Monday 5 December 2022

Kevätkalenterin viides luukku

 Aikaisimmat sahramit!

Tähtisahrami 'Roseus' on omalla pihallani ensimmäisten joukossa. Kuva on otettu viime maaliskuun viimeisenä päivänä. Kasvupaikallakin voi olla tekemistä, sillä nämä kasvavat muotopuutarhassa, rintamamiestalon eteläpuolella, lämpimällä paikalla. Mutta kasvaa tässä muitakin krookuksia, eivätkä ne ole yhtä aikaisia kuin nämä.
Tähtisahramit ovat mukavasti myös levinneet isoiksi mättäiksi. Varsi ei ole ihan matala, niinpä ne pystyvät nousemaan vaahteranlehtien seasta.
Vieressä kasvaa valkokukkaista sinivuokkoa, siinäkin on jo ehkä kukkanuput maanpinnassa lehtien alla, mutta se ei ole ikinä näin aikainen. Viime kevät oli oikukas ja kylmä, tämän jälkeen huhtikuussa tuli vielä kunnolla lunta ja pakkasta, sahraminkukat ränsistyivät ennen kuin kuihtuivat, mutta oli niistä sitä ennen rutkasti iloa.

Tähtisahrami Crocus tommasinianus

14 comments :

 1. Ylhäältä kuvattuna tähtisahrami on nimensä veroinen - tähti todellakin. Tämän kevätkalenterin merkitys korostuu näkjöään päivä päivältä paremmin. Kukin kukka saa paistatella huomion kohteena oikein kunnolla. Ainakin itse huomaan paneutuvani esittelemiisi kasveihin tavallista intensiivisemmin. Enää ei ehdi tehdä sipulikukkahankintoja tulevaa kevättä varten, mutta kiinnostavat nimet on helppo laittaa talteen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Syksyn sipulimyyntiaikaan voisi kyllä myös kirjoittaa kevätkukista. Vaan silloin on vielä sen verran raportoitavaa puutarhastakin. Nyt on todella kivaa keskittyä kevätkuviin, kun on niin pimeää ja ankeaa eikä ulkona voi mitään tehdä, jäisessä lumimaisemassa, yyh.
   Sekin on tosiaan ihanaa, että saa nostaa kevätkukat yksitellen esille. Keväällä kumminkin kukkii ja tapahtuu sen verran, että pakostakin postauksista tulee pitkiä ja monilajisia.

   Delete
 2. Aikaiset kukkijat ovat puutarhureille (ja pölyttäjille) kultaakin kalliimpia, na ensimmäiset saavat sydämen pamppailemaan ihan eri lailla kuin myöhäisemmät lajikkeet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aikaisuudesta on tosiaan monelle iloa. Puutarhurille sentään löytyy muuta ruokaa, mutta muuten kyllä tuntuu siltä, että ilman näitä ei olisi pysynyt hengissä enää hetkeäkään.

   Delete
 3. Tuo on niin söpö <3 Ja peukut vielä aikaisuudesta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Söpö on, ja kivan värinen, tuon värisiä aikaisimpia kevätkukkia ei juuri muita ole. Virvalilja on tosi lähellä, mutta tuossa samassa penkissä ne kukkivat vasta vähän myöhemmin.

   Delete
 4. Kevään tuojia, ja tuikkivat erityisesti näin joulukuussa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt nuo kevään ihmeet sykähdyttävät jotenkin eri lailla kuin keväällä, silloin toki koko kevät on kokonaisvaltainen elämys.

   Delete
 5. Ai että, tulee kevätikävä!

  ReplyDelete
 6. Aikaiset ja myöhäisimmät ovat niin erityisiä😍 Tänään vielä ihailin syyskrookuksia jotka pilkistelivät lumen alta. Nyt sataa parhaillaan lisää lunta joten huomenna ne ovatkin ehkä jo peittyneet. Sitten menee ehkäpä useampi kuukausi ilman kukkasia. Vai voisikohan jäätyneet valkoisen näsiän kukat laskea🤔 Ne peittyvät vasta metrisen hangen alle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oho, sinulla näsiä kukki näin syksyllä! Oli kyllä niin ihmeen lämmin marraskuun puoleenväliin asti, että ehkä kasvit menivät vähän sekaisin. Syyssahramit täällä olivat kyllä jo lituskaisia maassa. Vaaleajouluruusu on kyllä pitkällä nupulla, pari kukkaa avautumassa, mutta kohta taas kaiketi pakastuu, niin eivät välttämättä avaudu. Toivottavasti kevät tulee pian!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!