Tuesday 13 June 2023

Huomioita ruusutarhassa

 Teinpä tässä päivänä eräänä havainnon Lady of Shalott -ruusun äärellä. Se oli täynnä kirvoja, mutta oli siellä joku muukin.

Oli kukkakärpänen paikoillaan oudossa asennossa. Mietin, että varmaan munintapuuhissa. Kukkakärpäsen toukat syövät kirvoja. On aika fiksua ja loogista munia suoraan apajille.

Kahta päivää myöhemmin kirvat olivat lähes tiessään ja tilalla vaaleita, pulleita (hyvinsyöneitä) kukkakärpäsen toukkia. Ne eivät muutu munista toukiksi ihan näin nopeasti, joten kyseessä on aiemmin munitut kukkakärpäset.
Toukkia oli varren lisäsi lähes lähes joka lehden taitteessa. Kukkakärpäsen toukka syö jopa sata kirvaa päivässä. Kyllä luonto hoitaa!

Ruusut eivät vielä kuki, paitsi juhannusruusu juuri aloittelee, mutta se ei kasva ruusutarhassa. Niin sanottu amerikanpioni sen sijaan kukkii monella kukalla. Tämä taisi tehdä viime vuonna ensimmäisen kukkansa, jonka parhaan hetken missasin silloin, kun piti käydä muualla. Nyt siinä on monta kukkaa ja olen kotona!
Amerikanpioni on usean pionilajin välinen risteymä ja siementaimi, eli ulkonäkö vaihtelee. Kukat ovat yleensä yksinkertaisia ja aika vaaleita, mikä sopii minulle. Kasvutapa on kookas, roteva, eikä tarvitse tuentaa. 
Minun kaksi amerikanpioniani on tullut salamatkustajina kurjenmiekan taimen ruukussa sellaisesta puutarhasta, jossa on runsaasti erilaisia pioneja. Eli niitä voi alkaa pulpahdella omaltakin tontilta jossain vaiheessa.

Edellisessäkin kuvassa taustalla näkyi vaaleanpunainen espanjansinililja. Niillä tuntuu olevan oikein hyvä vuosi, sillä niitä on aiempaa runsaammin, myös valkoisia ja sinisiä, jotka kasvavat toisaalla.
Ruusutarha on aika rehevä, siinä kasvaa koristekasvien joukossa kaikenlaisia rikkaruohojakin, kuten kortetta, mutta siitä on mahdoton päästä eroon enkä edes yritä. Sormustinkukat ja harmaakäenkukat siementävät kaikkialle. Toisaalta tykkään tällaisesta kaaoksesta.

On siinä puolensakin, ettei ehdi tai jaksa kitkeä yhtä mittaa. Huomasin toukokuussa nuokkuhelmikän ruusutarhassa. Tuo kaunis heinä kasvaa kyllä ihan lähellä pihaani tienposkessa, mutta en ollut sitä vielä koskaan pihallani huomannut ja viime vuonna keräsin sen siemeniä toiselta saarelta. En ollut vielä ehtinyt kylvää niitä, joten viskelin ne nyt tänne samaan penkkiin ja kastelin päälle.

Tarkemmin rajattu kuva on paikallaan, vaikka jostain syystä blogger tekee kuvista nykyisin aikamoista mössöä. Nuokkuhelmikkä on tuo nuokkuvakukintoinen ohut heinä. Se on kauneimpia luonnonheiniämme, olen niin iloinen tästä yllätysvierailusta!
Helmikät ovat muutenkin näköjään lemppareita, minulla on puutarhassani myös tähkähelmikkää ja viininpunakukkaista isohelmikkää.

Kun nyt narsissiaikaan päästiin – edellisessä kuvassa oli 'Pink Charm' – niin tässä lisää ruusutarhan narsisseja. Tämä pieni on nunnannarsissi 'Pipit', ainoa laatuaan. Olen istuttanut tänne enemmänkin narsisseja, mutta myyrät tuntuvat tuhoavan niitäkin. Toivottavasti tuo yksi nyt sinnittelee ja lisääntyy.

Muita ruusutarhan toukokuisia kukkia olivat 'Peppermint' -tummahelmililjat.

Toukokuussa jo voi havaita, että tästä tulee hyvä sormustinkukkavuosi.

Vaikka jo kerroin, että tähtimagnolia kukki kahdella kukalla, tässä vielä kuva siitäkin uudestaan. Se oli tähtihetki!
Taustalla toinenkin ilonaihe: sain kaksi elefanttiheinän taimea pysymään hengissä talven yli. Oli eka kerta, kun se onnistui, suojasinkin ne hyvin. Nyt toivon, että ne selviävät tästä kuivuudesta.

Takaisin tähän päivään ja ihaniin espanjansinililjoihin. Puna-ailakki kukittaa penkit vapaaehtoistyöntekijänä.

Ruusutarhan keskellä kasvaa katsura, joka ei puulta näytä. Se on niin monta kertaa kuivunut, että siitä on tullut monilatvainen puska. Tulleeko tuosta puuta koskaan. Jännä nähdä.

Katsuran tällä puolella pitäisi olla pellavaliljoja, mutta suruni on suuri, kun niistä ei näy mitään. Onneksi syksyllä istutetut 'Peppard Gold' -marhanliljat ovat kuitenkin erittäin reippaita ja meinaavat kukkiakin jo.
Taustalla näkyy keltalehtistä 'Aureum' -mäkimeiramia, luotto-maanpeittoperenna.

Valkokukkainen särkynytsydän 'Alba' löytyy myös.

Nappiniittyleinikki on alkanut kukkia, se on niiiiin ihana. Sen takana on kiinanpioni 'Wladyslawa' tulossa kukkaan.

Kun aloin kirjoittaa tätä juttua myöhään eilen illalla, huomasin, ettei ole yhtään yleiskuvaa. Kävin sitten ottamassa ne. Ruusutarha on tämä pieni alue ruusupergolan ja kasvimaan välissä. On siinä ruusujakin, esittelen niitä sitten, kun kukkivat. Ensimmäisenä aloittaa varmaan pergolassa kasvava jättimäinen heleäorjanruusu.

Olisin tehnyt tämän jutun illalla, mutta Musti tuli sanomaan, että pitää mennä nukkumaan. Se haluaa nukkumaan viereeni eikä silloin voi muuta kuin totella.
Joten huomenta ja aurinkoista uutta päivää!


Elefanttiheinä Miscanthus sinensis
Espanjansinililja Hyacinthoides hispanica
Heleäorjanruusu Rosa vosagiaca
Isohelmikkä Melica altissima
Katsura Cercidiphyllum japonicum
Kiinanpioni Paeonia lactiflora
Marhanlilja Lilium Martagon-Ryhmä
Mäkimeirami Origanum vulgare
Nappiniittyleinikki Ranunculus acris subsp. friesianus 'Flore Pleno'
Nunnannarsissi Narcissus Jonquilla-Ryhmä
Nuokkuhelmikkä Melica nutans
Pellavalilja Lilium pumilum
Sormustinkukka, rohtosormustinkukka Digitalis purpurea
Särkynytsydän Lamprocapnos spectabilis
Tummahelmililja Muscari armeniacum
Tähkähelmikkä Melica ciliata
Tähtimagnolia Magnolia stellata

14 comments :

  1. Sinulla on siellä oma univartija. Tuollainen estää hyvin yökukkumisen. Minullakin kukkii nyt useampia englannin tai espanajan sinililjaa, viime vuonna ei tainut olla yhtä montaa. Ne vähän yllättivät, kun en uskonut niiden nousevan.
    Onneksi sait hyvät apurit kirvojen häätöön ruususta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musti on niin hassu, ja tärkeä, onhan se jo 17 v eikä tiedä, kauanko on elää ilonani. Niinpä yritän ottaa yhteiset hetket etusijalle. Tuntuu, että yhteinen nukkumaanmeno on sille yksi päivän kohokohdista.
      Jännä kuulla, että sielläkin on hyvä vuosi espanjansinililjoille.

      Delete
  2. Mustin kehotus siirtyä unipuulle on ehdottomasti ykkössijalla. Kukapa voisi vastustaa pehmoisen ja lämpimän kissan seuraa. Kävin eilen rapsuttamassa viime kesän karkulaiskissa Roopea. Hän täytti 15 v.
    Olikon talvi liikaa pellavaliljoille? Omistani ei näy vilaustakaan.
    Joissain kasveissa on kirvoja tungokseen asti. Jaloängelmän varret ovat mustanaan (tai ruskeana) kirvoista. Odotan, että joku kirvoja himoitseva tulee niitä napsimaan. Minä se en ole.
    Katsurasi on tosi kaunis iltavalossa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onnea Roopelle!
      Voi sitten olla, että pellavaliljoille viime talvi ei kelvannut, vaikka monelle muulle kasville se tuntui olevan helppo. Myyriäkin tuossa ruusutarhassani kyllä myllertää, joten epäilen niitäkin. Olisi kiva tietää. Joka tapauksessa nyt istutin uuden idänunikon metalliverkolla vuoraamaani kuoppaan, kun kyllästyin siihen, että vesimyyrät syövät niiden juuret.
      Katsura on tosi nätti pienenäkin, joten olkoon tuon kokoinen sitten. Sillä on kyllä vaikeaa meidän ilmastossa, ainakin täällä saari-ilmastossa (viimeisen kuukauden sadesaldo 3 mm). Se lurpottaa lehtiään joka kesä. Pitäisi olla kosteampaa, mutta minkäs teet.

      Delete
  3. Ihana Musti, huolehtii emännän yöunista :) Hyvät on apajat toukilla ;)

    ReplyDelete
  4. On ne hyviä nuo luonnon pikku apulaiset. Moni olisi jo turvautunut johonkin saippuaveteen tai hyönteismyrkkyyn ja tuhonnut samalla lehtien seassa piilottelevat kukkakärpäsen toukat. Tuholaisongelmat yleensä poistuvat yhtä nopeasti kuin ovat tulleet kun vain malttaa hetken aikaa odotella ja seurata tilannetta. Kunnon kirva-ateria kelpaa myös tiaisille. Olen monta kertaa nähnyt niiden nyppivän kirvoja luumupuista.
    Ihanat helmililjat ja magnolia. Vaaleanpunaiset espanjansinililjat alkavat täälläkin pian kukkia, tänään näkyi jo ensimmäisiä yksittäisiä kukkia auki.
    Musti on selvästi tietoinen myös ihmisten nukkumaanmenoajoista ja huolehtii, että niistä pidetään kiinni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moni saattaa myös ajatella, että nuo toukat ovat joitakin tuholaisia, vaikka ovat nimenomaan tuholaisia kirvoille. Totta, kemikaali tuhoaa hyötyötökät siinä missä nekin, joista halutaan eroon.
      On kiva katsoa, kuinka linnut käyvät napsimassa kasvustoista ateriaa poikasille.
      Musti on tarkka isäntä ;-)

      Delete
  5. Luonto on ihmeellinen ja se tuli taas hyvin todistetuksi tuossa kirva -asiassa.
    Niin ihanat tähtimagnoolian kukat ja hyvin huolehtivainen Musti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luonnossa on tasapaino ja sen ihminen niin kovin helposti unohtaa.

      Delete
  6. Tykkään tuosta sinun kiveämästäsi alueesta.
    Minulla jäi levy päälle miettieesä, että mihin pitäisi kissojen syntyä..hiirenpesän viereen, lehmien heinikkoon, tipujen siemenkekoon, ihmisten...niin, minne? 😳 vähän väsyneitä juttuja minulla näköjään 😉
    T. Sartsa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehee! Toivottavasti sait nukuttua ;-)
      Ehkä... jäätelökioskin viereen?

      Delete
  7. Ihanaa että Musti huolehtii nukkumaanmenostasi:) Silloin on parasta totella kun kissa pyytää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niin on. Se saattaa harmistua ja painua tuntikausiksi taas ulos, ja minä sitten odottelisin sitä kainaloon.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!