Monday, 5 June 2023

Muutama varjopaikan kaunotar

Tulimme vihdoin eilen illalla kotiin! Tässä kuitenkin vielä joitakin kuvia ihanista herkuista, jotka ehtivät kukkia toukokuussa, mutta joista en ehtinyt vielä kertoa, tarkoitus oli kyllä jo pari päivää sitten.

Tähtikoiranhammas 'Rosy Wing'. Istutin uusia koiranhampaita syksyllä, tämä taitaa olla ainoa, joka kukki, muihin tuli vain lehtiä. Mutta kasvakoot rauhassa, ehdin kyllä odotella.

Kukka täysin avautuneena. Ihanan herkkää yhdessä purppurapikkusydän 'Auroran' kanssa, joka on valkokukkainen. Ja toisaalta ripsialpin nousevien tummien versojen.

Keltakielokki samassa penkissä ison katajan ympärillä. Ja on ollut niin viileää, että tämä on vieläkin kukassa, yli kymmenen päivän poissaolon jälkeen! Ihanaa.

Edelleen samassa penkissä ternivuokko ja kultatesma.

Punakolmilehti. Kuva otettu joskus kauan sitten, kun satoi...

Poissaoloni aikana tarkkailin sadetutkia ja totesin, että pieniä saderintamia kyllä kulkee, mutta sataakohan niistä meidän saarelle. Näyttivät kulkevan aina hieman liian pohjoisessa tai idässä, kerran oli lyhyt rankka kuuro vain muutama kilometri idempänä. Ja niinhän se on käynyt. Kymmenen päivän poissaoloni aikana on satanut kirjaimellisesti viisi tippaa.

Ihanaakin ihanampi Fritillaria elwesii. Ja tämäkin kukkii vieläkin! Isot lehdet kuuluvat myrkkyliljalle.

Kalvaspikarililja ei sentään enää kuki, tässä se oli kerrottujen keltavuokkojen vieressä. 
Kun lähdin kotoa, oli pikkuinen tammen taimi tämän vieressä vielä ilman lehtiä, nyt sillä on jo vauvalehdet. 

Onneksi on sentään ollut viileää ja yökaste on melkoinen. 'Pagoda' -koiranhampaissa on vieläkin kukkia jäljellä!

Veripähkinä eli isopähkinä 'Purpurea' ja 'Pagoda' -koiranhampaat.

Rotkolemmikki 'Silver Wings' kukki komeasti ja kukkii yhä. Tämän vieressä on joskus kasvanut kolme amerikankulleroa, jotka muistin kaupungissa ollessani, blogeja lukiessani. Täytyy yrittää etsiä niitä tuolta alta. Mielikuvan mukaan etsin niitä jo jonakin vuonna enkä löytänyt enää.
Ne eivät kyllä ikinä kovin reheviä olleetkaan, varmaan liian kuiva ja tuulinen ilmasto. Kullerot viihtyvät ylipäätään huonosti, useimmat pysyvät kituliaina ja jonakin vuonna eivät enää jaksa nousta.
Kuvassa yläreunassa on pikkuinen siperianesikko, joka on elänyt tuossa vuosikaudet ja kerran tehnyt siementaimenkin, joka kyllä sittemmin hävisi. 
Senkin ongelma on varmaan kuivuus, mutta vielä isompi syy on syyssahramin lehdet, joita nousee tuosta aivan tuhkatiheään. Kuitenkaan se ei ikinä kuki tuhkatiheään. Tämä on hieman hankala yhtälö. Mietin, saisinko kaivettua sen mukulat maasta ja siirrettyä – tuskin saan niitä kaikkia ylös, ovat niin pikkuisia. Sahramit tekevät uusia mukuloita entisten viereen todella reippaasti, eikä siinä mitään muuten, mutta nyt tässä herkkunurkassa on sahramiheinikko.

Yksi ihana Erythronium californicum 'White Beauty' sieltä jaksoi nousta kukkimaan.

Istutin muotopuutarhaan syksyllä vaaleansinisiä 'Blue Snow' -balkaninvuokkoja, mutta niistä kukki vain yksi. Tosin tässä oli niiden kukkimisaikaan jo vähän liian korkeita perennoja. Myöhään kukkivat matalat kasvit ovat hankalia!

Loppuun puska-asiat. Kultaherukka vielä kerran kukassa. 

Tähtimagnolia.

Kaksi ihanaa kukkaa!

Kerrankin ehdin nähdä kääpiömantelin täydessä kukassa! On aika monta kertaa käynyt niin, että joku pakollinen kaupunkireissu osuu juuri sen kukinta-aikaan.

Japaninkirsikka 'Royal Burgundy' toissa viikolla, kun lähdin – ja tämä on edelleen kukassa! Kukat vain ovat haalistuneet lähes valkeiksi ja lehdet tummuneet mustemmiksi tuosta puhkeavan lehden punaisesta.

Olisipa ihanaa jonakin vuonna pysyä kotona koko toukokuu ja ihastella kaikkien kukkia pitkään ja hartaasti. Jonakin vuonna se tulee onnistumaan, sen päätän (joka vuosi)!

Haluan ottaa uusia kuvia, en vielä ehtinyt kuvauskierrokselle, kun olin kotona eilen illalla vähän myöhään. Syreenit ovat juuri puhkeamassa kukkaan, mutta täytyy ensin tehdä vähän töitä, leikata puolisääreen ulottuva voikukikko, joka kasvaa nurmikon tilalla ja KASTELLA!
Toivottavasti teillä sataa!


Balkaninvuokko Anemone blanda
Isopähkinä Corylus maxima
Japaninkirsikka Prunus Sato Zakura -Ryhmä
Kalvaspikarililja Fritillaria pallidiflora
Keltakielokki Uvularia grandiflora
Keltavuokko Anemone ranunculoides
Kultaherukka Ribes aureum
Kultatesma Milium effusum 'Aureum'
Kääpiömanteli Prunus tenella
Punakolmilehti Trillium erectum
Purppurapikkusydän Dicentra Formosa-Ryhmä
Ripsialpi Lysimachia ciliata
Rotkolemmikki Brunnera macrophylla
Siperianesikko Primula cortusoides
Ternivuokko Anemone × lipsiensis
Tähtikoiranhammas Erythronium revolutum
Tähtimagnolia Magnolia stellata

24 comments :

 1. Se on jännä miten puutarhassa jaksaa ja malttaa odottaa kukintaa tai taimen kasvamista vaikka monta vuotta mutta muussa elämässä ei maltti riitä noin pitkäksi aikaa. Ei ainakaan minulla.
  Ihanat magnolian kukat, ei yhtään ruskeaa, vain puhtaan valkoista. Viileä sää on viivyttänyt monen kasvin kukintaa, saa nauttia pidempään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta. Kasvien kanssa tärkeää on sekin, että ne ovat elossa. Olen iloinen, kun löysin uusien koiranhampaiden lehtiä kuitenkin merkiksi siitä, että ovat hengissä.
   Tuo magnolia on ihana, pari vuotta sitten istutettu. Viime keväänä taisi tulla yksi kukka, nyt kaksi. Ensi keväänä ehkä kolme tai sitten neljä ;-)

   Delete
 2. Istutin myös balkaninvuokkoa valkoisena, mutta yksikään syksyllä laittamani sipuli ei niistä noussut. Onko balkaninvuokko vaikea? Laitoin jalavan juurelle. Siinä kasvaa pari scillaa. En ole ennen balkaninvuokkoa laittanut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Balkaninvuokko on minusta vähän vaikea. Ehkä se ei oikein viihdy ilmastossamme. Pussissa mukulat ovat voineet myös kuivua jo valmiiksi huonoon kuntoon.

   Delete
  2. Joo, saattoivat olla jo valmiiksi kuivia sipuleita. No, tulppaaneihin voi aina luottaa :).

   Delete
  3. Joo, ja tulppaanit ovat harvemmin kuivuneet pussissa.

   Delete
 3. Rosy Wing on tosi söpö. Jännä, että sinulla koiranhampaat edelleen kukkivat. Omani ovat lopettaneet aikoja sitten. Monien kasvien kanssa olet paljon manteretta edellä ja minä täällä kuolaan kateellisena omiani odottaen.
  Ihana magnolia. Suojasitko sen talvella jotenkin? Minun magnoliani (Susan) ei tehnyt nupun nuppua ja muutenkin se näyttää kovin aneemiselta. On sentään hengissä, joten annettakoon hänelle mahdollisuus.
  Ei sada, ei. Tuulee kyllä navakasti, mikä lisää kuivumista. Maa vain pölisee, kun jossain kohtaa kaivaa. Huolestuttavaa, jos tällainen jokakesäinen kuivuus on uusi normaali. Täytyy varmaan kohta harkita aavikkokasvien istuttamista. Eilen illalla luvattiin tiistaille sadetta. Nyt ennustetta vilkaistessani muutama tippa tulee alkuillasta. Sillä ei pitkälle pötkitä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koiranhampaista Pagodat kukkivat edelleen, loppusuoralla tosin. Minusta taas mantereella ollaan edellä :-D No ainakin syreenien kukinnassa ja puiden lehteen tulossa. Koiranhampaista en osaa sanoa mitään, kun en niitä reissullani nähnyt.
   En suojannut magnoliaa, tähtimangolia on kestävämpi kuin 'Susan'. Se oli minulla joskus, mutta yllätys yllätys: kuivui kuoliaaksi :-D Magnoliat kaipaavat kosteutta ja varjoa, huono juttu jos on paahdetta, tuulta ja kuivuutta!
   On tosiaan huolestuttavaa, jos kuivista kasvukausista tulee normaaleja. Huomisen sateen todennäköisyysprosentti pienentyy kuin pyy maailmanlopun edellä, mitä lähemmäs päästään.

   Delete
  2. Siis Susanini on selvästi liian kuivassa ja aurinkoisessa paikassa. Mihinkähän sen kaivaisin, kun kosteita paikkoja tällä tontilla on 64-metrisessä kaivossa? Hain tänään Muhevaiselta Royal Burgundin. Sain Suurpellon viimeisen (ehkä muissa myymälöissä sitä vielä löytyy?). Jestas, miten onnelliseksi yksi puu tekee ihmisen!
   Meillä on tänään tullut muutama lyhyt sadekuuro. Ei edes hiukset kastuneet kävellessäni pitkin Muhevaisen pihaa.

   Delete
  3. Ei magnolia varsinaisesti kostean paikan kasvi ole, mutta rutikuivassa se kärsii. Varjo tai puolivarjo auttaisi siihen ongelmaan jo. Se varmaan kaipaisi korkeaa ilmankosteutta, sellaista kuin jossain Kiinan vuoristojen alarinteillä on. Mistä sellaista sitten saa, on oma juttunsa.
   Ihanaa, että löysit oman Burgundyn!
   Olipa tosiaan surkea sadepäivä. Pääosin on paistanut aurinko, kerran tuli pieniä tippoja muutaman minuutin ajan. Enemmän kyllä mahtuisi!

   Delete
  4. Täytyy rahdata Susan paremman puutteessa jonkun kiinalaisen ruokapaikan takapihalle. Vitsi vitsinä, yksi paikka on jo mietinnässä. Ei sekään loistopaikka ole, mutta ehkä tarjoaa vähän enemmän varjoa nykyiseen paikkaan verrattuna.

   Delete
  5. Hehe! Tuulikin kuivattaa, joten jonkinlainen tuulensuoja olisi hyvä. Sanotaan, että magnoliat viihtyvät isompien puiden katveessa suojassa tuulelta ja paahteelta. Ainakin ruusupergolan pohjoispuolelle istuttamani tähtimagnolia tuntuu viihtyvän. Ja tienposkessa kasvava japaninmagnoliakin. Se on muuten auringossa, mutta saa iltapäivällä mäntyjen varjoa. Ja ne + muu kaukaisempi kasvillisuus myös suojaavat pahimmilta tuulilta.

   Delete
 4. Tänään ei ole täällä satanut; wuhuu!! Emäntä on ihan innoissaan ja toivoo nyt kukkia ja kasvimaalle vihreetä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siis mitä, tänäänm EI satanut? Ilmeisesti siellä on sitten satanut enemmänkin. Nyyh, miksei täällä. No mutta se on hyvä teidän puutarhan kasveille kumminkin!

   Delete
 5. Hyvin vähän on satanut, olisin toivonut enemmän. Koiranhampaat näyttävät kauniilta ja tietysti magnolia. Sinulla on kotiin palatessa paljon ihanaa etsittävää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kun nyt viimeisen kuukauden ajan sateiden yhteissumma on 4-5 mm niin aikaa tosissaan olla kuivaa. Huomis-aamupäivälle on nyt 50 % todennäköisyydellä tulossa ehkä 1 mm, toivon tosiaan, että se tulee.
   Oli täällä paljon kivaa ja mukava huomata, että en missannut muuta tärkeää kuin kaukasianpionin kukinnan, mikä kyllä kirpaisee, kun se on syksyllä istutettu ja näin ollen olisi ollut ensimmäinen ikinä. Mutta tulee se kesä ensi vuonnakin... Sekin oli kyllä aika pahasti lurpallaan: eniten täällä on ollut vastassa kuivuuteen nääntyneitä kasveja.

   Delete
 6. Harmittavasti reissun aikana aina joku ehtii kukkia ja puutarhuri menettää palkkionsa, kun ei pääse nauttimaan tuosta ajasta. Mutta onneksi nyt sattui viileät säät ja ehdit monen kasvin mukaan. magnolian kauneutta minäkin ihailen - ja samalla harmittelen, etteivät omani kuki. Toki ovat varsin nuoria, mutta kummankin istutuspaikat voivat olla vääränlaiset. Jotenkin olin kuvitellut, että tarvitsevat lämpimän ja suojaisan paikan, mutta varjo olisikin parempi... taitavat siis olla liian aurinkoisessa. Miten kauniita ovatkaan vaaleanpunaiset manteli ja kirsikka, ihania - ja menestyvät vain siellä etelässä. Komea pehikko rotkolemmikkiä, se ainakin viihtyy paikassaan! Toivotaan nyt sinne sadetta, eikä se ole pahitteeksi tännekään, kun tuuli on kovasti kuivattanut maata.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinulla kun on kolme puutarhaa, et millään voi olla kaikissa yhtä aikaa. On riipaisevaa menettää kukintoja, joita on pitkän talven ajan odottanut, tai ehkä jo vuosia. Mutta ihanaa oli nähdä sellaisia kukassa, joiden olin pelännyt kukkivan ohi pitkän poissaolon aikana - kymmenen päivää on tähän aikaan vuodesta ikuisuus.
   Tein virheet ensimmäisten magnolioideni kanssa ja istutin ne liian kuivaan ja aurinkoon. Nyt tämä tähtimangolia meni ruusupergolan kevyeen varjoon, pitäisi olla hyvä maakin, kun siinä on ollut navetta vieressä. Ehkä voit vielä siirtää omasi?
   Tämä on kummallinen sadepäivä, kun aurinko vain paistaa! Vaikea taivaan on tästä sadetta kehitellä.

   Delete
 7. Oletko tullut laskeneeksi, paljonko sinulla on erilaisia kevätkukkijoita? Tuntuu, että joka kerta esittelet jotain uutta ja aivan ihanaa kasvia. Keltakielokkia olen havitellut varjopuutarhaani, mutta ei ole vielä osunut kohdalleni. Minusta se on viehättävä kierteisine terälehtineen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ole laskenut kevätkukkijoita, en mitään puutarhani kasvia. Niitä tulee ja menee. Nyt luulen, että erikoisempi esikko kuoli kuivuuteen, kun olin 10 vuorokautta poissa eikä satanutkaan. Toisaalta tulin taimilastin kanssa mantereelta takaisin ;-) Tällaista tämä on.
   Keltakielokki on viehko, harmillisesti sitä joutuu etsimään jostain erikoisemmista taimistoista. Saisi olla useammin myynnissä!

   Delete
 8. Herkkiä, hentoja ja vähän ujojakin kaunottaria nuo tähtikoiranhammas ja kultakielokki.

  ReplyDelete
 9. Miten voikin aina olla kasveissa sellaisia lajeja, joita en tiennyt olevan, ja joita olisi kiva olla, kuten tuo tähtikoiranhammas Rosy Wing. Suloinen. Kaikkea muutakin suloista esittelit. Sinulla on mahtava määrä kaikkea sulosita ja sellaista, mitä ei ole ihan joka pihassa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei niistä hirveästi tiedä, kun niitä ei meillä myydä eikä näin ollen ihmisillä ole. Minulla alkaa jo olla vähän kaikkea, mitä sipulikaupoista syksyllä löytyy, niinpä olen alkanut tilata lähes joka vuosi sipuleita ulkomailta. Muuten en saisi tällaisia erikoisempia ikinä.
   Koiranhampaista on joka vuosi kaupoissa vain Pagoda ja joskus myös White Beauty. Äärimmäisen harvoin löytyy rusokoiranhammastakaan. Mutta kun niitä kaikkia on jo usein kappalein, alkaa haluta muuta!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!