Thursday 29 June 2023

Kaivatut oranssit ruusut

 ja muutama muukin.

Tulin eilen illalla kotiin muutaman päivän poissaolon jälkeen, joka johtui lääketieteellisistä syistä ja vähän työasioistakin. Millainen kotiinpaluu!

Heti piti laittaa kamera laulamaan. Crown Princess Margatera on Austin-ruusuja ja tästä toivottiinkin kuvia kukassa. Tästä se lähtee!

Uusin Austin-hankinta, tänä keväänä istutettu Emily Brontë, oli jo ehtinyt lakastuttaa ensimmäisen kukan, mutta lukuisia uusia on tullut tilalle. Tämä on yllättävän vaalea – kuvissa se on persikkaisempi, vaikkakin hailakka.

Avautuvassa kukassa on persikkaa. 

Iltavalo ei ollut kaikkialla paras mahdollinen, mutta minkäs teet, into on iso kotiin palatessa. Tämä on portlandruusu 'Comte de Chambord' muotopuutarhassa.

Keltakukkainen Austin-ruusu The Pilgrim on niin täynnä nuppuja, etten edes jaksa laskea niitä! Tämän ympärille voisin sitoa valmiiksi narun, sillä kokonaiset tertut isoja ja kerrottuja kukkia tulevat painamaan oksia alas, vaikka ne jämäkät ovatkin. Naru ympärillä pitää pakettia kasassa.
Tänä keväänä leikkasin ruusun aiempaa alempaa poikki, sillä viime vuonna tästä tuli lähes kaksimetrinen, mikä on vähän liikaa. Varmaan siksi ruusu haaroittui hyvin, jolloin on enemmän versonpäitä ja enemmän nuppuja.

Rohanissa on kaksi lähes identtistä tummanpunaista Austinia, tämä on The Prince. Sen edessä kukkii viininpunakukkainen alpi Lysimachia atropurpurea 'Beaujolais'. Punainen rohtosormustinkukka on nyhdettävä pois, väärä väri tänne.

The Prince tänään päivänvalossa.

Neidonruusu 'Félicité Parmentier'.

Ruusu-heinätarhassa on lisää ruusuja. Vähältä piti, etten missannut ranskanruusu 'Violaceaa' tänäkin vuonna. Nämä eilisiltaiset kukat ovat jo pudottaneet terälehtensä, jäljellä on enää yksi nuppu. Tämä oli nyt ensimmäinen kerta, kun pääsin näkemään tämän kukinnan! Vaikuttaa olevan melkoinen pikakukkija.

'Cardinal de Richelieu'.

'Duchesse de Montebello', ranskanruusuja sekä tämä että edellinen. 
Tämänkin voisi sitoa narulla, sillä Montebellolla on kaatuilevat oksat. Ja vieressä pengermän päällä kasvava portland 'Duchesse de Rohan' on levinnyt niin mahtaviin mittasuhteisiin, että se peittää oksiensa alle puolet viime syksynä perustamastani kulmapenkistä. Se oli tarkoitus sitoa jo ennen mantereen-reissua, mutta en ehtinyt.
'Duchesse de Rohan' alkaa vasta kukkia, joten siitä kuvia myöhemmin.

Ruusutarhassa on myös nähtävää. Viime syksynä istutettu köynnösruusu Giardina eli 'Tan97289' on vasta hyvin pieni, mutta sillä on jo lukuisia ihastuttavia kukkia maanrajassa.

Se tulee kiipeämään samaan pergolarakennelmaan kuin tämä jättimäinen heleäorjanruusu, jonka paksuimpien varsien koosta saa ehkä käsitystä vertaamalla niitä ruusun kukkiin ja viereisiin rohtosormustinkukkiin.

Pergolan toisessa päässä on aivan mahtavan värinen (ja niminen) köynnösruusu 'Alchymist'. 

Se myös näyttää jo köynnökseltä, sillä tuo verso on puolitoistametrinen. Vaikka se ei ole mitään verrattuna orjanruusun monimetrisiin lonkeroihin, joita ryöppyää pergolan yli.

Austinruusu Lady of Shalott on yksi lemppareistani. Iltavalossa se oikein hehkuu. Joku ötökkä on syönyt osan lehdistä pitsiksi tässä ja yhdessä toisessakin Austinissa, mutta ehkä se ei ole vakavaa.

Ranskanruusu 'Charles de Mills' on kasvanut viimein jo hyvän kokoiseksi. Paljon upottavan tummanpinkkejä, isoja ja erittäin kerrottuja kukkia luvassa!

Hei, nyt on ihan pakko vähän mainostaa, sillä on ihania uutisia. Uusin Oma PIHA -lehti (4/2023) on pullollaan ruusuasiaa, mukana mm. artikkelini Austin-ruusuista ja näistä muista vähän erikoisemmista kerrotuista ruusuista.

Ihastuttavia ruusuviikkoja!


Austin-ruusut luetaan puistoruusuihin, Rosa Puistoruusu-Ryhmä. Se on sekalainen kokoelma tyyppejä, jotka eivät sovi muihin ryhmiin.
Heleäorjanruusu Rosa vosagiaca
Neidonruusu Rosa Alba-Ryhmä
Portlandruusu Rosa Portland-Ryhmä
Ranskanruusu Rosa Gallica-Ryhmä
Rohtosormustinkukka Digitalis purpurea

28 comments :

  1. Austin-ruusut ovat ruusujen ruusuja! Miten voikin yhdestä nupusta avautua noin yltäkylläisen runsas kukka. Terälehtien tungosta parhaimmillaan. Noista on ihan mahdoton veikata kauneinta.
    Oma Lady of Shalottini teki kaksi pikkuista nuppua, mutta kumpikin putosi pois. Olisiko joku ötökkä käynyt napsaimessa? Käykö vattukärsäkäs Austin-ruusuissa?
    OmaPihan ruusunumero on yöpöydällä. Koko lehti täynnä toinen toistaan upeampia ruusukuvia ja tärkeää tietoa. Suosittelen minäkin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi itku Shalottin nuppuja! Kyllä kai kärsäkäs voi muitakin ruusuja katkoa kuin pimpinelloja. Huomasin juuri Rhapsody in Bluen nuppujen hävinneen ja tarkempi tarkastelu osoitti, että niitä on katkottu. Muuten sekin olisi jo kukassa. Sumutin sen Sprutzitilla, jolla sumutin aiemmin myös Papulan silloin, kun se oli tulossa kukkaan. Tuskin olen saanut sen kukintaa edellisvuosina ihailla, suurin osa on aina ollut poikki. Tänä vuonna oli sitten ihanasti kukkia.
      Joten ehkä haluat käsitellä Shalottin jollakin aineella. Hyvä uutinen on se, että toisin kuin esim. Papula, se tuottaa uusia kukkia vielä syksylläkin ja tekee hyvinkin uusia nuppuja menetettyjen tilalle.
      Ihana kuulla, että lehti on sinulle mieleen!

      Delete
    2. Eilen pihakierrosta tehdessäni huomasin lukuisissa ruusuissa katkottuja nuppuja. Ritausmassakin. Yleensä kärsäkkäät ovat iskeneet juhannusruusuun, jossa nuppuja on aina niin paljon ettei muutaman nupun katkomista kukinnassa huomaa. Kaipa tämä lämpö ja kuivuus suovat hyvät olosuhteet myös ötököille.
      Shalottissa ei näkynyt uusien nuppujen alkuja. Seuraan tilannetta ja kaivan Sprutzitin kellarista varmuuden vuoksi esiin.
      OmaPiha-lehti on jo pitkään ollut mielestäni paras puutarhalehti, jonka luen tarkasti kannesta kanteen.

      Delete
    3. Hei, sama havainto, eilen huomasin taas jonkun ruusun nuppuja poikki. Harmin paikka. Selvästi tänä vuonna niitä on vähän joka toisessa ruusussa. Uusia nuppuja tulee joskus yllättävän vikkelään, toivotaan, että Shalottisi pian tekee uudet.
      Ihana kuulla! <3

      Delete
  2. Kiitos kuvista! Niin ihania nuo persikkaan ja oranssiin vivahtavat🧡 tämä sävy puuttuu minun ruusuvalikoimasta. Mahtuisikohan johonkin 🤔☺️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eiköhän johonkin aina jokin ruusu mahdu ;-) Kun ei hanki isoksi kasvavaa puskaa, mutta persikkaisissa ei ole semmoisia.

      Delete
  3. Oi miten ihanasti kukkivia ruusuja onkin ollut sinua vastaanottamassa. Kaikki ovat omalla tavallaan hyvin kauniita ja ruusujasi onkin vaikea laittaa mihinkään paremmuusjärjestykseen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. On kyllä aivan ihana kotiinpaluu. Ei noita voi laittaa palkintopallille. Toki on suosikkeja ja vähemmän suosikkeja, mutta niitä suosikkeja on ainakin kymmenen.

      Delete
  4. Kauniita ruusuja. Harmi kun olen itse niin piikikkäitten kasvien hoitoa välttelevä ettei ruusuja ole omaan pihaan tullut hankittua. Kiva on nähdä kuitenkin muiden pihasta ruusukuvia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaikissa ruusuissa ei ole hirveitä piikkejä, jotkut jopa lähes piikittömiä. Ja kaikki ruusut eivät myöskään vaadi paljoa toimenpiteitä. Nämä ovat maku- ja priorisointiasioita. Minulle ruusut ovat pihan tärkeimpiä kasveja ja niiden kukat korvaavat kaikki piikit lihassa.

      Delete
  5. Ihania ruusuja. Miulle tulee tuo lehti ja ahmin nuo ruusujutut. Ruusut ovat kyllä kukkien kuningattaria. Hyvä valikoima siulla onkin kasvamassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kukkien kuningattaria tosiaan. Ihanaa tämä ruusuaika.

      Delete
  6. Oih, aivan ihania ruusuja! Uskon hyvin, että kotiin palattua on ihan pakko kiertää kameran kanssa ihastelemassa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Todellakin. Tässä lämmössä kukat kuihtuvat kyllä liiankin nopeasti. Ihmettelen, mihin katosi se ennustus, että juhannuksen jälkeen selvästi viilenee! Uusia nuppuja avautuu koko ajan silti noissa kerran kukkivissakin vielä. Ihanaa!

      Delete
  7. Kaikki niin kauniita, mutta tuo Alchymist, eihän noin ihanan väristä voi oikeasti olla olemassakaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sanopa muuta, se on aivan ihana! Toivon niin, että se kasvaa pari-kolmemetriseksi köynnökseksi täynnä kukkia.

      Delete

  8. Nuo ruusut on suoraan kuin joltakin ihanalta satupalstalta. Ihania!
    Merja

    ReplyDelete
  9. Oi joi, tätä postausta on odotettu <3 sillä ovathan omat Austinini sinun innoittamana hankittu. En tainnut uskaltaa leikata omaa Margaretaa keväällä tarpeeksi paljon, tekee se silti muutaman kukan vaikka meilläkin joku ötökkä on syönyt lehtiä ja osa nupuista on myös pureskeltu. Taidan ostaa lehden tänään ensi viikolla alkavan loman kunniaksi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oi jee, sinullakin on Margareeta! Leikkasin sen aika alhaalta ja siinä on vähän epämääräinen kasvutapa. Nyt kukat ovat vain alhaalla, mutta yksi verso on puolitoistametrinen ja sen latvassa on nuput myös. Puskasta on näin ollen ihan mahdoton ottaa kokonaiskuvaa, josta näkyisivät kukatkin hyvin :-D
      Ihanaa, lomaa ja ruusulehti! <3

      Delete
  10. Ihania ruusuja esittelet. Minulla on tämä ruusu kasvatus vasta alkumetreillä . Lehtiä en ole pitkään aikaan ostanut että ehkä olisi aika ja juurikin ruusutiedon ja kuvien takia . Kiitos vinkistä .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruusuihin on niin helppo hurahtaa, eikä lajeissa ja lajikkeissa tule rajat vastaan, pikemmin oman tontin rajat! Ruusuja on niin valtavasti. Joku niissä kiehtoo.
      Uusin Oma piha -lehti on tosiaan hyvin ruusupitoinen, monenlaista ruusuasiaa.

      Delete
  11. William shakespeare ruusussa on nyt ensimmäinen kukka kuihtunut, mutta 4 nuppua odottaa vielä. Se on ihana ruusu. Varistaessaan kukkansa kaikkialla on punaisia ruusunlehtiä. Koitin katsoa myydäänkö tätä ruusua vielä jossain, mutta en löytänyt. Onko tyypillistä, että Austineissa ruusut poistuvat nopeastikin markkinoilta ja tulee uusia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. William on tosiaan ihana. Minulla vielä nuput pieniä siinä. The Prince kasvaa siinä vieressä, ovat lähes identtiset. Tuo on tyypillistä, että osa Austineista poistuu ja tilalle tulee uusia. Toisaalta osa pysyy kestosuosikkeina. The Prince kuuluu myös niihin, joita ei enää tuoteta. David Austinin taimistolla tarkkaillaan ruusujen taudinsietoa koepenkeissä jatkuvasti ja kun ilmaston muuttuessa taudit muuttuvat / lisääntyvät, ruusutkin käyttäytyvät eri lailla. Heikot ja taudeille arat poistuvat ja tilalle yritetään jalostaa uusia.

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!