Tuesday 20 December 2022

Kevätkalenterin kuudestoista luukku

 Muutama kuva muotopuutarhasta 10.5.2022.

Hyasintit kukkivat. Tässä kuvassa on 'Top Hit' taustalla. Keskiaikaiset ja myöhäiset tulppaanit ovat vasta nupulla ja pionit nousussa.

Tämä tulppaani taitaa olla liljakukkainen 'Ballade', taustalla tässäkin hyasintti 'Top Hit'. Olen istuttanut tuon hyasinttiryppään sipulit varmaan kymmenen vuotta sitten! Ei voi puhua taantumisesta sen kohdalla.

Kelta-valkosävyinen tulppaani 'Sweetheart' on ihanan värinen ja aikainen. Tässä penkissä vain oli vesimyyrä myllertänyt urakalla, tässä on aika tyhjää. Ison tulppaanin vierellä on kukassa pari aikaista 'Persian Pearl' tähtitulppaania, kuvasta näkyy hyvin niiden kokoero. Toinen on villitulppaani ja toinen jalostettu.
Taustalla purppuraiset hyasintit 'Amethyst' ja 'Purple Sensation'.

Tulitulppaani 'Exotic Emperor' on ollut todella kestävä, se on monta vuotta sitten istutettu ja kuvasta voi havaita, että se on tehnyt sivusipuleita: kukkavarret nousevat lähes samasta kohdasta. Tummahelmililjakin on lisääntynyt hyvin, mutta viime talvi sitä harvensi – siihen oli varaa. Mukulaleinikkiä kasvaa kaikkialla luonnonkantana.

Toukokuun kymmenentenä näytti mukavan vihreältä, vaikka kevät oli pitkään hyvin kylmä. Karviaispuskakin on jo puhjennut lehteen ja kaikenlaista nousee kukkapenkeistä.

Huomenna keskiviikkona on talvipäivänseisaus, joten kevätkalenteri loppuu (ehkä) tähän. Nyt aletaan kulkea kohti valoisampaa päivää, seuraavat kuusi kuukautta on joka päivä vähän edellistä pidempi ja aurinko korkeammalla! 
Eiköhän oteta skumpat.
Hyvää talvipäivänseisausta!


Hyasintti Hyacinthus orientalis
Mukulaleinikki Ficaria verna
Tulitulppaani Tulipa Fosteriana-Ryhmä
Tummahelmililja Muscari armeniacum
Tähtitulppaani Tulipa humilis

8 comments :

 1. Skumppalasilliset voisikin nostaa siitä ilosta, että on jaksettu kahlata talvipäivänseisaukseen. Nyt rinta ronttingilla kohti valoisampia aikoja!
  Sinulla on komeat hyasintit. Ei merkkiäkään taantumasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, tähän asti kestettiin ja nyt kyllä kestetään lopputalvikin. Skool (kahvimukilla)!
   Hyasintit viihtyvät tuossa paahteisessa muotopuutarhassa hyvin. Puolivarjoisissa paikoissa ovat taantuneet, niinpä olen siirtänyt niitä valoisammille paikoille.

   Delete
  2. Paikan valoisuudessako olisi hyasinttien menestymisen salaisuus? Taas opin uutta.

   Delete
  3. Ei tämä ihan tieteellisesti tutkittua tietoa ole, mutta hyasintti on luonnossa kotoisin vuorenrinteiltä ja itse olen huomannut, että mitä paahteisempi ja kuumempi paikka kesällä, sitä paremmin ne viihtyvät.

   Delete
 2. Kyllähän tämä jonkinlainen juhlan paikka on, kun on tähän saakka päästy. Ei enää toinen toistaan pimeämpiä päiviä, vaan koko ajan pidempään valoisampaa aikaa. Meillä herkuteltiin tänään pannarilla ja joulutortuilla, tosin lasten toiveesta eikä talvipäivän seisauksen kunniaksi :D
  Ihanat kevätnäkymät ja vallan komeat hyasinttimättäät. Olisi tätä kevätkalenteria jaksanut seurata vielä vaikka toiset 16 postausta.
  Hyvää talvipäivänseisausta sinullekin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä, että sielläkin herkuteltiin!
   Noo, kun noin asian esität, niin voihan se olla, että jatkankin näitä kevätjuttuja (ja kesäjuttujakin). Olen meinaan itse nauttinut näiden tekemisestä niin paljon, että luulisi tämän olevan rikollista ;-)

   Delete
 3. Tässä mukissa on nyt kyllä sitä kevätkalenteristakin tutun tarhajouluruusun väristä lämmintä ajankohtaisjuomaa, mutta varmaan tämäkin käy:). Skool kohti kevättä!
  On ollut niin kiva lukea näitä keväisiä luukkuja:-D.
  Merja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samaa ajankohtaisjuomaa (hyvin kuvailtu!) oli minunkin mukissani hetki sitten, joten skool! (Sain pullon ystävältä, en toki itse semmoisia ostele :-D)
   Kiva, että olet tykännyt! Voipi olla, että keväiset aiheet jatkuvat, enemmän niistä on kirjoitettavaa kuin veden olomuodoista.

   Delete

Kaunis kiitos kommentista!