Thursday, 29 December 2022

Pantteripalstalla jälleen

 Suureksi ilokseni voin kertoa, että isäntäpantteri on päässyt ikävystyttävän pitkän kaupunkiloman jälkeen kotiin.

Eilen kotiin palatessamme aurinko paistoi. Tyynenä ja tähtikirkkaana iltana nousi ihmeellinen pakkanen, oli jopa –8,4 jossain vaiheessa, vaikka mitään sen tapaista ei ollut ennusteissa. Ennen puoltayötä se kuitenkin laski ja nyt on +2,4.

Sataa ja tuulee, lumi on litimärkää ja hupenee nopeasti. 

Huomasin eilen kauriin jälkiä ja ajattelin, että tänään täytyy tutkia niiden perusteella, mistä ne ovat vielä pihalleni päässeet. Jäljet ovat jo levinneet, mutta löysin kolme kohtaa, joissa kauris on tunkenut itsensä riista-aidan reiän läpi. Siis 15 x 15 cm reiän, josta kauris on tehnyt pyöreän ja siitä mahtunut! 
Ei niitä pidättele mikään, ikävä todeta.

Ihme juttu on se, että vaaleajouluruusujen kukkavarsia ei ole syöty. Yleensä aina on. Tällä yksilöllä ei edes ole yhtään mitään suojaverkkoa tai muutakaan häkkyrää yllään.
Onneksi suojaksi kuitenkin satoi lunta ennen sitä kovaa pakkasjaksoa joulukuun alkupuolella, sillä muuten näitä nuppuja ei varmaan enää olisi! Harvinaista ja iloista, että kerrankin meille tuli lunta juuri, kun pakkanen alkoi, ja se pysyi koko pakkasjakson ajan.

Tällä jouluruusulla on rautatuki, joka ei syömistä estä, hidastaa vain vähän. Ja silti ovat kukkavarret näin komeasti tallella!
Voisiko tästä vetää sen johtopäätöksen, että valkohäntäpeura syö jouluruusua, mutta metsäkauris ei? Valkohäntien jälkiä en nimittäin nyt löydä, ja olen tukkinut ja korottanut aitaa niin paljon tänä syksynä, että ehkä ne tosiaan eivät enää pääse. Tai pikemminkin vaivaudu.
Sataprosenttisen varma ei teoriani tietenkään ole, mutta mielenkiintoinen ajatus.

Tässä on kauris tonkinut.

Pienet havupensaat ovat kauniita, kostea sää tuntuu aina olevan niiden mieleen. Valkokuusi 'Sander's Blue' on tämä, ihanan värinen ja tiivis. Samaa väriä kuin edellisessä jouluruusukuvassa pallohopeakuusi.

Kellanvihreäneulasinen valkokuusi 'Daisy's White' ei ole niin hyvänä; kauempaa katsoin, että se on henkitoreissaan. 
Onneksi ei ihan niin, mutta hyvinvoivin oksa näyttää silti olevan tuossa alhaalla. Tämän siirsin todella kuivasta paikasta muistaakseni viime vuonna, juuria katkesi ja ei tämä kesällä hirveän hyvältä näyttänyt, joskin kaikissa oksissa on kyllä neulasia. Toivottavasti se toipuu ja hiljalleen tokenee tässä edellistä paremmalla kasvupaikalla.

Ei tästä ihan lumihepulia saa aikaan.

No ei kyllä. Kuisti lainehtii vettä, kun tuuli pieksee sadetta sivulta päin.
Näillä mennään vuodenvaihteeseen asti, ennusteen mukaan loppiaisena siirryttäisiin pakkasen puolelle. 
Minulla on sama uudenvuodentoive kuin aina (maailmanrauhan lisäksi): että näkisin lumikellon nuppuja tammikuussa!
 
Mutta ehkä ensin pitäisi saada Mustille lumiriehan aineksia. Sitten saisikin kevät tulla. Minulle tämä käy vallan hyvin, että lumi häviää, kunhan ei tule kovia pakkasia. Kuten havupuskat, nautin tästä kosteudesta. Lauantaille on luvattu +6 ja ehkä vähän aurinkoa, ihanaa!


Pallohopeakuusi Picea pungens 'Glauca Globosa'
Vaaleajouluruusu Helleborus niger
Valkokuusi Picea glauca

18 comments :

 1. Mustille lumirieha tilaukseen! - Pepsi ja Max

  ReplyDelete
  Replies
  1. Saa nähdä, koska toteutuu! Täällä lämpömittari yhä nousee ja ilmanpainemittari laskee :-D

   Delete
 2. Onpa kaunis jouluruusukuva! Onneksi ovat säilyneet ilman peuran järsimistä. Mustikin näyttää kyllä oikein energiseltä. Täytyy palailla vielä myöhemmin kevätkalenterisi pariin, kun olin sen ilmestymisen aikana blogimaailmasta pois.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa, että noita vuoden pimeimmän ajan ihmekukkia saa kerrankin ihailla, tähän asti ne on tosiaan joka talvi syöty. Keväällä saattavat jäädä jo syömättä, mutta tähän aikaan ei tosiaan ole yhtään muita kukkia (eikä ihme - se on ihme, että on nämä!).

   Delete
 3. Räntärieha ei taida olla yhtä kiva kuin lumirieha, mutta pantterin mielestä varmasti voittaa kaupunkiolosuhteet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä ehdottomasti voittaa, oli keli mitä tahansa!

   Delete
 4. On siinä mustalla pantterilla touhua kun katsastaa kaiken tapahtuneen poissaolon ajalta. Ihania nuo jouluruusut kun sieltä vähäisen lumen seasta kukkivat, Todellisia joulunajan kukkia.
  Sinulle ja ihanille kissoillesi oikein hyvää vuotta 2023!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos ei omin silmin näkisi, niin tuskin uskoisi, että on kasvi, joka puutarhassa kukkii näin vuoden pimeimmällä kaudella.
   Kiitos, hyvää uutta vuotta sinulle ja Himmulle!

   Delete
 5. Ihailen jouluruusujasi ja sitä kun ovat suaneet kasvoo rauhassa. Mukava kun on teilläkin lunta, vaikka hupenevaan päin onkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumi hävisi - eilen illalla satoi rankasti vettä ja jo ennen pimeän tuloa näkyi laikkuja paljasta maata. Nyt on yli 4 lämpöastetta ja lumi tiessään!

   Delete
 6. Ihanat jouluruusut ja meillä pomppii taas naapurin kanit. Lunta on ollut niin paljon että hyppivät aidan yli .Suuttui naapuri kun sille mentiin sanomaan kielsi enää tulemasta heidän puolelle tonttia .Sanoi kani asiaan että tässä vaan nyt kävi näin kun lunta tuli niin paljon . Näen siitä jo uniakin . Komea musta pantteri ja varmaan onnellinen .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kylläpä on uskomaton tyyppi tuo naapuri!!

   Delete
 7. Jouluruususi on hyvin ajan tasalle kukkiessaan noin upeasti joulukuussa. Hyvä, etteivät sorkkaelukat ole sitä napsineet.
  Valkokuusi Sander's Blue on tosi kauniin värinen. Näin värittömään aikaan havut pääsevät hyvin esille.
  Musti joutuu lumihepulia vielä hetken odottamaan. Vuoden viimeiselle päivälle on luvattu runsaasti lämpöä ja kunnon vesisadetta. Kummasti kevät jo hiipii ajatuksiin ja käytännön toimiinkin. Siemenvaraston inventoin jo viikkoja sitten ja nyt on aika suunnitella mahdollisia lisähankintoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On niin ihanaa, kun kerrankin sai nauttia jouluruusun kukista. Täällä se on tosiaan mahdollista tähän aikaan vuodesta - nytkin on kaikki lumi sulanut pois ja kasvit täysin esillä.
   Ihanan keväiseltä tuntuu tämä plussakeli ja lumen häipyminen!

   Delete
 8. Pantterin ei tarvitse kahlata lumessa, hyvä niin. Toivotaan teille vähän kevyttä pakkaslunta lumirieha-aineksiksi.
  Metsäkauriit tosiaan menevät pienistäkin koloista, olen nähnyt niiden ryömivän portin alta (n. 30 cm) kasvimaalle ja ne onnistuivat myös tekemään reiän kanaverkkoon, eli jonkinlaiset työkalut niillä on mukana.
  Onneksi jouluruusu on säästynyt, se on upea näky lumen keskellä.
  Minua ei haittaa vaikka lumet sulavat, täällä sitä on ollut ihan liikaa. Huolestuttaa vain kasvien puolesta nämä sahaavat lämpötilat, pakkanen märkään, lumettomaan maahan ei yleensä tiedä hyvää. Tänään näkyi vähän aurinkoa ja sää oli sellainen, että mieli alkoi jo kuvitella, että on kevät.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lumi hävisi ja sen huomaa mm. pöydälle kertyvän ravan määrästä. Silti, pidän tästä vihreydestä ja keväisestä olotilasta, totta tosiaan!
   Kauriit pääsevät lähes mistä vain, tuo 30 on tosiaan niille ilmeisesti aivan normi kulkuaukko. Työkalut mukana :-DDD
   Totisesti toivon minäkin, että ei tule sahaavaa talvea. Tämän jälkeen ei talvea oikeastaan kaipaa enää ollenkaan; se oli jo eikä takaisin ole kaipuuta. Kun vain ei tulisi sellaista jääkautta kuin viime vuonna.

   Delete
 9. Ei ole nämä mustat pantterit samanlaisia. Vein oman pikkupantterini jouluna sylissä ulos ja laskin puuterassille, jossa oli hieman lunta. Hän oli erittäin järkyttynyt moisesta, meni häntäkin paksuksi. Kiireen vilkkaa sisälle :DD

  Toivon Mustille kevyttä lumisadetta hepuloitavaksi, sitten voidaankin siirtyä odottelemaan piippoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinun pikkupantterisi onkin eksoottinen etelän hetelmä järkyttyvine häntineen <3 Minun pantterillani on tuuhea kerrasto näin talviaikaan. Vaan kyllä hän on nyt vanhemmiten alkanut käyttää sisävessaa silloin tällöin talvella, ei vain aina jaksa vetää toppahousuja ja saappaita jalkaan ja mennä ulos ;-D
   Lumi palasi, mutta se on hyvin märkää ja pyry ehti loppua tai tauota. Toivon, että se jatkuu, kun kovia pakkasia on kerran ennusteessa. Nyt lunta kertyi vasta 1 cm.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!