Saturday, 31 December 2022

Vihreä pihakierros

 Eilisaamuna makuuhuoneen verhot aukaistessani oli vastassa vihreä näky. Kaikki lumi oli tiessään, ihanaa!

Karhunvadelma 'Tayberry' (eli teivadelma) on vielä osittain aivan vihreä. Se on todella kaunis!

Kasvimaan viereisen ruusutarhan maata peittävät lukuisat harmaakäenkukan ja rohtosormustinkukan lehtiruusukkeet. Ne ovat loistavia maanpeittokasveja talvea ajatellen.

Kasvimaalta saa vielä rucolasatoa. Tämä on monivuotinen rucola eli hietasinappi, eri lajia kuin yksivuotinen varsinainen rucola eli sinappikaali. Villi- tai wasabirucolaksikin tätä kutsutaan.

Pikkuluppio on myös talvivihanta ja kasvaa kasvimaalla siksi, että se tuli monivuotisten salaattikasvien siemenseoksen mukana vuosia sitten. Se on tosi söpö, vaikka maku onkin mitätön. 
Sen vieressä on talvikynteliä. Se on herkullinen ainavihanta yrtti, oikein mainio talvisiin patoihin ja oikeastaan kaikkiin ruokiin.

Mangoldista voisi ehkä kerätä satoa kynsisaksilla, heh. Persiljakin on melkoisen syöty.

Mennäänpä kasvimaalta raput alas Rohaniin. Rappujen molemmin puolin kasvavat isosiniheinät ovat komeasti pystyssä, kun ajattelee säiden vaihtelua ja lumikuormaa, vaikka meillä sitä ei kovin paljon ollutkaan. Nämäkin ovat huippuhyviä syys- ja talvipuutarhan kasveja.

Rohanissa versoilee aikainen silkkipioni, tosin saman näköinen se oli kuukausi sitten marraskuun lopussakin. Se vain on valmiina kevääseen – kukapa ei olisi!

Sen vieressä raotin vanhaa neuletunikaa, jolla olin peitellyt marraskuussa nousseet puistolumikello 'Viridapicen' versonpäät. Peittelin ne uudestaan, sillä muutaman päivän päästä ollaan kaiketi taas pakkasella.

Aika jännä keli uudenvuodenaatoksi: nyt on +5,5 astetta, yön alin oli +3. Tuulee kyllä niin, että talo tuntuu nytkähtelevän puuskissa. Kova tuuli onkin, sateen ohella, syy kaikkien lumien häviämiseen, se on haihduttanut tehokkaasti.

Onneksi tulin myös suojanneeksi kesällä istutetut elefanttiheinät ennen pakkasia, sillä en usko, että ne kestäisivät olosuhteita. Elefanttiheinä ei ole ollut talvenkestävä puutarhassani tähän asti, mutta toivon, että tällä kertaa onnistun. Tämä on neuleeseen kääritty, toisen päälle laitoin vanhan huonoksi menneen lampaantaljan.

Kaikkialla solisevat purot. Tämä kerää ylärinteestä valuvaa vettä, joka päätyy kuvan vasemman reunan sammaleisen salaojaputken sisään...

... ja pulisee ulos pihatien toiselta puolelta. Tämän puron varrella kukkii kolmen kuukauden kuluttua lumikelloja ja talventähtiä. Se tuntuu pitkältä ajalta, tulisipa kevät aikaisin! Joka tapauksessa purojen ääni siellä sun täällä on ihanaa musiikkia korville, niin keväinen ääni.

Myös Rivendellin joki on täynnä vettä. Se on viehkeän näköinen tarhajouluruusujen reunustamana.

Ihanaa, kun kaikki kasvit ovat tulleet esiin ja värit ovat palanneet! Tarhavarjohiipassa on joitakin upeasti värittyneitä lehtiä jäljellä.

Kiurunkannus 'Craigton Blue' on kaunis, vehreä pehko. Taustalla näkyvät imikkä 'Majestén' hopeaiset lehdet.

Japaninvaahteroiden pikkuruiset punaiset lehtisilmut herättävät myös keväisiä ajatuksia.

Kaikenlaista paljastuu. Eläinten ylös kaivamia sipuleita ja kasveja täytyy istuttaa takaisin ennen kuin pakkanen taas iskee. Onneksi maa on sula ainakin monin paikoin.

Pihaorjanlaakeri 'Blue Prince' on valtavan kaunis, vaikka ei suostukaan kasvamaan. On se näin minikokoisenakin (30 cm korkea vuodesta toiseen) ihana.
Haluaisin tälle vaimon, jotta saisin punaisia marjoja, ja olen parikin vaimokandidaattia istuttanut, mutta ne eivät ole jääneet henkiin. Täytyy yrittää uudestaan. Syksyllä ja joulun alla näitä löytyy puutarhaliikkeissä kausikasvien joukossa, nyt en muistanut katsoa. Silloin ne ovat usein pieniä ja edullisia verrattuna kesävalikoiman kookkaisiin puskiin.

Näkymät ovat tosiaan ihastuttavan vihreät. Olisivat vielä kauniimmat, jos olisin jaksanut kerätä lampaanvillat pois kuvasta. Ne ovat suojanneet talvenarkaa pientä alppiruusua ja toimineet hajukarkotteena vaaleajouluruusuille (valkeat kukat kuvassa vasemmalla). 
Villa on lumen ja sateen painamana alkanut painaa kasveja, ja olen nyt yrittänyt heittää liikoja villoja sivuun. Muutaman päivän päästä ne saa heittää takaisin verkkosuojien sisään pakkaspeitoksi.

Päivän vaaleajouluruusukuva.
Hyvää uutta vuotta!


Elefanttiheinä Miscanthus
Harmaakäenkukka Lychnis coronaria
Hietasinappi Diplotaxis
Imikkä Pulmonaria
Isosiniheinä Molinia caerulea ssp. arundinacea
Japaninvaahtera Acer palmatum
Karhunvadelma Rubus Karhunvattu-Ryhmä
Kiurunkannus Corydalis
Pihaorjanlaakeri Ilex × meservae
Pikkuluppio Sanguisorba minor
Puistolumikello Galanthus nivalis
Rohtosormustinkukka Digitalis purpurea
Silkkipioni Paeonia wittmanniana
Talvikynteli Satureja montana
Tarhajouluruusu Helleborus Orientalis-Ryhmä
Tarhavarjohiippa Epimedium × rubrum
Vaaleajouluruusu Helleborus niger

33 comments :

 1. Oi joi, jouluruusuja kukassa puutarhassa joulun aikaan. mahtavaa! Ja miten vihreänä kaikki on, tuntuu jotenkin ihan uskomattomalta. Ensi viikolle oli tänne ennustettu jopa -15 asteen yöpakkasia, vilu tulee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On aivan ihanaa. Toivon tosiaan, että lunta tulee kasvien suojaksi ennen kuin pakkasjakso alkaa. Toistaiseksi ei näytä pyryttävän, joten pieni huoli on.

   Delete
 2. Ihmeen vihreää siellä ja nuo jouluruusut näyttävät niin suloisilta! Täällä sataa tänään vettä, mutta sen verran paljon on vielä lunta, etteivät ne yhdestä sateesta häviä.
  Oikein hyvää vuoden vaihdetta ja alkavaa uutta vuotta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, kun vihreys palasi edes tilapäisesti. Kiitos, hyvää uutta vuotta teille kaikille!

   Delete
 3. Näitä kuvia katselemalla siirtyy helposti kolme-neljä kuukautta eteenpäin. Ihme, ettei lumi ja pakkanen ole vaurioittanut kasvejasi enempää. Kuin talvea ei olisi ollutkaan. No, ei sitä juuri nyt ole täälläkään. Reilusti lämpöasteita, sataa vaakasuorassa ja kova tuuli riepottaa tuulikelloa.
  Leppoisaa uudenvuoden aattoa sinulle ja kissoille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kerrankin kävi niin, että tuli lunta samalla, kun se iso pakkasjakso alkoi. Niinpä ei vaurioita tullut, kun kasvit olivat lumen sisällä ja maakin on siksi lähes sula. Mutta nyt saattaa olla toisin; ennen seuraavaa pakkasjaksoa ei ole (lumi)sadetta ennusteessa. Voi tulla ankarat ajat kasveille ja jäinen maa. Kunpa ei tulisi.
   Kiitos, hyvää uutta vuotta teille!

   Delete
 4. Kyllä tulee mueleen vuosi 2020 näitä kuviasi katsellessa💚 Se on painunut mieleni sopukoihin ihmeen ihanana vihreänä vuotena. Jouluruusut ne ovat vaan niin ihania. Viime talven tappioiden jälkeen päätin olla hankkimatta enää uusia mutta siemenestä voisin yrittää kyllä joskus kasvattaa🌱

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se oli ihana talvi. Voi harmi, että jouluruususi menivät - voi olla, että siementaimia löytyy sitten jossain vaiheessa! Tuntuvat vain olevan vähän hitaita.

   Delete
 5. Siellä pääsee ihan keräämään oman maan antimista monipuolisen yrttikoktailin uuden vuoden alkajaisiksi, iloksi ja terveydeksi. Aika mahtavaa.
  Sympaattisen näköisiä nuo neulekääröt kasveille, ja hyvä vinkki suojaukseen.
  Tuo jouluruusu on uskomaton; niinkuin muukin kaunis vihreä pihasi, eipä uskoisi, että Suomessa ollaan.
  Kiitos ja hyvää Uutta Vuotta sinullekin ja kisuille:)!
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. On ihanaa, kun yrtit ovat keruukunnossa tuolla ulkona ihan tuoreina. En vain eilenkään muistanut noita rucolanlehtiä kerätä, ja yöllä onkin ollut pakkasta - voi olla, että ne menivät siinä.
   Kiitos, hyvää uutta vuotta sinulle!

   Delete
 6. Postauksesi toi uskoa tulevaan kevääseen ja innolla odottamiini kasveihin. Pihani on uudistettu ja yllätyksiä täynnä. Hyvää uutta vuotta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukava kuulla, että siellä on kivaa odotettavaa tälle vuodelle.
   Kiitos ja hyvää uutta vuotta sinullekin!

   Delete
 7. Siellä ollaan jo selvästi keväässä solisevia puroja myöten. Vaaleajouluruusu on ihanasti täydessä kukassa ja pioni & kumppanit kasvuunlähtöön valmiina.
  Toivottavasti teille ei tule ihan mahdottomia pakkasia ainakaan ilman lumisuojaa. Villaa ja kaulaliinoja ei taida jokaiselle kasville riittää. Meillä oli eilen sen verran plussalla, että hanget näyttävät pikkuisen vajonneen ja katu kiiltää peilijäisenä. Nyt tuulee ja on pakkasella, joten jääkenttä vain kiillottuu entisestään. Onneksi nastakengät on jo kaivettu kaapin kätköistä esille.
  Oikein hyvää uutta puutarhavuotta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Solina saattaa olla hieman hyytynyt: tähtikirkas, tyyni yö oli kylmä ja meni pakkaselle, vasta nyt auringon myötä mittari on kivunnut plussan puolelle. Ihanasti kaikkea puutarhaisaa tuolla pihalla nyt on, mutta minäkin toivon hartaasti lunta ennen kuin tuuli kääntyy itäiseksi ja tuo enempi pakkasia.
   Huh, teidän katu kuulostaa luistinradalta.
   Kiitos ja hyvää uutta vuotta sinullekin!

   Delete
 8. Hurja muutos täälläkin joulusta, jolloin oli niin valkea winterwonderland ja nyt ihan lumetonta ja aurinkokin näkyy. Lähdenkin tästä ulos katsomaan onko jouluruusuillani mitään aietta kukkia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti löytyy jotakin ilostuttavaa!

   Delete
  2. No on jouluruusuilla yritystä, nuppuja...

   Delete
  3. No voi sentään, ihanaa ja kamalaa - uusi pakkasjakso tekee tuloaan. Tänne on luvassa lähinnä vesisadetta sitä ennen, mutta toivon kovasti, että tulee lunta kasvien suojaksi.

   Delete
 9. Hyvää ja kasvirunsasta uutta vuotta!
  Upean vihreitä kasveja, etenkin ihastelin jouluruusua ja sen komeaa kukintaa. Meillä lumi peittää maan, joten vihreyttä saa vielä odotella :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos ja samoin!
   Pakko on nyt toivoa, että lumi täälläkin peittäisi maan, sillä muutaman päivän päästä ennusteessa onkin aika kovia pakkasia.

   Delete
 10. Ei oo talavisen näköstä siellä. Meilläkin ol muutama lauha päivä ja viimeyönä vettä sato, nyt on jo pakkasella. Hyvää alkanutta vuotta 2023 siulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täälläkin on mittari mennyt taas pakkaselle lauhan päivän päätteeksi, olisi hyvä saada lunta tännekin ennen kuin tulee kovempia pakkasia.
   Kiitos, hyvää uutta vuotta sinullekin!

   Delete
 11. Happy New Year, Saila!
  I can see that we had a very similar new year's eve in weather wise. It was pouring rain entire day! Most of the snow have melted away here as well. Which makes me worry a bit, as low temperatures are predicted later this week. Today I put some leaf mold to roses and some other tender plants. Some miscanthus plants got their share as well. By my experience, some dry peat or light leaf mold/compost works well on them as winter protection.

  And what a wonderful hellebore you have! My Helleborus niger shows only some tight buds!

  I hope it will be wonderful new gardening year!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you Tistou, Happy New (gardening) Year to you also!
   We had the same weather and it seems will have likewise as we share the same worry. There is some seriously heavy frost in the forecast and the ground is bare and quite wet! It actually snowed here about 1 cm today, but now it is raining again. So we'll see. The rain/snow should last the whole night so I hope it will turn back to snow. Hopefully with you too.
   Leaves/leafmold is a good idea, but it must be covered with some net as it flies away so easily - at least here in the sea.
   Maybe tight buds is better seen the weather forecast. Best of luck to your plants!

   Delete
 12. Vai noin pieneltä ja sievältä pikkuluppion tulisi näyttää! Minulla on pikkuluppiona myyty kasvi, joka on valtava puska ja kasvaa joka vuosi minua korkeammaksi. En nyt pitkä ole, mutta kyllä tuo sinun pikkuluppio minua matalammaksi jää. ;D

  Kukkaisaa ja myyräisää uutta vuotta teille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No ei kyllä kuulosta pikkuluppiolta se sinun kasvisi, ellei siitä ole joku jättiläismäinen lajike jalostettu :-D
   Oi voi, eijeijei, ei myyräisää vuotta! Juuri oli kaksi ennätysvilkasta myyrävuotta ja todella hirmuiset tuhot, toivon, että niiden kanta viimeinkin olisi romahtanut :-DDD

   Delete
  2. Apua! Ei niin! Otan toivotuksen takaisin! Tarkoitin tietenkin, että pojille, etenkin Mustille, myyräpaisteja maistiaisiksi, mutta ei tietenkään paljon myyriä puutarhaa tuhoamaan. Edelleen kuitenkin kukkaisaa ja vehreää uutta vuotta!

   Delete
  3. :-D Ymmärrän, mitä tarkoitit: maukasta myyrävuotta! Myyrät ovat kyllä voineet hävitäkin, sillä Musti ei ole napannut pitkään aikaan yhtäkään. Silti pihalla liikkuessa välillä maa pettää ikävän tuntuisesti jalan alta. Toivottavasti nyt tuhoja olisi vähemmän. Ja toivottavasti kevät tulee pian!

   Delete
 13. Nuo lumettomat maisemat ovat täällä vasta usean kuukauden päästä! Vaikka vesi painoi lumikinoksia alaspäin, on puutarha ja metsät aivan talvisia ja jään ja lumen peitossa. Tulee ihanan keväinen fiilis, kun jouluruusut ja yrtit vihertävät. Orjanlaakeri on haaveideni kasvi; vaikka en missään nimessä peukuta ilmastonmuutosta, niin toivoisin kovasti, että se menestyisi joskus omassa puutarhassanikin. Sinulla laakeri sentään kasvaa, vaikka onkin minikokoinen :) Kuvittelen mahoniani olevan pohjoisen orjanlaakeri ja poimin siitä aina muutaman oksan jouluksi sisälle ja koristelen jollakin feikkimarjalla :D Oikein hyvää alkanutta vuotta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt toivon, että täälläkin olisi hanget, kun on kovia pakkasia luvassa ja lunta vain pari senttiä, sekin märkää. Ihania silti nuo yllättävät vuodenvaihteen vihreät päivät!
   Ymmärrän sinua, orjanlaakeri on minustakin ihanimpia puskia. Pihaorjanlaakeri on talvenkestävämpi kuin euroopanorjanlaakeri, jotka eivät meillä kestä talvea. Kannattaa kokeilla! Kun tuo on täälläkin pärjännyt jo kohta kymmenen vuotta, ja välillä ei ole lumisuojaa ollenkaan, sen sijaan kova viima voi pahentaa pakkaslukemia tuntuvasti. Luulen, että sen isoin ongelma on happaman maan puute. Mahonia on kyllä hyvä korvike, mutta orjanlaakerin lehdet ovat vähän paksumpina ja sileämpinä jotenkin kauniimmat ja sitten, kun saisi niitä marjojakin!
   Kiitos, hyvää uutta vuotta sinullekin!

   Delete
 14. Voi sitä onnen päivää kun lumen alta alkaa näkyä vihreää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä! Teillä taitaa olla aika paljon lunta. Tännekin tuli tuon uudenvuoden jälkeen, mutta tosi vähän. Tänään tuiskutti, mutta vähän jälkijunassa kasveja suojaamaan, sillä seuraavaksi mennään plussakelien puolelle. Ikkunat ovatkin ihan märät, kun puuskatuuli piiskoo vettä laseja vasten. Ehkä aamulla lumi on taas hävinnyt.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!