Saturday 10 December 2022

Kevätkalenterin yhdeksäs luukku

 Jouluruusut

Pari viikkoa sitten kuvasin tarhajouluruusuja huussin vieressä. Ne ovat todella kauniita lumettoman talvikauden kasveja. 
Sittemmin tuli kyllä lunta, mutta eipä nyt keskitytä siihen, vaan matkustetaan kevääseen!

Jouluruusu on todella aikainen. Perennoista varmasti aikaisin – kuvassa voi nähdä, että lumikello kukkii samaan aikaan. Otin tämän kuvan viime maaliskuun viimeisenä päivänä. Sen jälkeen tuli vielä reippaasti lunta, mutta eipä keskitytä siihenkään.

Lumi ja lyhyehköt pakkasjaksot eivät haittaa: tässä sama jouluruusu pari viikkoa myöhemmin, kun lunta on tullut ja mennyt. Kukat eivät ole mitenkään siitä vioittuneet, vaikka olivat lähes hautautuneet lumeen.
Tämä on tarhajouluruusun siementaimi, ihanasti kylväytynyt ison saarnen sammaleisten juurten väliin.

Siementaimia on alkanut ilmestyä alueella sinne tänne; nämä ovat hakeutuneet ylemmäs rinteeseen ja sointuvat hyvin pystykiurunkannuksiin, joita kasvaa tässä runsain mitoin.

Alue on tontin länsireunalla, kivimuurin vierellä, saarnirivin alla. Huussi olisi kuvasta oikealle. Ison saarnen mittava juuri kulkee jouluruusualueen poikki (joka myös esikkopeltona ja Rivendellinä tunnetaan). Tässä vaiheessa jouluruusut ovat olleet kukassa jo pitkään, mukaan on liittynyt narsisseja, keltavuokkoja ja ensimmäisiä kevätesikoita. Varjoliljoja nousee vihreinä pehkoina. Keskellä kuvaa olevan pehkon takana on erityisen tumma tarhajouluruusu.

Yksi ihanimmista jutuista on tähän osuva valo. Myöhään lehteen tulevien saarnien alla on valoisaa. Tähän kohtaan osuu ihanasti ilta-aurinko kohottaen jouluruusujen sävyt jalokiviväreiksi.

En kyllästy katselemaan tätä kohtaa, en livenä enkä kuvissa, anteeksi vain.

Lopetetaan hapankirsikoiden kukintaan toukokuulla, nyt alkaa kevätesikoiden aika ja jouluruusut viimein lopettelevat, onhan niiden kukkia saanut ihailla jo kaksi kuukautta tässä vaiheessa.

(Kerta kiellon päälle.)


Pystykiurunkannus Corydalis solida
Tarhajouluruusu Helleborus Orientalis-Ryhmä

16 comments :

  1. Piti katsoa kuvat kahteen kertaan, jouluruusut ovat parhautta kun ne saa viihtymään ja tekemään siementaimia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajattelin ensin, että laitan vain yhden keväisen jouluruusun kukintakuvan tuolle loppusyksyiselle kuvalle pariksi, mutta en pystynyt. On ne niin ihania. Joka paikassa ne eivät minulla viihdy; jotkut ovat hävinneet, mutta tuonne huussin luo vuosikausia sitten istutetut kolme (viimeisessäkin kuvassa näkyvät vihreä- ja punakukkainen ja yksi tosi tumma) lähtivät heti kasvuun. Tuossa on kalkkipitoinen maa ja vettä valuu hyvin ylärinteestä, ja ilmeisesti sopivasti puolivarjoa, olosuhteet tuntuvat olevan niille mieleen. Siementaimia on syntynyt vuosien mittaan todella paljon.

      Delete
  2. Ai jai kuule ei näistä kuvistasi saa kyllikseen vaikka laittaisit niitä kuinka paljon😍 Anna siis tulla vaan, nämä tulee nyt niin tarpeeseen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa <3 Niin kyllä tulee, minulle suoranaista terapiaa.

      Delete
  3. Vaikka kymmenen kertaa kiellon päälle! Näitäkin kuvia kelasin monta kertaa ylös alas ja samalla ahmin jouluruusujen kauneutta. Sekä kevään valoa.
    Törmäsin Viherpeukalot.fi:n mainokseen, jossa on kuvattu jouluruusu Anna's Red (https://www.viherpeukalot.fi/jouluruusu-annas-red) . Sen lehdet näyttävät hiukan kirjavilta. Olen kahden vaiheilla, tilaisinko jo nyt, vaikka toimitus on vasta huhtikuussa. Jospa vaikka loppuu kesken, kun kaikki innostuvat tilaamaan. Kaipa muitakin jouluruusuhulluja on joulukuussa liikkeelllä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa. Minullekin tuli Viherpeukaloiden uutiskirje, että kevätvalikoima on jo verkossa. Jos siellä on jotain, jota ehdottomasti haluaa, niin kannattaa varmaan hankkia. Minulla sellainen oli viime talvena punalehtinen isopähkinäpensas, klikkasin sen heti koriin, kun samassa kaupassa näin. Oli niitä sitten vielä kesälläkin jäljellä, mutta kun ei sitä voi tietää. Tuollainen kasvi, jota ei täällä taimiliikkeissä ikinä näe, ja josta olin kauan haaveillut...
      Joten mitäpä tähän sanoisi. Ehkäpä itsekin tuon klikkaisin koriin. Kävin vähän tutkimassa, siinä on tosiaan hieno lehdistö. Sepä ei olekaan pelkkä tarhajouluruusu, vaan useamman lajin välinen risteymä, jossa tuo jännä lehtikuvio tulee jostain vanhemmista. Luultavasti se on kyllä steriili, eli ei tee itävää siementä, mutta ehkä sen kanssa onnistuu pölytys kumminkin tavallisempien tarhajouluruusujen suuntaan. Erikoisuudeksi tuo ei ole hirveän hintainenkaan Viherpeukaloilla.
      Jouluruusut ovat tosi hienoja siitä, että ovat aika reippaan kokoisia noin aikaisiksi kukkijoiksi. Niistä tulee todellista näyttävyyttä, ja ovat tosiaan lumettomana talvenakin kauniit (jos joku ei käy syömässä lehtiä).

      Delete
    2. Jouluruusuja on keväällä kaupoissa vähän myynnissä. Puutarhanikkareilta olen yleensä omani löytänyt. Saatan hyvinkin tehdä tilauksen jo nyt varmistaakseni jouluruusun saamisen. Kenties jotain muutakin kilahtaa ostoskoriin.

      Delete
    3. Taitaa minunkin tarhajouluruusuista lähes kaikki olla Puutarhanikkareilta, tai näiden kuvien kaikkien siementaimien kolme kantaemoa. Pari jouluruusua olen vuosien saatossa kyllä menettänytkin, mutta isoin osa on hengissä. Muissa paikoissa ne eivät ole viihtyneet ihan noin hyvin kuin tuolla huussin takana rinteessä - tai kyllähän ne on kauimmin aikaa sitten istutettu, ovat kasvaneet kokoa kymmenisen vuotta.
      Fiksu veto, ja saatanpa tehdä samoin, oli siellä jotain muutakin kiinnostavaa!

      Delete
  4. Jouluruusut ovat upeita! Meillä nämä värikkäämmät tuntuvat kasvavan paremmin kuin ne perusvalkoiset. Vielä en ole siementaimia löytänyt, mutta toivotaan että joskus alkavat lisääntymään!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama täällä, tosin viime vuosina ovat vaaleajouluruusutkin alkaneet tehdä vähän siementaimia. Mutta ne ovat silti jotenkin köykäisempiä kasvultaan. Tarhajouluruusu on selvästi rotevampi. Siitä on vuosikausia, kun istutin niistä kolme ensimmäistä, ja vuosiin ei siementaimia näkynyt, mutta nyttemmin kyllä tosi paljon! Ja kukintakokoisiakin taimia on jo ollut joidenkin vuosien ajan.

      Delete
  5. Oi, miten ihanat jouluruusut ja to keväinen valo! <3 Betweenin linkkaama jouluruusu piti käydä kurkkaamassa ja nyt se viekoittelee vaarallisesti minua. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kevät <3
      Hih, tuosta jouluruususta saattaa tulla puutarhabloggaajien hittituote! Kyllä se houkuttelee täälläkin, mutta odottelen vielä, että valikoima laajenee.

      Delete
  6. Oi, ihanuuksia <3 Jouluruusut ovat valtavan hienoja puutarhakasveja; kukkivat aikaisin, runsaasti ja pitkäkestoisesti, joskus ehtivät aloitella syksyn yllärinä uutta kukintaa ja pysyvät vielä kauniina ympäri vuoden. Ei ole montaa yhtä upeaa perennaa!
    Niissä sinulta tulleissa taimissa ei vielä ennen lumia näkynyt minkäänlaista merkkiä nupuista mutta ehkä se on ihan hyväkin. Ehtivät ne keväälläkin yllättää iloisesti. Tai sitten seuraavana vuonna :D Vielä pari vuotta minulle riittää se, että kunhan vain pysyvät hengissä ja kasvavat kokoa. Tuota Betweenin linkkiä en taida edes uskaltaa klikata auki...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yksi vaaleajouluruusu aloitti kukinnan marraskuun lopulla, mutta tarhajouluruusut eivät minulla ole ikinä tehneet nuppuja vielä syksyllä, ne ovat selvästi kevättyyppejä. Luotan vahvasti siihen, että saat ensimmäiset kukat tulevana keväänä lähettämistäni taimista toiseen (oliko niitä peräti kaksi hengissä yhä)! Kuten saarnen juuren vieressä olevasta siementaimesta näkee, eivät ne ole hääppöisen kokoisia, kun jo tuottavat ensimmäiset pari kukkavartta.
      Ihanaa, että meillä on alettu myydä erikoisempiakin jouluruusuja vähitellen. Täällä etelässä ne porskuttavat, kun vain sopiva paikka löytyy, ja siellä teillä takuulla lumisuojan turvin.

      Delete
    2. Juu, kaksi niitä on hengissä. Toinen teki koko kesän aikana vain pari jättikokoista lehteä, toinen ison kimpun pienempiä. Nyt ovat melkein polvensyvyisen hangen alla, joten kylmä ei ainakaan niille tule! Ehkäpä sittenkin uskallan minäkin toivoa edes toiselta kukintaa, jos sinä kerta niin vahvasti niiden luotat kukkimiseen. Toisaalta, eipä yhdessä vaaleajouluruusun siementaimessakaan ollut kuin pari lehteä ensikukinnan aikaan. Olen jotenkin kuvitellut tarhajouluruusut aremmiksi, sillä äidiltäni sellainen kuoli heti toisena talvenaan kun taas vaaleajouluruusu on selvinnyt vuodesta toiseen.

      Delete
    3. Eihän noista koskaan tiedä. Muistan ainakin yhden tarhajouluruusun, joka minulla kuoli heti ekaan talveensa. Aina ei onnistu, mutta se voi olla vain se yksilö tai juuri se kohta. Toivottavasti kukkia tulee, niin nähdään, minkä sävyisiä!

      Delete

Kaunis kiitos kommentista!