Lämmin ja tyyni sää: ei tarvita muuta kuin pieni ystäväporukka, vene ja meri!
Siinä olikin teema päivän retkelle. Lähdimme katsomaan luonnon orapihlajia, sillä täällä niitä kasvaa.
Ensimmäiseen kohteeseen emme vielä jalkautuneet. Orapihlajat kasvavat niin rannassa, että ne näkyvät hyvin veneeseen.
Ne erottuvat samaan aikaan kukkivista pihlajista puhtaanvalkealla värillään, pihlajissa on isommat kukinnot ja ne ovat kermanvaaleita.
Täällä lounaissaaristossa kasvaa luontaisesti kahta lajia: suippu- ja tylppöorapihlaja. Niissä on hyvin pienet erot, toisen lehdet ovat teräväkärkisiä, toisen pyöreäkärkisiä. Marjat ovat vähän eri muotoisia.
Vesi on niin matalalla, että rantautuminen on vaikeaa. Kaikenlaisia kareja on myös pinnassa, jotka yleensä ovat pinnan alla.
Joutsen harmistui häiriköistä.
Jalkauduimme pääkohteeseen, pieneen saareen Houtskarin Mossalasta länteen. Heti rantautumispaikan tuntumassa oli näin soma kasvillisuus.
Jalkauduimme pääkohteeseen, pieneen saareen Houtskarin Mossalasta länteen. Heti rantautumispaikan tuntumassa oli näin soma kasvillisuus.
Jatkoimme saaren lehtoon, sillä siellä vasta kasvillisuus onkin!
Sekä kaunista kangasmaitikkaa, jota haluaisin omaan koivikkooni niin kovasti. Lehdistä voi nähdä, että eri aikoina täällä kukkivat myös sini- ja valkovuokot, metsätähdet, oravanmarjat, sudenmarjat, kielot, kalliokielot, lehtopähkämöt ja monet, monet muut.
Palasimme kotiin eteläisempää reittiä Mossalan ja Björkön välisestä salmesta, jossa sijaisee yksi saaristomeren kuvatuimmista venevajariveistä.
Oman saaremme rantakallioissa on silti ehkä saariston hienoimmat raidat. Pehmeämpi kiviaines on ajan saatossa hiutunut pois, jäljellä mielikuvitusta kutkuttavat uurteet.
Illansuussa vielä paransimme hetken maailmaa syreenien ja saarnien alla.
Tällaiset päivät ovat kesän parhaita.
Kangasmaitikka Melampyrum pratense
Karhunlaukka Allium ursinum
Meriputki Angelica archangelica ssp. litoralis
Nuokkuhelmikkä Melica nutans
Pähkinäpensas Corylus avellana
Ruusuorapihlaja Crataegus × media
Suippuorapihlaja Crataegus rhipidophylla
Tylppöorapihlaja Crataegus monogyna
Oi mitkä hienot kuvat. Vene, meri, kalliot, venevajat ja orapihlajat. Kyllä heräsi heti valtava kaipuu meren äärelle ja omaan mökkisaareemme Ohtakariin.
ReplyDeleteOi että, Ohtakari on hieno. Kävin siellä toissa kesänä ja ihastuin. Koko se seutu ja sitten pikkuinen saari siellä niemenkärjessä, oma erityinen maailmansa.
DeleteIhanasti iho viileni jo pelkästään merikuvia katselemalla. Onpa kauniita orapihlajia täydessä kukassaan ja karhunlaukkameri hyvänä kakkosena. Taatusti oli ihana veneretki.
ReplyDeleteUpeat kuviot saaresi rantakalliossa. Tuollaisten värien ja muotojen monipuolisuutta tulee aina ihailtua ja ihmeteltyä rantakallioilla.
Merellä on yleensä hyvinkin viileää kesäkuun puolivälissä, ja olin ottanut pitkähihaisen paksun paidan - harmitti, kun takki unohtui kotiin. No takkia ei todellakaan olisi tarvinnut, pelkässä t-paidassa tarkeni lähes koko venematkan ajan. Välillä vain piti vetää pitkähihainen siihen päälle, jos tuuli kovempaa. Ihan ihmeellistä!
DeleteKallioiden yksityiskohtia voisi tutkia loputtomiin.
Upea veneretki kaikkine nähtävyyksineen!
ReplyDeleteIhana päivä oli!
DeleteIhanaa! Onpa erikoinen tuo ruusuorapihlaja.
ReplyDeleteRuusuorapihlaja on ihana, kauan sellaisesta haaveilin, mutta pihani on jo aika täynnä puita.
Delete