä, ainoastaan kurjenpolvia ja Mirrinminttua, orvokkia. Tosin nuo eivät taida menestyä kun ruusupensaat kasvaa isoksi, eikö pensas tule varjostamaan niitä? Ovat maanpeiteperennana.

      Delete
    3. Harmaakäenkukan siemenet kannattaa vain heitellä kukkapenkkiin, kyllä niitä sieltä nousee. Tekee runsaasti siementaimia - mutta minusta juuri sopivasti ruusujen vierellä - ja kaksivuotisena emokasvit kuolevat sitten. Paahdepaikka erinomainen niille. Mikä parasta, ne tekevät aika tiivistä lehtiruusukkeiden mattoa.
      Tuoksukurjenpolvea kasvaa minulla myös yhden jo isoksi kasvaneen ruusun alla, ja siellä se kukkii, vaikka ruusu peittää sen lähes kokonaan. Joten se ainakin pärjää. Hienommista ja korkeammista kurjenpolvista en tiedä.

      Delete
    4. Kiitos! :) Aion kokeilla harmaakäenkukkaa, kuulostaa helpolta. Hyvä kuulla, että ainakin tuo tuoksukurjenpolvi selviää isonkin ruusun alla.

      Delete
    5. Toivon, että tykkäät! Neonpinkit kukat ovat sähäkät, mutta jos se tuntuu liian rajulta, on sitä valkokukkaisenakin. Minusta ne neonpinkit ovat juuri hyvät ruusujen viereen.

      Delete
    6. Näyttää sun kuvissa ainakin tosi kivalta ja tuo pinkki on hieno. Valkoista on aika paljon puutarhassa, niin tuo pinkki tuo väriä :)

      Delete
  5. Suloisia pieniä, ehdottomasti mukaan lasketaan pehmoinen Ransu ja naapurin pentu :).

    ReplyDelete
  6. Pienistä pitääkin laittaa ihan oma postauksensa, etteivät huku muiden jalkoihin. Minä hankin viime syksynä myös nuokkutähdikkiä mutta taitaapa olla minullakin sitä jotain muuta (turkintähdikkikö se oli se todennäköisempi vaihtoehto?). Ne olivat talven kellarissa ja kukkivat pääsiäisenä sisällä mutta nyt ovat maassa. Toivottavasti selviävät talven yli ja kukkivat ensi keväänä/kesänä, jotta pääsee varmistumaan niiden lajista. Jos ovatkin nuokkutähdikkiä ja kukkivat vasta tähän aikaan, tuskin näkyvät enää komeamaksaruohojen väleistä...
    Nuo kaikki neilikat, mitä aina esittelet, ovat niin kauniita. Pitäisi ehdottomasti hankkia niitä enemmän tännekin kun kukkivat noin runsaina eivätkä ilmiselvästi hätkähdä kuivuutta.
    Ihana sheltinpentu täynnä intoa. Ransu ei näytä yhtä innostuneelta uudesta koiranaapurista :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Turkintähdikki kukkii aikaisemmin, jo keväällä, on huomattavasti matalampi ja valkokukkainen. Sen kukat ovat myös ylöspäin auki eivätkä nuokkuvat, ja ne ovat vähän sellaisessa putkikasvityyppisessä muodostelmassa, jossa keskustasta sojottaa kukkia joka suuntaan. Osasinkohan nyt selittää. Katsotaan sitten ensi keväänä, eiköhän ne talvehdi.
      Neilikat ovat todella ihania eikä kuivuus näy niissä missään!
      Onneksi (Ransulle), että pentu ei ole vielä käynyt meillä kylässä. Se olisi aivan liian rasittavaa etenkin näin helteellä.

      Delete
  7. Ransulla on sama ilme, kuin Merrillä, kun se on samassa tilassa koiran kanssa: Ei voisi vähempää kiinnostaa :) Silti kaikki aistit valppaina, vaikka silmät suljettuina ;)
    Kukat on kauniita, muuta en oikein niistä ymmärrä :) Sen sijaan syntyi kuin tyjästä ajatus siitä, että miksi en ole koskaan tajunnut, että minäkin voisin nimetä kukkapenkkejäni?? Olen justiinsa tänään alkanut kaivaa laajennusta viimeisimpään kukkapenkkiini. Nyt alankin miettimään, mikä nimi voisi olla sopiva :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ransu taitaa myös pelätä koiria, ainakin se tekee kaikkensa, etteivät ne pääsisi meille sisään.
      Kukkapenkkien nimeäminen tekee puutarhahoidosta paljon hauskempaa :-)

      Delete

  8. Timjamit ovat käteviä nyt, kun kesät näyttäisivät meilläkin olevan tosi kuivia, ne sinnittelevät, kun muut ympärillä nuupistuvat. Koko ruohikkoalueeni on kuiva kuin sahara ja sen värinenkin. Tiarella ’Pink Skyrocket’ on tosi nätti. Monta uutta kasvia minulle. Ransu-lemmikin kuvat sulattavat aina sydämeni <3
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanopa muuta. Timjami ei nuupota sitten millään. Rutikuiva nurmikko vain rahisee jalkojen alla, vihreää ei enää juuri ole.
      Ransusta on loistavaa, että joku kiinnittää huomiota pelkästään häneen eikä ollenkaan tyhmään koiranpentuun!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!