Monday 26 June 2023

Kisa kissanmintusta

 Meillä on ollut kissanminttu, mutta viime vuonna lisäsin suoraan sen päälle reippaan kerroksen maata. Mietin, selviääköhän se tai siementaimet... onneksi se tekee aika reippaasti siementaimia, niitä ainakin nousee jo.

Sen ovat pojatkin huomanneet.

Mustilla on niin paljon auktoriteettia, ettei Ransu uskalla ajaa sitä pois.

Hännästä voi yrittää purra.

Mutta Musti vain piehtaroi.

Hitsi vieköön.

Musti: ehkä lähden, ehkä en.

Jonkin ajan päästä.
Kissanmintun siementaimet ovat Ransun alla. Siellä on myös uusi ihana esikko, jonka taimilappu näkyy keltaisena Ransun vatsakarvoissa. Onneksi siinä ei ollut vielä kukkavartta, vaan se oli jo valmiiksi litteä lehtiruusuke.

Ransu pysyi siinä hyvän tovin. Taustalla näkyy tämän vuoden ensimmäinen kiinanpioni.

Se on vähän överi. Kukat ovat aivan liian suuret! Melkein ruokalautasen kokoiset.

Lajike on 'Eskimo Pie'.

Kauneimmillaan se on nupulla, kun terälehdissä on punaisia raitoja.

Jostain syystä avonaisissa kukissa ei enää punaista näy, vaikka sellaisen myyntikuvan perusteella kasvin valitsin. Kukat avautuvat lisäksi jotenkin liian levälleen, tämä ei ole minusta kovin kaunis. Ja liian isokukkainenkin se on, jotenkin törkeä ja tyrkky... mutta olkoon nyt tuossa, kun on jo muutaman vuoden viihtynyt.
Sen takana tulee joka tapauksessa pian kukkaan paljon kauniimpi valkokukkainen neidonruusu, ihan kiva tällainen kukinnan jatkumo.

Neidonruusu 'Mme Legras de St Germain'.

Tässä kesäyön kuva viime viikolta, tuolloin pioni vasta aloitti kukintaa. Oikealla on ruskopenkki, jossa kukkii edellisessäkin jutussa näkynyt 'New Moon' -tarhakullero ja siemenestä kylvetty nimetön tarhaidänunikko sekä muistaakseni myös vähän tummempi lohenpunainen 'Cedar Hill', jota edustanee vasemmanpuoleisin kukka. Kohta kukkivat myös marhanliljat.

Ensimmäinen 'Early Bird' jo aloittaa!


Kiinanpioni Paeonia lactiflora
Kissanminttu Nepeta cataria
Marhanlilja Lilium Martagon-Ryhmä
Neidonruusu Rosa Alba-Ryhmä
Tarhaidänunikko Papaver Orientale-Ryhmä
Tarhakullero Trollius Cultorum-Ryhmä

26 comments :

  1. Kissanminttutaistelu! Onneksi kumpikin saitte! Meidän kissanminttu oli kuollut talven aikana eikä saanut aikaiseksi laittaa uusia siemeniä.. - Pepsi ja Max

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oli vähän kyllä taistelu, mutta onneksi Mustille tuli muuta puuhaa!
      Voi sentään, ei siis kissanminttua ollenkaan! Lähetän siemeniä tai jos teidän mamma pääsee käymään, niin saa siementaimen.

      Delete
  2. Kissanminttu täytyy varmaan istuttaa paikkaan, jossa ei ole ihan pienempiä aarteita, jotka voisivat katkeilla makoilusta. Ihanan paljon rakkautta se kissanminttu kyllä saa.
    Minulla vähän huonosti näyttää voivan marhanliljat, täytyy antaa niille aikaa kasvattaa sipulia. Myös jokin on joutunut liljakukkojen hyökkäyksen kohteeksi. Hienoja kukkaisia näkymiä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, ei saisi olla mitään aarteita, mutta halusin kissanmintun kumminkin kukkapenkkiin (jostain ihmeen syystä). No, vaikka sen lähes valkoiset kukat ovat huomaamattomat, kun vertaa sinikukkaisiin mirrinminttuihin, on se minusta aika kaunis.
      Voi sentään liljakukkoja. Marhanliljat asettuvat kokemukseni mukaan usein hyvin hitaasti taloksi. Ekana vuonna ei välttämättä nouse maasta mitään. Joskus saattavat pitää välivuoden muulloinkin.

      Delete
  3. Eskimo Pie on vähän kuin ylikasvanut päivänkakkara 😁. Kieltämättä nuppu lupailisi mielikuviin hieman erilaista kukintaa. Idänunikoissasi on kiva väri, omat valkoiseni ovat ehkä liian kuivassa paikassa eivätkä kukkiessaan näytä järin edustavilta lehtiruusukkeiden retkottaessa kellertyneinä miten sattuu ja samoin kukat . Minä jo kuvittelin että ovat vain tuollaisia mutta sinulla lehdet näyttävät kovasti vehreämmiltä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. No on tosiaan ylikasvanut ja räjähtänyt päivänkakkara :-D
      Kuvassa idänunikoiden kasvuston alaosasta on kätevästi peitossa noin 40 cm. Kyllä siellä keltaisia retkottavia lehtiä on, ne vain eivät näy muiden kasvien takaa. Jostain syystä nuo idänunikot kasvoivat tänä vuonna järkyttäviin mittoihin, lähes puolitoistametrisiksi. Kukkavarret eivät kyllä retkota, minulla ei jostain syystä ole retkottavakukkaisia idänunikkoja oikeastaan koskaan. Tiedä sitten, mistä johtuu!

      Delete
  4. Olipas kissapojilla tulosta, kun tekivät etsiväntyötään pihalla :) "Tässä jossain se ennen oli...." :) Jännä, miten pelkät taimet saavat kissat noin hyvälle mielelle. Pitäisköhän minunkin istuttaa niitä johonkin..? Kissat kurjistaa kyllä jo muutenkin näitä vähäisiä kukkapenkkejäni ;D Ehkä jonkun puun alle, tai muualle, kuin kukkapenkkiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyvin ne löysivät pienet taimet siitä vierestä, missä aarteensa ennen kasvoi :-) Kissanminttu voi kyllä houkutella naapuristonkin kissat vierailulle, jos niitä teilläpäin vapaana liikkuu. Se ei välttämättä ole hyvä asia Merrin ja Frodon mielestä :-) Totta, muualla kuin kukkapenkissä on turvallisempaa muille kasveille!

      Delete
    2. Tuo olikin hyvä havainto, ei kutsuvia kukkia vieraille kissoille! Jätetään siis kisunmintut laittamatta.

      Delete
    3. Se voi olla teidän poikien mielenrauhan kannalta parasta ;-)

      Delete
  5. Kimalaiselle näyttäisi pionipiiras maistuvan.
    Myönnän minullakin olevan pientä ”ongelmaa” suhteessa joihinkin övereihin kukkiin. Kerran kiertelin puutarhaa toisen kehotuksesta ostamani terassihortensian kanssa,kun se tuntui syövän koko muun puutarhan ympäriltään. Hm. Pitäisiköhän mennä puhumaan tästä jollekin? :-DD
    Pojat ovat päässeet parille minttusille;).
    Merja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voisi olla syytä varata aikaa :-D Toisaalta on ihan kiva, että on myös kukkia, jotka näkyvät sadan metrin päähän :-D

      Delete
  6. Onneksi Ransu jaksoi odottaa vuoroaan;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei se oikein olisi jaksanut, mutta pakko oli.

      Delete
  7. Vaikuttaa siltä, että kissanminttua täytyy Saaripalstalle saada lisää!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luulen, että silti Ransu kyttäisi sitä, joka on Mustin alla. Se, jota kaverilla on, on aina parempaa!

      Delete
  8. Ai että, samanlaista "jonotusta" on meilläkin kissanmintulle. Ja miten pahan onkaan jos naapurin Veikka eksyy puskan kimppuun.
    Pioni on överi mutta ah niin kaunis, minun mieleeni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ei, naapuri teidän kissojen mintussa! Sehän on skandaali. Siihen pitää varmaan heti levittää oman hajut takaisin.

      Delete
  9. Kyllä sinun täytyy istuttaa/kylvää kissanminttua kahteen paikkaan, niin ei tarvitse Ransun odotella kissanmintuntuskassaan Mustin siirtymistä. Ja voi moneen kertaan mankeloitua esikkoparkaa!
    Ihanan värinen tuo nimetön idänunikko. Sen verran kookkailta näyttävät senkin kukat, että 'Eskimo Pie' saa vähän tasapainotusta. Ei pistä överiys ihan niin paljoa silmiin, kun on joku toinenkin kookkaiden kukkien kukkarykelmä lähistöllä.
    Ottaisitko muutaman sadekuuron täältä? Näyttäisi tulevan tälle ja huomiselle päivälle sellaisia kahdeksan tunnin työpäivän mittaisia sateita. Ja vielä tietysti vielä päiväsaikaan eikä öisin! Loppuviikon ennusteisiin nyt ei ole luottamista kun näyttävät vaihtuvan joka kerta kun niitä katsoo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Se, mitä Mustilla on, on aina kiinnostavinta, joten en ole ihan varma siitä, toimisiko kahden paikan taktiikka.
      Tuo idänunikko, tai kaksi vierekkäin, kasvoivat jostain syystä aivan monstereiksi tänä vuonna. Ihan järjettömän korkeat, ja isot kukat tosiaan.
      Ottaisin sadekuurot, kiitos, kaikki! Kahdeksan tunnin sade, ei voi olla totta. Meille on jo parin päivän ajan ollut ennusteessa sadetta lauantaille, se on nyt ollut yhtä pysyvänä siellä kuin sateettomuus kaikkina muina päivinä. Mutta kuten tavallista, näkyy se taas köyhtyvän: mitä lähemmäs päästään, sitä vähäisemmiksi todennäköisyysprosentti ja sademäärä hiipuvat. Toivottavasti nyt jotain tulisi kumminkin, ja toivottavasti teillä ei sataisi!

      Delete
    2. Aa, kissoillakin on sisaruskateutta (tai ehkä oikeammin perheenjäsenkateutta) :D Siitä sateesta... se alkoi pari tuntia myöhemmin kuin ennusteissa mutta sittenpä sitä tuli reilun tunnin aikana 20 milliä sentin kokoisten rakeiden ja myrskytuulen höystämänä. En uskalla edes mennä tutkimaan, kuinka kasveille kävi. Toivottavasti edes se lauantain sadealue pysyisi teidän kohdalla eikä pihtaisi vesiään tänne saakka.

      Delete
    3. Kateutta todellakin on! Näkisit, millainen kiista niillä on parhaasta paikasta päälläni iltaisin. Siinä on todellista kolmiodraamaa.
      Voi hurja noita teidän kelejä! Ei nyt sentään rakeita tarvittaisi, apua! Huh huh. Toivottavasti puutarhasi kukista on vielä jotain jäljellä.
      Nuo mantereen päälle kehkeytyvät jokapäiväiset ukkoset eivät ikävä kyllä tänne merelle päin lähde, mutta lauantaina on tulossa oikea matalapainerintama lounaasta ja se on yleensä luotettava suunta ja ilmiö. Toivon, että siitä tulee tämän lounaisnurkan kunnollinen kastelija, joka sateet pudotettuaan häviää.

      Delete
  10. Meillä kissanminttu tekee taimia, vaikka kaivoin emon jo vuosia sitten kokonaan pois kasvimaauudistuksen tieltä. Juuso makasi minttupuskan keskellä monta kertaa päivässä. Kun Juusosta aika jätti, naapuruston kissat jatkoivat perinteitä.
    Tämä on ollut unikoiden kesä. Ne ovat kukkineet runsaana, pitkinä ja pitkään. Viimeinen taisi tänään pudottaa terälehtensä.
    Eskimo Pien nuppu on aivan ihana. Kunpa kukka olisi jatkanut nupun teemaa. Harmi, ettei kuvien perusteella hankitut kasvit eivät aina ole toiveiden mukaiset. Välillä tosin tulee yllätyksiä myös positiiviseen suuntaan.
    Marhanliljat aloittivat kukintansa täälläkin. Osa taitaa jättää kukintansa väliin.
    Ukkonen pyöri koko iltapäivän kylän päällä. Sadetta tuli viisi tippaa. Nyyhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi minttu sentään! Aina joku kissa siinä päällä, ilmeisesti.
      Unikot tosiaan kukkivat upeasti. Kasvit eivät aina lunasta myyntikuvan lupauksia, mutta tosiaan joskus ovat vielä ihanampia. Ja joskus esim. runsaampia tai muuten yllättävät positiivisesti.
      Voi ei, olen ollut kateellinen noista mantereen ukkosista, kun ne eivät tänne meille tule. Pilviä kyllä voi ihailla idän suunnalla ja joskus jyrinääkin kuuluu. Mutta eivät ne näköjään siellä mantereellakaan aina tajua sataa! Ajoin tänään teidän kylän ohi motarilla ja huomasin tien olevan märkä, toivoin, että teillä olisi satanut.

      Delete
  11. Pojat ottivat kunnon överit kissanmintusta! Toivottavasti taimet kasvavat kunnon pöheiköksi, että molemmat mahtuvat kierimään 😺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihme kyllä, siementaimet yleensä pystyvät kasvamaan tehokkaasta kieriskelystä huolimatta ;-)

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!