Thursday 1 December 2022

Kevätkalenterin eka luukku

 Joskus vuosikausia sitten pistin täällä blogissa kevätkalenterin pystyyn. Ajattelin uusia sen nyt. 

En lupaa, että ehdin joka päivä laittaa luukun, mutta tuskin kukaan ehtii sitä joka päivä avatakaan. Tämä on kuitenkin aihe, jota itse kaipaan ja tiedän, että joku muukin. Kun ei ole j-ihminen (ellei sillä tarkoiteta juurakkoihmistä tai junnaninesikkoihmistä), ja tähän aikaan vuodesta on joka ikinen asia kuorrutettu j-lisällä, niin epä-j-ihminen tarvitsee totisesti ihan muuta.

Viime maaliskuun 2. päivänä tuskastuin kevätkukkien olemattomuuteen omalla pihallani ja hipsin tämän saman kylän ihanalle vanhalle villiintyneelle pihalle, jossa on hyvät olosuhteet kevätkukille vanhan talon kivijalan eteläpuolella. Se on suojainen kohta ja toden totta, sieltä kevät löytyi! Puistolumikellot olivat nupulla ja ensimmäiset talventähden kukat auki.

Puistolumikello Galanthus nivalis
Talventähti Eranthis

20 comments :

 1. <3 Minä olen j-ihminen ja myös juurakkoihminen :D

  ReplyDelete
 2. Kuule, m-ystäväni on armoton j-ihminen. Arvaa onko jo ollut erimielisyyksiä j-lahjoista, j-kuusesta yms. J-kinkkusta ollaan sentään yhtämieltä. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voihan m-ystävä! Onneksi löytyy sentään joku yhteinen j-kiinnostuksen kohde :-D

   Delete
 3. Minäkin taidan olla enemmän juurakkoihminen💚 Saan joka j-kuussa aina kovan stressin😬

  ReplyDelete
  Replies
  1. No voi ei! Toivottavasti kumminkin vältyt j-stressiltä tänä vuonna. Ja toivottavasti juurakot eivät aiheuta stressiä ;-D

   Delete
 4. Oih, vaikka olen pienesti j-ihminen (j saattaa olla esim. julros) niin vielä enemmän olen kevätihminen ja kevätkalenteri-ihminen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onhan j:ssa kivaakin: ne j-ruusut, Finlandia-marmeladit (jota ei, toisin kuin vihreitä kuulia, ole kaupoissa ympäri vuoden), tietty kiva tunnelma... mutta vuoden pimein aika ja se, että j jyrää kaiken alleen, aikaansaa lähinnä ärtymystä. Itse juhlan aikaan on sitten ihan kivaa tunnelmoida ja hiljentyä läheisten kanssa ja myös rauhassa itsekseen kotona, mutta ei siihen tarvittaisi mitään kahden kuukauden hypetystä.
   Mukava kuulla, että olet kevätkalenteri-ihminen!

   Delete
 5. Mainio idea avata kevätkalenteri juuri nyt, kun päivä on lähes lyhimmillään ja pimeimmillään. Lumikellot toimivat hienosti kalenterin avauksena.
  Mietin tässä, että mikä ihminen minä olen. Taidan olla JS-ihminen eli joulustressi-ihminen. Minusta joulu olisi kiva juhla, jos kukin saisi viettää sen juuri itselleen sopivalla ja haluamallaan tavalla. Valitettavasti jouluun ladataan valtavasti odotuksia, vaatimuksiakin. Lopputulos on kimppu kompromisseja, joista niistäkin joku tuppaa loukkaantumaan. Poikkeamia ja erilaisuutta on joutunut selittämään ja perustelemaan. Näyttää kyllä, että vähitellen tilanne on muuttumassa. Stressini on alkanut viime vuosina hieman hellittämään, kun päätimme luopua lahjojen hankkimisesta. Ei tarvitse juosta hiki päässä kaupoissa lahjoja etsien miettimässä, miten saisi ohuen budjetin riittämään tasapuolisesti kaikille. Kuustakaan meillä ei ole ollut muutamaan vuoteen sisällä. Pikkuinen tekokuusi on eteisen pöydällä. Kävin yhtenä päivänä kellarissa tutkimassa joulukoristeita. Yhtään ei innostanut raahata niitä yläkertaan, enkä sitten raahannut. Tänään päätin, ettei minun ole mikään pakko ripotella tasoja täyteen tonttuja ja enkelikelloja. Ja kiikuttaa niitä taas ennen uutta vuotta takaisin kellariin. Hyvin ne siellä kellarissa pärjää itsekseen. Aattona kokoonnumme meidän pöydän ääreen syömään hyvin, juttelemaan ja sen jälkeen vaikkapa pelaamaan kimpassa. Pöytään ei kateta kinkkua, eikä monia muitakaan perinneruokia. Herkutellaan pienillä jutuilla ja vuosittain teen kokeeksi jotain uutta. Parasta joulussa on se, että heti sen jälkeen voi ryhtyä miettimään kevätasioita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vai että JS-ihminen :-DDD Voi sentään. Todella hyvin kyllä kuvaat kaikkea sitä, mitä jouluun monilla liittyy. Itse olen onneksi säästynyt tuolta ainakin toistaiseksi, että pitäisi kutsua ihmisiä kotiin ja valmistaa ateriaa. Kukin valmistaa jotain -meiningillä mennään meillä.
   Mutta kyllä tulee kovasti mieleen teini-ikäisten ulkonäköstressi, kun kaikenlaista ihannevartaloa tai -hiuksia tuputetaan verkkokalvoille. Ihan samalla tapaa vyörytetään meille aikuisille kuvastoa ihannejoulusta joka mediassa. Ärsyttää ja hirvittää, itselleni ei kyllä paineita tule, mutta syvä kyllästys ja jopa jouluviha. Joulu dominoi loppuvuotta ikään kuin ei muuta olisi.
   Teidän nykyinen mukava joulu yhdessäolon merkeissä ilman lahjoja kuulostaa todella kivalta. Tuollaisessa viihtyisin minäkin.

   Delete
 6. Voi kun kivaa:)! Vastustamaton lumikello kutsuu kevätretkelle ja nyt mietin kiliseekö se hiukan...vai onko kilinän lähde joku ohi lentelevä j-poro?
  Tällaista kuvakalenteria olen ihan toivonut joskus, nyt toiveeseen vastattiin:)
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sepä mukava kuulla, että on ihan toivekalenteri! Hih, voi kuulua monenlaistakin kilinää tähän aikaan vuodesta :-D

   Delete
 7. Ihana idea kevätkalenterista ja eka kuvakin on niin kaunis! Itse tykkään siitä joulun rauhallisesta yhdessäolosta, mutta matka siihen on monin tavoin stressaavaa, jos ei hyppää pois siitä vaunusta. Olen viime vuosien aikana ihan opetellut, ettei tarvitse pakolla tehdä mitään, mikä ei tunnu mielekkäältä. Tykkään leipoa ja tehdä niitä ruokia, mistä tiedän aikuisten lastemme ja itsemme tykkäävän. Mutta en enää suostu hössöttämään ja etenemään yleisten ”vaatimusten” mukaan (esim median tuputtama kuva).
  Mummin pikkuiset lapsenlapset osaavat onneksi nauttia viedä ydinasioista esim. luetaan sylissä yhdessä kirjoja moneen kertaan tai rakennetaan jotain.
  Onneksi tämä kalenterisi tuo jo näkymiä keväästä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meitä on niin monenlaista, jotkut tykkäävät järjestellä ja kokkailla, koristella ja touhuta ja kutsua ison joukon juhlan viettoon. Teidän nykyinen joulunvietto kuulostaa todella mukavalta. Aika moni kuulostaa rauhoittaneen joulunvieton enemmän mieleisekseen ja vähemmän muiden vaatimusten mukaiseksi.
   Lastenlasten kanssa joulu on varmasti erityisen ihanaa ja merkityksellistä aikaa.
   Tässä osoitteessa jatkuu keväänodotus :-)

   Delete
 8. Ihana eka luukku lumikelloja minullakin on kotona mutta eipä taida olla mökillä .Meillä ei tressata joulun valmisteluista ja näitä perinteisiä ruokia meillä ei ole ollenkaan ei ole ollut 26 vuoteen. Lapsen lapsille on lahjat jo ostettu että ei tarvitse olla ostos hässäkässä. Koristeluja haluan hieman laittaa ne tuovat valoa . Ehkäpä vietämme joulun tänä vuonna kahdestaan .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos mökillä ei olla vielä heti kevättalven alussa, niin ei lumikelloja ehkä sinne kannata istuttaakaan.
   Teillä on todella rento ja erilainen joulu kuin monilla muilla, mukavaa, että olette tehneet siitä omanlaisenne juhlan.

   Delete
 9. Ihanaa, kevätkalenteri! Tuleeko kuvia kevääseen saakka vai ainoastaan siihen j-aattoon? Tunnustaudun kyllä osittain j-ihmiseksi (myös juurakko-, j-ruusu- ja monen muun puutarhasta löytyvän j-alkuiseen asian ihmiseksi) mutta se kaupallinen hössötys, mikä alkaa suunnilleen jo syyskuussa, ärsyttää. Aivan kuin ihmiset eivät osaisi hankkia lahjoja tai haluamiaan koristeita ilman, että siitä mainostetaan joka tuutissa. No, se siitä. Palaan ihastelemaan lumikellokuvaa :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. No mutta kiva, että sinäkin tykkäät! Toki voi olla sekä joulu- että puutarhaihminen ja tykätä kaikista j-alkuisista ;-) (paitsi juolavehnästä)
   Olin ajatellut, että vain jouluun asti laitan tätä kalenteria, tämmöisenä vaihtoehtokalenterina.
   Tuo on kyllä hyvä pointti tuo, että kai ihmiset lahjoja ja muutenkin joulunviettoa osaavat keksiä ilmankin mainoksia, lehtien erikoisnumeroita yms. Sitä kaikkea on vain aivan liikaa.

   Delete
 10. Minä taidan olla sellainen vuodenaikaihminen, kun tykkään jollain tavalla joka vuodenajasta, ja siitä joulustakin;) Toki kevät ja kesä on lempivuodenaikojani!
  Minä en ole ottanut jouluun valmistumisesta stressiä enää pitkiin aikoihin, teen mitä lystää, en siivoa enkä leivo. Kynttilät, glögit, joulukukat ja joululaulutkin on mun juttu. Ja lahjoja tykkään hankkia lähimmille!
  Ja aivan ihana kun sinulta löytyy tällainen erilainen kalenteri;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sehän on parasta, että löytyy joka vuodenajasta jotakin kivaa!

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!