Friday, 2 June 2023

Paljon väriä lyhyessä varressa

 Sitä tarjoilevat pikkutulppaanit.

Risteymälajike 'Little Beauty' on tullut jo mainittua, mutta pistetään nyt vielä kerran! Nämä muotopuutarhaan vuosikausia sitten istutetut sipulit ovat nimittäin niin hyvin viihtyneet ja lisääntyneet, että kukka ansaitsee montakin blogijuttua. Moni muu pikkutulppaani ei näin nimittäin suinkaan käyttäydy. Tähtitulppaanit ovat vähän hankalampia, esimerkiksi.

Kukka on valtavan kaunis nupulla, mutta jos mahdollista, vielä kauniimpi avautuneena auringossa!
Tässä kiteytyy risteymälajikkeiden nerokkuus, siis silloin, kun kaikki menee nappiin. Viihtyvyys ja olosuhteiden kesto on parempi kuin esi-isillä, jotka ovat jostain tietystä ilmastosta ja paikasta ja ehkä aika haluttomia viihtymään missään muualla.
Aina ei jalostettu versio suinkaan ole alkuperäistä parempi tai kestävämpi, mutta tämän tulppaanin kohdalla tuntuu kaikki menneen kohdalleen.

Sen serkku 'Little Princess' ei ole ihan niin runsastuvaa sorttia, tai sitten tällä on paikka, joka ei ole niin hyvä. Tässä ruskopenkin korkeiden perennojen välissä onkin aika huono kohta matalalle tulppaanille. En tajunnut näitä istuttaessani, kuinka myöhäisiä nämä ovat. Mutta ovat nämäkin kasvaneet tässä jo monen monta vuotta.
Little Beautysta en löydä tietoja vanhemmista, mutta tälle Little Princessille arvellaan kreikan- ja ruusutulppaanin perimää. Kreikantulppaanista tulisikin tuota oranssia väriä, toden totta. Ruusutulppaaniahan minulla kukki tänä vuonna ensi kertaa alppipenkissä ja se on juuri tällainen matala.

Istutin ruskopenkkiin syksyllä kreikantulppaania, tässä se on. On vain melko lailla pientä taustalla näkyvää Little Princessiä korkeampi.

Ruskopenkistä löytyy myös 'Bright Gem' -buharantulppaania. Myös sen kohdalla myöhäisyys on yllättänyt minut, kuten mataluuskin. Nämä hyvin matalat myöhäiset ovat hankalia, kun tahtovat jäädä jo kasvillisuuden jalkoihin. Tähän kohtaan lisäsin maata syksyllä, niinpä tulppaaneilla ei vielä tänä keväänä ollut tässä kilpailua.

Muotopuutarhastakin löytyy kreikantulppaania, se on minusta upean värinen poltettu oranssi. On myös kasvanut tuossa jo kymmenen vuotta, mutta ei ole kuitenkaan levinnyt, jolloin olisin uskaltanut muualle jakaa.
Isommat tulppaanit ovat liljakukkaisia 'Purple Dream' ja 'Ballade', supussa on valko-pinkki italiantulppaani 'Peppermintstick'.

Buharantulppaani 'Bright Gem' löytyy myös preerialta. Tänne istutetut sipulit vain ovat menneet suurelta osin hukkaan, tai siis myyrään. Tajusin vasta nyt, että kaikki kannattaa istuttaa verkolla vuorattuihin istutuskuoppiin. 
Viime syksynä istutin jo yhden idänunikon niin, kun kyllästyin siihen, että vesimyyrät syövät aina niiden juuret. Nyt se puska on ainakin todella rehevä!

Preerian jatkuessa ruusutarhaksi vähenevät onneksi myyrätuhot – muuten ei ruusuista olisi jäljellä paljoakaan. Viime syksynä ostin pussin 'Danique' -tulppaaneja, vaikka pussin kuva lupaili vähän epämääräisen väristä kukintaa. Hailea lohenvärinen olisi ehkä kuvaavin sana.
Taustalla näkyy myös yksi helmi, se on onneksi viihtynyt tässä jo monta vuotta.

Tulipa acuminata! Paitsi että tämä on todennäköisemmin ikivanha turkkilainen lajike 'Cornuta'. Lähes kaikki acuminatana myytävät sipulit ovat kuulemma sitä eivätkä aitoa lajia. 
Oli mitä oli, tämä on huikea kukka ja onneksi elossa puutarhassani ainakin tämän yhden sipulin voimin.

'Danique' on erityisen kaunis tummalehtisen komeakotakuusaman vierellä. Olenpa iloinen, että ostin sen pussin! Tulppaanin sävy on tuhat kertaa kauniimpi luonnossa kuin pussin kuvan sameahko epämääräisyys.

Jos siirrytään ruusutarhasta heinä-ruusutarhaan, löytyy sieltä jotain vielä ihanampaa.

Jo pari vuotta sitten istutetut 'Norah' -tulppaanit kukkivat runsaina!

'Norah' on uskomattoman kaunis tulppaani. Täydellinen, suorastaan.
Niinpä kun syksyllä tuli vastaan sen sipuleita, ostin tietenkin.

Istutin ne ruusu-heinätarhan toiseen päähän, jossa kasvaa mm. silkkipioneja. Mutta eivät ne olekaan Norahia! Lajike on 'Little Beauty', jota tuli jo jutun alussa kehuttua myös äärettömän kauniiksi.
Silkkipioni ehti juuri avata ensimmäistä kukkaansa sinä päivänä, kun lähdin – kärvistelemme edelleen kaupungissa. Jos saan sanoa, olen erittäin kiitollinen viileästä säästä. On ehkä jotakin toivoa nähdä vielä silkkipionia kukassa ja muita, jotka olivat nupulla lähtiessäni.

Kuten myös viereisessä Rohanissa lähtöpäivänäni näin kauniisti kukkivaa 'Royal Burgundy' -japaninkirsikkaa!

Ruusu-heinätarha on aika ihana näine kukkineen, kun taustan pengermän päällä kukkivat vielä 'Merlot' -tulppaanit. Valkoinen narsissi on mahtavasti tuoksuva nunnannarsissi 'Curlew'. Eipä tuo vääränä lajikkeena tullut 'Little Beauty' haittaa tuossa ollenkaan (kuvan alareunassa). Ihana hehku auringonkilossa.


Buharantulppaani Tulipa linifolia
Idänunikko Papaver Orientale-Ryhmä
Italiantulppaani Tulipa clusiana
Japaninkirsikka Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Komeakotakuusama Weigela florida
Kreikantulppaani Tulipa orphanidea
Nunnannarsissi Narcissus Jonquilla-Ryhmä
Ruusutulppaani Tulipa aucheriana
Silkkipioni Paeonia wittmanniana
Tähtitulppaani Tulipa humilis

26 comments :

 1. Uih, mitä pieniä söpöliinejä! Täällä ei pikkutulppaanit vielä kuki, ja jos sää jatkuu näin viileänä, niin tuskinpa kukkii vielä pitkään aikaan. 'Little Beauty' on nätti, mutta kyllä 'Norah' taitaa olla sitäkin nätimpi. Metsästän siis seuraavaksi sitä. 'Danique' on mielestäni aivan ihastuttava, varsinkin noiden tummien lehtien seurassa. Erikoinen kaunotar tuo acuminata, oli aito tai ei. Sinun puolestasi (ja oikeastaan meidän lukijoidesikin puolesta, sillä tahdommehan päästään ihailemaan lisää upeita kukkakuvia blogissasi), toivon, että säät pysyvät viileinä kunnes pääset taas saareen. Oikeastaan viileys ei haittaisi hirveästi minuakaan, sillä minulla on vielä muun muassa suurin osa hyötytarhan kylvöistä tekemättä. Nyt on suorastaan oiva kylvösää. Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ai, ei vielä mikään niistä ole kukkinut? Ehkä sinulla ei ole kaikkein aikaisimpia, kuten tähtitulppaaneja. Näistä risteymistä moni kukkii vähän myöhään, mikä on tosiaan lyhyen varren kanssa ongelma. Pitäisi olla joku matalien (kivikkokasvien) penkki tms.
   'Norah' ja 'Danique' ovat vähän pidemmässä varressa, mikä on oikein hyvä.
   'Norah' on minustakin todella ihana. Vaikka en ole niin suuresti pinkin ystävä, niin tuossa paketissa se on niin täydellinen. Vaikea sanoa, ehkä se on tuo musta keskusta ja heteet ja vaalea rengas mustan keskustan ympärillä... joku siinä kokonaisuudessa on niin kohdillaan.
   Minullakin on muuten vasta alle puolet kasvimaasta kylvetty, en vain ehtinyt. Ja ajattelin sitäkin, että kun lähdin 1,5 viikoksi, niin voi olla, että siinä ajassa pienet itämään lähteneet siemenet vain kuolevat kuivuuteen, kun ei sada. Niin on ennenkin käynyt, ja meille ei tosiaan ole sadetta juurikaan osunut. Jokunen pisara tuli onneksi joskus viikko sitten.
   Kiitos, mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Delete
 2. Pikkutulppaanien olemassaolosta minulla ei ollutkaan mitään hajua. Nehän ovat tosi kauniita. Mulla ei ole ollenkaan tulppaaneja kukkamaissani, mutta maljakkoon haluan niitä aina keväällä ostaa kun niin tykkään. Varsinkin nuppuisina ne ovat ihania. Sinun kuvissasi kaikki näyttävät kauniilta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne ovat ihania, luonnontulppaanien tyyppisiä.

   Delete
 3. Ihania! Tulppaaneja odotellessa; kaikki ovat visusti vielä vihreinä takatalven kylmyyden loppua odottelemassa 😁

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei, eikö siellä vielä yksikään kuki! Täällä on sentään kukkinut jo viikkoja.

   Delete
 4. Ihanat pikkutulppaanit! Viimeinen kuva todella kaunis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanasti on kukkia ja vihreää, kaikki ponkaisee kasvuun!

   Delete
 5. Ihania tulppaaneja kauniissa väreissä. Litle Beauty, Norah, sekä sen edessä oleva tumman viininpunainen tulppaani ovat hyvin kauniita.
  Ja mikä ihanuus onkaan tuo Roual Burgundy. Aivan huikea.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Royal Burgundy on ollut tuossa jo sen verran monta vuotta, että alkaa olla puun kokoinen ja sen mukaista on kukkien määräkin. Riipaisevaa oli lähteä kotoa juuri parhaan kukinnan aikaan, mutta ei voi mitään. Mantereella käynnit osuvat kesäaikaan aina jonkun kukintaan :-D

   Delete
 6. Ensimmäisen kuvan nuppuiset Little Beautyt ovat aivan ihania. Kauniita ne ovat avonaisinakin, mutta minulla on joku kummallinen kiintymys nuppuvaiheeseen (koskee kyllä muitakin kuin tulppuja. Norah se vasta upea onkin. Sen laitan hankintalistalle. Pienikokoiset tulput voisivat olla peuraongelmankin kannalta turvallisempi vaihtoehto, kun meillä peurat vierailevat aktiivisimmin juuri silloin, kun isot tulput ovat nousseet esiin mullasta.
  Royal Burgundyasi olen ihastellut aiempinakin keväinä. Muhevaiselta löytyisi. Oi, millainen houkutus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muistankin, että sinulla on erityinen mieltymys nuppuihin, eritoten pallomaisiin, mutta muutkin kelpaavat :-) Nupuissa on usein jotain herkkää ja kaunista, jota avonaisesta kukasta puuttuu. Little Beautyn avautuneet kukat toisaalta paljastavat niin mahtavan erikoisen värisen sinisen keskustan, että niiden avautuminen on minulle kohokohta.
   Norah on upea, viime syksyn pussista tosin tuli Little Beautya. Mutta jos seuraavalla kerralla tulisi aito Norah. Täytyy pitää syksyllä silmät auki kaupoissa. Itsekin ottaisin sitä mielellään lisää, se on tosiaan upea kaunotar.
   Matalat kukat ovat hyviä peurojen kannalta, kun ne p***iaiset ovat niin laiskoja, että napsivat yleensä kaiken vain sopivalta korkeudelta. Matalat tulppaanit voivat hyvinkin säästyä.
   Muhevaiselta oman R. Burgundyni ostinkin jonakin syksynä, kun se oli puoleen hintaan alessa. Ja oli kannattava ostos! Kapealatvuksisena "risuluuta ylösalaisin" se on hyvä pieneenkin tilaan. Minulla se kasvaa tien varressa: ei tule levittämään oksiaan tielle.

   Delete
  2. Käsittämätöntä, miten hienoja yksityiskohtia kukat ja kasvit ylipäätään ovat täynnä. Norahin keskustassa on yhteneväisyyttä Litte Beautyn kanssa, joskin värit erilaiset. Täydellisiä tähtiä avonaisina.
   Minulla olisi hyvä paikka Royal Burgundylle. Sen kasvutapa on näköjään kapeampi, mikä passaa minulle. Meinasin jo tänään lähteä Muhevaiselle, mutta tuli muuta ohjelmaa.

   Delete
  3. Minäkin näen yhtäläisyyttä noiden kahden tulppaanin keskustassa.
   Voi miten kiva, että teillekin tulee Royal Burgundy. Se on niin upea! Ja on tosiaan huomattavasti kapeampi kuin esim. rusokirsikka. Aivan eri mallinen.

   Delete
 7. Mietin tuota, että maaperäsi kalkkipitoisuus on varmaan yksi salaisuus siihen, että tulppaanitkin noin kukoistaa. Tai lyhyempi talvikausi? Tai erinomainen maanparannus?
  Lannoitus + kukkineiden poisto. Hm. Listatessani huomaan, etten itse lannoita, hyvistä aikomuksistani huolimatta en silti muista tai rehellisesti = en ole jaksanut.
  Ihanalta sinulla näyttää.
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heh, erinomaisesta maanparannuksesta ei ainakaan voi puhua, sillä kun autoon ei useimmiten mahdu yhtäkään multasäkkiä, ei minulla ole tarjota istutuskuoppiin uutta multaa lähes koskaan, ja sipuleille ei ainakaan. Pikku hiljaa olen toki lisännyt kompostia puutarhan eri osiin, mutta se määrä on kokonaisuudessa hyvin pieni. Kukkineita varsia en myöskään jaksa tai ehdi käydä katkomassa.
   Hyvin kuivat kesät voivat olla yksi syy esim. tuon kalkkipitoisuuden lisäksi. Märkä syksy ja talvi puolestaan ovat erittäin haastavia. Tänä vuonna tulppaaneilla on kyllä joku erikoismegahyvä kukkimiskevät.

   Delete
 8. Norah on melkoinen herkku, sitä raaskisi kokeilla, muuten nämä eivät oikein meillä viihdy. Onnittelut kalenteripojalle synttäreistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi harmi, jos eivät viihdy. Mutta ehkä joskus löytyykin lajike, joka viihtyy. Toivottavasti löydät Norahia ja siitä tulee vielä oikeaa lajiketta. Yritän itsekin pitää syksyllä silmät auki sen suhteen!
   Musti kiittää <3

   Delete
 9. Ihania kaikki, Norah ja Danique etenkin, ja minustakin parhaimmillaan juuri tummalehtisten kasvinkumppanina! Mahtavaa saada nimi- ja kuvatietoa suoraan kasvupaikalta näin, siispä paljon kiitoksia! Ihan toista kuin puutarhakaupan kuvasto. Rehevät kasvustosi näyttävät niin luonnollisilta ja olemassaolostaan nauttivilta, kuin itsestään Luojan kätten tuotoksena syntyneiltä. Oispa herkkua asustella naapurissasi ja poiketa aina kurkaamaan, kun uusia kauneuksia nousee näkyviin!
  -Mummopuutarhuri

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi miten kauniisti sanot! Ihanaa. Kiitos <3 Kyllähän realistisista puutarhakuvista saa tosiaan paljon enemmän tietoa kuin yksittäisten kasvien kuvista erikseen.
   Nyt kyllä naapurit näkevät pihassani valtavasti voikukkia, kun olin pitkään poissa :-D

   Delete
 10. Söpöjä nämä pienet tulppaanit! Täytyykin muistaa laittaa näitäkin ostoskoriin syksyllä;) Vaikka minusta tuntuu, etteivät ole löytäneet meiltä oikein otollista kasvupaikkaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti joku niistä sitten asettuu kodiksi!

   Delete
 11. Ihania pikkutulppuja! Valitettavasti eivät tapaa meillä kauvaa viihtyä. No, ohan siinä kylliksi, jos eres kerran näköö kukas. Ny tuliki liuta uusia pikkutulppututtavuuksia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onhan se sääli, jos vain kerran kukkivat. Mutta näissäkin tuntuu olevan eroja, eli suosittelen kokeilemaan vain erilaisia silloin tällöin.

   Delete
 12. Miten voikaan tulla toinen toistaan kauniimpia kasveja vastaan? 'Little Beautyyn' olen ihastunut jo aiemmin ja nyt harmittaa, kun ne näyttävät nousevan niin heikosti. 'Danique' näyttää myös näissä kuvissasi todella kauniilta ja tuo 'Norah' nyt on vaan niin upea, että pakko lisätä taas kerran ostoslistalle. 'Royal Burgundy' kukkii kauniisti ja viimeisen kuvan näkymä on hempeän herkullinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanopa muuta. Ihanien kasvien löytäminen blogeista, lehdistä, kirjoista ja netistä - ja livenä - ei taida loppua koskaan. Ja niitä on pakko saada! Norah on vain todella henkeäsalpaavan kaunis. Daniqueen olen myös erittäin tyytyväinen, toivottavasti se viihtyy.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!